tisdag, oktober 21, 2014

Förändring

Just nu står vi inför stora förändringar. Därav både den känslomässiga berg-o-dal-banan samt känslan av att allt snurrar allt fortare. Det är med skräckblandad förtjusning och glädje toppad med ett enormt stort vemod, och såklart en del oro som vi nu försöker ta på oss fallskärmen inför ännu ett stort hopp. Ett hopp rakt ut i det okända. Iallafall så känns det så nu även om man lite nyktert skulle kunna säga att SÅ okänt är det ju ändå inte. Men för oss handlar det om att byta allt vi byggt upp mot något nytt. Igen. Återigen pröva våra vingar.


Ja, som några av er kanske redan förstått, och några av er till och med redan känt till, så är det en flytt på gång. Vi kommer alltså att lämna vårt älskade New York City. Och ja, jag kommer att gråta så att ögonen nästan ramlar ur. En stor del av mitt hjärta kommer för alltid alltid alltid att finnas här. I den stad där jag bott allra längst under mitt vuxna liv. Ja, där jag på många vis blev vuxen. Där jag och M byggt upp vårt gemensamma hem. I den stad där jag blev mamma. Där min dotter växt upp. Gått på dagis och börjat skolan. Det enda hem hon känner till finns här. Och det känns tungt att dra upp henne från detta. Tryggheten. Vännerna. Vår community. Där alla liksom känner alla. Där man hejar på folk nästan överallt runt kvarteren.

Samtidigt var vi ändå ganska redo nu. För att lämna staden. Lämna buller, stök och dålig luft. Galen trafik och högt tempo. Och framförallt att äntligen få det lite större. För ja, det som just nu kanske lockar allra mest är yta. För mer yta kommer vi att få. Att inte behöva trängas två vuxna, två barn och två katter i en lägenhet som har endast ett sovrum och ett vardagsrum. En yta som inte är mycket större än ca 40 kvadratmeter. Det känns fantastiskt lyxigt att veta att vi nu kommer att kunna få ett barnrum till barnen. Och även ett gästrum. För jo, vi kollar boende nu och vi tror det kommer att bli en 3-bedroom vilket skulle motsvara en 4:a med svenska definitioner. Vilket med svenska mått mätt fortfarande är litet, men som vi känner är underbart stort!

Och anledningen i sig är också fantastiskt positiv. Det är att M fått ett jobberbjudande som vi bara inte kunde tacka nej till. Lite av ett "Once-in-a-life-time-erbjudande". Iallafall för den slags jobb han varit intresserad av. Ett jobb M varken kunde eller ville tacka nej till. Så vi är båda otroligt exalterade över detta. Såklart. Men som sagt, självklart är det med mycket blandade känslor vi kommer att lämna allt här. För så är det ju. Man reser både TILL något och FRÅN något på samma gång.

Vart ska flyttlasset gå då? Jo, det blir till den andra kusten. Närmare bestämt San Diego i Kalifornien. Som att flytta till ett annat land säger många amerikaner. Så stor skillnad kan det alltså vara enligt folk här. Annat klimat. Annan kultur. Annan livsstil. Det känns spännande och läskigt på samma gång. Busy busy East Coast mot den mer avslappnade West Coast. Storstad mot en mindre stad. Skyskrapor och taxibilar mot mer natur inpå knuten. Kollektivtrafik och promenader mot bilåkande. Fyra årstider mot "evig sommar". Picknick i Central Park mot strandhäng. Annorlunda. Väldigt annorlunda. Men vi känner båda att det ska bli både spännande och roligt att få se och ta del av västkusten nu. Även om det självklart medför en del nackdelar också som t ex att avståndet till familj och vänner i Sverige kommer att bli ännu längre. Något som naturligtvis inte känns roligt alls. Vare sig för oss eller dem. Men vi hoppas ändå att vi ska fortsätta få besök. Fördelen är ju att vi nu kommer att bo större så att de som hälsar på kommer att kunna bo hos oss. Och vi kommer såklart även i fortsättningen att resa till Sverige som tidigare. Men visst, resan kommer att bli längre.

Så om ni tyckt att det verkat lite upp och ner och hit och dit här på bloggen den senaste tiden så vet ni nu varför. Emotional roller coaster. Minst sagt. Ena stunden pirr i magen av förväntan. Andra av oro. Och på toppen av detta börjar nu flyttstressen sätta in. Allt som ska hinnas. Det ska planeras och förberedas. Packas och kollas bostäder. Skola ska kontaktas. Och det är inte enbart vi och hemmet som ska flyttas. Utan. Också. Katterna. Bilen. Den senare måste vi också omregistrera från New York till Kalifornien. Mycket med andra ord. För flytten går redan nu i december. Om ca två månader nästan exakt. M kommer att flytta redan i början av december. Jag stannar med barnen ett par veckor till. Så att Storasyster kan gå färdigt skolan här fram till jullovet. Det kändes som ett mer naturligt avslut för henne än att flytta tidigare. Jag hoppas det ska gå bra. Att vara kvar här ensam med barnen. M flyger dock hit innan vår avresa så att vi alla kan flyga tillsammans när den dagen kommer. Vilket känns otroligt skönt. Att inte göra den resan ensam med barnen. Istället flyttar vi då som en hel familj.

Tillsammans. Vänder. Vi. Blad. 
Ett nytt kapitel. Börjar. Nu.
På med fallskärmen så hoppar vi!

34 kommentarer:

Christina sa...

Oh, jag anade nog att det var något sådant som upptog dina tankar.... Men så spännande och roligt!! Stort lycka till till hela familjen. Givetvis kommer det bli annorlunda men säkert annorlunda på ett bra sätt. Håll för ögonen och hoppa bara! Så länge ni har varandra blir allting bra!! Ser fram emot att följa er flytt här på bloggen. Lycka till och kram från Tyskland!

Miss Marie sa...

Wow, vilka häftiga nyheter! Önskar er all lycka till, kan tänka mig att det är ett otroligt stort steg för er! Hoppas ni kommer trivas lika bra där som ni gjort i NY!

Mrs Clapper sa...

Åh vad spännande!! Älskar Kalifornien och San Diego. Förstår att det är blandade känslor för er, men är övertygad om att allt kommer bli jättebra! Och så roligt för OSS som får följa med på er resa, det ser vi fram emot. Stor kram!

Emma sa...

Oj ! Heja! Verkligen annorlunda. Ja där var vi under några månader när jag väntade Olivia. Men vi LEVDE mest i Mexico (baja california) och levde aldrig riktigt STADEN San Diego. Kändes tryggt . Soft. Lite småstad för att vara så stor. Det Är ju förstås VÄLDIGT RELATIVT (tror det är USA:s 8:s största stad) och utrymme är frihet!! LA dessutom next door. Men sååå mkt mer småstad än t ex NYC eller LA. Klimatet fantastiskt.

Oj! Vilken grej. "La joya" distrikten runt universiteten var dessutom helt fantastiska, och lite NY-europeiska. Fint. Lugnt med buss. Oerhörda beacher, surfkultur fast intellektuellt. Oh..jag fôljer med stort intresse eftersom vi kollade in flera olika universitet (finns typ 2) och faktiskt undersökte ett liv där. Synd bara att ni nu hamnar ännu längre ifrån oss...

Anna, Fair and True sa...

Oj vad spännande! Förstod att något var på gång och har tänkt mejla men det har inte blivit av. Vad roligt! San Diego ska ju vara jättefint! Och bra universitet. Kan tänka mig att det var omöjligt att tacka nej till det. Visst blir det lite längre till Sverige men inte så farligt, ni bor ju redan långt borta liksom. Vad tycker Ella om att flytta? Ser fram emot att höra mer och följa ert nya äventyr! Kram!

Anonym sa...

Oj vilket stort steg för hela familjen, lycka till.

Cecilia/svengland sa...

Vad spännande Saltis! Men jag förstår er skräckblandade förtjusning - det ska bli kul att följa ert nya äventyr! Kram!

En lantis i Shanghai sa...

Kul att vi blir "grannar", ha ha! Många kramar från oss i Shanghai. Det blir nog bra för oss alla!

Charlie sa ... sa...

Å,vännen!!!

Jag är omtumlad bara av att läsa det här och kan helt och fullt förstå era blandade känslor…men jag tror det kommer bli fantastiskt!!! Vi var ju i CA i augusti och jag kände direkt att jag skulle kunna bo där, utan att blinka. Visst, tre timmar tidsskillnad till men jag tror man vänjer sig. Resan hem…det går! Lite längre men jag tror att det kommer kännas ok.

San Diego är en av USAs toppstäder att bo i. Och vi kommer kanske dit nästa år ;)

Jag är lycklig för er skull men förstår så väl kärleken till New York, och vilka speciella år det här har varit. Men stan finns kvar!

Jag tror det blir toppen toppen!!!

Stor kram xo

Taina sa...

Härligt att ni nu har bestämt er och vi är så glada för er skull! Tänk om ni ändå hann med att besöka oss igen innan flytten! Annars kommer vi till er!

Kram kram!!!!

Annika sa...

Wow! Jag vet inte om du minns mig men jag har ju följt din blogg ett tag och kommenterat här lite av och till. Och nu hamnar ni alltså i samma stad som mig!

Jag förstår att det känns konstigt att flytta från New York och San Diego är helt klart inte samma sak. Men i vilket fall, det finns mycket fint här också och välkomna hit! Har ni några frågor så svarar jag gärna (om jag kan, min situation är ju en helt annan situation, inga barn och lägenhetsliv, men ändå).

Vad gäller picknickar: Balboa Park är förstås inte Central Park men picknickar kan man definitivt ha där också :)

Så grattis till de stora förändringarna och hoppas att det blir bra och positivt för er alla!

Anne-Marie sa...

Oj vilka stora nyheter Saltis! :) Och nu kommer ni till samma kust där jag befinner mig. Har aldrig varit i San Diego men visst är Kalifornien inte alls samma sak som östkusten. En annan slags kultur och känsla.
Verkligen roligt. Det blir nästan ständig sommar ni kommer att ha nu.
Stor kram!

Kattas Betraktelser sa...

Vilken nyhet! Häftigt! Jag ropade wow när jag läste om San diego. I love that place!!!! Visst blir det många förändringar men förändringar är inte alltid av ondo, det är utvecklande och spännande. Kram

Pia sa...

Sa spannande och San Diego ar underbart, nara till vackra strander och harliga Catalina Island och sakert mycket annat!! Forstar att det kanns vemodigt att lamna NYC och alla vanner men vilket aventyr och gratis till M och det nya jobbet. Nya moten och manniskor, nya erfarenheter. Och goda bekantskaper haller man anda fast vid aven om det ar vemodigt att inte kunna ses lika ofta.

Kram!!!

Steel City Anna sa...

Vad harligt det later! Ja jag forstar ju saklart att just nu ar det allt annat an harligt med allt som ska planeras och ordnas och att flytta ar vansinnigt stressigt och jag kan bara ana hur det ar att gora det med tva barn, men SEN, sen tror jag att det blir underbart! San Diego kanns som en san dar exotisk spannande stad som man annars bara kan dromma om. Lycka till!

Anna Frejd sa...

Bästa Jannvi, vilka spännande nyheter! San Diego är ju också en rackarns trevlig stad tycker jag :)
kramar till er alla
/Anna

Trillingnöten sa...

Ojojoj!! Jag fick enormt blandade känslor av detta inlägg!!! Inte lika mkt som er kan jag tänka mig. På nåt sätt ÄR ju du New York liksom och nu blir det helt "fel"!!! :) Samtidigt som det kommer bli himla roligt att följa er i San Diego, som jag för övrigt hört massa fint om, kommer jag sakna er här :) kanske är det ändå skönt att få starta om på nåt sätt, även om det är lite läskigt till en början!! Allt ordnar sig till det bästa och ni har alltid varandra :) nya vänner kommer, nya favoritplatser, nya upplevelser!! Stort lycka till! Hoppas vi kan få till en träff innan ni far!!

Annika sa...

Jag visste ju om det, men det är lika känslosamt iaf att läsa det du skriver.
Ja, klart ni kommer att SAKNA. Men San Diego, du vet de anses ju ha USAs absolut bästa klimat.
Vi har DC-vänner som flyttade dit för säkert 16 år sen. De skulle bo där ett år pga hans jobb. DE är kvar, och de flytt int!!! De stortrivs i San Diego!! Älskar den staden, och har ingen längtan alls tillbaks till östkusten.
Det fina med San Diego är ju att du har bergen i närheten också, och snö och annat sådant härligt.
Du ska se att detta blir TOPPEN! Ska bli roligt att följa er där.
Beklagar att vi inte kommer att ses innan ni åker, verkligen trist. TRIST!!
Men, vem vet? One of these days kanske vi dimper ner i Southern California. It never rains in Southern California, som det står i visan!!
Kramar!!!

Emma sa...

Här är jag igen. Ang. klimat. Jag vet inte hur det är hela året men vi var där (alltså i SD och även på andra sidan Mexikogränsen) oktober-december och det var nog det bästa väder jag varit med om någonsin. Jag jämförde med Spanien alltså. Klart, ljust & soligt. Den där stora blå himlen, det vilda havet...

Gretas Gotland sa...

Åh, vilket äventyr ni har framför er! Skall bli spännande att följa och hoppas ni snart kommer att känna er som hemma där också.

Pratglad sa...

WOW!!! Spännande och heja och grattis och allt! Och hoppas att du också hittar spännande arbetsmässiga utmaningar! Och att barnen landar i nya spännande vardagar! Och att äventyret LIVET kommer att kännas bra!

Desiree sa...

Wow vad kul!!!! Vilka spännande och roliga nyheter du konmmer med. Stort grattis till er hela familjen. Det här kommer bli toppen ska du se. Ni får större, M får ett drömjobb, ni får bo i staden med världens bästa klimat. Det kan ju liksom inte bli bättre känns det som rent spontant. Jag har dock full förståelse för att det känns vemodigt på sitt sätt att lämna NY. Det kommer alltid vara del av era hjärtan och del av ert liv. Ett hem för er. Men nu väntar ett nytt hem och jag är säker på att ni kommer att trivas väldigt bra där med. Så himla kul och läckert att få ha provat på att bo på båda kusterna. Stort stort grattis!!!!

Anne sa...

Åh, vilka nyheter du kommer med här. Oj, oj det är stora förändringar på gång för er. Men åh så spännande men jag förstår TILL FULLO de dubbla känslorna. Allt det där du säger om att lämna, flytta från. Ja, det är tufft också. Men på nåt sätt är det fint att känna så också, för det betyder ju samtidigt att man trivts så otroligt bra och älskat det liv man haft på en platsen.
Det kommer säkert bli en stressig tid nu med alla avslut, flytt och att sen komma i ordning. Sådär som det ju blir vid stora förändringar och flyttar, det är ju liksom annorlunda nu än då du och M kom. Nu är det en etablerad familj på fyra som flyttar med allt från bil till katter och barn. Men du, det kommer bli toppen!!!!
Ni kommer att stortrivas och ni kommer bygga upp nya vänskaper och etablera er minst lika bra som ni gjort nu.
Jag tänker på det du skrivit tidigare, att New York är en stad som där folk kommer och går. Javisst, det är väl typiskt amerikanskt överlag det där med att man flyttar mycket. Men NYC verkar ju vara en stad med stor genomströmning och som jag minns du skrivit om många gånger tidigare, ni har vänner som kommit och gått, det är så det ser ut och nu är det er tur att flytta.

Återigen, vemodet att lämna beror ju på att man tyckt så mycket om allt man haft, alla minnen ni byggt upp. som du säger, här du blev mamma. Ja, så mycket som hänt.
Men spännande och så utvecklande med nya utmaningar och äventyr nu.

Seriöst också, San Diego, DET är en av de platser jag lugnt skulle kunna flytta till här i USA. Jag tror ni kommer trivas alldeles utmärkt. Annorlunda, javisst, men positivt annorlunda och jag tror det kommer passa er helt super. Jag tror inte det kommer bli svårt alls, tvärtom, att landa, bygga upp nytt liv där. Det hade liksom varit svårare i en liten stad i Wyoming liksom...

Ja, det blir längre bort och det där vet jag ju själv. Västkusten känns längre bort än östkusten. Det kände jag då vi var på "din" kust på semester i somras och även ifjol då vi var i DC och Boston. Så är det. Men samtidigt, man ska inte överdriva skillnaderna, oavsett var man bor i USA är det ju redan långt bort.
San Diego och CA är definitivt en plats folk kommer vilja komma till också, hälsa på. Det är längre och dyrare förvisso, men samtidigt en plats många från Sverige kommer vilja komma till. Det är jag helt hundra på. Super också ni får bo så STORT nu. Det kommer bli så lyxigt och spännande. Det är säkert nåt ni kan försöka använda som peppande och uppmuntrande ord för storasyster också, det här med att hon ska få eget rum. Wow liksom...
Som sagt, en helt annan värld väntar er. Men det här blir helt super! Jag är säker på det.
Nu hamnar du på "min" kust också, samma tidsozon och allt. Min M åker ibland på jobbresor till San Diego, jag får se till att komma med nån gång och stanna lite extra :)
Och stort grattis till M och jobbet!!! Jag känner jag är så nyfiken på allt, skulle vilka höra med och veta än mer hur allting känns. Men får runda av här.

FREEDOMtravel sa...

Åh spännande! Det kommer säkert att bli jättebra! Och intressant att följa :)

Anonym sa...

Har bara varit på semester de senaste två åren i San Diego men vi sa båda två att här skulle vi kunna bo. Med tanke på att vi de senaste 20 åren har avverkat sju städer i fem olika länder så kan jag väl säga att vi har en viss rutin på att flytta.... Lycka till och jag är säker på att allt kommer att gå bra! Från en trogen läsare nu i Calgary.

Helen sa...

I am sure that you will love San Diego.Great climate.
Different from NY but not as crowdedAnonym sa...

Åh så spännande! Är så glad för er skull och hoppas ni ska trivas i er nya del av det stora landet i väst. Förstår att det känns både läskigt och spännande på samma gång. En utmaning och ett äventyr. Stort grattis till M som fått denna möjlighet och tjänst.
Och vad härligt det kommer kännas att få bo lite större, och närmare "naturen" som du säger. För att inte prata om att få bo i en annan sorts temperatur och natur. Ser fram emot att läsa om äventyret!

Njut nu av hösten i NYC och att umgås med alla nära och kära som ni har där. Visst blir det svårt att lämna dem, men goda vänner finns ju alltid kvar. Oavsett avstånd!

kramar

Victoria sa...

Åh wow så jädra superduperhäftigt alltså! Stort grattis till M och er som vågar språnget och flyttar så långt bort från allt det ni vant er vid. Allt kommer såklart bli jättebra!
Många kramar!//Vic

Annica R sa...

Så spännande! Grattis och lycka till med flytten, allt kommer att bli jättebra!

Lena (Meltingpot) sa...

Så spännande! Stort lycka till med allt! Kram

Anonym sa...

Jag har inte läst några bloggar ordntligt på ett bra tag och var tvungen att läsa om vad som var på G hos er.
Grattis till det nya jobbet för Mats. Men jag kan absolut förstå att det är både pirrigt och läskigt på samma gång.
Jag hoppas att ni kommer att trivas kanon på västkusten när ni väl landat.
Blir spännande att följa med på er resa.
KRAM!

Anonym sa...

Oj, stora förändringar på g, men ack så spännande. Stort lycka till för er alla!
Min son bytade ju också helt liv, skola och vänner (och delvis språk t.o.m) när han var i din dotters ålder och det har fungerat utmärkt från dag ett, men visst har han även saknat "det gamla" ibland. Med bra kontakt med föräldrarna går det ju dock lätt att behålla kontakten med tekniken som är i dag, särskilt när de nu är stora nog till också att skriva lite.
Kram

Anonym sa...

Tänk att jag gissade rätt - Kalifornien - när jag läste på fb. Och vad komiskt att det är till San Diego som jag senast häromdagen tittade på flygbiljetter till (eftersom maken ska till SF i januari). Har dock inte bestämt oss än om vi orkar med denna långa resa och tidsomställning.

Och San Diego är verkligen härligt! Har dock bara varit där i några dagar men jag tror ni kommer att få det fantastiskt.

GRATTIS och STORT LYCKA TILL!

//Lapinette

Eva i Tyresö sa...

Stort Lycka till! Det har varit kul att hänga med i utkanten av ditt liv! 2 barn New York och fina skildringar av skola o miljö. Tack! Jsg kommer att vara med er där borta också. Det blir ju spännande att höra därifrån. Kramar o Lycka till!