onsdag, september 23, 2009

Grisen är här

Jaha.
De här senaste dagarna har Lill-Skruttan snörvlat och hostat och frustat som bara den. Febern är väck sedan helgen, men istället kom allt det där andra som ju ofta kommer med en förkylning. Behöver jag säga att vi sover rätt illa om nätterna alla tre? Med en liten frustande, gråtande, hostande och snörvlande Sömnkrypare som rumlar runt i sängen mellan oss nätterna igenom är de inte lätt att få nattvila. Hon vaknar dessutom ofta ofta. Hostan och snuvan gör att hon inte får ro. Liten. Hon vill inget hellre än att sova och gråter av utmattning. Men kan inte riktigt få ro eftersom luftvägarna kloggar igen. Själv vill man ömsom ta henne i famn och vagga henne till ro, ömsom också gråta av ren utmattning.

I morse när vi kom till dagis träffade vi en av de andra barnens mamma där. Vi pratade såklart om denna förkylning som gått runt i Pink Room. De flesta av barnen har haft den och även en av lärarna som var sjuk i helgen. Mamman berättade då att hennes föräldrar som varit och hälsat på från Spanien förra veckan båda blivit sjuka och hennes pappa hade då tagit ett prov (vet inte om det var ett halsprov eller vad det var för prov??) som han tagit med till sjukhuset där han arbetar och testat vad det var för något. Det visade sig vara Svininfluensan!!!!!
Jahapp. Där ser man. Svininfluensan har uppenbarligen härjat runt i Pink Room. Den kom, den härjade och nu är den på väg bort. Lill-Skruttan är väl en av de sista i rummet som är sjuk så det verkar vara endast efterdyningar kvar efter Grissjukan.

Hm, ska man känna sig orolig? Alarmerad? Eller bara lättad?
Jag frågade om vi borde rapportera detta och mamman i rummet berättade att hon redan informerat personalen i rummet samt rektorn nu på morgonen. De hade tydligen fått veta av hennes pappa igårkväll. Så nu få vi väl bara vänta och se då? Vad som ska hända?
Enligt en pappa i Pink Room så är det tydligen så vanligt med Svininfluensan här i staden just nu att de helt slutat testa för detta på NY Presbyterian Hospital, vilket är det stora sjukhuset här (där även Lill-Skruttan är född). Detta för att i stort sett alla som kommer in med jobbigare "förkylningar" har visat sig vara smittade av just Svininfluensan. Och så länge det inte uppstår några allvarliga komplikationer är det bara att göra som med vanliga förkylningar eller "slängar av andra influensor", d v s att vila tills man börjar känna sig bättre.

Han om någon borde annars kanske varit lite orolig eftersom hans fru är höggravid. Men när vi diskuterade detta sa han att enligt de undersökningar han tagit del av så var det endast gravida kvinnor som hade någon annan form av nedsatt hälsa som även blivit allvarligt sjuka och till och med avlidit av Svininfluensan. Fullt friska gravida kvinnor hade klarat Svininfluensan väl utan allvarliga skador eller men.

Jaja, på fredag ska vi iallfall med Lill-Skruttan till hennes läkare för en 15 månaderskontroll. Vi hade ändå tänkt fråga om influensavaccination då. Nu blir det visst även ett ypperligt tillfälle att diskutera Svininfluensan. Vi får väl se om hon tycker det ska tas några prover för att verkligen fastställa att det är just Svininfluensan, eller om hon tycker det är onödigt.

Med tanke på vad jag nu fått höra denna morgon så förstår jag än mindre den masshysteri som verkat råda i t ex svenska medier angående denna influensa. Om de flesta annars friska personer som insjuknar får samma symptom som Lill-Skruttan och hennes kompisar i Pink Room så är det inte värre än en jobbig förkylning. Självklart är det annorlunda ifall man på andra sätt inte är helt fullt frisk. Som t ex nedsatt immunförsvar, hjärtfel eller andra sjukdomar. Men för oss icke-undernärda, friska personer utan parasiter eller andra sjukdomar verkar denna grisliga sjuka inte vara alltför allvarlig? Intressant är det ändå att med "facit" i handen kunna följa nyhetsrapporterna om just denna Gris. Massvaccinering hit och massvaccinering dit. Förhoppningsvis har iallafall Lill-Skruttan nu ett hyfsat boostat immunförsvar mot denna gris. Så länge den inte muterar och blir till ett monstervildsvin då. Men tamgrisen verkar hon iallafall klarat av bra. Även om den om nätterna fortfarande förvandlar vår säng till en plats där hosta och snörvel regerar över John Blund.

Nu återstår att se ifall M och jag också kommer få oss en släng eller om vårt immunsystem klarade av att fightas mot Grisen utan att vi märkt av det.29 kommentarer:

Emmama sa...

Usch vad trist med influensa! Bra att hon klarat sig så bra som hon gjort och som du skriver så är det ju en influensa som man som stark och i övrigt kry klarar bra. Jag tycker information är bra och upplever inte att det var hysteriskt alls. Tänk vad folk skulle klaga om det inte fått information.. det hade varit nåt.

Kram!

Stef sa...

Awww det är aldrig roligt att vara sjuk! Ja det där med massvaccinering vet jag inte riktigt om jag tycker om....folk får panik och alla ska ha spruta men egentligen är det inte så bra. Skönt att lillan är på bättringsvägen, hoppas ni alla får ta igen er sömn snart!

kram

JaCal sa...

Stackars lilltjejen! Hoppas hon blir bättre snart - och att ni klarar er hyfsat bra också. Jag tror man kan vara ganska lugn med svininfluensan - vaksam men lugn. Precis som med vanliga influensan. Svininfluensan har härjat i dotterns skola och jag fick den förra veckan. Troligtvis var det som barnen hade två veckor tidigare som vi då bedömde var vanliga förkylningar. De var sjuka 2-3 dagar och sen helt ok. Det var bara jag som slogs ute lite mer. Tycks som barn klarar det ganska bra- det jag har sett i omgivningen här. Finns det underliggande faktorer blir det ju mindre trevligt - men om de har bra grundform så tror jag man kan vara ganska o-orolig...

Syster i söder sa...

Shit, jag känner kanske någon som har "svinis". Coolt! Nä skämt å sido. Hä råder det verkligen hysteri fast det börjar väl lägga sig lite nu. Mest hysteri för stackars mamma som ansvarar för att vaccinera 16 000 personer gånger 2!

Saltistjejen sa...

Emmama,
ja det värsta känns som om det är på väg att passera och jag hoppas hon snart ska vara bättre. Med hysteri menar jag mest att jag upplevt att svenska medier blåst upp väldigt mycket oro och rädsla kring detta med just Svininfluensan. Det är ofta när man pratar med svenskar som de frågar en massa om just svininfluensan och att de är jätterädda för den eftersom många har bilden att man hamnar i respirator bara man blir smittad av den! Lite trist. Sedan detta med massvaccination. Jag vet inte riktigt hur bra det är egentligen. Men men.... Information i allmänhet är bra, men vissa medier (så ven en del amerikanska) har en tendens att fokusera på skräck. Vet inte varför men kasnke "säljer" skräck bättre än vanligt sund information.
Kram!!!


Stef,
ja jag vet inte riktigt hur det är med vaccinering i Sverige? Men visst pratas det om att man ska vaccinera nästan alla mot just svininfluensan?
Och jo, vi hoppas ockås få sova bättre snart.
kramar!!


JaCal,
visst ska man vara vaksam och uppmärksam på Svinifluensan. Men jag tycker med de här erfarenheterna att det känns som om den fått lite väl stora proportioner. Rädslan alltså!
ok, så du blev sjuk ca 2 veckor efter dina barn alltså. Kanske är det för tidigt att ropa hej är då. Vi får se under de kommande 1-2 veckorna ifall vi klarar oss eller ej. Skönt att du är bättre nu iallafall!
Kramar!!

Saltistjejen sa...

Syster i Söder,
ja visst verkar det lite lustigt att man satsar sååå mycket på att vaccinera mot just Grisen?!?
Jaja, det verkar som om din mamma ju iallafall inte blir arbetslös i första taget då haha! ;-)
Kram!!!

Marianne sa...

Men vad skönt att ha klarat av den utan att veta om det! För då behöver ni ju inte heller oroa er med Lillsnuttan.

Jag tror som du att det är ganska harmlöst om man är frisk för övrigt. Det är nog mest en samhällsekonomisk fråga om "alla" får den på en gång, för då slås en hel del samhällsfunktioner ut och många stannar hemma från jobben samtidigt. Nedgång i produktionen. Det är där det "farliga" ligger, tror jag. Hoppas jag har rätt. : )

KRAM och krya på er nu!

Saltistjejen sa...

Marianne,
japp det känns faktiskt rätt bra såär nu i "efterhand". Nu vet vi att det inte var så farligt. Att hon verkar klarat den bra,
Och ja, kanske är det som du säger så att det är samhällsekonomiskt "farligt". Å andra sidan borde alla influensor vara det inte endast grisen??
Kram!!

olgakatt sa...

Ber en stilla bön att ni (och vi resenärer)är friska till nästa fredag!

En liten påminnelse: Det var "vanlig" influensa som orsakade Ellas fars morfars död och han var frisk innan.... Så jag tycker man ska vaccinera sig mot alla flunsorna, inte bara grisen. Men panik är onödigt.

Saltistjejen sa...

Olgakatt,
jo det hoppas även vi!
Och sjölvklar ska man vara uppmärksam på influensan i viklen form den än kommer. Men som sagt det är ondöigt med skrämselpropaganda tycker jag. Hellre en dos sunt förnuft och faktainformation.
Tänk att vi kommer ses så snart ändå!
:-)

Annika sa...

Aha, svinisen....
Ja, nu är det nog bara att vänta och se, vänta och se...
har hört att vaccinet kommer i början av okt. jag tänker absolut vaccinera mig, och min familj. Jag åker rätt lätt på dessa flunsor, och jag var så sjuk i vintras och vill inte ha flunsa igen om jag kan hindra det.
Men visst är det uppförstorat hemma!! HJÄLP vad det snackades om den i somras.
Här tycker jag det är lugna gatan, ingen oroar sig, ingen snackar om det, tidningarna kör stories ibland, men absolut inte dagligen.
Jag tror som du att om man är frisk så klarar man den nog bra.
HOPPAS att ni klarar er, för jag vet ju att ni snart ska få besök!!!
KRAMAR!!!

anna of sweden sa...

Krya på er!

Skönt om det bara är så lindrigt - och dessutom slipper ni i så fall vara oroliga över att bli sjuka om det kommer en ny (och värre) influensavåg i vinter.

Kram!

Desiree sa...

Oj shit stackar liten att hon drabbats av Grisen. Uj hoppas att hon piggnar till inom kort och inte drabbas under någon lägre period. Jag hoppas att du och M klarar er, att ni nu blivit rustade med tillräckliga dagisvirus så att ert immunförsvar är starkt. De flesta klarar ju sig ganska bra saken är ju den att man inte vet på förhand vilka som kommer att råka ut för allvarligare problem. Jag hoppas att jag hinner vaccinera mig. Försöker att passa mig noga för grisen och hålla extra god handhygien.

Saltistjejen sa...

Annika,
japp här har man inte hötr så mycket om Grisen på ett tag. mend et var ju en period när de hade reportrar nere i mexiko där de rapporterade från olika städer om hur många som insjuknat etc. men nu har det varit rätt tyst ett tag.
I Sverige är man nog extra mycket för rapporter om det mesta som kan vara farligt. Självklart ska man göra folk uppnärksamma men tycker ibland att det är lite väl mycket skrämselpropaganda också. Det blir itne bättre för att man startar ngn slags masshysteri.
Kram!


Anna of Sweden,
jo jag hoppas ju att detta ska göra att man slipper åka på ngn annan flunsa senare i höst/vinter.
Särskilt lilla tjejen som man såklart är extra rädd om.
Kram!

Cecilia/svengland sa...

Hpppas att hon blir bättre snart! Kram!

Cecilia/svengland sa...

Hpppas att hon blir bättre snart! Kram!

Camilla sa...

Jag hetsar inte upp mig sa mycket over dessa influensor. Det var nastan samma visa med SARS dar hemma. Min pappa fick alltid influensasprutorna forst (han vr i riskgruppen). Samma med mammas sambo, som nu ar lite hispig for att de inte har slappt dem annu.
Sjalv tar jag det bananas:) Man kan inte skydda sig mot allt.
Ringde infektion innan jag akte hit och de sa mer eller mindre: "att om mn inte tillhor nan riskgrupp sa ar det inte varre an en vanlig influensa, samma symptom typ".
Och jag hade den i vintras sa jag tror att jag ar skyddad ganska val.
Hoppas inte du & M far den.
Ha det gott.
Kram

Anonym sa...

Här är en annan som har en mor som ska massvaccinera Eslövs kommun ;-) Det verkar väldigt komplicerat och en massa förhållningsregler om att föräldrarna inte får följa med (för då tar det för lång tid etc) men det är så klart viktigt med BÅDA föräldrarnas godkännande om de är skiljda etc. Hon hoppas ändå kunna ta semester och komma till PR under novemberlovet - får se om de kommer!
Jag tycker nog inte att det är så hysteriskt med informationen, man får ju ta Aftonbladets och dylika tidningars rubiksättning med lite nypa salt. Bättre att vara beredda för det skulle ju kunna bli så mycket värre än det hittills har varit - och man kan ju se det som träning i beredskap inför en riktig pandemi.
Men jag håller tummarna att lilla E blir raskt kry igen (ojoj, tror aldrig jag använt uttrycket "raskt kry" förut, hihi) och att ni slipper bli sviniga!
Stor kram!

Lullun sa...

Alltid tråkigt med sjuka barn, oberoende av orsak. Bra att det nu är på bättringsvägen i alla fall. Ja, här florerar också en infuensa för tiden och hoppas, hoppas att jag slipper den. Var småhängig hela förra veckan och hoppas väl att det var det. Sedan har jag inte hört något om vilken influensa det är, eller om man ens vet. Själv är jag dock inte heller speciellt uppkörd vad gäller svininfluensan. Tar det hela med ro och har gjort så sedan 1:a dag. :-)

Saltistjejen sa...

Cecilia/Svengland,
tack!


Camilla,
nej förhoppningsvis är du skyddad mot inlfuensan om du hade den i vintras.
Kram!!


Petra,
nej självklart ska man informera folk om vad som kan hända och även ha beredskap OM det skulle bli riktigt illa. Men jag tycker nog att även de sk större dagstidningarna haft väldigt mycket skriverier om just svininfluensan och inte alltid på ett sätt som varit enbart informativt. Tyvärr. Sedan kanske svenskar rent allmänt är bra på att skärra upp sig och att bli "rädda" för allt omrking. Lite ligger det kanske i vår kultur? Man ska ju gärna ha både svångrem och hängslen på sig.... ;-)
Kramar!!!


Lullun,
vi hoppas såklart att vi slipper bli sjuka. Kanske har vi tur. Hoppas du klarar dig från er influensa också.
Kram!!

Suddrik sa...

Jag läste om vaccinet. Tydligen mildrar det symptomen i 51% av fallen. Jag bara gapade när jag läste! "Mildrar"? Jag vill inte mildra nånting, jag förväntar mig vara "osjuk"! Och 51%? Hur vet de hur allvarliga symptom folk egentligen skulle ha fått? Det var ett lätt val att strunta i det.

Och det, vill jag lova, det är ungarna tacksamma för!!!

Kram på dig, krya på er/smittas inte!
/Jenny

Saltistjejen sa...

Suddrik,
nej det är väl just det att man inte riktigt vet hur potent vaccinet är. Samt att influensavirus ju alltid muterar. Frågan är bara med viklen hastighet. Men visst, jag tror att om man är i någon riskgrupp bör man nog accinera sig. För även en mildrad symptom KAN ju betyda liv eller död för vissa eprsoner. Däremot tror jag verkligen att o man är frisk rent generellt så borde man klara sig utan vaccin?
Kram!!

anna of sweden sa...

Har tänkt på er. Hur är det med den lilla skruttan idag?
Kram!

Saltistjejen sa...

Anna of Sweden,
vad GULLIG du är!!
J hon sov som en stock inatt! Jättebra! Och även om hn var ite gnällig i morse så ror jag hon är på bättringsvägen. Hon är på dagis nu och det gick jättebra i morse när jag lämnade henne där.
Tack för omtanken!!!
:-)
kram!!

Lisa sa...

Jag tycker det varit helt tyst i svenska tidningar lange nu ang svinis. Det verkar som det lagt sig for nagra veckor sen.
Hoppas E mar battre snart sa ni far sova!!

Saltistjejen sa...

Lisa,
ja jag håller med. Det var väl som mest nu i somras. Och så lite nu i början av hösten ang vaccinet och om det ska bli massvaccinering eller ej.
Lill-Skruttan mår bättre nu viklet är skönt.
Tack för omtanken!!!
Kramar!

Anna, Fair and True sa...

Hysterin har dött lite nu. Var nog egentligen mest när man inte riktigt visste vad som skulle hända. Men nu har inte så mycket hänt och fallen har t o m minskat. Sedan kan man ju egentligen inte veta för de har slutat testa här också. Ingen idé att testa en massa och det är bättre att sjuka inte kommer till vårdcentralen för tester och smittar ner andra. Utan bättre att de blir friska hemma. Sedan om man börjar bli ordentligt sjuk ska man såklart ta sig till en läkare.

Taina sa...

Lill-Skruttan då! Jag tycker SÅ synd när så små är sjuka och snörvliga. Hysterin kring svininfluensan verkar ha lagt sig helt här. Det är någon enstaka lapp på skolan om att spridningen minimeras genom noggrann hygien typ tvätta händer osv. En på Liisas dagis har dock vaccinerat sig redan. Jag visste inte att det gick att få vaccination redan. Kommer nog att ta den pga min astma. Trots starka lungor så är de ändå känsliga för allvarligare influensor.

Skönt att skruttisen är på bättringsvägen och hoppas ni får sova mer nu.

Kramar!!!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja jag har förstått att det lugnat sig lite nu i media. Men att det fortfarande diskuteras vaccinering.
Kram!


Taina,
japp här har vi ockås fått ingo på jobbet eftersom jag är anställd av ett sjukhus. All vårdpersonal måste vaccinera sig och vi som inte träffar patienter men som ändå vistas i sjukhusområdet uppmanas att göra det även om det inte är ett krav. Jag vet inte. kanske borde man det. inte för risken att smittas själv så mycket som att försöka minska riskne att man själv sprider det till redan sjuka här på sjukhuset. Fast OM det nu var svinisen Lill-Skruttan hade så är det kasnke redan försent. Då kasnke jag redan gått runt och varit smittspridare????
Bra att du med astma vaccinerar dig tycker jag! :-)
Influensan sätter sig ju främst på luftvägarna.
Kram till er!