onsdag, juli 16, 2008

Upplyftande dagisbesök

Åh, jag känner mig såååå GLAD! Och nöjd!
Vi var ju på dagis för att träffa föreståndaren igår (tisdag). Få lite mer detaljerad info om dagiset och hur det kommer bli. Och det känns som om de känslor jag hade redan efter första informationsmötet nu har stärkts och "konfirmerats". Detta kommer bli så himla bra! Och framförallt passa oss helt över förväntan!
Det känns nästan för bra för att vara sant!
Som om detta dagis liksom skräddarsytts efter just mina önskningar och krav. Helt otroligt egentligen!


För infant (spädbarns-) avdelningen gäller att:

- 8 barn får plats i "the infant room"

- 3 lärarare finns för dessa 8 barn (vilket alltså är nästan 2 lärare per barn!)

- alla aktiviteter (sova, äta, leka...) kommer att ske efter vardera barns individuella behov, alltså när just det barnet är trött, hungrigt etc...

- Dagisets pedagogik bygger i stort sett på att lära genom lek (dvs det kommer förekomma många aktiviteter med färg, form, böcker, musik, "vardagliga sysslor"... men inget lärande av "skoltyp" utan via barnens lek. Detta är börjar väl inte vara viktigt för Ella förrän när hon blir lite större, men jag gillar filosofin!)

- Varje barn får en "primary teacher" som har huvudansvaret för barnet och därmed kommer vara föräldrarnas huvudsakliga "kontaktperson" i personalen. Det är denna person som kommer mata och "natta" barnet, även om andra i personalen självklart kommer att interagera med barnet de också.

- Barnen har varsin egen säng som de alltid sover i

- Man tar med egna lakan och filtar till sängen så att det "luktar hemma" så barnet känner sig tryggt

- Man tar med egen mat till barnet. Snacks (frukt, yoghurt, kex etc) står dagiset för. I Ellas fall blir det ju till att börja med min bröstmjölk. Pumpen lär få gå varm...!

- Varje morgon när en förälder lämnar barnet ska man fylla i ett papper där man talar om hur natten varit, när barnet åt senast etc. Allt för att underlätta för personalen att snabbt se barnets behov den dagen.

- Barnen som börjar på spädbarnsavdelningen är där 1 år och flyttas sedan alla tillsammans till ett "toddler room" dvs "småbarnsavdelning. Oftast följer en av lärarna med barnen i denna flytten eftersom man vill att en av lärarna som känner barnen ska finnas med även när de är på småbarnsavdelningen.

- Man är ute ett par gånger varje dag. Mest på Campusområdet (vilket är jättefint med mycket träd och gröna ytor) men senare görs även utflykter till t ex central park eller bara till en mataffär för att inhandla t ex frukt för sedan göra fruktsallad av. Allt för att lära sig hur det fungerar i "den stora världen där ute". Ibland åker de även buss. Inte för att de ska någon särksild stans utan helt enkelt för att lära sig. Det mesta av detta är såklart när de är äldre, men redan spädbarnen kan tas med i barnvagnar till t ex Central Park.För vår del låter allt detta så otroligt bra! Både M och jag är verkligen positivt överraskade och tycker det kommer bli riktigt roligt att få uppleva detta tillsammans med Ella.
Det känns som om hon kommer att få en fantastiskt bra tid på dagis! Framförallt verkar personalen väldigt lyhörd och det känns som om man kommer kunna ha en bra kommunikation.
Jag gillar särskilt att man ser till barnets individuella behov. Samt att man har så många aktiviteter som musik, färg och form i sin pedagogik. Sådant som vi som föräldrar inte skulle kunnat ge Ella på samma vis.

Ja detta möte kändes bra och nu känns det lätt att njuta av den tid vi har kvar innan dagis, när man slipper oroa sig för vad som ska komma....

13 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Låter jättebra! Som sagt, det pedagogiska spelar inte så stor roll just nu i början men när hon börjar blir lite större och mer mottaglig, då är det ju jätteviktigt att det inte bara är barnpassning utan genomtänkta, planerade pedagogiska aktiviteter. Det är just en av de anledningar varför jag inte skulle vilja ha en nanny, om det inte var så att nannyn hade pedagogisk utbildning (dvs gärna förskollärare/pre-school teacher).

De verkar ha bra filosofi även vad gäller när barnen flyttar upp till nästa avdelning och t ex att en lärare flyttar med.

Hur många timmar om dagen kommer hon att gå där? Kommer ni försöker jobba lite mindre än 8 timmar per dag eller hur funkar det?

Desiree sa...

Låter toppen Saltis. Jag förstår att du och M är glada och nöjda. Det verkar ju jättebra alltihop. Precis så som man skulle önska. Åh vad glad jag är för eran skull att det ordnat sig så bra och att ni fått denna dagisplats som verkligen kommer att underlätta för er alla tre.

Kram
Desiree

Saltistjejen sa...

Anna Fair and true,
nej vi kommer nog inte att jobba så mycket mindre. Vi har dock väldigt flexibla jobb så det kanske blir så att man ngngång tar en dag off, eller att t ex m som jobbar på 5 minuters avstånd kommer gå till dagieset ibland för att vara med ella under dagen en stund.
Vi får se. men vi planerar inte att gå ner i arbetstid direkt.
Kanske blir det ändå så indirekt...??


Desiree,
tack! Ja det känns strålande bra!!! :-)
Kram!!

Anne sa...

Wow, jag är imponerad. Jag tycker det låter helt otroligt bra. Jag är faktiskt imponerad dagis kan innehålle så mycket. Jag är ju inget dagisproffs men jag tycker inte man hört så här bra saker från de med barn i svenska dagis. Men, men jag är ju ingen expert som sagt. Jag tilltalas också av dagisets filosofi och approach, det låter väldigt bra. Speciellt det här med att man är så mycket personal och att man betonar hur viktigt det är med de individuella behoven. Speciellt som spädbarn känns det viktigt, tycker jag, att Ella ska få sova och äta enligt sin rytm så att säga.
Vad skönt det måste kännas för er båda, att ni liksom kan slappna av nu och koncentrera er helt på andra saker eftersom dagisfrågan är löst på ett så här jättebra sätt.

Saltistjejen sa...

Anne,
Jag kan väldigt lite om dagis i Sverige jag med, men blev också imponerad av det vi fick höra igår.
Framförallt tror jag att en av de största skillnaderna är att det är färre personal per barn på svenska daghem?
Men jag kan ha fel.
Och jag håller med dig om att just den här individuella anpassningen till resp barn är suverän eftersom de är så små! I Sverige är det ju få barn under 1,5 år som börjar dagis vad jag förstått. Minimiåldern är väl ofta typ 1 år??

Anne-Marie sa...

Låter ju väldigt bra och jag förstår att ni är nöjda. Hur länge kommer du att vara hemma med Ella? Du kanske skrivit om det tidigare men jag har inte hunnit kolla in allt du skrivit. När jag berättat för folk här hur lång mammaledigheten i Sverige är ser de litet misstroende på mig. Här i USA verkar det ju vara en mycket kort tid som många mammor kan vara hemma.

Saltistjejen sa...

Anne-Marie,
jag har 3 månaders ledighet så jag börjar jobba igen i september. Det är otroligt bra timi9ng eftersom Ella ska börja dagis då. Nej föräldraledigheten i Sverige är ju otroligt generös! Här tror jag att det generellt är 8 veckor som man har rätt till. Resten är upp till resp arbetsgivare.

Lisa sa...

Vilken lyx Saltis!! Det verkar nastan for bra for att vara sant. Det ar sant, jag vet. Tank vad lilla Ella kommer att ha det bra dar. Mycket personal per barn, M sa nara att han kan komma springande om det ar nagot, sen att barnen far foljas at till sin nya avdelning nar det ar dax.

Nu kan du och M slappna av och njuta av tiden som aterstar tills det ar dags med dagis. Men det ar svart att njuta nar man haller pa att svimma av trotthet, jag vet, sa hade jag det bada gangerna.

Vi har haft semester sen i mandags, och ar jattenojda med malarvadret hittills. Malar huset amdra gangen i ar. Hyrde skylift tva dagar och nu har vi byggstallning.

Lilla Ella ar sa sot pa korten. Nar man jamfor med tidigare ser man tydligt att hon har blivit stor och fatt mer hull.

/Kramisar fran Lisa

Saltistjejen sa...

Lisa,
vad bra att ni kunnat måla huset! Skönt när sådana sysslor blir gjorda, och man blir alltid glkad när vädret är bra så att man inte måste "ställa in" pga det.
Och ja, vi är så glada över dagisplatsen! Det känns verkligen underbart!
Kram!!

Anonym sa...

Hej!

Har själv jobbar på dagis i 2 år och ert dagis låter ju fantastiskt. :-)

Precis så skulle jag vilja jobba.....

På de avdelningar jag varit på har det varit lite av varje av det du skriver om ert dagis så det kommer nog att bli bra med Ella också.

Så skönt att allt har ordnat sig!

Vi har tyvärr inte fått någon plats till Malte i jan så vi får väl se hur det går med det sen. Du kanske kan skicka över lite tur till oss?

Kram Mrs B

Saltistjejen sa...

Mrs B,
ja, här kommer lite tur till er!!! Ta emot!
Hur ska ni göra med Malte om ni inte får dagisplats då? Ska ni titta efter dagmamma så länge??
Eller kan du eller din man stanna hemma längre?
Men jag hoppas verkligen det löser sig för er också. Nu när jag kastat över lite tur kanske det faktiskt dyker upp en plats?! :-)
Kram!

Anonym sa...

Eftersom jag inget jobb har att gå tillbaka till så får jag helt enkelt vara hemma med Malte tills nästa augusti då vi är garanterade en plats här i byn och då kan jag söka jobb eftersom jag har en dagisplats.

Vi vet inte än om min man har möjlighet att stanna hemma. Han har precis bytt jobb och tror inte att de har diskuterat det hela.

Jag har ställt mig i kö för två dagis och en dagmamma, det var vad man kunde ställa sig i kö för. Men har hört att det ser lika illa ut på de andra platserna med inte lediga platser i jan.

Hoppas turen nu kommer hit ordentligt! :-)

Kram Mrs B

Anonym sa...

Hej Hittade din blogg av en slump och jag är också svenska i nyc och bor på UES. väntar barn som förhoppningsvis kommer i september. blev så nyfiken på dagiset! Låter ju toppen! Vart ligger det och vad heter det? bara sa jag kan söka lite info. Tack på förhand!