torsdag, juli 10, 2008

Timing är allt

Å häromdagen fick vi ett otroligt Glatt Besked!
- Ella har fått en dagisplats!!!!!

Vi ställde ju oss i kö för dagis redan i januari när vi kom tillbaks från Sverige efter jul- och nyårssemestern. Tidigt tyckte vi. Men enligt standarden här var vi sena. Här kan man tydligen ställa sig i kö redan innan man blivit gravid, vilket jag tycker är en väldigt konstig regel. Eftersom vi var såpass "sena" så hade vi inga förhoppningar om att få någon plats förrän om tidigast ett år från det att vi ställt oss i kö. Och vi var helt inställda på att det kunde bli dryga 1,5 år också eller till och med 2.

Dagiset drivs av Rockefeller University vilket är det forskningsinstitut där M arbetar. Det är därför ett mycket eftertraktat dagis. Dels eftersom det ligger på Campusområdet vilket gör att de som arbetar på Rockefeller och har barn självklart gärna vill ha sina barn där då det är väldigt bekvämt att ha dagiset "på" jobbet. Dels är det inte så många barn totalt, och framförallt så är det inte särskilt många barn per personal. Detta tillsammans med den (obs! för Manhattan) mycket låga kostnaden gör dagiset väldigt populärt. Självklart är det även dessa faktorer som bidrar till att det är långa köer och väntetider för att kunna få en plats på detta dagis. Dessutom har de endast "allmän intagning" en gång per år. I början på september.

Minimiåldern för att ett barn ska få börja på dagiset är 3 månader. Detta gissar jag skulle anses som horribelt tidigt i de flesta svenskars ögon, där jag vet att vissa föräldrar inte vill att deras barn ska börja dagis förrän de är 1,5-2 år gamla. Tidigast. Här i USA är det dock vanligt att åldern är mycket lägre eftersom man egentligen inte har mer berättigad föräldraledighet (läs mammalediget) än 6 veckor (8 om man har förlösts med kejsarsnitt).

Eftersom Ellas beräknade förlossningsdatum var i slutet på juli hade vi självklart inga som helst tankar på att hon skulle kunna börja på dagis förrän till september nästa år. Eventuellt något tidigare ifall flera av de barn som redan går på dagsiet skulle sluta (t ex pga av flytt) så att alla före oss i kön, och så småningom även vi, skulle få plats. Men detta kändes inte särskilt troligt alls. Så vi var helt inställda på att anlita en Nanny för det första året. Detta är otroligt vanligt här. Vi hade redan fått en hel del namn på kvinnor som arbetar som Nannys och som skulle "bli lediga" till hösten. Referenserna var dels arbetskamrater till M, dels olika email-utskick från andra som jobbar på Rockefeller.

Hela denna Nanny-business kändes jobbig tyckte vi. En av orsakerna var självklart att vi inte alls är vana vid konceptet "Nannys", och det kändes på grund av detta lite som att beträda okänd mark. Att ha en "anställningsintervju" med en helt främmande person som sedan ska ha fullt ansvar för ens barn dagtid. Läskigt! ett ansvar som ligger på oss, men som på något sätt sedan hamnar hos någon annan. Det är ju dessutom så mycket som ska stämma. Självklara grundläggande faktorer är såklart Tillit, Erfarenhet, Kunskap och Känsla. Men även om man hittar en person med gedigen erfarenhet av att ha hand om barn. Med goda referenser och som man rent erfarenhetsmässigt känner att man kan lita på så ska ju även andra saker stämma. Sådana triviala saker som Personkemi. Att man känner att man kan kommunicera med varandra. Lyhördhet. Från bådas sida. Att man kan prata med varandra. Och lyssna.

Vi hade dessutom planerat att dela Nanny med en annan familj som ska få barn nu i början av augusti, men hade fått en hel del varningar från andra vi känner om just detta att "dela Nanny". Detta kan tydligen vålla en hel del problem eftersom många har helt olika syn på hur en Nanny ska sköta och ta hand om deras barn. Men trots alla dessa varningar tyckte vi att det skulle vara värt att iallafall testa. Främsta orsaken var självklart kostnaden. Barnomsorg i detta landet är verkligen inte billigt! När vi frågade runt för att ta reda på vad man betalar en Nanny här så svarade de flesta att de gav ca 600-700 dollar per vecka till sina Nannys. Detta skulle alltså motvara ca 2400-2800 dollar per månad. Om vi ensamma skulle betalat en Nanny på heltid till Ella skulle detta alltså inneburit en månadskostnad som vore mer än min eller M's månadslön. För båda tjänar vi precis över 2000 dollar var per månad. Okej, nu är vi verkligen inte några höginkomsttagare precis, men ändå. Samt att dessa Nannylöner är "Manhattan-standard" så det skulle med andra ord vara billigare om vi bott någon annanstans. Men nu gör vi ju inte det. Som svensk tycker man självklart att detta system är oerhört konstigt. Man skulle med andra ord tjäna pengar på om en av oss stannade hemma med Ella istället för att ha en Nanny. Eller, för att säga det med andra ord skulle vi "gå back" ett par hundra dollar per månad om vi hade en Nanny på heltid. Man skulle alltså få betala för att få jobba. Helt bakvänt. Självklart var detta en faktor som vägde in när vi planerade att "dela Nanny", eftersom detta skulle ha minskar månadskostnaden med ungefär hälften.

Alla dessa funderingar har fladdrat runt i våra huvuden. Ännu mer den senaste tiden eftersom det började bli hög tid att kontakta de Nannys vi fått namn och telefonnummer till, för ett första samtal, sedan en första intervju. Samt även ett möte med den familj vi tänkt dela Nanny med för att gå igenom och komma överens om "villkor och regler" som vi alla tyckte kändes okej. En helt ny värld. Arbetsgivare. Samarbetspartner. Förälder med allt vad det innebär av känslor, nojighet och annat. Allt i ett. Jobbigt jobbigt.

Så detta samtal var verkligen som en skänk från jag vet inte var!
M berättade att dagisföreståndaren ringt hans mobil och helt enkelt berättat att Ella skulle få en plats redan nu i september. När M undrade hur i hela fridens namn detta kunnat ske sa hon att alla andra som var före oss i kön inte hade fött sina barn än och därför skulle de ju inte klara 3-månadersgränsen till september. Ella däremot som föddes 4 juni kommer vara 3 månader ganska exakt när dagis öppnar i början av september. Eftersom de hade plats för åtminstone en "infant" på "spädbarnsavdelningen" så var nu en av dessa platser vikta till vår lilla Skrutta!!
Haha, där ser man! Jag tycker det bevisar att detta med att ställa sig i kö innan man ens är gravid är en helt sjuk sak! Även att stålla sig i kö innan barnet är fött. Ellas tidiga ankomst bevisar ju bara att sådana här saker inte går att planera eller boka in. Och utan barn - ingen dagisplats oavsett hur länge man köat....

Den här nyheten har nästan inte sjunkit in än. Vi har inte riktigt kunnat smälta den. Eftersom det var en sådan fantastisk nyhet. Och timingen kunde inte ha blivit bättre heller eftersom jag börjar jobba i början av september efter 3 månaders mammaledighet. M kommer därmed att ta ledigt en del då och sköta inskolningen på dagis, vilket känns perfekt. Han får ju ändå en del pappaledighet under dessa 3 månader i och med att jag åker till jobbet lite då och då. Så minst någon dag i veckan får han och Ella rå om varandra ensamma. Visst, det är inte i närheten av svensk pappaledighetsstandard, men så lever vi inte i Sverige heller.

Jag som varit lite "orolig" över detta med Nanny tycker det känns underbart att veta att Ella nu kommer att få vara på dagis! På dagis är personalen utbildad och det finns flera anställda så kommer man inte 100% överens med en av dem kan man alltid prata med någon annan. Man kan självklart fundera över detta med hennes låga ålder, men efter det första informationsmötet vi var på så känner jag mig väldigt lugn. Jag gillade verkligen dagiset och deras inställning och pedagogik. Dessutom så förstod jag att just "infants" tas om han speciellt. De är inte många per "rum" och om jag förstod det rätt så kommer Ella att ha en huvudansvarig barnskötare där. Vi ska på ett mer detaljerat möte nästa vecka. Då får vi veta mer. Men än så länge känns detta verkligen helt fantastiskt!

Ytterligare grädde på moset är att dagiskostnaden inte är lika dyr som en Nanny. Jämfört med Sverige är det en mycket hög månadskostnad, men med Manhattanmått mätt är Rockefeller's dagis billigt. En infant kostar mer eftersom det är fler personal/barn. Jag tror att vi kommer betala ca 900 dollar per månad. Sedan när barnen blir större (toddler) så går priset ner något eftersom de då flyttas till annan avdelning där det är lite fler barn per personal. På det tidigare informationsmötet tror jag de sa att det normalt var ca en personal/ 3-4 barn. Då tror jag priset är ca 600-700 dollar per månad. Vilket är vad en en Nanny skulle kostat (fulltid) per vecka!
Normala dagispriser på Manhattan ligger annars för toddlers runt 1000-2000 dollar per månad! Så ja, vi är lyckligt lottade som har ett dagis som verkar vara väldigt bra med hög kvalitet, 5 minuters gångväg från hemmet samt 2 minuter från M's jobb. Och som dessutom kostar ca en fjärdedel av vad ett normalt dagis skulle göra här.


Så Ella,
mamma tackar!!!!
Du är en tjej som verkar ha sinne för det där med Timing!
Att du var så ivrig att komma ut och därför anlände redan i början av juni kunde inte blivit bättre. Det medförde iallafall två otroligt bra saker jämfört med om du stannat kvar till Due date:

- Jag slapp gå höggravid i denna oerhörda värme och fuktiga luft som varit de senaste veckorna.
- Du kom precis i tid för att springa om alla som var före oss i kön till dagis, och därmed säkra din egen plats redan nu i höst!Skönt när vissa saker i livet är "stolpe in".

17 kommentarer:

DILA sa...

Intressant att läsa om hur det fungerar med barnomsorg i USA. En nyhet för mig. Känner mig bortskämd som var mammaledig i 18 månader. Dessutom har vi inte betalat mer än ca 500 kr i månaden för dagis. Stor skillnad mot Manhattan-priserna! Vad skönt att det ordnat sig bra för er. Ja, du ser att det fanns en anledning till att lilla Ella kom tidigare än beräknat! =)

Kram Dila

Anonym sa...

Grattis till dagisplatsen!
Det verkar som att att lyckan är med er minsann.
Skönt att veta att detta är ordnat och att ni nu slipper tänka mer på nannys och den kostnaden.
Jag har som vanligt inte ens kollat vilka dagis som finns här i närheten. Men vi vet ju inte ens hur det blir i framtiden med jobb och sånt.

Ha en trevligt helg och se till att fira ikväll med lite mys.

Kram!

Saltistjejen sa...

Dila,
ja det är ju helt annorlunda jmfrt m Sverige. I Sverige har vi en otroligt generös föräldraförsäkring och det är få länder som kan mäta sig med den. USA är ju fortfarfande på 1800-talet nästn (känns det som) jmfrt med de flesta européiska länder vad gäller familjepolitik. Sorgligt tycker jag.
Något jag däremot känner som postitivt här vad gäller just att stanna hemma med barn, är att jag tycker taket är högre hos folk jmfrt m Sverige. Alltså att de flesta är mycket mer förstående för att olika familjer väljer individuella lösningar som passar just dem. Att man inte dömer så hårt som i Sverige där det numer är standard att mamman stannar hemma åtminstone halva tiden och ofta 1 år eller mer. Här kan man göra allt från att vara hemmamamma till att knappt vara hemma alls utan att andra runtomkring en tycker så mycket om det. Och det tycker jag är skönt.


Jess,
ja det känns himla skönt faktiskt. Men för er del är det ju ingen brådska eftersom du väl kan vara hemma??
Ikvöll blir det nog inte så mycket firande för jag ahr några tjejkompisar som ska ta med sig en stor sushi platter och komma över! Det ska bli superskoj att ses och snacka lite skitsnack! :-)
Men kasnke kan M och jag fira lite i helgen.
Ha en riktigt skön helg!
Kram!

Anonym sa...

Grattis till dagisplatsen!!!

jag är en av de som söker jobb som Nanny, på halvtid, för nyfödda upp till ett år.

En väninna till mig har jobbat som nanny i snart 12 år här och nannies gör mer än bara ser till barnen. ( i alla fall i CT)
De flesta jag känner här tvättar, stryker, lagar mat, kör barn till aktiviteter, hemläxor för de äldre barnen, ser till att middag finns klart för när föräldrarna kommer hem, handlar, packar väskor för nästa dag osv. Många av de jag känner här jobbar dessutom med Svensk/Amerikanska familjer som har 3+ åringar som aldrig pratat Engelska, så de jobabr dessutom med språket.

Manhattanpriserna skiljer sig inte speciellt mycket från Fairfield... Vi har så fasantsfullt tokrika människor. Det fins familjer där mamman är hemma heltid, men måste ha en nanny så hon har "adult time".

Jag förstår att många familjer väljer au-pair alternativ, men då måste man ha dem inneboende... plus man vet inte vilken typ av utbildning de har eller om de är bara här för att leva loppan.

Grattis igen!!!
Malin

Marianne sa...

Grattis! Vad skönt att hon har fått den där dagisplatsen! Som du skriver är det ju inte i Sverige ni bor, utan måste anpassa er efter de regler som finns på arbetsmarknaden. Och då kan det ju inte bli bättre än så här. Att M är så nära hela dagarna är ju en extra trygghet, för då kan han vara där på två röda sekunder om något skulle hända. Det är verkligen toppen med arbetsplatsdagis. Finns det alls i Sverige på större arbetsplatser, tro? Det vore väl annars ett sätt att få sina medarbetare att trivas ännu bättre!

Ha nu en skön helg!

Sporty Spice sa...

Grattis! Vilket flyt ni har. Men du - kostar en nanny $600-700 per vecka? Man kanske skulle sadla om? Jag jobbade ju på dagis när jag var 18. =)

Desiree sa...

Wow måste verkligen kännas som en högsta vinst på lotto. Jag förstår verkligen att nyheten är helt underbara att Ella fått dagisplats. Det blir ju så otroligt mycket enklare och dessutom mycket mycket billigare. Det där med Nanny verkar ju asdyrt. Det hade vi nog inte haft råd med. Som sagt billigare att ha mig gående hemma då. Det är väl därför det är så vanligt med hemmafruar här. Speciellt om man har mer än ett barn som måste gå på dagis. Ja stort grattis. Jag förstår som sagt er glädje och att detta måste vara en enorm lättnad. Ha en toppenhelg. Detta får ni nästan fira.

Fia sa...

Oj vilken kalastur!! Eller iskall beräkning av eran lilla New York-tös...har ju hört att dessa individer kan ta sig fram! LOL

Vi intervjuade en nanny för våra hundar för ngn vecka sedan (har varit usel på att blogga ett tag, ska ta tag i det imorgon)och intressant nog så tycker vi att vi fått mycket för våra pengar men hon går lös på 120 dollar per dag... så det innebär lite pengar för en vecka...men våra små pälshögar gillade henne och hon har superreferenser så det är inget snack!

Ja fira ni, har inte fått tag i grannen för att få reda vad hon smörjde in sina bröst med som tog bort gaserna på Katie, men ska försöka få tag i henne imorgon.

Kram från Georgia!!

Anonym sa...

En Nanny med hyfsad utbildning går lös på 17-25 dollar i timmen.

Så säg att mamma jobbar halvtid, 4 timmar om dagen. 4*20=80 dollar om dagen. 5 dagar i veckan 5*80= 400 dollar...
4 veckor per månad 4*400= 1600 per månad.

Fördel med nanny är att man som förälder anställer personen och man får en mer personlig kontakt än dagis.
Å andra sidan kräver de flesta daghem att deras anställda har ECD (early childhood education) eller liknande.

Malin

cecilia sa...

Stort grattis till platsen - rolig nyhet - och jag gör mental anteckning att jag måste börja skicka in blanketterna när vi kommer tillbaka från Sverige till Chunky Monkeys pre-schools...
Vet vad du menar med nanny-ångest. Min yngste är ju hemma med mig, men jag har barnflicka två dagar i veckan. Fick otroligt flyt, för en nanny till min dotters klasskompis, en nanny som jag alltid har tyckt om och sagt att "ska jag nån gång ha nanny så önskar jag att det var hon" - och så fick jag veta att hennes 20 åriga dotter letade jobb, och BINGO!!!! Jag älskar min barnflicka, hon är underbar med barnen (hon älskar säkert inte mig som alltid är stressad, och har konstiga europeiska nycker för mig, men jag kommer att håålla hårt i henne. Tanken på att intervjua okända människor som ska ta hand om ens barn är, som du säger, rätt läskig annars.

Saltistjejen sa...

Malin,
skoj att läsa om dina erfarenheter. Detta är ju som sagt en helt ny värld för mig. Och jo jag vet att vissa nannys här också sköter mer än barnen faktiskt. typ tvätt och matlagning etc. Fsat det är ju iten DEt vi var ute efter utan just "barnomrsorgsbiten" vilket gör att man helst skulle vilja kunna betala för enbart detta.
Au pair har vissa föreslagit men bor man som vi i en liten lgh på ca 40 kvadratmeter är det INTE ett alternativ!! .-) Dessutom kände vi precis som du skriver att vi kanske inte skulle lita på en au pair på samma vis. De är ofta väldigt unga tjejer utan särskilt mkt erfarenhet.

Självklart är det som du säger så att man får en mer personlig kontakt med en nanny. men jag kan å andra sidan känna att man är mer "utsatt" också just pga att det är endast 1 enda person som tar hand om barnet. Bara en sådan sak som om nannyn blir sjuk! Man har väl ingen "stand-in-nanny" då som hoppar in och tar hand om barnet??
Marianne.
Ja det är super att M är så nära dagiset. Om hon skulle bli sjuk så kan han vara där på två röda! Och även annars så kan han ju lätt gå dit ngngång när han känner för det för att titta till henne eller prata med personalen eller så. Verkligen lyxigt!
Jag ahr ingen aning om ifall det finns dagsi på svenska arbetsplatser. Jag vet att Karolinska Institutet (eller sjukhuset??) har ett. Eller hade iallafall för ett antal år sedan. Men annars vet jag inte alls.
Kul att se att du hinner kika in här! Jobba nu inte ihjäl dig!!
kram!


Sporty Spice,
Japp, jag sa exat detsamma! kanske skulle man börja ta hand om barn istället eftersom detta tydligen är bättre betalt än mitt jobb! :-)


Desiree,
Ja jag tror också att detta med så dyr barnomsorg gör att många väljer att stanna hemma. Jag menar det känns ju faktiskt lite fel och oerhört kosntigt att måsta gå "ekonomiskt back" för att ngn ska se till sitt barn! jag tycker verkligen att det är bra med valfrihet och tycker att OM man vill vara hemma med sitt barn istället för att arbeta ska man kunna det. MEN i detta fallet känns det som om det skulle kunna handla om att är hemma pga att man faktiskt inte har råd att betala ngn annan trots att man kanske helst skulle vilja jobba. Rätt knasigt!


Fia,
Kul att se dig i bloggvärlden igen! Både här och på din egen blogg! Har saknat dig.
Oj hundnanny!! Vad gör en sådan egentligen?? Måste vara betydligt mer än att bara "gå ut" med hundarna väl?? Iallafall för det priset?
Tränar hon dem också?
Skönt iallafall att ni fick tag på en såpass bra hundnanny nu när dui ska börja jobba på nytt jobb.
Det är igenn brådska med din granne, men jag är lite nyfiken såklart.

Stor kram!!


Cecilia,
tack!
Skönt att höra att du fick tag på en nanny som du är nöjd med! Tror att referenser är A och o i detta fallet faktiskt!
Haha, så du känner att du har en "massa konstiga européiska nycker" för dig...!?! ;-)

JaCal sa...

Åh, stort grattis!! Vilket flyt! Ja, tänka sig att allt har löst sig så bra!!

Vi har nanny - när det blev dags för barnomsorg var det vårt val - men hua vad svårt det var - sen hade vi sååån tur att hitta vår via nätverket - och hon pratar svenska dessutom. Det fungerar så bra och jag kommer gråta floder när hon troligtvis slutar nästa juni (hon går ut sin skola då)... om det funkar med nanny är det helt underbart - men kan bara föreställa mig stressen om det inte fungerar - då är det nog tryggare med dagis där det finns flera och man kan ha en "filosofi".

Anonym sa...

Saltis, min väninna som har jobbat längst har presenterat sina andra kompisar som också jobbar som nannies för "sin" familj... så skulle hon bli sjuk så finns det ofta ett visst kontaktnät mellan nannies.

Soeciellt om man går igenom en agency.

Min dotter är nu 15 år, och bor hos sin pappa i Stockholm, så vi har inget behöv av dagist osv numera... Men vi upptackte att Jessica trivdes bättre hos en dagmamma än på ett dagis.

Jag natr att det var familje miljön hon trivdes med.

Men vi pratar hyotetiskt här! Ni har fått en dagisplats på M´s arbetsplats, han kan vara där på några minuter om något skulle hända.
Skulle det seda visa sig att ni inte trivs med situationen (barn som blir hemskickade för de har låg feber och annat småtjafs), så vet ni att det finns många nannys därute.

Jag försöker få upp min svenska blogg, men efter att ha haft min Engelska så länge så g¨r det jättesakta...skratt

Grattis och kram til er alla 4 (måste räkna med kisse misse med!=
Malin

Anna, Fair and True sa...

Verkligen stolpe in! Grattis! Hon kan det där med timing som du skrev! :)

Ska bli intressant att höra mer om hur det funkar, hur inskolningen ser ut osv. sedan när det väl är dags. Men njut av sommaren tills dess (trots värmen och luftfuktigheten)!

(Ska få iväg det där mejlet till dig snart!)

Anna, Fair and True sa...

Skulle förresten kunna skriva sidor om detta med föräldraförsäkringen och förskola osv. men orkar inte just nu :) Jag är bara otroligt glad över att vi har det som vi har i Sverige vilket innebär att främst kvinnor har så mycket mer valmöjligheter (för det är ju annars främst dem som får ge upp jobbet när barnpassningen kostar med en inkomsten). Sedan kanske en del tycker att det begränsar istället när barn inte får börja på förskolan förrän de är 12 månader men å andra sidan kan man ju faktiskt dela de där 12 (eller om man vill vara hemma 18) månaderna med pappan. Jag tycker inte att folks argument om "jo, men han tjänar mera..." är ett godtagbart skäl. Det kostar pengar att skaffa barn och då får man vara beredd på det. Jag tror egentligen att det är andra skäl till att kvinnor och män inte delar lika - tradition, ojämställdhet, attityder på arbetet, lathet osv - snarare än ekonomiska i den bemärkelsen.

Men som sagt, ska inte skriva så långt just nu!

Anne sa...

Åh, vad jag blir GLAD för er skull. Jag kan riktigt känna lättnaden ni känner, det syns och märks i ditt inlägg hur skönt och välkommet det här beskedet är.
Som sagt, Ella kan det här med timing.
jag höll på att ramla baklänges, allvarligt talat, det är ju fruktansvärt dyrt med nanny. De priserna, de veckopriserna är ju rena höginkomsttagarlönerna. Som Sporty skrev, kanske man borde sadla om....Jag förstår det är Manhattanpriser men ändå... Överlag är ju barnomsorgen dyr här i USA, så mycket har jag också förstått och hört runt omkring mig här.

Förresten, igår såg vi på dvd A Nannies diaries. Rätt trevlig feel good movie, den utspelas på Upper Side Street (det verkar vara nåt riktigt krösusområde) och om en tjej som blir nanny och berättar om hur alla rika Upper Street ladies är. En nannyfilm i New york, kanske en passande dvd-rulle nån kväll när ni är utsvöda och har ork!

Saltistjejen sa...

Jacal,
ja jag tror att nanny kan vara superbra OM man hittar någon man trivs med. Vi tyckte nog mest det kändes läskigt pga att man inte alls är van vid denna situationen; att hitta och intervjua flera personer och sedan försöka "känna efter" vilken som känns bäst. Dessutom så är det som sagt väldigt dyrt jmfrt med dagis, vilket självklart epslar in det med. Varken M eller jag tjänar ju särksilt bra här, typiska forskarlöner som vi har, hahaha!


Malin,
ja det är säkert olika och jag har faktiskt ingen aning om hur det är här heller på nannyfronten beträffande sjuka nannys etc...
Men det känns bra att ha fått fagisplats nu iallafall!
Efter vårt första infomöte där tidigare i våras så känner jag mig dessutom väldigt nöjd. jag gillade verkligen deras filosofi och pedagogik! Tycker det passar mitt eget tänkande väldigt mycket, vilket känns superbra! Och det är viktigt eftersom jag har förstått att dagisfilosofier och pedagpogik kan skilja sig ganska mycket från varandra.
Jag var förresten in på din blogg idag! Hoppas du kan komma igång och fortsätta skriva!! :-)


Anna Fair and true,
visst är det så att man i Sverige har det otroligt bra vad gäller föräldraförsäkringen! Jag tycker därför det känns så trist när man hör svenskar klaga över så mycket. För låga inkomsttak etc etc... Många svenskar verkar inte förstå hur generös försäkringen verkigen är! Och det kan göra mig sur!

Däremot kan jag tycka att trots den otrolig generösa föräldraförsäkringen så har väldigt många svenskar oerhört liten förståelse eller tolerans för att olika familjer/individer kan vilja använda sin föräldraledighet olika. Det tycker jag är tråkigt. Jag känner att man här i USA verkar vara mer öppen för att olika familjer väljer olika lösningar. Sverige känns väldigt mycket mer homogent, och det känns som om folk "måste göra som majoriteten" annars anses man mycket mycket konstig och t o m som en bakåtsträvare ibland. Lite tråkigt tycker jag.
Jag ser dessutom fram emot mailet!!! :-)
Hoppas vi kan få till en träff IRL! Det vore superkul!


Anne,
Jo man fattar inte riktigt att det kostar så mycket att ha nanny!
MEN en sak jag mådde väldigt dåligt över när vi fortfarande trodde att vi skule anställa en nanny var faktsikt att vi inte skulle kunna erbjuda någon health insurance. DET hade blivit alldele för dyrt för oss. En lön på ca 2500 dollar i månaden plus en health insurance hade vi inte klarat av. Detta kändes självklart ruttet! Jag skulle mått såååå dåligt om hon hade blivit sjuk och man vetat att hon inte hade haft rätt till bra sjukvård. Men detta är ju en av de riktigt stora nackdelarna med detta landet.
På så vis känns det faktiskt också riktigt bra att vi nu har dagisplats med personal som får en "riktig lön" med benefits!

Haha, jag har dessutom sett den där filmen! De visade den på flyget när jag flög till Sverige förra hsöten! Jag tyckte den var rätt söt. En typiskt bra flygrulle. Och ja, vi bor faktiskt på Upper East Side, och jag har för mig att den utspelade sig här. Och ja, jag vet att vissa som bor här har MYCKET pengar...! Men inte som i Hamptons på long Island, där vi fick veta att en "nanny" som anställdes för att skjutsa en familjs barn till och från tennislektionerna i en månad fick en splitter ny bil av dem. plus sin lön. Bilen köpte de för att de tyckte att hennes gamla bil var för skruttig att köra barnen i till tennisen, men till hennes oerhörda förvåning fick hon som sagt behålla den när hennes "sommarjobb" var över. Det är en rätt bra bonus!!!! :-)
Kram!