lördag, januari 05, 2013

Lite nytt

På självaste nyårsafton tog vi en tur till Ikea i Brooklyn. Inte enbart för att köpa lite svenska dammsugare, äta köttbullar och känna oss som medlemmar i en hemlig klubb där bara vissa utvalda förstår att kudden Mysa faktiskt betyder Cozy. Nej vi hade ett uppdrag. Nämligen att skaffa lite mer förvaringsmöbler. Igen. Känns det igen? Hm, jag har börjat se ett mönster där vi nästan alltid i början av varje år ser över vårt hem och inser att något måste göras. Och detta något handlar nästan uteslutande om just förvaring. Det är som om vi under året på något vis liksom växer ur vårt hem. Eller är det bara så att man vid varje nytt år känner en önskan om att "börja om lite". Skapa struktur. Ordning. I tillvaron i allmänhet och sedan speglar sig detta i hemmet i synnerhet?

Oavsett så har vi insett att hemmet återigen börjat svämma över. Av leksaker. Mest pussel, spel och annat som tar lite större plats. Med ett växande barn blir leksakerna också större på något vis. Och med bara ett enda rum som vi alla tillbringar 99% av vår vakna tid i så är bra förvaring A och O. Vi funderade, mätte och funderade lite till. Diskuterade och försökte oss på nytt på att "spela Tetris" här i rummet. Till slut kom vi fram till att vi inte kunde få in fler möbler utan att först göra oss av med något annat.

Så det nya året har därför börjat med att katträdet fick flytta ett par våningar upp. Lilla PJ fick överta det från Lipton och Tazo. Det kändes verkligen jobbigare än väntat tycker jag att göra sig av med just katträdet. Dels för att det verkligen var Liptons favoritplats. Han älskade att ligga högst upp och se ut över Manhattan genom fönstret. Dels för att jag själv var mer fäst vid det än jag trott.


Här låg Lipton i stort sett varje kväll och såg ut över skyskraporna. Nu är det ett minne blott.


Trösten är att vårt nya Trofastsystem känns helt rätt. Volymen till förvaring ökade drastiskt. Utan att krympa vårt vardagsrum alltför mycket. Och Lipton ligger nu mer än gärna på toppen av översta hyllan. Inte riktigt samma utsikt vid fönstret längre men han verkar åtminstone inte alltför missnöjd.

Så här blev det. Högst upp ligger ena kattdynan. Och längst ner i den låga har vi lagt ytterligare en kattsäng. Men den verkar de inte använda så mycket så vi får se ifall vi flyttar den så småningom.


Från andra hållet ser det ut såhär. Förhoppningsvis ska vi kunna flytta en del av Lill-Skruttans saker från den överfulla bokhyllan till lådorna i Trofastsystemet. Därmed blir det mer plats för böcker i bokhyllan istället. Vi har även en hel hög med spel och pussel vid vårt skrivbord som ska flyttas till lådorna. Än har vi inte börjat ordna upp sakerna men jag tror det kommer att bli bra när det blir klart.

8 kommentarer:

Lotta sa...

Känner igen det där, fixa och ordna! Det är skönt. Ni är ju i "leksaksperioden" fortfarande så jag förstår om det är mycket av allt möjligt.

Ikea är verkligen en räddare, de har det mesta ;)
Tycker ni ordnar det jättebra!

Kram!
Lotta

Coolaannna sa...

Förvaringsgrejer får man aldrig nog av!! Jag hänger på Granit när det gäller det!

Och mer grejer blir det ju äldre Lill-Skruttan blir :)

Kram Anna

finelinan sa...

Jag var tvungen att titta tillbaka i arkiven och se hur ni bor, och jag måste ju sluta klaga på att jag är trångbodd i min stora tvåa. Helt klart! =)

Men jag tycker ni gör ett bra jobb med att få plats med alla saker. Sen är det ju toppen att ha ett playroom för lill-skruttan att springa av sig i om det blir för trångt och rörigt hemma. Nu när du har jobb kanske ni snart kan utvidga med ett extra rum...=)

Anne sa...

Jag har många gånger kikat på Trofast och varke gång konstaterat att det verkar vara en grym förvaringsmöbel. Jag tror helt klart ni kommer bli jättenöjda, på bilden ser det ut som möbeln smälter in perfekt och inte gjort annat än varit där hela tiden.

Du/Ni har nog blivit så duktiga på compact living och vet precis vad smarta möbler bör ha för att funka i små utrymmen. Hehe, kanske lite extraknäck som designers för IKEA och utforma nya smarta, förvaringsmöbler för trångbodda ;)

ExPIAtriate wife sa...

Det ar en konst att moblera mindre utrymmen, tycker ni gor det toppen!! IKEA ar verkligen bra nar det galler att hitta bra och snygga losningar!!
Kram!

Saltistjejen sa...

Lotta,
japp här är det laksaker. Nästan överalt. Inte för att E har så jättemånga direkt utan mer för att vi bor såpass litet. Ikea är super! Och hittills är vi nöjda med våra "nödlösningar" på förvaringsfronten.
:-)
Kram!


Coolaanna,
Granit är ju super i Sverige tycker jag! Snygga och praktiska och inte alltför dyra. Men här är det Ikea som gäller.
Kram!


finelinan,
hahaha en tvåa känns som ett slott!!! ;-) Haha! Men vi klarar oss än så länge ändå. Fast visst vore ett rum till en enorm lyx och min dröm är att om inte alltför länge kunna bo lite större. Än så länge lär det nog dröja ett tag dock. Jag har visserligen ett jobb men en större lgh skulle bli så otroligt mycket dyrare att vi i nuläget inte känner att vi har råd.
Och lekrummet vi har i huset är super! Verkligen. Särskilt när E har lite kompisar på besök.
Kram!


Anne,
hahaha ja kanske skulle man extraknäcka lite. I vilket fall tycker jag helt klart att vi har en del erfarenhet på detta med compact living det har vi. Inte alltid så snyggt dock, men praktiskt och funktionellt. ;-)
Kramar!!


ExPIAtriate wife,
tack!! Ja det är inte så lätt. Att försöka få ut så mycket som möjligt av en mindre yta.
Kram!!

Anna, Fair and True sa...

Tänkte på dig och detta inlägg (och tidigare inlägg på samma tema) när vi hade kalas för Isolde igår för hennes rum blev mycket stökigt och hon fick en massa nya leksaker och för tillfället har hon även ett Pippitält i rummet. Peters mamma undrade var bebisen ska få plats. Men jag är inte oroligt, det ordnar sig. Vi har ändå 90 kvadrat och Isolde rum är ganska stort. Får möblera om lite bara. Och första månaderna kommer den sova i en korg i vårt rum.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
hahaha att höra ngn säga att 90 kvadrat skulle vara litet känns lite lusitgt faktiskt. När man själv bor på ca 40. Och en familj som bodde här tidigare och vars äldsta dotter gick med E på dagis innan de flyttade, bodde ännu mindre. De bodde i en studio (som en svensk etta) med sina två barn! Lite annorlunda än svensk bostadsstandrard men helt klart görligt även om jag själv INTE skulle vilja bo mindre än vi gör nu. Men visst GÅR allt. Svenskar är ganska bortskämda vad gäller just boyta kan jag tycka. Och har ofta en liten speciell syn på "hur man INTE skulle kunna bo" ;-)
T ex har jag ofta fått höra av just svenskar att de tycker att man absolut inte kan bo i en stad med barn. Inte i lägenhet heller (utan ska bo "på marken". Och då menar man ju Stockholm i första hand (vad gäller storstad). Men faktum är att Stockholm ju är en rätt liten stad om man jämför med de flesta storstäder i världen. Och barn som växer upp i dem blir ju ändå rätt ok personer. :-)
Kram!!