fredag, maj 16, 2008

Show & Tell - Svalka

Fredagens tema är Svalka. Som vanligt nu under maj månad är det Alabama-Desiree som står för temat.

Här är alltså temat i lite mer detalj:
Svalka: Snart är sommaren här med hettan iallfall för ett flertal av oss som bor i USA blir det många heta sommardagar med hög luftfuktighet. Var ni än bor, vad gör ni helst under en het sommardag? Hur finner ni svalka på bästa sätt?

Ja, somrarna här i New York City kan ju bli riktigt hemska bitvis. Iallafall om man inte tycker om temperaturer på runt 30 grader Celsius samtidigt som luftfuktigheten ligger runt 80% eller mer. Ofta är det en viss period i juli eller augusti som är värst. Några veckor när man helst inte vill tillbringa så mycket tid utomhus, utan föredrar att stanna inne med påslagen AC. Så fort man går utanför dörren lägger sig en film av fukt runt huden som en tunn hinna. Detta utan att man ens rör sig. Att sedan gå omkring i denna fuktiga hetta är allt annat än uppfriskande. Personligen tycker jag att det är just den höga luftfuktigheten som är jobbig. Hemma i Sverige är ju ca 30 grader inte alls så farligt. Visst det är varmt men det är inte så man tror man ska svimma. Här räcker det med runt 25 grader och hög luftfuktighet för att jag ska tycka det är rätt jobbigt att vistas utomhus.

Förra sommaren inträffade dessa veckor i mitten av juli. Då hade M åkt hem till Sverige medan jag var kvar här i NY eftersom jag höll på med saker på jobbet som jag inte kunde lämna. Jag vet inte riktigt vem av oss som tyckte att vädret var värst. Jag som satt här i dryga 30 grader och 90% luftfuktighet, eller M som satt i Skåne med hällregn och ca 12 grader under hela sin ca 10-14 dagar där. Under de här veckorna tog jag iallafall ledigt ett par dagar från jobbet och åkte med några vänner till en stuga vi hyrt som ligger något norr om NYC, vid Bear Mountain nära Hudson River (en av broarna över Hudson River som låg nära stugen syns här på bilden). Det var verkligen helt fantastiskt skönt att komma ut från staden under dessa de hetaste dagarna. Vi tillbringade vår lediga tid med att vandra lite i skogarna runt denna stugan (oftast på förmiddagarna innan det blivit alltför varmt) och sedan tillbringade vi eftermiddagarna på stranden vid ett par av de sjöar som ligger i området. Så härligt jämfört med att vandra runt på de heta gatorna här på Manhattan där luften står still och liksom bara dallrar av hetta mellan de varma husväggarna. Här är några bilder från de varma dagarna:


Här syns vännerna E & M på stranden till en av sjöarna där vi tillbringade de varma eftermiddagarna. Det var ganska mycket folk på stranden, och detta var min första badupplevelse i en sjö här i USA. Hm, döm om min förvåning när det visade sig att de spärrat av ett litet område i vattnet med linor. Man fick endast bada innanför dessa linor, vilket jag tyckte var urfjantigt! Särskilt som vattnet på det djupaste stället gick ungefär till min midja!!! Hur ska man kunna simma då?!? Det var dessuotm helt fullt med folk innanför dessa avspärrningar vilket gjorde det ännu svårare att simma. Det blev därför endast dopp för att svalka av sig. Jag försökte (såklart) att simma lite utanför linorna också, men då visslade badvakten argt i sin visselpipa och ropade att jag inte fick vara där.


Här är en annan sjö alldeles intill foten av Bear Mountain. Denna sjön badade vi aldrig i, men vi vandrade bl a upp till toppen av Bear Mountain en av dagarna. Hett som sjutton, så efter denna vandring blev det bad i en intilliggande sjö.


Eftersom det var så hett på dagarna så bestämde vi att vandra på kvällen istället. Så sista kvällen börjar vi vandra längs med en vandringsled runt 18-tiden när det är något svalare i luften. Här går vi förbi en liten bäck.


Jag och kompisen M på väg upp på berget. Det var en otroligt härlig "vandring" genom både skog och sedan upp på detta berg. Naturen i detta område runt Hudson Valley är väldigt vacker. Mycket kuperad terräng med skog och sjöar.


Väl uppe sitter vi och njuuter av den vackra utsikten en stund. Nedan kan man se Hudson River flyta fram i dalgången. Otroligt fridfullt. Här syns M & E.


Solnedgång från bergstoppen. Lite dis från dagens heta timmar dröjer sig kvar. Vi fick sedan lite bråttom att ta oss ner innan det blev för mörkt. Här blir det ju mörkt mycket snabbare än hemma under sommarkvällarna. Det är inte alls de där långa härliga skymningstimmarna som man vant sig vid i Norden.


Men vad gör man när man måste vara i staden under dessa veckor då? Ja, den bästa svalkan kan man få inne på resturanger och kaféer. Eller på buss och tunnelbana. Där går luftkonditioneringen för fullt. Skönt första minutrarna, men efter en stund börjar man ofta frysa. Så att ta med sig en tröja med läng ärm är inte helt fel då det är som varmast. När jag åker till och från jobbet har jag alltid med mig en tröja eftersom jag tillbringar ca 30 minuter i sträck på tunnelbanan och under den tiden börjar man definitivt frysa. Här är det nästan omvänt jämfört med Sverige då den högsta energiförbrukningen oftast inträffar under vinterhalvåret när den riktiga kylan slår till och man måste värma upp husen. Men här sker den högsta energiförbrukningen oftast under högsommaren när det är som hetast och alla kör sin AC på max. Förrförra sommaren var vi faktiskt i Sverige när detta inträffade och jag minns att man fick e-mail från jobbet där de ville att man skulle dra ner på luftkonditioneringen under dagtid eftersom alla kraftverk gick för fullt och detta skapade problem i de heta områdena.

Något man kan svalka sig med om man promenerar runt i staden de varma veckorna är självklart olika svalkande drycker! Jag för min del älskar verkligen Starbucks olika Frappucinos! Dessa finns i olika smaker, och jag har hittills fastnat mest för 'Java chip' samt 'Mocha' (om man gillar kaffe och chokladsmak). Nu i våras testade jag även 'Green tea' frappuccino vilket också var gott. Smakar lite som den gamla GB-glassen päronsplit gjorde. Om ni minns den? Senast igår testade jag även 'Mocha mint chip' och den var också god! Något som även är mycket poppis här är ice latte och ice tea. Jag gillar inget av dessa särskilt mycket faktiskt, utan föredrar verkligen frappuccinos. Men den senare är mycket mer som en "efterrätt" med mjukglass- eller milkshakeliknande konsistens och sötma. Haha, något som passar min smak alldeles förträffligt!

Angående dryck som man traditionellt dricker på stranden om somrarna så är nog Sverige lite speciellt. När jag berättade för några vänner här (den ena från Spanien den andra från Österrike) att man i Sverige har med sig varmt kaffe till stranden (i termos) tittade de mycket konstigt på mig. Varmt kaffe?! Varför då i hela fridens namn???!!! Jag hade faktiskt aldrig funderat så mycket över detta tidigare, men när de frågade så insåg jag hur konstigt det faktiskt är. Men jag gissar att Sverige är ett otroligt kaffe-traditionellt land att det helt enkelt ska vara kaffe även mitt på dagen den hetaste sommardag. Antagligen för att kaffet är nästan heligt i Sverige. Och kylda kaffedrycker är något som inte riktigt fått ordentligt fäste än tror jag, även om det kanske är på gång nu. Men visst inser jag att andra måste tycka det är underligt. Men nog minns jag att kaffetermosen alltid alltid alltid var nerpackad i matsäckskorgen när man skulle till stranden med mamma och pappa.

Min spanska vän sa att i Spanien dricker man kall öl eller kalla drinkar på stranden. Detta tycker dock jag är lite knasigt. Jag skulle inte vilja dricka så mycket alkohol heller när det är 35 grader varmt och man befinner sig i solen... Eller en öl kan jag i och för sig förstå, men drinkar, njae inte för mig tror jag. Däremot gärna lite goda kalla drinkar senare när luften är ljum snarare än het och man kan sitta på en uteservering och ha det skönt.

Ja, detta med hettan är definitivt det jag befarar kommer att kunna bli det jobbigaste med denna graviditet. Att vara höggravid när det är som allra varmast här i staden är inget jag ser fram emot. Men det finns ju inte så mycket man kan göra åt saken. Och om jag har tur kommer den värsta hettan inte att vara så långvarig i år. Vi får helt enkelt se hur det blir. Men ett är säkert och det är att min frappuccinokonsumtion säkert kommer öka i takt med temperaturen...

17 kommentarer:

Marianne sa...

Jag älskar också frappuccino! Ska definitivt prova den där Green Tea, för jag älskar päronsplit också.

Jättehärligt inlägg! Förstår att du inte ser fram emot högsommar och höggravid samtidigt. Men om jag räknar rätt kommer lillgrynet i mitten av juli, så då slipper du i alla fall ha stor mage i augusti. Alltid något.

Annika sa...

Vilket fint inlägg, Saltis. Det syns på dina bilder att det var en het och fuktig dag. Framförallt på bilden med solnedgången. SÅ dser det ju ut efter en HET dag.
Var i NYC i aug en ggn, trodde jag skulle få värmeslag, 33 grader och så fuktigt. Och allt stod liksom stilla mellan skyskraporna. Alla lukter kändes på ett otäckt sätt...
Det var bara att fly in till AC:n. But, NYC is NYC, and even though it was HOT as hell I still loved it, of course :-)

Javisst, det kan nog verkar märkligt med kaffe på stranden en varm dag. Tänk så rätt det låter i våra öron.
Jag skulle absolut inte heller vilja ligga och dricka bärs på stranden. Skulle inte klara av det. men det ser man rätt mkt här, tycker jag. Fattar inte att dom inte ramlar ihop framåt 16 tiden. Men så är det...
Precis, som du säger; en drink i skymningen på beachen är en helt annan sak...Men att klunka Miller Light en hel dag...NÄ tack!

Saltis, önskar dig en toppenhelg. Jag har hört att vi ska få fint väder "in the mid-Atlantic" imorrn. Det borde gälla er i NYC också.

KRAMAR!!!

Simone sa...

Ett underbart inlägg! Vackra bilder och charmig berättelse. Vet du varför man inte fick bada utanför linorna?? Hajar i insjö var det knappast...Jag gör egna Frappe en typ iskaffe, men dricker gärna varmt kaffe också;-) Lite härligt att vara globaliserad! Jag tycker det är helt i sin ordning med kallt vin, öl eller en drink också;-)

Mitt bidrag är på plats, vore roligt med kommentarer där också.

Saltistjejen sa...

Marianne,
Ja om du gillade päronsplit tror jag du kommer gilla den Green Tea frappen! Den är på gränsen till för sät för mig, men eftersom den är väl kyld slinker den ner!!! Mer som godis i vätskeform kanske...?! ;-)
Ja förhoppningsvis slipper jag gå så länge med stor mage i värmen i sommar. Men vi får väl se. Finns ignet att göra åt saken så jag försöker att tänka att det ska gå bra.
Kram!


Annika
Tack!! Ja det VAR verkligen varmt varmt varmt och fuktigt de där dagarna. Men då var det också såååå skönt att lämna staden en stund. Åtminstone lite svalka när man inte är balnd alla gator och skyskrapor!
Jo jag tror vi ska få bättre väder nu till helgen. Hoppas på det iallafall för nu är det verkligen grått och regnigt.
Ni lär iallafall få en underbar helg!
Kram!!!


Simone,
Tack!!!!
Hahaha, nej inga hajar här inte! Jag tror de har sådana där linor för att de är rädda för att det ska hända ngt och att badvakten då inte ska kunna hinna fram i tid. Typ om ngn får kramp eller dyl mitt ute i sjön. Som svensk tycker man dock att det är alldeles FÖR mycket regler och att man som vuxen ska kunna ta var på sig själv. Alla vet att man badar "på egen risk" och att om ngt händer så kan man itne förlita sig på att en livvakt ska dra upp en på land inom 5 sekunder. Men här är tänket annorlunda, troligtvis för att de är rädda att bli stämda ifall ngt skulle hända. Trist tycker jag som inte gillar att simma i en sardinburk...

Nu ska jag kolla ditt inlägg!
Kram!

Desiree sa...

Hoppas att lillskruttan kikar ut i tid så att du slipper gå längre än du behöver med att vara höggravid i NY hettan. Vilka härliga och fina bilder. Vilken magnifik utsikt ni hade från toppen av det där berget. Håller med dig om att det var fjantigt att hägna in ett pytte område där alla skulle bada och simma i den där sjön. Det blir ju inge kul då. Men annars verkade din resa vara helt underbar. Skönt att du fick några riktigt fina dagar med dina vänner om du inte kunde åka till Sverige. Jag vet dock hur M kände sig för hela våran semester i Sverige regnad i princip bort och kallt var det också. Den enda trösten var som sagt att jag visste att det fanns både sol och värme i överflöd då jag kom tillbaka till Alabama. Ha en skön helg. Jag kanske sticker iväg och testar en frappuchino reda idag. Har faktiskt aldrig smakat frappe.

Saltistjejen sa...

Desiree,
tack!! Ja det var jättesköna dagar förra sommaren och när jag rpatade med M så tyckte jag itne så synd om mig att jag inte var i Sverige då. Haha! Han var också glad att få sommar när han kom tillbaks till sommaren här. :-)
Såklart du måste testa en frappe!!!! :-)

Petra H sa...

Vilken härlig weekendresa du gjorde - du hade det nog bättre än M hemma i Skåne, ha ha! Jättefina bilder, men jag förstår att ni fick brått att komma ner från berget innan det blev mörkt.
Mmm, gott med päronsplitt - ska kolla om vår lokala Starbucks har green tea frappucino även om jag nästan aldrig går dit!
Kaffe på stranden?? Det har jag aldrig varit med om, men det kanske beror på att vår [gamla] sommarstuga låg precis vid stranden så vi har ju aldrig haft matsäck med oss utan bara gått hem när vi varit hungriga. Här dricks det ÖL i mängder på stranden, säkert andra starkare drycker som rom också... Folk släpar med sig stora coolers fulla med is och ölflaskor till stranden!
Os syster var höggravid i Spanien för 2 somrar sedan, hon var INTE glad när det var 40 grader... men det är iaf torr värme (men ingen luftkonditionering hemma). Hoppas att du kommer att få det lite lättare / svalare i sommar!
Trevlig helg!

Saltistjejen sa...

Petra,
hahaha coolers på stranden... Det låter väldigt amerikanskt!! :-)
Aha så ni har aldrig haft kaffe med er då?? Där ser man.
Ja och förra sommaren i Sverige (iallfall södra Sverige, i Norrland hade de ju fint väder) var ju rätt trist. När M kom till Malmö var typ halva staden avstängd pga skyfall och översvämningar (vägarna var helt översvämmade) och hans mamma kunde inte ta sig in i staden med bil!
Ja här har vi iallaflal AC så jag får väl snällt stanna inne ifall det blir alltför hemskt att gå ut i sommar... Inte så skoj, men det är ju ändå en lösning.
Kram!

koko sa...

Instämmer i ovanstående, härligt inlägg och vackra bilder, ser ut som ni hade det toppen!

Har heller aldrig haft kaffe med mig till stranden. Tror jag. Däremot har jag faktiskt hört att det är bättre att dricka något varmt när det är varmt ute, för om man dricker något kallt kompenserar kroppen det med att "höja värmen". Skröna eller sanning? Vad vet jag. :-)
Jag dricker helst vatten när det är varmt ute, och det skönaste man kan göra är väl att bada tror jag. Om man har möjlighet förstås, lite svårt om man är mitt i stan...

Lullun sa...

Att sitta fast i en storstad i den hettan låter inte alls som en hit. Men er utflykt verkar ju underbar. Fast 20-25 C hade kanske varit nog?!

Skrattade också gott åt badsjön. så amerikanskt det känns att spärra av så. Usch vad besviken jag skulle ha varit! ;-)

Och kaffen på stranden! Jo, men visst tog mamma med sig den. *hihi* Själv föredrar jag dock vatten (fryst vattenflaska med upptinande is i). Eller max saft, om jag ska vara "nostalgisk" över "kaffe, saft och bulle"-tiden. :-)

Håller tummarna för en mindre svettig sommar för er i år. Själv gick jag höggravid i Danmark en extra varm sommar. Då var det mycket skuggletande som gällde. *hihi*

Saltistjejen sa...

Koko,
å tack!! :-)
Jag föredrar faktiskt också vatten om det är riktigt varmt! Ev smaksatt med lite citron eller gurka! :-)
har också hört det där med att dricka varmt när det är varmt ute, men jag vet inte heller ifall det är sant.


Lullun,
nej när det är sådär riktigt hett här så längtar man verkligen från stan. Gärna så att man har tillgång till strand. Sjö eller hav spelar mindre roll, men det är skönt om man kan "komma ut" lite.

Anna, Fair and True sa...

Jag och Peter ska ju till NYC 27-31 juli) just den där supervarma perioden men det är vi ju medvetna om. Vi är beredda med både shorts/kjol och t-shirt samt extra tröja för AC:n inomhus.

Jag älskar också Frappuchinos! Inget annat ställe gör dem lika goda som Starbucks. Jag fattar inte varför Starbucks inte kommer till Sverige?! Jag hörde talas om att de eventuellt ska öppna på Arlanda men inget har hänt ännu i alla fall.

Det ska faktiskt vara ganska bra för kroppen att dricka varmt när det är varmt. Och egentligen absolut inte iskall dryck. Speciellt inte för äldre. Men i England är de lite lika vi svenskar iom att de dricker te i alla väder och temperaturer. T ex byggnadsarbetare dricker te genom hela dagen och om man har någon serviceperson hemma för att utföra något jobb erbjuder man dem te snarare än vatten eller någon annan dryck.

Anna, Fair and True sa...

Glömde säga att det lät som ett jättehärlig semester vid Bear Mountain. Jättevacker landskap!

Och de är så säkerhetsfixerade i USA! I Sverige iom allemänsrätten kanske och att man kan vandra och vistas lite var man vill så är ju allt på egen risk. Vi har väl knappt badvakter på havsbad heller? Det är väl egentligen mest badhus och utebassänger?

Musikanta sa...

Lillmirren tittade ut den 2 juli förra året - han skulle inte kommit förrän den 17, så du kan inte vara säker!

Mirren förstod inte att vattnet hade gått utan trodde att det hänt en "olycka" - så hon åkte inte in förrän det nästan hade öppnat sig. Förlossningen tog 4 timmar, snabbt för en förstföderska.

Problem med att svalka sig har vi som bekant inte i det här landet. Idag var det +7 grader i morse.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
aha, så ni kommer just som det nog är som varmast!!! men de kan vara lite skoj som omväxling mor Sverige. Ska man bara vara här ett tag på semester så är det inte lika "illa" tycker jag. Har varit det med. Det är värre att faktiskt måsta jobba etc i värmen...
Ok så då är det inte någon myt heller det där med varm dryck i varmt väder... :-)
och ja det här med säkerhetstänk gäller iallafall väldigt myckt här i NY state. När vi var på hawaii förra året var det inte alls så, utan mer som i Sverige. Men här är det ju så vanligt med stämningar hit och dit, att jag tror det byggt upp detta knasiga "övervakningssystem" tyvärr.


Musikanta,
nej visst man vet ju aldrig! Vi får se helt enkelt. Det kan lika gärna bli några veckor tidigare än beräknat som att man går över tiden. Måste ändå varit skönt att det gick såpass snabbt som det gjorde för Mirren!!!! klart bättre än maratonförlossningar som vissa går igenom.

Fröken Anki sa...

Bilderna från utflykten är jättefina! Promenader på kvällstid är ju verkligen mysiga, men här får man som sagt se till att vara tillbaka innan mörkret faller. Till skillnad från Sverige! ;)

Har aldrig provat Frappucinos, är lite skeptisk till kallt kaffe. Men dricker gärna varmt! Vi har också alltid haft kaffe med till stranden. Säkert lite knäppt i mångas ögon men jag gillar det.

Skrattade åt det där med den avspärrade bassängen! Känns ju främmande för en svensk. Har hört att man här ikring inte får simma i sjöarna. Vet dock inte varför, men är väldigt nyfiken på varför. Är det farliga fiskar i vattnet? Eller är dom bara rädda för vad som KAN vara där? he he

Hoppas att det blir mer lagoma temperaturer i stan i sommar för din del, och för den kommande lillas skull. Kan inte vara kul med varken för varmt eller för kallt (AC) för en sån liten.

Ha en skön helg!

Saltistjejen sa...

Fröken Anki,
Ja det var en härlig tur!!! Tycker du ska testa en frappuccino iallafall. Det är emr som en milk-shake i konsistensen än som en riktig "dryck". Väldigt gott iallafall!!! Tycker jag.

Ja det där med avspärrningarna i vattnet är så fånigt! Tycker att mycket här är så knasigt med att man vill ta bort det egna personliga ansvaret för vad man gör. Förbud och förbud och förbud. det är en sak om de säger att "om du simmar utanför avspärrningarna så gör du det på egen risk". Sedan skulle det vara upp till var och en om man vill ta den risken eller ej. Men att totalförbjuda vuxna människor känns sååååå knäppt!