onsdag, september 30, 2009

Falsk gris och checklista

I fredags var vi ju som sagt till Lill-Skruttans läkare. 15-månaderskoll.
Det gick bra. Kan meddela att hon är rätt stor nu. Ligger i 90:e percentilen för vikt och i 50:e för längd. Dvs den övre viktkurvan samt den mittersta längdkurvan. Hela 11,8 kg tung och 78.7 cm lång. Ingen liten fragil sötsak här inte.
Dr L kunde även checka av allt på sin lilla checklista:

- pekar på saker
(Oh ja, här pekas det i tid och otid!)
- kan säga 1-2 ord
(Japp den senaste tiden har orden börjat bubbla ut mer och mer. Liten ordlista se längst ned i detta inlägg)
- "pratar med melodi*"
(Jamen visst! Är man svensk så är man. Här hörs Svenska Kockens melodiösa betoningar dagligen. Det går uuuupp och det går neeed.)
- går
(Jodå myror i brallan o spring i benen.... hela dagarna...)
- klättrar
(När det inte gås eller kryps så klättras det. På allt.)

- lystrar till sitt namn
(Jo för det mesta. Men har redan börjat att ibland ignorera just sitt namn när det passar....)


Vi tog även upp detta med svininfluensafallet som kom upp på dagiset. Men Dr L verkade inte det ringaste bekymrad OCH hon sa med bestämdhet att det inte var frågan om någon influensa alls. Inte med de symptom som vi beskrev. Så det var visst inte någon gris. Utan bara en helt vanlig förkylning. Varför testet visat positivt förstår varken M eller jag men så kan vi heller inget om hur sådana diagnostiska tester går till.

Förutom den vanliga rutinkollen med vikt, längd och "checklista" så var det även dags för lite vaccination. Inte mot influensan dock för det vaccinet har inte hunnit distribueras än. Nej nu var det barnsjukdomarna vattkoppor samt mässling-påssjuka-röda hund det vaccinerades mot. Vi blev även varnade för att hon eventuellt kommer att reagera mot vaccinen med feber. Men det blir isåfall inte förrän 5-7 dagar efter att man tagit dem. Än har vi inte märkt något. Men det käänns ju bra att veta att OM hon får feber någongång i denna veckan så är det troligen beroende på detta och inte för att hon är sjuk.


Lill-Skruttans ordlista:

'schisss' shoes
'appadau' up and down
'sitta' sitta
'nenne' näsa
'mama' (även: mamamama) mamma
'pappa' (även: papapapapa) pappa
'no' no (förövrigt favoritordet)
'neh' nej
'Eja' Ella
'baj baj' bye bye (alltid tillsammans med vinkning)
'haaj' hi (oftast tillsammans med vinkning)
'hajfaj' high five (nästan alltid med handen uppe)


Hon säger dessutom flera av de andra barnens namn på dagis samt ena lärarens namn.

*) Alltså härma hur rösten går upp och ner i normalt samtal. Tydligen var detta mycket viktigare än antalet ord de kan säga vid denna ålder. Att härma just språkmelodier var visst väldigt grundläggande för själva språkutvecklingen enligt läkaren.

18 kommentarer:

Petra H sa...

Vad bra att lilla Ella, som visst är ganska stor, fick godkänt ;-) Att hon kan peka ser vi ju på fotot i inlägget nedan! Intressant med språkmelodin, det visste jag inte att det är viktigt. Ja, som svensk kommer det ju väl nästan av naturen men alltså även i mer monotona språk!
Så "agua" används inte längre?
Kram till er alla 3
PS Kanske lite synd att det inte var svininfluensan hon hade men bra att veta för framtiden. Hoppas att ni slipper få det senare...

Saltistjejen sa...

Petra,
haha, nej hon säger faktiskt inte aqua längre. Inte heller aqui (hur stavas det???) så hon har kanske lagt av med spanskan så läng..? ;-)
och ja ang svinisen så ahde jag varit superglad om det varit den eftersom hon då varit immun. Men men.... man kan inte få allt tyvärr. Förhoppningsvis slipper vi ändå svinisen framöver med.
Kramar!

KARLAVAGNEN sa...

Way to go girl som di sier over dääär!

Haajfaaaaj!

Saltistjejen sa...

Karlavagnen,
hahaha japp. Haaaaj faaaj!!!!
:-)

Suzesan sa...

Hahaha hajFaj och schisss var ju så roligt. Det blir en blandad kompott. Fick kvällens(natt) skratt. -Appadau- var ju bästa om nåt är roligare än det andra. Snart blir det svenamrikanska.

Tur hon klarade all tester. Goa Ella. LillSkrutta.

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Suzesan,
jo nu blandas språken rätt friskt faktiskt. De få ord hon säger är både engelska och svenska.
Och High Five var det faktikskt en av mina svenska vänner som lärde henne när hon hälsade på i början av sommaren :-)
Kram!!!

Anonym sa...

heja Ella, du är bäst! :-)
Kram på er over there!

/Näsan

Anonym sa...

Men jösses!
Inte kan Leon säga så många ord. Han kan typ säga två eller nått men inte rent.
Vi har ingen 15-mån koll här alls..vad jag vet.
Alltså, nu börjar man ju undra om Leon är långsam eller nått.
Han förstår vad man menar med det mesta men han grymtar mest och pekar på det han vill ha eller vill att man ska göra.

Och han väger bara 10,2 kg sist jag vägde honom..Lillen min..:D

Skönt att det inte var grisen som fått hovarna om Ella.
Hoppas att hon inte berörs av vaccinationen heller.

Leon slänger kyssar till snyggingen på andra sidan Atlanten!

Kram!

Annika sa...

Yes, HAJFAJV från oss också här nere i huvudstaden.
Way to go, Ella!!
JODÅ, det är liksom vktigt att det går bra på kollen...
FAST, vem har sagt att det INTE var svinisen? Doktorn kanske har fel. Speciellt eftersom ni testat och allt.
Vrm vet?
KRAM!!

Marianne sa...

Vad mycket hon kan säga redan! Är inte språkmelodin också en indikation på att hörseln är okej?

SKÖÖÖNT att hon fick godkänt på alla punkter, kan tänka mig att man oroar sig lite extra med en preemie.

KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Vissa barn säger ju inte ett rent ord förrän de är två år så melodin är definitivt viktigare. Så Jess behöver nog inte oroa sig ang Leon. Det kommer så småningom!

Jag gillade också "schiss"! :)

anna of sweden sa...

Tror visst att det var "Den Nya Influensan".
Så det så! ;)

Baj baj!

Saltistjejen sa...

Näsan,
kram tillbaks!!!


Jess,
inte är han långsam inte!!! Alla barn har ju otorligt stort spann vad gäller allt från att lära sig sitta, krypa, gå och prata. Och enligt läkaren så var det viktigare att barnen i den här åldern "pratade" med melodi än med ord. Hon skulle oroat sig mer över ett barn som kunde säga 20 ord men pratade monotont och itne kunde härma samtalsmeldierna än ett barn som inte kunde säga ett enda ord men som "pratade" med melodi. Och DET har jag minsann hört att Leon gör haha! På era filmer snackas det minsann friskt! :-)
Och rent pratar ju itne vår tjej heller. Vadå schiss till exempel. Det hoppas jag ändras till shoes så småningom... hahaha! ;-)
Kram!!!


Annika,
Ja det känns ju bra när man varit på koll och det "gått bra". Å andra sidan oroar jag mig inte över OM det skulle vara saker hon inte kan som de enligt checklistan ska kunna vid en viss ålder. Så var det ju tex när hon itne kunde krypa på 9-månaderskollen. Men det kom ju sedan. Jag tror att det är svårt att sätta ett datum när barn ska klara vissa saker. Det finns alltid barn som inte kommer kunna göra allt det som står på listan. Positivt med vår läkare är att hon faktiskt bara har listan som "utgångspunkt". Sedan verkar hon rätt flexibel samt har stor erfarenhet samt sunt förnuft. :-)
Ang svinisen så tror jag som läkaren. Inte för att hon är läkare men för att symptomen hjos alla barnen var lika och de var inte alls allvarliga. En vanlig inlfuensa borde rent statistiskt slå hårdare mot åtminstone vissa av barnen. Så tyvärr var det nog bara en vanlig förkylning. Vilket vi trodde tills v fick beskedet från den andra föräldern.
Haj faj tillbaka!!!


Marianne,
ja det är säkert en koll på hörseln också. Det har jag inte ens tänkt på men så lär det ju vara!
Vi har ointe varit så jätteoroliga över henne trots att hon är preemie eftersom hon växer så bra. Jag tänker oftast inte ens på att hon är preemie nu faktiskt. Men visst, vissa saker kanske kommer gå ngt långsammare p g a det.
Kram!!


Anna Fair and True,
nej visst är det så. Jag tror inte man behöver oroa sig som förälder så länge barnet verkar må bra och utvecklas. Sedan utvecklas ju alla i sin egen takt. Så att jämföra med andra är ju inte så smart.
Kramar!!!


Anna of Sweden,
hm, jag tror faktiskt att det bara var en vanlig förkylning men man kan ju hoppas att det var ngt mer så attt hon blivit lite immun mot det...
Baj and haggs!

Desiree sa...

Kul att få ta del av Ellas egna ordlista. Hon har verkligen gjort många framsteg och utvecklats enormt. Det är lite engelska och lite svenska. Men det är nog rätt naturligt att det blir en blandning. Det som är underbart är också att barn ändå lyckas hålla isär språk och fatta när de och vem de ska prata vilket språk med. Med er vet hon ju att hon kan tala båda. Sköt att det inte var grisen trots allt.

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja den sista tiden har hon verkligen börjat prata mer och mer. Jätteroligt tycker jag! :-)
och visst är det fantastiskt hur flexibel och plastisk hjärnan är när man är så liten!!! Synd att den förmåga försvinner med åren.
kramar!!

Emmama sa...

Skont med just det som favoritord.. det sager val allt.. :) Skont att det gick bra for det ger lite stress om det inte verkar vara som det ska anda, tycker jag. Kram!

Saltistjejen sa...

Emmama,
ja det är alltid skont när allt verkar bra. Men jag känner ingen stor nervositet ifall hon skulle ligga lite "efter" med något. Så länge det verkar som om hon utvecklas utifrån sitt förra besök så känns det ju bra.
Kramar!

bejla_isflaket sa...

Underbart (som får bli allt när nu jag kommenterar så sent ;-) ).