tisdag, september 15, 2009

Pojkskor

Ute är det sommarväder nu. 20 grader som ska bli 27. Igår var det ungefär samma temperatur. Luften är torr och skön så det är riktigt underbart. Men det är regn på gång så man får passa på att njuta så länge det fina vädret varar.
Ska ut och träffa en kompis på lunch idag och vi har bestämt att äta på ett mexställe med uteservering. Som sagt, man får passa på innan regnet och kylan kommer.

I helgen köpte vi höstskor till Lill-Skruttan.
fast det var ett riktigt projekt eftersom hela affären var fylld av familjer som skulle göra detsamma. Det dröjde även et bra tag innan vi förstod kösystemet vilket var att man skulle skriva upp barnets namn på en lista vid kassan. Sedan ropade de upp namnen vartefter säljarna blev lediga. Det hela slutade med att vi nog väntade där i över en timme innan vi fick hjälp. Och Lill-Skruttan som under hela väntetiden spatserat runt glad i hågen i hela affären blev plötsligt som förbytt när försäljaren kom. Då skulle hon minsann bara sitta uppflugen i famnen. Inte ha skor på fötterna och absolut inte gå. Så vi provade skorna på fötterna och ställde ner en illtjutande liten Skrutta på golvet, men insåg att hon verkligen inte alls tänkte ta ett endast steg. Lite smått uttröttade köpte vi iallafall skorna och tänkte att hon alltid kan gå i dem hemma så vi får se om de sitter som de ska. Man har ju bytesrätt.

Fast till viss del förstod jag hennes tjutanden faktiskt. Säljaren vi fick kändes ung och inte vare sig särskilt intresserad eller kunnig. Hon var nog extrainkallad för helgen. Tuggade tuggummi högt och ljudligt hela tiden och när M först visade henne vilka skor vi gärna ville att Lill-Skruttan skulle prova sa hon med riktig Besserwisserröst "But those are BOYS shoes!!!!!!" Sedan pekade hon på de s.k tjejvarianterna som självklart var rosa eller iallafall med rosa detaljer. "These are the girls shoes." Jo tack, så mycket hade även jag förstått, men eftersom vi tyckte att de rosa "tjejskorna" inte var lika fina som de vi sett ville vi ändå inte ha dem. Men detta hade den unga damen väldigt svårt att förstå. Tills M förtsökte förklara för henne att "We don´t like pink". Vilket inte alls är sant för vi gillar visst rosa. MEN inte alltid och i alla former. Fast detta var iallafall ett argument som försäljaren kunde godkänna även om jag tror hon tyckte vi var de konstigaste föräldrar hon träffat på.

I min värld måste inte alla skor som inte är rosa vara "Boys shoes". Att vara tjej och ha beigebruna skor med liten orange detalj är i min värld inte något som upprör. I min värld är varken beige, brunt eller orange särskilt "pojkigt". Snarare unisex. Men visst, kanske just avsaknaden av rosa i skon automatiskt gör den till en killsko??? Vad vet jag? Helt med på dessa strikta färgkodsregler är jag inte.
När vi gick därifrån och diskuterade det hela kom vi fram till att försäljaren nog tyckte detta var exakt lika konstigt och oförståeligt som om vi kommit in i en klädesaffär och sagt att vi skulle vilja köpa rosa spetstrosor till vår son bara för att vi inte gillade kalsonger. Haha!
Jaja, man kan alltid skylla på att man är en knäpp Europé.

Nu fick vår lilla Snorpa ändå hålla till godo med ett par "pojkskor". Hoppas hon kan förlåta oss när hon blir vuxen. Och väl hemma i lägenheten spatserade hon gladeligen runt i sina nya skor. Så det känns som ett bra köp.


29 kommentarer:

mammigranten sa...

Hur ser dessa skor ut?
Wilda ärvde en hel del skor efter Noah förut, men dels så sliter han ut sina nu för tiden och dels så är hon så bestämd vad hon vill ha, och inte köper jag skor som jag vill att hon ska ha, men inte hon och sen blir de bara stående.
Vi måste få till det med att träffas snart, så ni kan få kläderna....
Kram

Saltistjejen sa...

Mammigranten,
jag ska visa bild senare, men har inte tagit ngn än.
Självklart vore det kul att träffas! inte enbart för kläderna utan rent allmänt. Ni får hojta till när ni planerar en NYC tur, för det gör ni ju då och då.
Kram!!

Fritt ur hjärtat sa...

Men kära nån, får man inte köpa skor själv?! Här går vi in, provar de vi vill ha och när det passar betalar vi. Jag är stum av förundran!

Camilla sa...

Vilken procedur for att kopa ett par skor!!
Handlade till systerdottern har forra aret, och allt som fanns (som jag gillade) var ju i rosa! Tur att tjejens alsklingsfarg ar just rosa. Men Tom undrade om jag inte skulle kopa nan annan farg. Hur latt var det nar allt ar rosa for tjejer? Lite trist faktiskt.
Tur att ni kopte skorna som ni ville ha och inte de expediten tyckte.

Kram

Stef sa...

Awww, så bra att hon gillar sina nya skor iallfall! Nej klart som attans att skor inte är pojkskor bara för för att dom inte är rosa. Men av egen erfarenhet så ska mycket i landet jag kallar mitt andra hemland vara lite extra pråligt när det gäller småtjejer! ;)
Jag tycker skorna låter fina iaf!

Kram

Annika sa...

Var det på Stride rite? Dom har ju bra dojjor!
JODÅ, Simone...HAHA, jag lovar att Saltis kan köpa skor till Ella utan att köa först. men Stride rite är lite speciella på den punkten, skryter över sin service etc.
OCH de har BRA skor.

Anyway, det där är så typiskt USA!!! Det är blått eller rosa.
Var på en shower för en svenska i våras, ingen visste vad det skulle bli för kön på babyn. jag köpte jeansjacka, gröna tröjor, shorts i grå, grön randigt...
När svenskan öppnade sitt paket från mig LOVAR jag dig att nästan samtliga amrisar på showern utbrast:
SOMEBODY KNOWS something...A Boy...???!!!

Nej då, fick jag förklara, men i Sverige är det helöt Ok att klä flickor i jeans och grått och grönt...BLABLA...
Det är så inkört i ryggmärgen här att rosa är för tjejer och blått för grabbar. Tröttsamt.
Jag gick emot det ofta när K var baby...

Och jo, min kompis fick en kille...SÅ kläderna passar nog ännu bättre nu på honom i amerikanska mått mätt...

KRAMAR!!!

olgakatt sa...

Visst blir man trött! Nu när jag ofta tittar på barnkläder retar jag mig oxå. Trodde i min enfald att Polarn och Pyret inte var såna men tji fick jag! Köpte tjejrött till Karl där, haha.
Tack för att Lollopard och cmig finns....

Saltistjejen sa...

Fritt ur Hjärtat,
nejdå precis som Annika redan kommenterat så är det inte så överallt här. MEn hon har även rätt i att det var just Stride Rite vilket är en butik som är specialister på just bebis- och barnskor och då vill de att man ska få den bästa servicen av kunnig personal. Just detta fick ju kanske inte vi eftrsom jag tror den säljaren vi råkade ut för var en extrainsatt tjej, men på det stora taget gillar jag idén. Det ÄR svårt med skor till små barn. De kan ju inet själva tala om hur det känns så att få hjälp av kunnig personal är ju väldigt bra. Ofta måste man även mäta fötterna så att storleken blir rätt också. Stride Rite har väldigt bra skor (eget märke) för just små abrn också med bra sula som är lite flexibel vilket gör det enklare att gå när man är liten.
Så på det hela taget var det ett bra ställe tycker jag. Men nästa gång ska vi nog försöka att undvika att gå dit en lördageftermiddag när vädret just slagit om från sommar till höst och ALLA ska ha skor till nya säsongen....! ;-)
Kram!


Camilla,
ja själv har jag inget emot rosa per se, men tycker det är lite trist att ALLA skor till tjejer är just rosa eller med rosa detaljer. Tdis nog kommer hon säkert att börja älska rosa och då kanske det blir bra, men än så länge kan ju vi bestämma lite över vilka kläder hon ska ha på sig, haha! Man får passa på då...! ;-)
Kramar!


Stef,
jovvist är det så. Här är det väldigt mycket tjejigt vs killigt i klädväg. Man kan hitta en del unisex ockås men då är det oftare lite dyrare märken.
Kram!


Annika,
JAPP du ahr så RÄTT! Självklart var det Stride Rite!! Vi fick tipset om affären från en mamma på dagis. Jag tyckte deras skor verkar väldigt bra måste jag säga. Lite dyra men det är det värt. Nu känns det viktigt att hon har skor hon kan gå i och som sitter bra på hennes fot. Hon ramlar tillräckligt mycket av sig själv så man behöver ju inte "hjälpa till" med skor som inte sitter bra eller so är svårgådda.
Visst är det otroligt färgkodat här. Det finns ju som sagt märken som är något mindre "rosa-blått" men de är ofta lite dyrare. Fast jag har hittat Children´s place och gillar faktiskt deras kläder rätt mycekt! Tycker de har lagom blandning på mer "flickiga" kläder och lite mer tuffa.
Kramar!!


Olgakatt,
just rött tycker jag inte alls är ngn tjejfärg. För mig är nog enda "tjejfärgen" faktiskt rosa. Inte så att jag inte tycker att killar kan ha rosa, utan jag menar att det är enda färgen jag först och främst förknippar med tjejer. Även om jag tycker att killar kan ha rosa de med om de gillar det.
Kramar!!

Marianne sa...

Suck, att behöva argumentera för att man VILL KÖPA en viss grej! Men så är det på många ställen i världen tror jag. Min guddotters mamma i Istanbul fick kämpa för att rosavägra : D

Kram!

Saltistjejen sa...

Marianne,
javisst är det kosntigt! Tycker att säljaren bara kunde ha tänkt att "oj de har underlig smak" men sedan säga att skon var fin eller så. För deras intresse måste ju ändå vara att SÄLJA. Inte att sälja saker DE tycker man ska ha. Just pga hennes reaktion tror jag verkligen att hon trodde att vi inte förstårr och att hon därför ville göra oss en tjänst och informera oss om det enorma misstag vi just höll på att begå.... ;-)
Kramar!!!

Desiree sa...

Jag gillar inte när allt för tjejer ska vara rosa och allt för killar blått vare sig det är här eller i Sverige. Fast problmatiken med rosa och blått är mycket större här. Tycker ni gjorde helt rätt som sa kort och konsist att ni gillar inte rosa. Nu har iallafall lillan ett par bra och fina skor att ha på sig under hösten.
Ni verkar ha perfekt väder just nu med lagom temperatur och dessutom inte ha luftfuktigheten som vi har här. Underbart. Hoppas ni får fortsatt fint väder till helgen också.

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja det känns ju så begränsande ifall man bara ska kuna köpa kläder i vissa färger. Det blir trist i längden.
Och vädret är verkligen udnerbart här nu! Men redan imorgon ska det bli regn och svalare. Hoppas dock att de regniga dagarna hinner försvinna till helgen.
Kramar!!!

Anonym sa...

MEN, och jag som trodde att de var så service inriktade i US.
Så dumt att det alltid ska förväntas att tjejer ska ha rosa.
Jag tror jag spyr.. :D
Jag är ju inget fan av rosa som du vet sen tidigare och skulle väl sagt nått spydigt till den där försäljerskan..ha,ha..
Jag måste köpa skor till lillen som också tagit några stapplande steg nu men hoppas att jag kan hitta några bruna skor. Det borde ju passa till det mesta.
Att allt ska vara blått till pojkar är lika trist som att allt till tjejer är rosa.
Suck, att de inte kan komma på nått nytt.

Hoppas att vi snart får se lillan med sina fina nya skor.

KRAM!

Millan sa...

Ja jag har hort fran kompisar med dottrar att utbudet av tjejskor ar daligt!! Allt ar rosa eller har blommor eller liknande pa sig. Ar det forresten lika dyrt med barnskor i usa som england? Jag var tvungen att kopa tva par ordentliga skor at Nils nu nar han borjar skolan och det kostade nastan 1000 kr... kanns som ratt mycket pengar!
Jag har for ovrigt tankt att Sofia far arva Nils forsta par skor som aven de var beige med brun och orange detalier! :-)
kram

Suzesan sa...

Man guuu' vad jobbigt med försäljare som lägger sig i vad kunden vill ha. Jag hade inte haft sånt tålamod som ni.Skönt att Lill-Skruttan fick sina skor. Gå i skoaffärer med min dotter var en mardröm från början till slut. Alla år för inget passade. Åt henne, enligt henne. jag gillar inte rosa då min dotter var tokig i allt som var rosa. Allt var rosa. Leksaker kläder skor jackor.

men jag håller med bruntbeigeorange är väl hur fint som helst. Huvudsaken hon får en sko som är bra för foten och funkar och är snygg.
Roligt det där med rosa spetstrosor och blå kalsonger. Hahaha.
Kram
/Susanne

Emmama sa...

Ååååh känner SÅ igen det. Här är allt för pojkart blått eller beiget och jag tycker det är supertrist och vill ha lite blandning. Gillar precis som du unisexmodet och tycker det finns massor av färger som passar både pojkar och flickor! :) Kram!

Lullun sa...

Ja, vi har visst pratat om det där ljusblå och speciellt rosa förr du och jag och vi är väldigt eniga. Jag vet inte helt hur det är i Sverige, men i Danmark och här i Grönland har det varit helt, helt, helt omöjligt nästan att hitta kläder till tjejer utan att det är just rosa. Tjejerna på lågstadiet går hand i hand, kläda från topp till tå i olika nyanser av rosa. Allihop! Sååå tråkigt. Själv har jag ju växt upp med snickarbyxor och t-shirt - funkade utmärkt. ;-)

Jag har också noterat urvalet fördelat mellan de båda könen och då är avdelningarna med tjejkläder i 9 fall av 10 mycket större än killavdelningarna. Det kan jag verkligen inte förstå. Föräldrar till bäbiskillar är väl inte mindre intresserade av att köpa kläder än de som har bäbistjejer...?! ;-)

Saltistjejen sa...

Jess,
jo det ÄR de nog. Fast det beror ju som alltid på individen. Och denna tjej var nog inte den allra bästa säljaren butiken hade om man säger så. Fast hennes chockade utrop var nog äkta. jag tror att hon verkligen tyckte att vi var väääldigt konstiga och att hon kände att hon var tvungen att förklara hur det hela låg till. :-)
KUL att Leon börjat gå!!! fast det går fasligt snabbt från de där första stapplande stegen till det att man får springa runt och "jaga" dem... Hoppas det går bra för dig trots växande mage! :-)
Kram!!!!


Millan,
jo här har de flesta skor också mycket blommor eller glitter eller annat. OCH rosa såklart. Antingen helt rosa eller rosa detaljer.
Smart att Sofia får arva Nils skor för i början sliter de ju sällan ut skorna även om vår lilla tjej nog har gjort det med de första. Men de har mjuk sula så då slits de ju mer. De nya skorna har gummisula men fortfarande "böjlig" så att den ska vara bra för barn som just lärt sig gå.
Priset var okej även om det såklart ligger i de övre regionerna. Här kostade hennes höstskor ca 60 dollarvilket väl är ca 400-450 kr beroende på växelkursen...?
Priserna är ju alltså som ett par vuxenskor vilket kan kännas konstigt med tanke på att det måste gå åt mindre material. Å andra sidan är det ju säkert samma tid som läggs ned i tillverkningen plus att vissa barnskor är extra noga med vissa detaljer för att skon ska vara så funktionell som möjligt.
Lustigt att Nils första skor verkar ha samma färgskala som de vi köpte nu! :-)
Kramar!


Suzesan,
visst är det knas att säljaren ska "lägga sig i" kundens önskemål. Jaja, vad ska man säga....
Ja jag bävar inför framtiden då lilla tjejen även kommer att ha en massa åsikter själv om kläder och skor. Gissar att det kommer bli en hel del gråt o tandagnisslan i affärerna....hu! ;-)
Kram!


Emmama,
japp det tristaste är ju att många av de typiska flick- resp pojkkläderna är så tråkiga . Liksom tråkiga mönster och trista färger. Unisexkläder är ofta mycket roligare. Just nu känns det som de är mycket retro från typ 70-talet som går igen i färger o mönster på de kläderna. Kanske för att många föräldrar går igång på det haha! ;-)
Kram!


Lullun,
nej jag tycker också det är konstigt att tjejklädesavdelningarna ofta är STÖRRE än killavdelningarna. Förstår inte heller riktigt logiken i det. Men det har jag hört från Sverige också.
och ja själv var jag itne myket för rosa när jag var liten, men jag var rätt mycket en pojkflickaoch tror jag hatade rosa mkt pga det. Nu kan jag tycka rosa är jättefint, men vill gärna ha ANNAN färg OCKSÅ! Både på egna kläder och på kläder till Lilltjejen. :-)
Kram!

Annika sa...

Children's Place ja...där brukade jag handla mkt åt K!! J-gt bra priser där, msåte jag säga.
Numera är det bara aerocrobie, aeropostale, american eagle och delia som gäller...
NO more Children's Place :-(
Gymboree har ju superkvalitet på kläderna, brukar du handla där?
KRAMAR!!!!

Saltistjejen sa...

Annika,
ja jag tycker det är väldigt prisvärda kläder på Children´s place och de är samtidgt i fäger o mönster som jag gillar! :-)
Gymboree har jag aldrig varit in i. Ska kollad et. Tack för tipset!!
Haha, att K vill ha kläder från "riktiga" klädesaffärer nu är ju självklart! Hon är ju stor nu!!!!!!! Gissar att det är superviktigt att ha rätt stil från rätt ställen. on är väl i den åldern nu. Jag minns själv hur det var...
Kramar!!!

Petra H sa...

Så himla fånigt! Och vad blev det av "kunden har alltid rätt"?? Jag har varit såå sugen på att köpa coola PoP-kläder till utländska kompisar som har fått barn men jag har ju dock insett att de flesta inte skulle uppskatta 70-tals insprirerade plagg i icke-rosa / ljusblått...
Ha ha, jag skrattar fortfarande åt Os och min skoköpsstrul på Skechers och expeditens min när jag sa att E inte var mitt barn och jag inte visste var modern var :D
KRAM!!

Petra H sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Full bokhylla sa...

Mina föräldrar skulle köpa ett guldhjärta åt vår nyfödde son. De var inne på en guldsmedsaffär i Stockholm och tanten i kassan försökte förgäves få dem att köpa halssmycken i forma av en bil, ett tennisracket eller en golfklubba. Hon sa att det skulle vara första gången någonsin som hon sålde ett hjärta till en pojke. Är folk inte kloka?

Saltistjejen sa...

Petra,
hahaha! ja den expediten måste tyckt att det stackars barnet hade en mycket underlig mamma som inte fanns i närheten...!! :-)
Kram!


Full Bokhylla,
hm, visst är det konstigt att man som släjare inte bara fokuserar på vad det är KUNDEN VILL HA!? Så länge det inte handlar om ngt som ska kunna användas till att skada andra (typ om en person som är drogpåverkad eller pysikist störd och kasnke t o m aggressiv kommer in och vill köpa en slägga eller ngt annat som skulle kunna användas som vapen) så förstår jag inte varför man ska lägga sig i kundens val överhuvudtaget. Sälj och var glad!'
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Jag såg en gång bodies (onesies) som det stod "pojke" och "flicka" på. Men de som de stod "flicka" på var blå och den med "pojke" var rosa. Men tyvär kan jag inte hitta någon länk nu.

Suddrik sa...

Vete 17 hur jag har kunnat missa din blogg!

Men jag känner igen grejen med pojkkläderna. Vi köpte en orange tröja med grävskopa till min yngsta och kassörskan kom fram och ursäktade sig för att säga att "ni vet väl att ni är på pojkavdelningen?". Hon viskade så att vi inte skulle behöva skämmas över den stora fadäsen.

Tröjan är jättesnygg förresten1 :-) (Och era skor också!)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
haha det låter ju som jättekul plagg!!!


Suddrik,
å hej!! Välkommen till bloggen!!!! Kul att du hittade hit ändå! Hoppas du vill fortsätta hänga här.
Ja det låter ju helt galet. Varför ska man som kund inte få välja vad man vill köpa utan istället så måste säljare tala om att man har "gjort fel"! Irriterande! Och detta med pojk- resp flickkläder. Tids nog lär väl barnen själva välja att ha kläder som är flickiga resp pojkiga. Det verkar ju vara så när de blir lite större. Men fram tills dess kan man väl åtminstone få sätta på dem vad man själv tycker är snuggt och gillar.
Kram!

Musikanta sa...

Tur att ni är så förståndiga föräldrar! "Flickskor" är ju i allmänhet mycket sämre för fötterna än "pojkskor".

Det är sorgligt att det ska börja så tidigt med att flickorna ska vara söta och helst snälla och fogliga.

Medan pojkarna får utvecklas i sin egen takt, hoppa, klättra och smutsa ner sig så mycket de vill...

Saltistjejen sa...

Musikanta,
visst är det så att man tycker att såhär små barn ska kunna få vara just "bara barn". Inte måsta ha särksilda färger eller kläder för attt visa om de är pojke eller flicka. Så fånigt tycker jag!
Men men, än så länge bestämmer ju vi vad hoin ska ha på sig så då går det bra med "pojkskor". Gissar att sådant är svårare senare när de vill ha samma sorts kläder som kompisarna....