torsdag, februari 19, 2009

Fredagstema - kaffe

Okej fredagens tema var verkligen något som jag tror de allra flesta svenskar har ganska bestämda åsikter om - nämligen kaffe. Det är fortfarande Simone som står för fredagens tema. Jag hann inte skriva eller posta något igår så här kommer det ett lite försenat inlägg nu.

När jag var yngre tyckte jag inte alls om kaffe. Jag kunde bara inte förstå varför alla vuxna jämt skulle dricka kaffe i tid och otid. Det var ju inte gott alls! Däremot har jag alltid älskat doften av kaffe. Att vakna till den underbara doften är nog det allra bästa sättet att börja en ny dag på tycker jag. Tyvärr gillar jag inte att dricka kaffe direkt till frukost så det är väldigt sällan jag faktiskt känner den där härliga doften av nygjort kaffe sprida sig i lägenheten på morgonen.


Numer så går jag ju upp okristligt tidigt om morgnarna och jag har då lagt mig till med den nya vanan att dricka kaffe och äta en bagel när jag kommer fram till jobbet. Jag kan riktigt längta efter den där muggen med gott, hett starkt kaffe. Ibland är det så jag börjar min arbetsdag, ibland sätter jag igång vissa saker först och sätter mig sedan med min kaffemugg framför datorn och kollar mail och bloggar samt planerar min dag. Det är en väldigt skön stund faktiskt. Så dags är det oftast rätt tomt på mitt jobb och man får oftast sitta ifred och filosofera lite.

När vi flyttade labbet till den nya byggnaden i våras köpte min chef en ny kaffemaskin. Det är en Keurig och den är otroligt bra på en arbetsplats tycker jag. Keurigmaksinen finns i flera olika modeller och utföranden. Jag tror den har blivit ganska populär här nu och jag vet att vissa har den även i sina hem. Det tror jag inte att jag skulle vilja. Jag njuter för mycket av att göra en liten "kafferitual" när jag förbereder mitt kaffe hemma, men den är som sagt otroligt bra att ha på ett ställe där flera olika personer med olika preferenser ska samsas om en och samma maskin. Tidigare hade vi en vanlig hederlig kaffebryggare, men alla dricker ju inte kaffe och många vill ju även ha sitt kaffe väldigt olika. Här i USA är det tyvärr vanligt att vilja ha sitt kaffe väldigt svagt. Själv gillar jag ganska starkt kaffe. Och helst med en skvätt mjölk också.

Nuförtiden är det väldigt sällan man träffar på folk som vill ha socker i sitt kaffe. Jag känner knappast någon. Men när folk kommer hem till oss för att fika tycker jag det är jätteroligt om det är någon som faktiskt vill ha socker i kaffet. Varför då? Jo, för jag fick en så himla söt sockerströare av en kompis i födelsedagspresent förra året. Men tyvärr så är det alltför sällan vi får ta fram den eftersom de flesta på sin höjd ska ha mjölk.

Med vår Keurigmaskin på jobbet är det väldigt enkelt att få exakt det kaffe (eller te) som man själv vill ha. Man kan även köpa choklad (Hot cocoa). Vi beställer våra egna "pods" med den kaffesort vi vill ha så det blir aldrig strul med kaffekassa eller så. Dessutom behöver det inte bli några diskussioner om vem som ska fixa kaffet eller "städa" och plocka undan efter att man bryggt, vilket är en stor fördel på en arbetsplats där så många använder kaffemaskinen. Själv har jag just nu Espresso Blend (som dessutom är "organic", alltså som kravmärkt hemma i Sverige), en tea sampler med olika sorters te, varm choklad samt faktiskt en låda med koffeinfritt kaffe Den senare var dock ett felköp men det har visat sig vara riktigt bra att ha koffeinfritt här. USA är nämligen ett land där otroligt många dricker sk decaf, så att inte ha någon form av koffeinfritt hemma eller på jobbet kan man uppleva som en miss. Det är flera som jag bjudit på kaffe på jobbet som valt just koffeinfritt kaffe, så såhär i efterhand är jag glad att jag köpte en sådan låda också.

Annars är nog ett av mina favoritställen för just kaffe här i USA den stora kaffekedjan Starbucks. Jag gillar verkligen deras olika kaffe- och tedrycker. Många tycker Starbucks är alldeles för "snobbigt" och dyrt. Och visst får man betala en hel del för sin mugg. Men å andra sidan så kostar en kaffe ganska mycket i Sverige också nuförtiden. Iallafall om man vill ha en latte espresso eller liknande på fik som t ex Wayne´s Coffee eller Espresso House. Här föredrar vissa Dunkin Donuts framför Starbucks just för att det är något billigare och inte har samma "snobbstämpel" över sig, men jag måste säga att kaffesnobben i mig gör att jag hellre går till Starbucks. Deras stil och atmosfär tilltalar mig, liksom framförallt deras olika drycker. På sommaren finns det inget som slår de Frappuccinos man kan köpa på Starbucks tycker jag! Vill man däremot ha smaksatt kaffe ska man dock gå till Dunkin Donuts eftersom de har många fer smaker att välja mellan. Personligen gillar jag inte smaksatt kaffe alls. Blä! Kaffe med kemisk vaniljsmak, blåbärssmak eller liknande är inget jag dricker. Men just sådant är väldigt poppis här. Man kan även köpa s.k Coffee Mate som är smaksatt. En kollega köpte det innan jul och som tur var talade hon om att det var smaksatt med den eminenta smaken "eggnog" innan jag hann hälla den i kaffet i tron att det var "vanlig mjölk". Hm, alltså vem vill frivilligt dricka kaffe som smakar äggtoddy?? Jag bara undrar!

Något som var rätt skoj var när jag och en av våra vänner här pratade om just sommarminnen och vilka olika vanor man har med sig hemifrån. Hon är nämligen från Madrid och hon berättade att man i Spanien självklart kan köpa öl eller vin på stranden. När jag då berättade att man i Sverige oftast tar med sig just kaffe till stranden tyckte hon det var något väldigt lustigt! (Läs konstigt...!) "Varför i alla sin dar ville man dricka hett kaffe när det är varmt och svettigt?" undrade hon. Och när man tänker efter så låter det onekligen lite underligt. Det tycker jag nog. Men mina sommarminnen är helt klart fyllda med bilder av att föräldrarna alltid tog med sig en termos fylld med kaffe tillsammans med resten av fikat och smörgåsarna man skulle mumsa på när man skulle bada. Haha! Kanske är det en generationssak också. Detta att dricka kaffe morgon, middag, kväll. Till frukost. Sedan förmiddagståren. Sedan efter lunch. Och så eftermiddagskaffet vid tresnåret. Sedan gärna efter middagen och sist en kopp på kvällen.

Nu idag hade jag kompisar över på en fika. De ville hälsa på Tazo. Självklart blev det kaffe. Här hemma använder jag helst hela bönor som vi mal i vår kaffekvarn. Vi köpte en otroligt bra kvarn (Cuisinart) när vi flyttade hit. Hemma i Stockholm hade vi fått en bra kaffekvarn och vi saknade den så därför investerade vi i en något dyrare kvarn även här. Det är väl värt de extra pengarna tycker jag! Man kan ställa in hur grovt man vill ha sina bönor malda och kaffet blir verkligen sådär fantastiskt gott! Det doftar dessutom underbart av det nymalda kaffet. Ytterligare en anledning till att vi satsade på en kvarn är att varken M eller jag dricker kaffe här hemma varje dag. Därför blev vårt färdigmalda kaffe alltid ganska smaklöst mot slutet. Hela bönor däremot, håller sig nästan hur länge som helst. Jag vet att när vi var på ett kaffeplantage på Hawaii (ön Molokai) så berättade de där att man inte skulle förvara bönor längre än någon månad i frysen för sedan började de förlora i smak. Nå, riktigt sådana lyxkaffedrickare är vi inte, så vi har gladeligen våra bönor i frysen flera månader och känner ingen skillnad när vi mal dem och sedan dricker kaffet. Det smakar alltid gott. Tycker vi iallafall!
(bilden här är tagen från www.pleasanthillgrain.com)

Vi har heller ingen kaffebryggare utan gör vårt kaffe i en French Press från Bodum. Vi gjorde detta även i Stockholm och jag tycker kaffet blir supergott i den! Från början var valet av en French Press framförallt för att vi som sagt inte dricker kaffe varje dag, så att ha en kaffebryggare som ska ta en massa plats kändes helt onödigt. 

Nu ska vi snart ut och promenera upp mot Harlem där vi ska hälsa på kompisar som bor. Det ska bli jättekul. De har nyss skaffat två kattungar som vi inte träffat än, så det ska bli väldigt spännande att få se på dem också. Vi får väl se om det kanske blir lite kaffe där med....?

13 kommentarer:

Fritt ur hjärtat sa...

Jag är stum av beundran för dem som gör saker på morgonen innan sin första mugg;-)
Jag blir glad att du valt organic, oerhört glad. Din fina sockerströare får mig nästan att vilja ta socker. Jag kontaterar att jag verkligen är nyfiken på Starbucks.....Hela bönor är bäst, men jag saknar kvarn...

Taina sa...

Nu ÄR jag verkligen sugen på att skaffa mig en egen kvarn! Det är fler som skrivit om att de maler sina bönor själv. Maken fick förresten en sådan där manick för single cup och en hel drös med burkar med olika smaker på kaffe. Vi har inte använt den än och han fick den i julklapp. För drygt ett år sedan! Kanske dags att testa ;)
Ha en fin söndag och tack för ett intressant inlägg.

Saltistjejen sa...

Fritt ur hjärtat,
javisst är sockerströaren söt! Jag tycker jättemycket om den, men tyvärr är det sällan man får ta fram den...
Kram!


Taina,
ja en kvarn är verkligen otroligt bra tycker jag! Både praktiskt OCH gott när man kan mala sina egna bönor. :-)
Aha, så ni har en sådan kaffemaskin! Ni får allt ta och prvoa den då. Kanske gillar ni det, kanske inte.
Kram!

Suzesan sa...

Haj Hallua.
Åhhh så härligt inlägg om kaffe. Det är mumma.
Jag håller med om att det finns nästan ingen härligare doft att vakna till.
Jag måste också skaffa mig en kaffekvarn. Jag har ingen och det är konstigt då jag är en sån kaffeälskare. Men jag tycker inte det varit så stort utbud på bönor i affärerna tidigare. På Hemköp i city kan man mala sitt egna numera. Välja och mala ner i en påse.

Härlig semla ni hittade. Det måste väl vara extra gott när man är så där himla sugen.

Kaffe är bra också för det neutralisera dofter. Om du du gör doftprover på flera olika t ex parfymer så luktar allt samma till slut. Då ska man ha kaffe och dra in ett andetag genom näsan av kaffet. Då tar man bort den tidigare doften. Det blir rent. Man får nog vara noggrann med att inte sätta ner näsan för långt så man får med sig kaffekornen*skojar hahaha*
Kram
Susanne

Annika sa...

PRECIS den där bryggaren har dom på Peters jobb också!!! Och med en massa kaffesorter att välja på!!
Kan bero på att det var massor med Europeer där, och ÄR massor med Europeer som arbetar där. Kaffe här liksom till på makens jobb, men Peter själv dricker ju inte en droppe...
Starbucks så...
jag är glad att vi har sbux!!! Det är liksom det näramste vi har i fikaväg och visst kan det vara mysigt att sitta där i ibland. Jag tycker kaffet är beskt där, men jag är ju ingen kaffesnobb precis så I should just shut up :-)
Har hört att Dunkin Donuts har fått bäst i test massor med ggr, men jag har ingen närbelägen DD. Jag har ju faktiskt sabux inom klart gångavstånd...
JÖSSES vilken gULLIG sickerströare du har, Saltis. En sån skulle jag också vilja ha.
SNÖN faller över DC..men vet du vart jag ska gå nu? JO, till sbux!!!! Vi ska ta en prommis dit så att jag kan få ihop x-antal steg till Annes tävling.
KRAMAR!!!

Saltistjejen sa...

Suzesan,
hahaha! Nej jag ska inte dra in kaffet i näsan! :-)
Men det var ett bra tips! Jag visste inte att kaffe liksom "renar" ens doftkanaler.
Oh en kaffekvarn är toppen tycker jag!
Kram!!1

Annika,
haha, så då dricker varken du eller Peter kaffe hemma då!! -)
Tänk att ni har snö nu! Här är det mulet men ingen nederbörd. Tror dock de sagt att det ska bli regn här idag.
Hoppas ni fick en bra promenad till Stabucks. Jag gillar faktiskt deras London Fog TEA latte som de har nu. Jag tog en igår när vi promenerade upp till Harlem. Kanske ngt för dig att prova du som gillar te??
Kram!!
Kram!

Västmanländskan sa...

mmmm... ja, kaffedoft är väl härligt

Anna, Fair and True sa...

Jag gillar också kaffelukten, faktiskt mer än själva kaffet. Tänk om kaffet faktiskt kunde smaka som det luktar! Jag dricker dock te på morgonen så förknippar inte mornar med kaffe :)

Jag önskar vi hade Starbucks i Sverige (de skulle öppna ett på Arlanda men vet inte om det har stoppats nu i och med krisen)! Även om Waynes och alla de andra liknar Starbucks så är det ändå inte samma sak. T ex de frappuchinos du nämner. Inget annat ställe gör lika goda!

Din hörna på jobbet såg mysig ut! Vi har en nespresso-maskin med sådana där "pods" du skriver om. Där finns faktiskt koffeinfritt kaffe som är så gott! För jag dricker kaffe för smaken, inte nödvändigtvis för koffeinet. Så särskilt på kvällen tar jag gärna en decaf.

Det där med kaffe på stranden måste ju vara för att det faktiskt inte blir så varmt i Sverige på sommaren. När man har tagit sig ett dopp behöver man oftast värma sig lite ;)

Kram!

Saltistjejen sa...

Västmanländskan,
ja kaffedoften är nog bland det godaste jag vet! :-)


Anna Fair and True,
haha jo jag tycker nog som du. Att doften är snäppet godare än själva smaken. fast jag älskar ändå smaken också... :-)
Och det där med sommarkaffet på strandne kanke kan stämma lite, å andra sidan tror jag mina föräldrar tog med kaffet även de där allra hetaste dagarna när manhöll på att smälla av i värmen. Plus att min mamma som verkligen var kaffedrickaren nummer 1 inte alls badade så mycket, hahahaha! å jag vet inte ifall hon behövde värma sig så mycket...?
Kamar!

Emmama sa...

Jag har ju helt missat ditt inlagg om kaffe, sorry! Sockerstroaren ar ju som en drom, sa sot! :) Kul att lasa om annu en kaffefantast! :) Kram!

Petchie75 sa...

Jattesot sockerstroare - ar jag verkligen sa ensam om att ha socker i mitt kaffe?? Jag kan inte med att ha socker i te (och inte mjolk heller), vilket ibland ar nastan nodvandigt om man blir bjuden pa mitt hat-te nr 1 - Lipton Yellow Label (hu! sa beskt!) men jag ar helst lite socker i mitt kaffe... Dock stirrade jag lite chockat pa Os bror igar nar han tog tre ragade teskedar socker i sin lilla kaffekopp!!
Jag foredrar ocksa Starbucks framfor Dunkin Donuts, framforallt for att Starbucks ar MYSIGARE. Ok, opersonligt kanske men andra sa mycket mysigare an att sitta och fika pa DD...
KRAM!

Marianne sa...

Vilket fint kaffereportage! Och vilken fin ströare! Du ska inte fråga om folk vill ha socker utan bara ställa fram den tillsammans med kopparna och mjölken, så att den får komma ut och lufta sig i alla fall.

Jag fattar inte riktigt de där "podsen". Är det som tepåsar fast kaffe och att vattnet pressas genom dem i en maskin? Har aldrig sett några.

Har hört att man ska dricka varmt när det är varmt, att kroppen tar upp vätskan bättre eller liknande. Så det kanske är helt rätt med varmt kaffe på stranden? Gott är det i alla fall, däremot skulle jag aldrig kunna dricka alkohol i solen, då hade jag somnat på stört : D

KRAM!

Saltistjejen sa...

Emmama,
haha du det gör inget om du missat inlägget! Man kan inte hinna med allt jämt! Men nu har du ju sett min sockerströare iallafall! :-)
Kram!


Petra,
hahaha! Tror det där med socker är vanligare i typ Spanien och italien. En av mina vänner från just Italien har alltid en hel del socker i sitt kaffe. :-)
Kramar!


Marianne,
vad smart du är! Så KLART ska sockerströaren fram även när fokl inte vill ha socker. Då kan de åtminstone titta på den! :-) Faktum är att vi hade den framme på bordet när jag just fått den. Just pga att vi båda gillade den så mycket. Men vi fick ställa in den i skåpet rätt snart för Lipton tyckte det var en JÄTTEKUL LEKSAK till HONOM och vi var lite rädda att den skulle falla ner på golvet och gå sönder. :-)
Men visst kan jag ta fram den varje gång jag bjder på fika!

De där podsen är likosm små "behållare" med kaffe som man sätter i maskinen och så trycks det varma vattnet igenom dem och ner i koppen. Kanske ska visa en bild senare?? Iallafall så är de väldigt praktiska och kaffet blir gott.

Jag har också hört att man ska dricka varmt när det är varmt, men jag gillar inte det så mycket. Dricker hellre något kylt. Och jag skulle inte ha ngt emot att t ex en kall öl på stranden en varm sommardag faktiskt. Fast inte enbart. Utan även en massa kallt gott vatten också! Eller varför inte färskpressad juice av någon läskande frukt?! :-)

Kram!!