tisdag, juli 01, 2008

Liten blir större

Idag var jag med Ella till läkaren igen. För en koll. Främst av vikten eftersom man mycket noga följer att hon kan ta till vara maten och gå upp i vikt. Både M och jag har redan känt tyngden öka i hennes lilla kropp och sett hennes kinder bli sådär lite runda och goa, så vi har inte varit oroliga alls över att hon inte lägger på sig. Men vi var ganska nyfikna över hur mycket hon skulle väga nu såhär ca 2 veckor efter att vi fick hem henne (och hon var på sin förra kontroll). Då vägde hon ju 5 lb (pounds) prick, vilket mostvarar ca 2,25 kg.
Idag när jag lade henne på vågen visade den på 6,8 lb. Alltså 2,8 kg! Helt otroligt!!! Hon har på två veckor gått upp nästan 2 lb eller mer än ett halvt kilo!
Läkaren var imponerad och det var jag också. Faktiskt. En ca 24-procentig viktuppgång på 2 veckor. Hon har ökat en fjärdedel i vikt. Tur att man inte gjort det själv. För min del skulle det motsvarat ungefär 15 kg! Alltså drygt 1 kg per dag...!

Ella fick även sin första vaccination. Här ger man tydligen nyfödda barn Hepatit B vaccinering, antingen direkt på sjukhuset efter födseln eller efter ca 2 veckor. Hemma i Sverige tror jag itne alls man vaccinerar barn mot Hep B. Jag fick min Hepatit B vaccination som vuxen när mitt förra lab flyttade till Karolinska Sjukhuset eftersom det var större risk att man skulle komma i kontakt med blod då. Jag har ingen aning om varför man anser att just Hep B vaccination är något man måste ge nyfödda här? Kanske någon av er som känner till detta?

Eftermiddagen spenderade jag sedan med att dels träffa en kompis över en fika på Starbucks. Dels gå på "Child care class" som hålls av sjukhuset där Ella föddes. Denna "klass" var något jag och M skrev upp oss på under vår Lamazekurs (den första och enda gången vi gick). Även om vi nu haft hand om Ella i 2 veckor ensamma så kändes det bra att gå. Kanske skulle man få lite fler tips. Eftersom vi inte kunde ta med Ella så gick endast jag ikväll, men M kunde gå imorgonkväll så att även han kan få lite "hands-on-hjälp" samt ev snappa upp andra tricks. Tycker att det var riktigt intressanta två timmar även om en hel del inte var några nyheter.

Nu ikväll är det tvätt som gäller. Ella lyckas gå igenom ett par olika "svidar" per dag så det blir en del kläder att tvätta. Och eftersom jag med min nya roll som mjölkmaskin fått de cravings som var helt frånvarande under min graviditet, så blev kvällsdealen att jag tog tvättstugan medan M fick mata och sedan ge sig ut på glassjakt....! Glass OCH M&M's eftersom dessa två saker är något jag nästan dagligen kräver nu för att hålla humöret uppe, haha!
Tur att M inte är nödbedd när det gäller att skaffa hem saker som glass även när klockan tickar mot 22 på kvällen....
Vi gör vad vi kan för att försöka matcha Lill-Snorpans viktuppgång...!

18 kommentarer:

Anonym sa...

Ella så, så vacker!!
Detta gjorde ni bra Saltis! :D

Helt suveränt att hon ökat så mycket i vikt. Superb!
Skulle man gå upp ett kilo per dag själv skulle man vara olycklig minsann. Ha,ha..
Snart kanske hon har hamskerkinder som Leon. :D

Den där sprutan som Ella fått är nog den som Leon ska få på torsdag. De brukade ge den på sjukhuset men det var slut just när jag var där.
Jag är lite orolig för jag har hört att de små kan få feber och gråta länge efteråt.
Verkade Ella alls känna av den?
Det är säkert bara jag som är nojjig igen men tanken på att lillen ska må dåligt är inte kul.

Så du har åkt på fördröjd craving.
Glass OCH M&M's låter inte helt fel.

Och visst blir det en massa tvätt, det kunde jag aldrig tänka mig innan lillen kom.

Tänk hur livet ändrat sig, som i ett trollslag.
Vad lyckliga vi är Saltis som har våra små.

Kram!

Saltistjejen sa...

Jess,
oroa dig inte för srputan! ialalfall så har den inte alls gjort Ella ngt "ont". Självklart skrek hon när hon fick den. Men det varade bara i typ 20 sekunder eller så. Sedan somnade hon. :-)
Och enligt läkaren skulle de inte alls få feber eller liknande av denna vaccination. jag frågade. och Ella har varit ungefär som vanligt. Möjligen ngt tröttare men inte alls mer än ibland annars när hon är lite "extra trött".
Så det går säkert bra!

Kram!!!

Victoria sa...

Den där HepBsprutan fick killarna också när de var första gången hos läkaren här i USA. I vår skola är det otroligt viktigt att ungarna har alla sprutor, om inte får de inte komma till skolan tills alla sprutor är tagna! Som om ungar skulle få Hepatit B?!

Fröken Anki sa...

Vilken fin, stor liten tjej! Härligt att det går uppåt med vikten. För Ella alltså!
Fast det låter väldigt gott med glass och M&M:s. :D

Och om det är varmt så är det ju extra gott med glass! Ha en härlig onsdag.

Desiree sa...

Underbart att Ella mår bra och går upp i vikt som hon ska. Ha ha låter inte fel att ha cravings för glass och M&Ms. Om man inte behövde tänka på vikten alls så skulle jag gärna mumsa i mig stora portioner av dessa två dagligen jag också. Två riktigt goda cravings.

Anne sa...

Härligt Ella går upp och växer så bra, jag kan mycket väl tänka mig att ni som har henne och bär henne varje dag kan märka det på henne även utan en våg. Men alltid kul få konkreta siffror och ha nåt att jämföra med. Intressant det där med sprutan och Hep B. Är överhuvudtaget inte första året rätt fullt med vaccinationer? Tycker en kompis här nu under bebisens första halvår jämt springer på sprutbesök. Har för mig hennes tjej även fått tuberkulos (kanske direkt vid födseln), det ges i alla fall inte i Sverige nu.
Haha, glass och M&M cravings, så gott. Vad gullig din M är som tassar iväg och köper glass på kvällen.

cecilia sa...

Hej du, här i CA anser man att det är lätt att bli smittad av Hep B genom invandring, och dotterns skola vill - tror t om att hälsovårdsmyndigheterna kräver av skolorna - att alla barn är vaccinerade innan de börjar. Dottern fick snällt masa sig till doktorn och ta spruta och lämna intyg till läraren eftersom Hep B inte ingår i UK-vaccinationsprogram. Sonen vaccinerades vid födseln.

Va fint att lill-skruttan växer, hon är så bedårande söt på bilderna!

Saltistjejen sa...

Vic,
ja jag vet inte riktigt heller varför just Hep B är ngt som anses så viktigt att man får det redan vid födseln? Men men det skadar ju inte. jag har förstått att skolorna här är mycket mer noga med vaccinationer hos eleverna än t ex i Sverige.


Fröken Anki,
Jo glass och M&M's är verkligen gott, hahaha!!! :-D
Och särskilt glass i värmen!


Desiree,
jag har en känsla av att så länge jag ammar kommer jag nog kunna äta ungefär som jag gjorde när jag var tonåring. Alltså allt utan tanke på att det kan sätta sig som extra kilon någonstans... En rätt härlig känsla faktiskt! Det blir säkert jobbigare den dag man slutar att agera mjölkko men har lagt sig till med dessa vanor, och då msåte försöka sluta... ;-) Men tills dess kan man nog bara njuta! :-)


Anne,
i ärlighetens namn har jag inte så bra koll på vilka vaccinationer som ska ges nu under första året. Kanske man borde ha koll på egentligen??
Men jag vet att om ngn månad är det dags igen.
Så det blir säkert en hel del. Ang TBC vaccination så slutade man väl med det i Sverige ngngång i slutet av 80-talet tror jag? Men jag tror faktiskt att man funderat på att börja igen pga av de ökade fallen av TBC som kommit i och med invandringen samt att folk reser mer nuförtiden (då bl a till länder o regioner där TBC är vanligt och på så vis kan ta det med hem till Sverige). Men jag vet inte ifall man ädnrat på det än eller om det bara varit ngt man diskuterat.


Cecilia,
är det fler vaccinationer än just HepB som anses viktigt och nödvändigt för att få gå i skolan??
TBC?
kanske är det lite olika beronede på skola och delstat, men jag gissar att man överlag är mer noga med just vaccinationerna här än i Sverige? har aldrig hört talas om att ngn inte får börja i skkolan i Sverige pga att de inte har rätt vaccinationer... Men kanske existerar det också?

Anna, Fair and True sa...

Vad skönt att allt går framåt! Lite kul med jämförelsen om det hade varit du som ökat så mycket i vikt!

Nappen ser dock fortfarande enormt stor ut i hennes mun! :)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and true,
Japp, man inser ju hur mycket hon gått upp i vikt om man gör om det till en själv! ;-)
Och ja även om hon gått upp mycket på de här 2 veckorna så är hon ju fortfarande rätt liten jmfrt med normalstora nyfödda. Hon väger ju ännu inte 3 kg ens. Och normalbebisar väger väl ofta lite över 3 kg när de föds? Tror att det för baby Björn t ex finns en gräns att barnet måste väga ca 3,5 kg innan man ska använda den. Och den marknadsförs ju ändå som att man kan använda den till nyfödda. Så däromkring ligger väl ofta normalvikten för en nyfödd gissar jag?

Suzesan sa...

Nappen är söt....åhhh Ella med.Vilka fina ögon. Nu ser man ju dem. Det har mest varit sovabilder. Så bra att hon ökar så himla mycket. Bra att du har cravigns så du inte rasar i vikt när du ger henne mat. Jag rasade i vikt när jag ammade.
Kan det kanske vara så att de inte är säkra på alla föräldrar då det gäller missbruk...därför vaccination av hepatit B. Om det inte finns kompikationer eller barnen besväras av vaccinationen så är kanske en bra åtgärd.För att "mota olle i grind" som man sa förr i förebyggande syfte. Kul jämförelse med dig själv och vikten. Sånt hade jag aldrig kommit på att tänka ut själv. Jisses min sons kurva som gick rakt upp vad hade jag inte vägt då???*fnissar*
Ha en bra kväll
Kram
Susanne

Saltistjejen sa...

Suzesan,
ja hon börjar ha mer och mer "vakentid" nu vilket är skoj! Jag tycker det är som roligast när hon är vaken och tittar! :-)
Kanske har du rätt ang missbruk. Sorgligt på ett sätt isåfall. Att det ska vara såpass "vanligt" att man vill göra standard-vaccinationer av Hep B. Ifall det nu är detta som är orsaken alltså.

Och ja viktökningen är ju rätt dramatisk och det tänker man mer på om man tänker sig själv i samma situation.

Kanske har du rätt ang cravings och att förhindra att man tappar för mycket i vikt? Jag vet att det går åt mer när man ammar, men har inte riktigt funderat över detta. Mer än att jag varit lite förundrad över att jag ahr sådana cravings nu EFTER graviditeten! :-)
Kram!

cecilia sa...

Hej du Saltisen - nu har jag läst på litegrann och i CA är det tydligen så att alla barn enligt lag måste ha en up-to-date vaccination record OM föräldrarna inte skriver under en waiver som säger att de antingen anser att vaccinationen motstrider deras personal believes, eller ha starka skäl att tro att barnet kommer att fara fysiskt illa av vaccinationen. Om ett barn inte har alla vaccinationer kan en skola ha rätt att avstänga dem vid eventuella outbreaks. De vaccinationer som ingår är väl diphteria, MMR, stlkramp, meningit, HiB, Hep B och.....usch, jag kan dem inte på rak arm.

Det står ingenting om att en skola har rätt att inte ta emot en elev som inte har gjort alla vaccineringar, men jag fick absolut direkta intrycket av min skola att min dotter inte var välkommen om hon inte hade Hep B, men jag kanske läste in fel tolkning....

De är i alla fall väldigt vaccinationsglada här, årlig influensa shots på små barn som jag tycker är helt meningslöst för det bara skapar superbugs och gör att man inte får öva sitt eget immunförsvar (obs: bara min personliga uppfattning), samt vattkoppe-shot vilket inte är vanligt i Europa alls vad jag vet (i UK kunde man få det på privata kliniker, men då kostade det ju också).
TBC vet jag faktiskt inte vad de gör med här, ska fråga läkaren nästa gång om det!
Oj, det här blev långt - förlåt för svamlet:)

Saltistjejen sa...

Cecilia,
TCk för all info!!!! Wow, det var verkligen många olika vaccinationer! Låter som om skolorna verkligen har mycket starka "åsikter" om detta. kanske är det vanligt med outbreaks av allvarliga sjukdomar?? Jag har inte hört talas om det så mycket i Sverige. Minns endast att det var ngn TBC-smittad på ett dagis för ett par år sedan, och att det blev en del oro av detta. Men annars vet jag iten så noga.
Men hur är det med de vanliga barnsjukdomarna som man vaccinerar för i Sverige typ mässling, röda hund och påssjuka? Vaccineras de mot det också??
Återigen tack för all info!!! det är så intressant att se skillnaderna.
Kram!

Marianne sa...

Wow! Snart blir hon stora tjejen! Mat och kärlek gör underverk, så är det. Hon är så fantastiskt fin.

Det finns nog ännu en dimension i alla vacciner där borta i US, förutom allt som har sagts i kommentarerna, och det är försäkringsbiten. OM det händer något och OM de då inte har vidtagit mer än alla åtgärder som tänkas kan för att detta inte skulle hända, kan man stämma dem på så mycket pengar att de får gå från hus och hem. Ungefär på samma sätt som att det står att man inte ska äta upp förpackningen, bara innehållet, typ.

Ha nu en jätteskön onsdag med lilla prinsessan!

Lullun sa...

Duktig tjej på att äta! Vad skönt ändå, bättre friskhetstecken är väl svårt att få från en söt liten knate. och vilken snäll make du har; allt för att hålla fruns humör i schack. *hihi*

cecilia sa...

Hej igen du - japp, MMR (mässling, rh och påssjuka) är valfritt vid ca..... hmmmm - två års ålder, tror jag det är?
Och som sagt, TBC vet jag inte... men ska ta reda på.

Som lite kuriosa kan jag också påpeka att vi har samma svartvita soffkuddar:).

Anna, Fair and True sa...

Jo, 3,5 kg är nog medel för svenska barn. Så ett kg till och ni kan nästan börja använda Baby Björnen då! :)