tisdag, september 02, 2008

Händelserik helg

I söndags kväll kom vi tillbaks från Philadelphia där vi hälsat på en kompis B. Vi har känt varandra sedan min första tid på Karolinska i Sverige och har hållit kontakten sedan dess. B är ursprungligen från Connecticut men flyttade till Stockholm för att doktorera men har sedan ca 2 år sedan flyttat tillbaks till USA. Han och en annan kompis från min doktorandtid i Stockholm (JC som numer bor i Colombia) var och hälsade på oss här i NYC tidigare i somras vilket ni kanske läst om här. Både M och jag har velat åka och hälsa på B länge, men det har alltid kommit något i vägen. Men nu äntligen så blev det av! Med tanke på hur nära Philly och New York City ligger varandra så är det nästan lite pinsamt att det dröjt så länge innan vi äntligen kom iväg.

Det var en riktigt bra helg! Varken M eller jag har tidigare besökt Philly (som Philadelphia brukar kallas i dagligt tal) men jag gillade den verkligen. Det mesta man hör om Philly i media eller bilden man har från filmer etc är ju en stad med hög kriminalitet och drogproblem. Men enligt B så är det en väldigt säkert stad så länge man håller sig i centrum och inte beger sig ut i vissa av stadens "utkanter". Efter en mycket god brunch ihop med B samt en av hans svenska kompisar J, spenderade vi hela lördagen med att vandra runt i den äldre delen av staden bland flera av stadens historiska byggnader. Jag tyckte helt klart att akitektur samt atmosfären här i dessa kvarter liknade Boston lite. Husen är mer Europeiska i sin stil än vad man ser här i NYC. Och det var liksom i Boston, väldigt lugnt och gatorna kändes väldigt rena och prydliga på något vis.
Vädret var helt perfekt med en temperatur i höga 20-talet och lite svag vind.
Det blev även ett besök på ett Microbrewery där vi stannade till för att svalka oss med lite öl. Och på kvällen blev det middag på Olive Garden tillsammans med en annan vän till B.

På söndagen åkte vi ut ur staden för att se på omgivningarna. Vi var särskilt intresserade av de att få se en det område som befolkas av Amish. Här lever de och brukar jorden i stort sett utan några moderniteter. Ingen elektricitet eller moderna fordon. Istället för bilar kör de fortfarande häst och vagn, och vi såg flera olika "hästekipage" längs vägarna. Eftersom de även klär sig i mycket speciella kläder vilka liknar 1800-talskläder så kändes det nästan som om vi var i en film när vi körde runt här. Landskapet var helt fantastiskt vackert! Mjukt rullande kullar där åkrar med majs och tobak växte. Däremellan kor och hästar som fridfullt gick runt i hagar, klassiska amerikanska "windmills" samt vita mycket välskötta hus. Ja, det kändes som att stiga ut i en annan tid! Oerhört fridfullt och underbar mväxling från den hektiska New York City-pulsen.

På söndagkvällen åkte vi tillbaks till hem till NYC, men vi är defintivt sugna på att åka tillbaks till Philly någongång igen och se mer av staden. Det har definitivt varit en händelserik helg. Inte enbart för oss som besökte en ny stad, utan även på den nationella planet där orkanen Gustav kom in över New Orleans. Med Katrina i färskt minne var det självklart något som följdes med starkt intresse och stigande oro. Men som tur var hade man lärt sig åtminstone en del från Katrinas framfart. Gustav var dessutom inte riktigt lika "stark" som Katrina, men väl en ca 3 gånger kraftigare än Gudrun som drabbade Sverige för ett par år sedan. Ännu en sak som media bevakade hårt under helgen var att McCain utsåg vem han valt som vice president. En ung kvinna Sarah Palin. Tydligen en enorm Pro Life förespråkare vilket jag har mycket svårt för att förstå.
Men det kommer helt klart bli ett mycket intressant val.

Och idag är det Ellas första dag på dagis!
Men det kommer jag att skriva mer om i ett eget inlägg senare.


Här nedan är en del foton från vår helg.

Ella i bilbarnstolen på väg mot Philly.

B och M.

På fredagkvällen åt vi hamburgare på en pub.

City Hall i kvällsbelysning

Independence Hall.

En av de allra första bankerna i hela USA.

Bron mellan New Jersey och Philadelphia.

The Boys med sina kameror.

Matdags för Ella.

Promenad från vattnet in mot staden igen.

Puben som tillhörde "Mikrobryggeriet"

Ella behövde byta både blöja och kläder.

Majsfält

Majsen bildade skuggiga gångar.

Ett av de Amish jordbruk utanför Philly. Här syns även den karäkteristiska "American wind mill".

14 kommentarer:

SweFlo sa...

Åh vilken härlig helg! Ville bara säga hur snygg du ser ut! Man kan ju inte tro att du precis har fått barn precis, måste kännas bra att inte behöva dras med några överblivna gravkilon. You go!

Annika sa...

Jag gillar verkligen Philly!! Och jag säger som du: varför är man inte där oftare (det säger jag om NYC också, men). Philly ligger så nära. Jag gillar speciellt den delen som heter "south..." någonting. Mkt trevlig!
Och Amish, visst är det vackert i Amish country, och så intressant...

OCH jag kan meddela här till alla att Saltis är SKITSNYGG. man kan inte fattar att den smala tjejen nyligen fått barn!!
Yes, saltis, YOU GO!!

Och så hoppas och tänker jag att allt går bra för Ella-Bella-Bus idag!!

KRAMAR!!!

Anonym sa...

Vilken trevlig resa ni verkar haft!
Skoj att få sig lite omväxling då och då.
Fint det verkar utanför och i Philly.
Spännande med Amish folk. Hörde någonstans att de fick ha mobiltelefon men bara för nödfall. :D

Gud, va söt Ella är i bilstolen!
Man vill bara pussa på henne.

Och jag instämmer i att du ser så snygg ut på bilderna. Skitavis!! :D

Hoppas att Ella gillat ni första dag på dagis!

KRAM!

Anonym sa...

Ska stå "gillat sin".. Vet inte vad det är med mig som kastar om bokstäverna! :)

Saltistjejen sa...

Sweflo,
ja det var en jättebra helg! Som en liten minisemester. Vi har ju inte haft någon "riktig" semester i år och detta kändes jätteskoj. Tack för din gulliga kommentar också! Hm, skitsnygg känner jag mig kanske inte direkt... *rodnar generat*
Men det är ju roligt att du tycker det! ;-)
Kram!


Annika,
ja det var just i de kvarteren vi gick mycket. Den södra delen av Philly. Härliga kvarter med mysig atmosfär. Många hus i "Colonial" stil. Lugnt men ändå livfullt, inte dött.
Och detta med skitsnygg igen då. Hm, jag blir sååå generad. Jag känner mig inte särskilt snygg, men visst det är skönt att inte dras med en massa kilon för mycket. Å andra sidan så känns det inte som om några överskottskilon ska spela roll egentligen i sammanhanget. Att få barn är något stort och omvälvande så vad gör ett par kilon??!!
Och det gick bra idag. men mer om detta senare!
;-)
KRAM!


Jess,
ja hon är go nu Lill-tjejen! Liten och rund som en knubbis... ;-)
Aha så Amish får ha mobil i nödfall. Det låter ju ändå bra. Vi såg dessutom många som åkte rollerblades. Visserligen inte något elektriskt eller så, men rätt modernt jä,fört med 1800-tal ändå...
Och du behöver verkigen inte vara avis på mig. Du är ju supersnygg själv!!!!!
Kram från oss här på andra sidan Atlanten!

Desiree sa...

Ni verkar ha haft en superhärlig helg i Philadelphia. Kul att både du och B fick träffas äntligen och ha en riktig toppenhelg ihop. Tack för många vackra bilder. Philly verkar vara en riktigt trevlig stad. Jag är dock otroligt sugen på att någon dag få komma till Boston efter att du skrivit om den staden. Kul att ni stannade och besökte ett microbryggeri. Det skulle jag gärna vilja få chansen att göra någon dag. Det finns ju ett flertal stycken här nere i södern också. Verkar som sagt himla mysigt. Vad häftigt att ni fick chansen att se och besöka hur Amishfolket lever. Ni hann verkligen med mycket under eran helgtripp. Spännande med Ellas första dag på dagis. Jag ser fram emot att få läsa mer om detta framöver. Hoppas att både du och Ella får en riktigt bra första dagen på dagis.

Saltistjejen sa...

Desiree,
vad roligt att du vill åka till Boston efter att du läst om staden hos mig. Ja, alltså jag gissar att ditt intresse fanns redan innan jag skrev om staden men det var roligt att det ökade!! ;-)
Och helgen i Philly var verkligen bra! Rolig och med lagom mycket aktiviteter.
Hoppas ni har det bra trots allavarningar för tornados etc där nere!
Kramar!

Lullun sa...

Vilken kul helg! Ja sådana är verkligen guld värda när man inte har kommit sig iväg på semester och går runt med en liten en. Nu får ni allt bara komma ihåg att masa er iväg på besök lite oftare! *hihi*

Ser fram emot dagisinlägget! Men skönt att höra redan att det gått bra. :-)

Petchie75 sa...

Härlig med en liten mini-resa, den kommer ni ju alltid att komma ihåg som Ellas första resa utanför Manhattan (eller hur, hon hade inte varit utanför Manhattan innan?). Och bilden på henne i bilbarnstolen är underbar, hon ser så glad ut!
Kul att ni fick se även landsbygden utanför Philly, Amish-folket är fascinernande - det finns några liknande samhällen utanför Toronto men de kallas för mennoniter, jag skrev mitt specialarbete om dem på gymnasiet efter att ha sett dem i Canada.
Nu får jag ta itu med att skriva om vår weekendresa också!
Kram!

Saltistjejen sa...

Lullun,
ja det är alltid roligt att komma iväg lite. Fast jag tror i ärlighetens namn att det blev lite väl mycket intryck för Ella att "processa" under lördagen. Hon hade lite svårt att varva ner på kvällen när vi skulle sova. Så för hene var det väldigt bra att vi tog en bilutflykt till Amishområdet på söndagen.


Petra,
haha jo hn har varit utanför Manhattan faktiskt... För mitt jobb ligger ju i Bronx vilket är på fastlandet, och där var hon ju med mig och hälsade på för ett par veckor sedan... ;-)
Men detta var första trippen utanför New York City.
Aha jag kände inte till mennoniterna. Det var nytt för mig. Tänk man lär sig ngt nytt varje dag! :-)
Kram!

Marianne sa...

Vad hon ser nöjd och glad ut på fotot lilla Ella!

Och jag håller med: Du är SKITSNYGG! Det tänkte jag redan för ett tag sedan, men jag vågade inte skriva det för ibland är det sådan vikthysteri.

Härlig helg och spännande med Amish. Där skulle man gärna spendera en vecka och leva 1800-tal, men fy att leva så hela livet.

Nu ska jag läsa om Ellas första dagisdag!

Kram!

Saltistjejen sa...

Marianne,
ja Ella gillade verkligen att åka bil!! Hon gillar att ka vagn också, så jag var inte överrakad över att hon gillade bilåkandet.
Och detta med vikten, jag håller med dig. Jag tycker själv det är skönt att "ha fått tillbaks" min gamla kropp igen. Iallafall nästan helt. MEN jag gillar inte att det fokuseras så mycket på vikten under o efter graviditeten. Så länge man mår bra och inte har hälsoproblem så spelar några extra kilon faktiskt ingen roll.
KRAAAM!!!!

Anonym sa...

Åh vad roligt att få kolla in hur Amish-folket lever! Det är nåt som verkligen fascinerar mig.
Bilderna från deras trakter ser precis ut som i Nebraska. Platt, majsfält... ;)

Saltistjejen sa...

Helén,
ja det var verkligen vackert där Amishfolket lede och brukade sin jord. Otroligt härligt jordbrukslandskap!!
Men det var ine helt platt utan snarare väldigt mjuka kullar som liksom steg oc sjönk. Otroligt vackert! J
Kram!