söndag, september 20, 2009

Sensommarhelg mitt i september

Helgen har har bestått av lite blandad kompott.
Vädret har varit helt fantastiskt. Temperaturer runt 23-26 grader och sol. Samtidigt det där lite höstiga ljuset som jag tycker mycket om.

Lördag:
Vaknade av Lill-Skruttan som härjade omkring i sängen och pratade högt o ljudligt för sig själv. Så gör hon i stort sett varje morgon. Men eftersom det var M´s morgon så kunde jag somna om igen när han gått upp med den lilla Pratkvarnen. Skönt! Sov i nästan två timmar till och gick sedan upp och "avlöste" M som gladeligen hoppade tillbaks ner i bingen igen. Jag och Lill-Skruttan tog däremot på oss lite och gick ner på bakgården. Där träffade vi våra vänner som även är våra grannar. De har ju en liten son W som är i stort sett jämngammal med Lill-Skruttan och eftersom vi umgåtts en hel del den senaste tiden så har de lärt känna varandra rätt väl. Detta är såklart något vi tycker är otroligt bra eftersom vi har tänkt att ställa upp som barnvakt åt varandras barn. Att de redan är vana vid både oss föräldrar samt varandra är ju ett riktigt plus. Detta samt grannarnas baby monitor kommer att underlätta barnvaktandet jättemycket. Den senare använde vi redan förra helgen när de var över hit på middag på lördagkvällen. När de lagt W hade vi monitorn på matbordet och kunde på så vis ha koll på om han vaknade.

Lill-Skruttan och W lekte en bra stund nere på gården och under tiden berättade C att hon och hennes man tänkt att promenera till Parken för att äta lunch vid kändiskocken Danny Meyer´s senaste matställe. Detta är ett "stånd" där de säljer enkel lunchmat och det ska ligga vid Shakespearteatern i Central Park.

Vi bestämde hastigt och lustigt att hänga med dem och mitt på dagen begav vi oss iväg mot Parken. Det råkade vara tyskarnas årliga parad denna dagen så vi fick lotsas över 5th Avenue. M och jag kunde i varje fall konstatera att den tyska paraden och dess "publik" vara raka motsatsen till den puertoricanska paraden. Tyskarna var verkligen välorganiserade och publiken stod snällt & städat och klappade takten till den militära marschmusik som spelades. Inga busvisslingar skrik, sång, dans eller skrän bland vare sig publik eller de som aktivt deltog i paraden. Helt klart hände det inte lika mycket under denna parad som under den puertoricanska. Och man var tvungen att komma nästan hela vägen fram till 5th Avenue för att överhuvudtaget förstå att det var en parad. Jämfört med den puertoricanska som man kan höra i hela staden. Dels från från själva 5th avenue där det spelas hög musik och dansas och ropas för fullt. Dels från de tutande bilar som susar omkring i resten av staden med nedvevade rutor och med den puertoricanska flaggan fladdrande i fartvinden. Självklart spelandes hög musik med sång på spanska. Jag kan meddela att vi inte såg en endaste bil som körde runt med tyska flaggan på taket eller som spelade tysk musik på högsta volym. Inget ont om vare sig tyskar eller puertoricaner, endast en enkel observation...

Det var verkligen en helt underbar dag i Parken. En massa folk var ute och hade picknick och/eller solade och lekte på gräsmattorna. Vi mötte även väldigt många som var uppklädda vilket vi efter lite diskuterande kom fram till nog var på grund av den judiska högtiden Rosh Hashanah (det Judiska Nyåret).

Promenad i Parken.


Man ser att hösten är här på ljuset tycker jag. Och att platanerna (det är väl plataner) börjar skifta lite mer i guld. Såhär års är parken otroligt vacker!


Sitta i vagnen var riktigt mysigt. Och här syns ju nya skon också...


På väg till West Side.

Väl framme vid Shakespearteatern insåg vi att detta food stand var borttaget. Troligen var det endast här under sommaren vilken ju officiellt är slut nu efter Labor Day. Vi bestämde då snabbt att fortsätta till Danny Meyer´s mer kända hamburger- och korvställe Shake Shack som ligger på Upper West Side (alldeles intill Naturhistoriska muséet; American Museum of Natural History). Vare sig M eller jag hade varit på Shake Shack tidigare, men vi insåg verkligen när vi kom fram att det var ett populärt ställe. Kön ringlade sig ut på trottoaren, men som tur var gick det snabbt att komma fram. Det blev en dubbel Shack-burgare samt en pommes och en av de berömda milk shakes som säljs här. Vi tog allt "to go" och promenerade tillbaka till parken igen.

Insidan av Shake Shack - Stor meny på väggen och mycket folk.


Rolig skylt tyckte jag. Och rätt smart för det var verkligen utrymme under den där man kunde ställt sin vagn om man velat. Bra eftersom det var trångt i resten av lokalen.


I väntan på vår mat.


Det blev en picknick med våra inköpta burgare. Jättehärligt och gott! Hamburgarna var riktigt saftiga och goda utan en massa kladdig dressing som annars är så vanligt. Istället sallad tomat, lök och lagom mycket ost. Milkshaken var lite i "tyngsta" laget. God men väldigt mäktig. Jag drack inte ens upp min.
På det hela taget var det en väldigt mysig lunch. Parken är ju som jag tjatat om en av mina absoluta favoritplatser i denna staden och att sitta där på en filt när vädret är på topp är verkligen skönt. Dessutom är det väldigt lyxigt att kunna göra det ihop med våra nyfunna vänner som har lille W. Att se honom och Lill-Skruttan interagera är riktigt roligt. De verkar definitivt gilla varandra och i slutet av lunchen sa faktiskt W Lillskruttans namn och då svarade hon med att säga hans!

Lill-Skruttan i M´s knä.


En glad liten lax.


W och Lill-Skruttan på grönbete. Se upp alla solare och picknickare!


Jag och Lill-Skruttan.



En härlig dag, men på kvällen fick Lill-Skruttan feber. 39 grader och rosiga kinder. Det förklarade varför hon suttit så "snällt" i sin vagn under den rätt långa promenaden istället för att som vanligt vilja komma ut och röra sig. Frågan var ifall febern handlade om den förkylning som gått på dagis eller om det var "tandfeber". Hon håller nämligen på att få flera tänder just nu och sådant kan ju också göra dem mer gnälliga och faktiskt även febriga.


Söndag:
På morgonen kändes Lill-Skruttan sval. Ingen feber längre. Skönt. Men hon var inte sitt vanliga jag. Betydligt mer klängig och gnällig. Jag gick ner med henne till gården efter frukost eftersom M skulle skype-fika med sina kompisar H och A. Normalt skulle hon sprungit runt där nere på lekplatsen men nu ville hon mest bli buren. Resten av dagen spenderade vi mestadels hemma. Hann med att skype-prata lite med Svägerskan och Loff också vilket var skoj! Svägerskan hade visst jagat hästar i helgen vilket lät lite äventyrligt...!

En liten promenad hann vi också med. Det blev vår vanliga söndagspromenad upp till Carl Schurtz Park. Men även nu märkte vi att Lill-Skruttan inte alls var sitt vanliga kavata jag. Hon stod mest still och studerade alla barn runtomkring men ville inte alls springa runt som hon brukar. Väl i vagnen somnade hon igen och vi passade på att stanna till och ta varsin öl och äta lite pubmat. Ölen var god men maten var inget vidare. Men det kändes ändå skönt att få lite vuxentid tillsammans och sitta på en uteservering och njuta av den sena eftermiddagssolen.

En upphittad kritlåda kan vara riktigt rolig.


Nyvaken tjej.

Väl hemma gick luften totalt ur mig. Jag somnade till en stund på vardagsrumsgolvet. M tog Lill-Skruttan till ett av husets lekrum men när de kom tillbaks så verkade hon varm och rosig igen. Tempen togs och hon hade feber igen. Nu under kvällen har vi hört att det låter som om hon har hosta och snuva på gång så vi antar att det är en förkylning. Det ser ut att bli en hemmadag för henne imorgon. Vi får se hur vi ska pussla ihop våra jobbmåsten med denna sjukdag. På något vis går det ju alltid.

18 kommentarer:

Suddrik sa...

Det är väl läskigt vad söt hon är lilltjejen!

Jag är avis på tyska paraden, lite Ordnung i vardagen kan vi alla behöva!

Och visst är det härligt med vädret! Det är nu man längtar till Sverige, INTE!

Anna, Fair and True sa...

Vilken härlig helg! Trots att Ella var lite sjuk. Det är så kul att läsa om era helger, och se bilder! Jag orkar aldrig berätta så där mycket! :)

Intressant med skillnaderna mellan de puertoricanska och tyska paraderna!

Lilltjejens nya skor matchar ju faktiskt hennes vagn! Du skulle ha sagt det till tjejen i affären. Fast då hade hon väl sagt "but that's a boy's stroller"...

De där hamburgarna lät goda! Får sätta det på listan till nästa NYC-besök!

Kram!

Annika sa...

Visst har vädret varit alldeles underbart denna helg! NU är det gott att leva i den här delen av världen (vädermässigt). Sensomamren/förhösten är ju för skön!!
Är inte ett dugg förvånad över tyskarnas orsdningsamma parad, hahaha!!
Pch vore det en svenneparad skulle den vara minst LIKA ordningsam och tillknäppt, eller vad tror du? ;-)
PR-praden har an ju hört talas om, inte minst i Seinfeld, hahaha!!
Gott med burgare! Dt fixade jag också igår. Annars var gårdagen här hos mig extremt trist. Peter jobbade hela dagen, och K var hos en kompis. Jag vet mest bored to death...Happens every once in a while.
Ella är så GULLIG!! Vad kul det ska bli att träffa henne snart!
KRAM!!!!

Saltistjejen sa...

Suddrik,
haha så du är avis på tyska paraden.... ;-)
Och vädret är ju bara fööör underbart just nu! Man njuter. Hoppas ni får en fin vecka!!
Kram!!


Anna Fair and True,
tur att du tycker det är kul att läsa. Själv insåg jag när jag postat inlägget att det kanske blev lite väl långt... haha!
Och jo ang hennes skor så matchar de vagnen plus en del andra kläder hon har som går i orange. Men som sagt det är ju itne riktigt matchningen som är viktig heller.
Och du får definitvt besöka Skake Shack nästa gång ni kommer till NYC.
Kram!!


Annika,
ja detta är en av mina favoritårstider här! Det är oftast perfekt temperatur och så älskar jag när det blir kyligare och vackra färger på träden också.
Haha, ang paraden så VET jag att en svensk parad skulle bli såååååå lam! Ja troligen ännu lamare än den tyska. Vi pratade om det en gång tidigare när det var just den puertoricanska. :-)
Å att ha lite långtråkigt tycker jag lät rätt skönt nu. ;-) Det känns som om det är alldeles för lite långtråkighet i min vardag just nu haha!
Och träffas det gör vi ju snart!!!!
KRAAM!

Petchie75 sa...

Ännu en härlig helg i NYC! Det verkar så skönt att bara strosa runt, picknick i parken osv. Här måste vi ju ta bilen flera gånger varje helg, ja förutom om vi ska till stranden!
Det är ju perfekt att allt är på "gångavstånd" (jag vet ju vis av erfarenhet att gångavstånden ibland är lite låååånga och skoskaviga) i Manhattan.
Ursöta bilder på lilla E, och ha ha, det är ju som Anna skrev att skorna matchar vagnen!!
Den puertoricanska paraden hade jag gärna sett, den tyska något mindre...
Vi missade dansshowen i lördags - jag hade tagit fel på tiden, så min franska kompis fick inte se O dansa salsa ;-)
KRAM!!

Saltistjejen sa...

Petra,
ja det är väldigt skönt att man kan promenera runt här och slipper ta bil överallt. Men ibland kan man sakna bil också. Det är ju svårare och mer tidskrävande att ta sig UT ur staden t ex.
Haha, ja den puertoricanksa paraden är definitvt mer livlig än den tyska, haha!
Synd att ni missade showen. Vi har ju iallafall bildbevis på O som dansar så kasnke kan du visa det sedan när jag fått tummen ur och kopierat bilder o filmer till er.
Stor kram!!!

Stef sa...

Låter som en riktigt härlig helg! Så fint där är i Central park! Och Lill-Skruttan är otroligt söt!!!

kram

Saltistjejen sa...

Stef,
ja det var en skön helg. Vädret perfekt.
Hoppas du får en fin vecka!
kram!

Desiree sa...

Ni verkar till skillnad från oss ha fått en underbar helg med bästa tänkbara höstväder. Precis sådant väder skulle jag önska mig. Hoppas att lillskruttan mår lite bättre idag. Det är ju toppen att ni har grannar där ni kan turas om med barnpassningen och dessutom att få en kompis till lillan att leka med som bor i samma hus. Härliga bilder från parken. Hoppas det ordnar sig som sagt med jobbpusslandet och att lillan är frisk till imorgon.

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja vi har haft otroligt fint väder och jag hoppas det fortsätter ett bra tag till.
Lill-Skruttan var bättre idag och de har inte ringt från dagis under dagen så hon har nog varit okej viket känns skönt. Våra grannar är bara så himla bra!!! Jätteskönt att man klickar med dem så bra som vi gjort plus att de har barn i samma ålder som vi. Det känns nästan för bra för att vara sant! :-)
Hoppas ni får bättre väder ni också!
Kramar!!

Lullun sa...

Tråkigt att hon blivit krasslig. Jag hoppas att hon har det bättre nu (jag har inte läst kommentarerna ovan). Annars lät ju helgen trevlig. Och skype-fika; den var ny. Ja, antar att skype kan användas till mycket. Ingen av "de mina" har dock anskaffat det, så det blir inte mycket skypande för vår del. Orkar liksom inte tvinga folk, utan en viss dos tjat måste vara nog.

Saltistjejen sa...

Lullun,
jo tack hon är bättre nu. Ingen feber idag men fortfarande märks det att hon inte riktigt är som vanligt.
Skypefika är himla bra. M´s vänner har kamera också så de ser ju varandra också. De flesta av mina vänner i Sverige har inte heller Skype utan jag använder Skype för att ringa deras vanlia telefoner eftersom det är det billigaste sättet. Men då kan man såklart inte se varandra vilket är lite synd.
Kramar!!

Petchie75 sa...

Måste bara kommentera Lulluns kommentar - jag har exakt samma erfarenhet av kompisars ovillighet att skaffa skype. Jag förstår inte det, har försökt förklara att det tar max 5 minuter att skaffa ett användarkonto, kostar inget, man behöver inte ens ha webkamera eller headset utan man kan prata direkt genom högtalare och mikrofon inbyggda i (de flesta) datorer. Men icke, folk vill inte / orkar inte... Och jag har inte råd att ringa dyra mobilsamtal (vissa kompisar har bara mobiltelefoner nuförtiden) till Europa (jag ringer med skype och betalar, visserligen billigare men ändå)... Tråkigt när man hade kunnat kommunicera så lätt och billigt. Skypefika hade ju jag gärna tagit med en massa kompisar!!

Emmama sa...

Vilket härligt inlägg! Parken är så vansinnigt fin och jag får alltid lite New York-längtan av din blogg! Härlig skylt med barnvagnen på, vissa tänker på allt. Hoppas det gått bra att att pussla ihop era jobb utifrån Ellas förkylning och att hon snart är pigg igen. Ha en skön fortsatt vecka! Kram från ett soligt Skottland!

Saltistjejen sa...

Petra H,
visst är det underligt att så många inte vill orka skaffa Skype. jag tycker det är ett fantastiskt sätt att kommunicera på när man bor långt bort. Inte ens min mamma har Skype för hon tycker det verkar svårt o krångligt. okej jag har större förståelse för det på ETT sätt eftersom hon tycker att allt som har med datorer att göra är svårt o krångligt och stressframkallande. MEN å andra sidan tycker man kanske att hon skulle ha ännu större motivation att ha det pga att hon då skulle kunna se oss och se E och "umgås" mer på ett annant sätt än vanlig telefon. Men men så är det och jag har accepterat det. Kompisar m Skype har jag några stycken men fortfarande mååånga som inte alls har det eller knappt vet att det finns ens.
Svårigheten m vissa är att de endast har jobbdatorer och att man på många arbetsplatser inte får ladda ner sådana program på datorerna. Det kan jag också förstå såklart.
På tal om Skypefika kanske vi skulle ta och ta en du och jag snart? Det vore skoj!!!
Kramar!!!!


Emmama,
å vad roligt att du får lite New Yorklängtan av bloggen. :-) Kanske ni skulle komma hit ngngång i framtiden?!
E blev bättre och febern försvann så hon ahr faktiskt varit på dagis både igår och är där idag. Hon har dock brjat hosta så det var helt klart en förkylning.
Stor kram!

Petchie75 sa...

Absolut, en skypefika låter som en jättekul idé!! Nja, "alla" jag känner som inte "orkar" skaffa skype har egna datorer och bredband... Suck, det är väl bara att acceptera! :-(

Musikanta sa...

Så härligt att ni har funnit varandra, grannarna och ni och framför allt barnen! Bra att man kan hjälpas åt med barnpassning och annat ibland.

Ibland får små barn hög feber och man vet inte varför...Men det brukar gå över rätt fort. Hoppas hon är OK nu i alla fall!

Det är en väldigt söt klänning hon har på sig tillsammans med de randiga strumpbyxorna! Härliga färger tillsammans! Och som vanligt har du tagit jättefina bilder på er pick nick!
Varm kram/M

Saltistjejen sa...

Petra,
toppen! Då kör vi på det! Kan mailas om när det passar! :-)


Musikanta,
ja det är otroligt roligt att grannarna visade sig vara supertrevliga och att deras lille kille och vår lilla tjej tycker det är roligt att leka!
Tack! Klänningen köpte M när han var hemma i Sverige nu i somras. Jag gillar den mycket jag också. Både färger och mönster.
Kram!!