måndag, januari 21, 2013

To have a dream


Idag är det helgdag för många här i USA. Tyvärr har inte jag ledigt. Mitt företag kör som vanligt idag. Lill-Skruttan däremot är hemma eftersom dagis och skolor är stängda. Så hon och M får ha en mysdag ihop idag. Jag känner mig lite avis ska erkännas. Vad är det för en helgdag då? Jo, det är MLK Day. Martin Luther King Jr. Eller Dr Martin Luther King som många här säger. Idag är det hans födelsedag. Eller skulle ha varit. Om han levt idag och inte blivit mördad. Då hade han fyllt 84 år. Martin Luther King står för de allra flesta för medmänsklighet och rättvisa. Hans åsikter skapade ju på sin tid en häftig debatt (minst sagt, snarare var det kanske aktioner mer åt det revolutionära hållet) vilka så småningom resulterade i ett bättre samhälle. För alla

Vad är det då idag som skulle krävas här för att skapa ett bättre framtida samhälle? Jag tror att det just nu främst är ordet vapenkontroll som är på var och varannans läppar. Såhär en dryg månad efter den fruktansvärda, hemska och tragiska dödskjutningen i den lilla skolan i Newtown, Connecticut här i USA så har självklart en debatt blossat upp. Den om skjutvapen och det här landets vapenlagar. Som icke-amerikan är detta något jag har extremt svårt att förstå. Alltså, hur detta ens kan vålla en debatt. Att ha strikta regler för vapeninnehav och brukande av vapen är för mig en självklarhet. Men inte i detta landet. Ånej! Här vill alldeles för många att "alla" ska få köpa, inneha och bruka vapen. Man hävdar sin RÄTT. Sin rätt till vadå undrar jag stilla? Jo, att man som vanlig, hederlig laglydig medborgare av detta samhälle har rätt till att till exempel kunna få utöva sin stora hobby jakt (detta ofta hos personer som bor på platser där man har nära till skog och mark där jakt är en stor del av kulturen). Just detta kan jag som svensk har viss förståelse för eftersom Sverige också har en ganska utpräglad och traditionell jaktkultur (åtminstone utanför storstäderna) så jag känner mig inte helt främmande inför det sättet att tänka. MEN jag kan inte förstå varför jagande personer blir så upprörda över en mer reglerad kontroll för de som ska köpa och inneha vapen och hur de därmed hävdar att detta skulle kunna "försvåra" jakten och därmed deras så omhuldade intressen. Hur kan man gnälla över att det blir lite mer pappersjobb när alternativet är fruktansvärt tragiska händelser som den i Newtown eller andra där människor får sätta livet till?!?

För andra som kanske inte vurmar om jakten i första hand brukar rätten till skydd ofta komma upp. Vadå skydd undrar en sådan som jag? Jo, rätten till att kunna sova med pickadollen under huvudkudden eller i nattygslådan bredvid sängen, eller med hagelbössan lutad mot sänggaveln "just in case". Så att man snabbt kan ta till detta laddade vapen och försvara sig mot en eventuellt illasinnad inkräktare. Helt galet om du frågar mig. Hur många dödskjutningar har inte skett orsakade ust av de här under-kudden-vapnen i detta landet? Personer som råkat skjuta en familjemedlem, en granne eller någon annan. Barn som vådaskjutit syskon, föräldrar eller sig själva när de hittat dessa vapen och lekt med dem utan att förstå hur farliga de är.

Men i och med Newtown har alltså landets vapenlagar återigen kommit upp till debatt. Inte en dag för sent om ni frågar mig. Läste just att över ettusen personer har dödats sedan skolmassakern i Newtown.  Och detta på enbart en dryg månad. Det är ju inte klokt!! President Obama har hittills undertecknat en hel del avtal för att försöka öka vapenkontrollen i landet. Ivrigt påhejad av många, men lika ivrigt motarbetad av andra. NRA har till exempel. I ovan nämnda artikel kunde jag även läsa detta:

A group called the “Project of Policy Issues Institute” manages a website that urges for Obama’s impeachment, asking visitors to sign a petition to impeach the US president and to receive updates on the campaign to remove him from office. 

Ja vad säger man?! Här i New York* har guvernören Andrew Cuomo också nyligen godkänt en ny vapenlag som nu ska gälla i New York State. Lagen innebär (om jag förstått det hela rätt, och rätta mig gärna ifall jag misstolkat) bland annat att man numera måste göra en bakgrundskontroll på alla som köper vapen och/eller ammunition innan de tillåts göra sitt inköp, att definitionen för automatvapen blir vidare (fler vapen kommer därmed att klassas som automatvapen vilket mer eller mindre redan är förbjudet här) och det kommer att dömas hårdare straff för personer som skjuter personer som försöker att rädda skadade (alltså all form av räddningspersonal som sjukvårdare, brandmän, poliser). Man begränsar också antalet magasin till från 10 till 7. Som svensk kan denna nya lag (som verkar vara den hittills hårdaste vapenlagen i USA) kännas ungefär lika hård som bettet från en nyfödd bebis. Saker som att man ska göra en bakgrundskontroll på folk som köper vapen (koll av tidigare kriminalitet eller mentala problem) känns ju som en självklarhet och inte alls som något som den hårdaste av ett lands vapenlagar borde ha som en nyhet. Men så är det här. Folk har en annan syn på individens eget val och rättigheter. Och därmed också val och rättigheter till att själv inneha skjutvapen. Detta är ändå ett första steg. Vilket jag är glad för. Nu hoppas jag att man inte stannar här utan faktiskt fortsätter att stega vidare.


“I am proud to be part of this government, not just because New York has the first bill, but because New York has the best bill,” the governor, a Democrat, said at a news conference. “I’m proud to be a New Yorker because New York is doing something — because we are fighting back.”
                 (NY Guvernör Andrew Cuomo)


För jag hoppas självklart på att även andra delstater ska hänga på detta nu och se över sina vapenlagar de också. OCH framförallt önskar jag att man på federal nivå kan gå ännu längre. Men detta vet det sjutton om det kommer att lyckas. Obama jobbar ju på detta, men som sagt många är inte riktigt med på denna förändring. Så medan alla lobbyister jobbar vidare på båda sidor om denna viktiga fråga kan jag i nuläget mest säga Heja Obama och Heja New York! Och jag fortsätter hoppas hoppas hoppas. Eller för att citera ett av världens mest kända citat : "I have a dream...!"*) Med New York menar jag här alltså DELSTATEN New York. I STADEN New York (New York City - NYC) har vi sedan tidigare mycket strängare vapenlagar.  Här är det t ex förbjudet att förvara ett vapen i sitt eget hem, vilket mer eller mindre gör det omöjligt att på laglig väg inneha vapen som privatperson (undantag är såklart t ex polismän som har tjänstevapen).

**) Bilderna i detta inlägg är lånade från nätet:
http://www.biography.com/people/martin-luther-king-jr-9365086
http://typfinttyp.blogspot.com/2009/07/carl-fredrik-reutersward.html
http://www.presstv.com/detail/2013/01/18/284228/1000-shot-in-us-since-school-carnage/
http://www.nytimes.com/2013/01/16/nyregion/tougher-gun-law-in-new-york.html?_r=0

13 kommentarer:

Miss Marie sa...

Ja, som svensk är det oerhört svårt att förstå hur någon kan vara emot något hårdare vapenlagar! De som jagar ska såklart få ha sina vapen, men vem som helst ska inte kunna gå in i en affär och köpa ett vapen som är till för att döda! Det är ju fruktansvärt! Hoppas USA tar sitt förnuft tillfånga, men jag tror nog det kommer ta flera år till, tyvärr...

Trillingnöten sa...

Jag är så glad att NÅT görs i New York i alla fall och jag hoppas att det kommer att följa fler lagar så småningom. NRA är rena puckona som fortsätter på samma bana OCH lanserar ett spel för fyraåringar där de lär sig skjuta! De är galna helt enkelt. Det som också skrämmer mig är de stray bullets som då och då dyker upp och dödar oskyldiga människor, många gånger små barn..DET är läskigt....
Jag hoppas du får en fin måndag, trots jobb!

Annika sa...

NRA är skrämmande.
men det verkar faktiskt som om ngt händer nu. OCH det är på tiden.
I konservativa VA kommer det att bli att jobba i motvind.
Helautomatiska vapen borde vara totalförbjudna för en vanlig person.
OK med en revolver då, kanske, att ha hemma i en "safe". Men allt annat...
NEJ!!
Stor dag idag då Obama svärs in. Vi får se vad han säger i sitt tal. DET ska bli mkt intressant.
Kram!

Channal sa...

MLK-Day! Visste jag inte att de fanns! En fin dag att minnas en stor man! Så jäkla tragiskt! Varför är det de fina människorna som står upp mot orättvisor som blir mördade?! Palme, Gandhis, Anna Lindh, Allende och Kennedys.

Ha en bra dag! KRAM!! Anna

Emma sa...

Wow vilken bra sammanfattning om ett viktigt ämne för USA och därmed världen. Jag är så glad att Romney inte vann det där valet i fjol...

Anna, Fair and True sa...

Hoppas verkligen han lycka få igenom något i alla fall! Små steg...

Läs detta inlägg om att 21% av alla dödsfall bland barn och och unga vuxna beror på vapen. Helt sjuka siffror!

http://cornucopia.cornubot.se/2013/01/skottskador-orsakar-25-av-dodsfall.html

Martina sa...

Ja, det är svart att första mentaliteten om vapeninnehav i USA. Inte minst när man ser och hör om hur mycket galenskap och tragedi det resulterar i.

Jag kan inte säga att jag är insatt i allting. Men jag har lyssnat lite grann pa debatten pa CNN med Piers Morgon som varit sedan det som hände i Newtown.
Herregud, vissa människor har ju verkligen ett resonemang som man absolut inte kan första. Och jag förstar att Piers Morgan blev helt galen!

Som det här med bakgrundskoll innan köp. Det är ju bra. Självklart tycker man. Men problemet är ju att det inte alltid är den som köper vapnet som verkligen kommer att använda sig av det. Som i Newtown. Mamman som köpt alla vapen kanske var ansvarsfull och allt det där, men uppenbarligen sa var ju inte hennes son det. Och ända sa hade han tillgang till alla dessa vapen. Sa vad hjälpte det att man hade kollat mamman innan hon köpte sina vapen? Inte mycket.

Man kan diskutera i all oändlighet om detta....
Jag hoppas verkligen att det blir ordentliga förändringar i USA, men jag förstar att det inte är nagonting som är enkelt.

Kramar

Saltistjejen sa...

Miss Marie,
ja detta är verkligen något man inte alls kan förstå. Det är så långt ifrån den svenska kulturen man kan komma på något vis. Tyvärr tror jag som du att detta kommer att ta låååång tid innan det förändras. Det måste till en förändring i folks medvetande på något vis. De här oerhört tragiska och fruktansvärda dödskjutningarna hoppas jag ändå ska öppna ögonen på fler och fler ute i samhället. Men visst, det är inte enbart lagarna som måste förändras för att man ska se en minskning av offer för skjutvapen här. Men lagändringar är ndå en början.
Kram!!


Trillingnöten,
javisst är man glad ATT det görs något. Även om det skulle behövas än mer. Men detta är ändå BRA och jag hoppas att man ska kunna fortsätta så.
Och NRA har jag inget till övers för ALLS!!!
Kram!


Annika,
visst är det så. Jag tycker att det hemska är att de är så starka här ändå och att de har otroligt starka och envisa lobbyister med pengar....
Nu hoppas jag så att det ska vända även om det går långsamt. I talet idag som Obama höll idag under inauguration tog han ju faktiskt upp detta med vapenkontroll. BRA! Tyvärr hänger det ju på så många innan man verkligen kan få till praktiska förändringar av lagarna. Särskilt svårt i vissa delstater som sagt....
Kram!!


Channal,
MLK Day, jo den "firas" här och är en helgdag för de flesta tror jag. Och visst är det så att många av de personer som kämpar för det de tror på tyvärr också riskerar att utsättas för attentat just för sitt engagemang. Sorgligt.
Kramar!


Emma,
å tack!! :-)
Och jag kan bara hålla med dig...


Anna Fair and True,
oj ska läsa den länken! Det ÄR verkligen oerhört skrämmande!!! Siffror och statistik talar verkligen för hårdare regler och lagar tycker jag, men tyvärr finns det ju andra som hävdar att statistiken inte är sann och bla bla bla...


Martina,
visst är det som du säger så att även en hårdare kontroll av personer som handlar vapnen inte garanterar något. Det borde självklart även vara så att man skulle vara tvungen att ha en licens för att öht inneha vapen här. OCH att straffen för olaga vapeninnnehav norde vara stränga! Men detta är iallafall en början. Jag hoppas att detta endast är ett första steg av många, men visst kan de kännas hopplöst tandlöst också för oss som verkligen vill se stora förändringar NU.
Kram!

Sahra sa...

Om ingen hade vapen, skulle man ju inte behöva vapen för att skydda sig.
Det är svårt som svensk att förstå resonemanget. Jag tror inte jag skulle kunna föra en förnuftig diskussion med en amerikan som predikar friheten att bära vapen. Det skulle vara en sån där lönlös diskussion som bara skulle göra mig förbannad.
Sedan förstår jag inte hur det inte kan vara något som gäller hela USA, utan något som varje stat själva har bestämmanderätt över. Obegripligt.
Kram

finelinan sa...

Inte heller jag kan förstå hur man kan vara så toleranta mot vapen, och varför man måste hävda sin rätt att ha ett. Vapen borde vara något som enbart är till för poliser och jägare med lincens. Inte för vilken vanlig människa som helst!

Vapen kommer förstås alltid cirkulera runt olagligt, men att ta till strängare regler är iallafall ett sätt att minska vapeninnehavet.

Saltistjejen sa...

Sahra,
ja du jag hller helt med dig. Man blir mest arg, frustrerad och ja man tycker att de BORDE förstå. Sambanden mellan vapen och dödsfall av just vapen.
Kram!


finelinan,
nej det är helt ofattbart! Jag håller med dig! Det måst ill hårdare regler och även påföljder för dem som inte följer lagar och regler kring detta tycker jag.

bettankax sa...

Jättebra inlägg och jag håller med dig i allt. Hur svårt kan det vara?
Hörde någon amerikan som hävdade att bära vapen var en rättighet, för det symboliserade "frihet". Frihet?? jag förstår inte.
KRAM!!

Saltistjejen sa...

bettankax,
TACK vad glad jag blir!
Och visst är det oförståeligt detta med att definiera frihet med att man ska få bära, skjuta och ha vapen tillgängligt. Jag förstår verkligen inte heller!
Kram!