torsdag, juli 17, 2008

Två kvällar i veckan

I tidsdagskväll (förrgår) var det gratiskonsert i Central Park. New York Philharmonic orchestra som spelade en av sina sommarkonserter i parken. Vädret var kalas, så vi tänkte vi skulle promenera dit och lyssna lite. Bilder från detta event kan ses här på deras egen hemsida. (Fotot här samt det nedanför är därifrån).
När vi var framme insåg vi att vi verkligen inte varit ensamma om den idén... Det var tjockt med folk!! Enligt NY Philharmonics egen hemsida var det ca 63 000 personer där!!! Helt galet! Så att sitta på The Great Lawn var bara att glömma. Vi slog oss ner i "utkanten" av folkmassan där det fanns lite plats och började äta på våra medhavda mufffins. Man hörde knappt någon musik alls. Bara lite svagt i bakgrunden. Men det var ändå mysigt. Att sitta där när det började skymma och lyktorna började lysa allt starkare i det alltmer tätnande mörkret. Allt sorl av människorna runtomkring fick mig att minnas sommarkvällar när jag var barn och vi var i någon hamn med båten. Mysigt.
Något som defintivt bidrog till att höja mysfaktorn ytterligare var att det nu är den årstid då man kan se "eldflugor" här. Jag har ingen aning om vad det egentligen är för sorts flugor, men de blinkar till med ett starkt ljussken (liknande lysmaksar hemma) när de flyger runt. Man kan se dem i Parken när det skymmer. Och förra sommaren när jag var med vänner i en hyrd stuga i skogen, en bit utanför NYC såg vi väldigt många av dessa "eldflugor". Jag tycker det känns nästan lite magiskt på något vis. Men det kanske mest beror på att jag inte alls är van vid denna typen av flygande ljusskimrande insekter.

Nedan en liten kort film (Ursäkta den usla kvaliteten. Kanske inser ni nu varför jag vill köpa en ny kamera??!) från vår kväll i parken. Det var "eldflugorna" jag ville försöka fånga. Det kan vara lite knepigt att se, men om ni tittar noga kan ni nog skymta hur det liksom blinkar till då och då (väldigt kort, och det syns bäst "mot gräsmattan"). Det är dessa "flugor" som flyger runt och ger ljussignaler. Senare på kvällen blev de fler och fler. Man såg dem dessutom tydligare ju mörkare det blev.
Om det är någon av er där ute som vet vad detta är för "flugor" vore det jätteroligt om ni kunde berätta det för mig!

Eldflugor i Parken:
Igårkväll (onsdag) var det dags för den årliga BBQn som M's chef anordnar för gruppen varje sommar. Det brukar alltid vara en massa folk (både nuvarande och f d labbmedlemmar) och det är alltid väldigt trevligt. Det är M's chef som själv fixar allt kött samt all dryck till denna grillkväll. Det är alltid otroligt fina kvalitetsprodukter. Han har t ex en "egen" vinkällare någonstans i Queens, och vinerna han bjuder på är inte sällan mycket fina och dyra sådana. Köttet (alltå från mycket fint nötkött till "ribs" och korvar) är också inhandlat på speciella ställen. Han är något av en matsnobb med mycket pengar, vilket gör att dessa grillkvällar alltid erbjuder väldigt god mat och dryck. Dessutom står han själv och slavar vid grillen hela kvällen. Detta är verkligen något man måste "beundra" eftersom det är otroligt varmt vid grillen och att stå i timmar och grilla i ca 30-gradig värme är något jag inte skulle vilja göra själv.

Självklart tog vi med Ella till denna fest och flera av de på M's jobb fick se henne för första gången. Kvällen till ära hade vi klätt henne i en jättefin klänning som hon fått av våra vänner M och Ni i Skåne. Tack!! Den är fortfarande lite stor för henne, men fungerade ändå fint, och hon var verkligen supersöt i den! Här kan ni se henne när hon gör sin "grosshandlarmin"... hahaha! Hon har definitivt lagt på hullet och ser numer ofta ut som en liten "buddabebis"!

Det blev en mycket trevlig kväll. Jag pratade allra mest med ett par K och C från Chile som vi gillar mycket. Han är kollega med M och hon är också forskare men på ett annat universitet. De har två söner som nu är "stora", 12 resp 9 år, och som jag tycker är oerhört charmiga, mysiga och trevliga! Sådan som man önskar att ens eget (och även andras hahaha...) barn kommer att bli när det blir äldre...
Eftersom de bott länge här i USA och båda deras söner är födda och uppväxta här har vi pratat en hel del om detta med att få barn och bo långt från egna föräldrar och andra nära familjemedlemmar.

K tittade med sådan längtan i blicken på Ella att jag frågade ifall hon ville hålla henne. Det ville hon. Hon sa att hon nästan glömt hur små de är i början... Dessutom erbjöd både hon och även deras äldste son Gabriel (som visade sig älska små bebisar, vilket överraskade mig med tanke på att jag inte trodde bebisar stod så högt upp på favoritlistan hos 12-åriga pojkar) att de mer än gärna skulle sitta barnvakt någongång framöver ifall vi vill göra något en kväll. Jag hotade med att vi nog skulle komma att ta hennes ord och löften på allvar, men hon bara log och sa att det hoppades hon också! Hon och C har ju gått igenom detta så de har ju egen erfarenhet av hur det är att ha barn men ingen familj på nära håll som kan ställa upp. Så de vet verkligen hur mycket sådana här erbjudanden är värda!

Det blev även en del barnprat med V som är gift med en annan kollega till M. De har en dotter som går på samma dagis som det Ella kommer börja på i höst, så vi pratade lite om detta samt lite allmänt om barn och jobb. Här syns hon med deras lilla charmtroll Avery. För två år sedan var det Avery som var ungefär i Ellas ålder på det årets BBQ.

Det var som sagt en härlig kväll. Lagom varm och inte särskilt fuktig. Mysigt att träffa folk och äta god mat, och samtidigt veta att man har 5 minuters promenad hem. Inget krångel med taxi eller andra färdmedel vilket är otroligt lyxigt. M stannade kvar lite längre när jag gick hemåt vid halv elvatiden eftersom Ella-Snorpan började bli hungrig.

Nu är det torsdagkväll och imorgon har jag planer på att åka till jobbet. Det ska bli roligt att träffa vännerna där igen och få lite småjobb gjort.

14 kommentarer:

Desiree sa...

Den där BBQ:n som M´s chef ordnar verkar ju jättemysig och trevlig. Det lät riktigt gott också. Ella verkar ha varit en succé den kvällen. Hon är ju så himla söt. Superfin klänning du hade hittat till henne. Den där konserten verkade också himla mysig. Även om ni fick sitta en bit ifrån så måste det ändå varit trevlig att sitta där och ha picknick och lyssna lite svagt på musiken. Ha ha ja man kan verkligen inte säga att ni var ensamma den kvällen. Ha så kul på jobbet imorgon. Roligt att ni känner fler som redan går på samma dagis som Ella ska gå på och därmed kan få höra mer och ställa frågor även till andra föräldrar som har sina barn där. Ha en bra dag imorgon.

Desiree sa...

Jo just det, Eldflugorna. De är väldigt fina. Vi har sådana här också som vi ibland ser då vi sitter på altanen. Det är verkligen läckert att få se dem. Det brukar inte vara så många här men några enstaka. Det är riktigt läckert när det är många i luften.

Anonym sa...

Vilken trevlig kväll som M's chef ordnat.
Och jösses vad Ella har vuxit sen de senaste bilderna. Precis som Leon så verkar det som att hamsterkinderna kommit över en natt.:D

Hon är så fin!

Va bra att ni fått tag i ett par barnvakter i f a ni skulle vilja ha lite egentid du och M.

Tyckte att jag såg en glimt av en eldfluga på filmen. :D

Ha det gott. Ska gå och väcka lillen som sovit i över 5 timmar nu..

Kram!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja det brukar vara jättegod mat ocht revligt på dessa årliga BBQs. :-)
Klänningen var en påresent till Ella från vänner i Sverige. Jag tycker den är så fin! Inte alls så "sockersöt" som de flesta tjejkläder är här i USA. Så ni har också eldflugor! Ja jag tycker verkligen de är häftiga!


Jess,
hahaha ja hamsterkinderna har växt till sig!! :-)
Oj så Leon har sovit 5 timmar i sträck! LYX!!!!! :-)
Hur mår du nu förresten? Är du frisk nu eller håller förkylning och ögonkli i sig?
Och hur är det med Leons hy?? har den blivit bättre eller "flagar" han fortfarande??
Hoppas du mår bättre och är friskt nu!
Kram!

SweFlo sa...

Vad kul! Det verkar ju som om ni fått en riktigt härlig sommar, inte alls något hemmasittande för er del! Kul med fester där det finns folk som man har något gemensamt med att prata med, det gör det hela alltid mycket roligare. God mat skadar ju inte heller!

Saltistjejen sa...

Sweflo,
nej det har hittills varit en riktigt bra blandning av sociala aktiviteter och "lugn och ro" tycker jag! :-) Känns superbra! Självklart underlättar det mycket att många av de vi känner bor i samma hus som vi. Och att en del av de mer organiserade aktiviteterna är på Rockefeller som ju ör på kort gångavstånd från oss. De gör det så enkelt o lätt att ta sig dit. :-)

Anne sa...

Jag gillar ditt upplägg att sammanfatta flera dagar på det sättet, i ett och samma inlägg. Gillar det!
Jag kunde se en eller två eldflugor på filmen, man såg hur det blixtrade till. Vad häftigt, jag skulle också vilja se eldflugor! Verkar magiskt med dessa i sommarnatten. Jag har förstått det som att eldflugor inte alls finns på hela västkusten. Så ingen idé spana efter dem här.
Trevlig bbq, oj vad värden bjöd och stod i. Men uppskattat, det förstår jag. Vilka trevliga människor ni mötte också, jag kan själv känna man kan ha en dragning till människor i liknande situation. Man kan förstå varann, jag tänker på paret från Chile som vet vad det innebär vara långt borta från familjen när man har barn. Man känner när man träffar människor som man verkligen kan fråga om hjälp, man känner vilka som menar det "på riktigt" och vilka som bara slentrianmässigt erbjuder sig eller säger frasen. Jag tycker ni ska ha deras "offer" i minnet och be hjälp av dem framöver om/när det behövs. Skönt träffa sådana fina människor!
Ha en trevlig helg Saltis och kram!

Anonym sa...

Hello,
Gbg, Sverige här. Apropå eldflugor: Kolla in Morse farm blogspot, 8 juli. En annan svenska over there.. Grattis till den lilla!
Kram, Christina

Saltistjejen sa...

Anne,
å, tack! Ja det blir så nu mest för att jag itne riktigt hinner blogga så ofta som jag egentligen skulle vilja. Men det är ju bra att du gillar att läsa inläggen trots att de då blir längre.
Javisst är det skönt och roligt att prata med folk som förstår en pga att man är eller varit i samma eller liknande situation!
Och ja, eldflugorna är verkligen lite speciellt. Tycker jag iallafall! :-)

Stor KRAM!!!
och ha en jättefin helg nu med ert nya besök!!!

Anna, Fair and True sa...

Låter som ni hade det mysigt i parken även om ni satt långt ifrån och bara hörde lite svag musik. Har de ofta gratiskonserter eller är det endast en gång per sommar?

Jag gillar första bilden på Ella under onsdagskvällen! Hon ser så mätt eller nöjd ut!

BBQ:n verkar ha varit jättetrevlig, och lyxig! Skönt att få erbjudanden om barnvakt också. Som du skrev så vet ju de hur det är att bo långt ifrån släktingar. De kanske behöver barnvakt åt 9-åringen någon gång också, så ni kan "utbyta tjänster" med varandra!

Saltistjejen sa...

Christina,
Tack för tipset! Det ska jag göra!!! :-) Välkommen till bloggen förresten! Deig har jag nog inte sett här förut. Jätteroligt att se "nya" kommenterare! :-)


Anna fair and true,
det brukar vara en del gratiskonserter i parkerna runtom i stan under sommaren. Allt från klassiskt till jazz o blues eller mer "modern" musik, Detta samt filmvisning. Här fungerar ju det senare eftersom det ju blir mörkt om kvällarna....
Just Filharmonikerna tror jag brukar ha ett par konserter i Central park på sommaren som är gratis. 2 eller kasnke 3? Förr hade ju även operan 8Metropolitan gratis konserter här, men iår har de flyttat ut till Brooklyn (tror Prospect Park) för dessa konserter.

Ja vi komme säkerligen att anlita flera vänner som barnvakt. I deras fall så vet jag att de inte brukar ha barnvakter längre eftersom deras barn är såpass stora, vilket de tycker är jätteskönt.

Hoppas du fått mitt "svarsmejl"?! :-)
Snart ses vi ju!!!
kram!

Saltistjejen sa...

Christina,
nu har jag varit in på din blogg och kollat!!! Tack för det! Så det kallas alltås lightning bug här???
Men vet du vad för sorts "fluga" eller insekt det är??
Är det alltså en "skalbagge"??

Härliga bilder du hade också!

Kram!

Suzesan sa...

Hallau. Åhh så kul att du lyckades fånga dessa flugor eller vad det nu är dårå... på bild. Jag såg dem när jag tittade:)Det glimmrar till. Min dotter berättade att när hon var i Mexico så var hela stranden full av såna så det såg ut som stjärnor på marken. Hon sov nån natt på stranden där hon var.
Nu så har ju Ella blivit riktigt stor tös. Så duktigt hon tagit ikapp sig. Så härligt att få följa hennes utveckling. Vilken tur med dagiset. Men oj oj så "dyrt" jämförelse med här. Många tänker nog inte på det.
Ha en bra kväll
Kram
Susanne

Saltistjejen sa...

Suzesan,
vad kul att du lyckades se några av eldflugorna i filmen! Det var lite svårt att fånga dem på bild... Kompisar till mig såg också liknande eldflugor när de var i Mexiko för flera år sedan. De sa att det var fantastiskt häftigt.
Och ja, Ella är stor nu. Jag tycker hon har blivit en jätte! En gigant! Men fortfarande är hon ju som många nyfödda är i storlek, fast jämfört med hennes födelsevikt så har hon växt supermycket! :-)
Och ja, dagis är dyrt här. All barnomsorg är otroligt dyr jmfrt med Sverige eftersom ingen barnomsorg är subventionerad här. I Sverige så stöttar ju staten med en stor del av kostnaderna men det görs inte här.-
"Vårt" dagis är ändå billigt om man jämför med andra på Manhattan som ofta kan kosta mellan 1000-2000 dollar i månaden!!!!
Ha en fortsatt skön kväll!
Kram!