onsdag, september 03, 2014

Första dagen i Purple Room

Så var det dags då. Inskolningen på Lillebrors dagis. Igår morse gick vi tillsammans dit med Lillebror, samt alla formulär och även en kasse med personliga saker till honom såsom extra kläder, blöjor, våtservetter och napp. Plus mat såklart, vilket än så länge är bröstmjölk. De här två första dagarna handlar det endast om 2 timmar per dag och då är minst en förälder med hela tiden. Barnen är indelade i två grupper där den ena gruppen skolas in på morgonen och den andra på eftermiddagen.

Lillebror kommer att gå i Purple Room. I det rummet är det 6 barn och jag och Lillebror har hittills träffat alla utom två (de skolas in efter lunch medan vi andra har inskolningen på morgonen). De kommer vara tre flickor och tre pojkar i rummet och åldersfördelningen spänner från ungefär 4 månader till 9 månader.

Det kanske låter konstigt men jag känner mig väldigt bekväm med situationen. Det känns så hemtamt. Storasyster har ju gått på detta dagis från det hon var 3 månader fram tills dess hon var lite drygt 5 år och vi känner till det mesta. Lokalerna. Filosofin. Lärarna. Cheferna. Och vi har älskat i stort sett allt under hela hennes dagistid. Både igår och idag blev det även en naturlig del att prata om Storasyster också. Flera av lärarna kom självklart ihåg henne. Så det pratades en hel del minnen från då hon var liten och gick här. Vi fick även veta att man fortfarande visar en bild på henne i deras informationsmöte med föräldrarna samt på vissa av lärarnas workshops. Lite roligt tycker jag. Lillebrors rum ligger dock i en annan byggnad än den som Storasyster gick i.

DAG 1
Igår var första mötet med lärarna och tre av de andra (fem) familjerna. Det var verkligen roligt att se hur "social" Lillebror är. Han älskade verkligen att spana in de andra barnen och var överförtjust av all kontakt han fick med både dem och lärarna (och föräldrarna...)


På dörren till rummet sitter bilder på djur som representerar varje barn och passande nog har Lillebror fått en valross haha...!

Här sitter Lillebror med sin s.k "Primary Teacher" vilket är den lärare som kommer ha mest hand om honom i början. Jag kände igen henne sedan Storasysters tid på dagis och hon kände igen E och mindes henne väl även om E aldrig haft henne som lärare själv. Jag har hört mycket bra om henne och tycker såhär långt att hon är otroligt bra! Varm, go och så kärleksfull. Till höger sitter en av de s.k "floaters" som jobbar i detta rummet och det är lärare som går lite mellan olika rum. Just denna lärare har Storasyster haft mycket då hon gick i Violet och Pink Room och hon är en fantastisk lärare, älskad av både barn och föräldrar. Det känns lite extra roligt att Lillebror nu kommer att ha henne i rummet också.

Sådana här "Sign in Sheets" sitter uppe på ena väggen och här ska vi föräldrar skriva upp info till lärarna då vi lämnar barnen på morgonen. Detta för att lärarna snabbt ska kunna sätta sig in i barnets dag (och natt) fram till lämningen. Jättebra tycker jag!
Det står t ex: "Hur var barnets natt?", "När åt barnet senast?", "Kommer du och besöker barnet? tid?", "Vem hämtar?, när?", "Något annat du vill att lärarna bör veta?"
Man får även en lapp med information om barnets dag med sig hem då man hämtar. Där står allt från när och hur mycket barnet ätit, hur många och långa naps samt allmän information om barnets dag. 

Lillebror på boppyn

Rummet är ganska likt det Storasyster gick i, med trappsteg, liten ramp samt en stor spegel nära golvet. Allt väl genomtänkt för att passa barn i den här åldern. Vi fick veta att t o m trappstegen är anpassade efter hur stora steg ett barn som lär sig gå tar...

Glad kille!

En gunga finns också i rummet. Den syns lite i förgrunden till höger. En liknande (fast då var den grön) fanns i Storasysters första dagisrum.

Matdags


DAG 2
Idag var vi tillbaka i Purple Room

Nu hade man även fixat en vägg där allas födelsedagar är synliga (både barn och lärare). Senare ska man även sätta in foto på varje barn i bussarna så att de kör sin egen buss. Gulligt!

Även idag var Lillebror väldigt fascinerad av de andra barnen. Här med nya kompisen P.

Och här lite tjejkontakt...

Idag fick han mat i hängmattestolen

Det var så mysigt att han somnade. För kommande "naps" när han går fulla dagar har de sitt "nap room" som ligger på andra sidan korridoren. Där har varje barn sin egen spjälsäng och man tar med egna sängkläder som de sover i.

Det är verkligen något speciellt med vår community här. Jag har ju ingen som helst erfarenhet av andra dagis än detta, men jag måste säga att jag ändå känner att det här är något särskilt. Det är en sådan samhörighet här. Fantastisk kommunikation mellan lärare och familjer. Men även en mycket fin samhörighet familjer emellan. Miljön i dessa spädbarnsrum är dessutom så lugn och så trygg. Väldigt "hemmig" trots att det är ett dagis. Och som sagt, lärarna är en klass för sig!

För er som vill se och/eller jämföra med Storasysters första dagisdag (i Violet Room) kan kolla här.
På tal om Storasyster så börjar hon ju skolan imorgon! Första Klass. A First grader! Det känns stort det med. Även om det till stor del inte kommer vara så jättestor skillnad mot då hon gick i Kindergarten. Samma skola. Men ny klass och ny lärare. Det blir spännande.

8 kommentarer:

Miss Marie sa...

Oj, jag har helt missat att du ska börja jobba igen! Är det samma ställe som du jobbade på förut eller har du hittat något lite närmare hem? Skönt att det känns bra med dagiset och det underlättar ju mycket att storasyster gått där tidigare, då vet ni ju vad ni har att vänta er o att ni blir nöjda! Kul att Oscar verkar gilla det också! :)

bettankax sa...

Jag älskar att läsa om detta fantastiska dagis/förskola. Du beskriver det så fint och bilderna förmedlar hur bra barnen verkar trivas. Underbar känsla när man vet att ens barn har det bra.
Spännande med skolstart för E.
KRAM

Anna, Fair and True sa...

Det är sådant fantastiskt ställe, tur ni har! Vad betalar ni egentligen? Det är väl kraftigt subventionerat av universitetet?

Annika sa...

Förstår att du tar det HELT lugnt. Du vet ju att det är ett exceptionellt ställe!
SÅ BRA!
Det kommer att gå toppen för er alla!
Anna, var sla du jobba?? När börjar du?
Är det stället i NJ igen?
Tycker fö att ni ska komma hit i höst!!
Jag tror inte vi åker upp till NYC under hösten, men det skulle vara såå kul att få träffa er!
Kramar!!

olgakatt sa...

Läste en intervju med en svensk kvinna boende i USA. Hon berättade att man i USA inte tillåter barn på dagis förrän de är två år. Men har man mer än tre barn får man gratis nanny av staten. Men undrar i vilken bubbla hon bor.... I vart fall har hon inte upptäckt att det finns ett antal olika stater med helt olika lagar.

Mala sa...

Det ser ju jättebra ut. Låter bra att det är lungt och hemmalikt, speciellt för så små barn. Hoppas att E får har en bra första dag i skolan. Ska själv hämta upp R om ca 1 h, blir spännande att höra hur det gått.

Desiree sa...

Jag är övertygad om att det kommer att gå jättebra för lillebror. Så skönt det måste vara att han fick plats här också och att ni vet att han befinner sig i mycket goda händer. Lite nostalgi kan jag tänka mig då du tänker tillbaka på när E började här en gång i tiden. Supergulligt med skolbussarna som talar om födelsedagarna. Man förstår att det måste vara lärartätt med en hel del personal och små barngrupper när de är så små. Blir dock tryggt och fint. Hur många timmar kommer han att gå när han är fullt inskolad? Hur långa dagar har E på sin skola?
Kram!

Suzesan sa...

Åh lillebror på dagis och Lill-Skruttan Storasyster i första klass.

Underbart.

Så får vuxna lite egentid. Vilken söt liten "knubbis lillebror blivit. BRA. Klart du känner dig trygg med att lämna lille O där. och tur att han trivdes så bra. Lite gulligt med en grupp så små som kan bli vänner för hela livet.

Kram
/Susanne