torsdag, februari 19, 2009

Konsten att hitta en semla

M och jag ÄLSKAR ju semlor! Eller fastlagsbullar som man väl säger i Skåne. När vi bodde i Stockholm hann vi med att äta en hel del semlor under varje semmelsäsong. Favoritkondiset var faktiskt Dalpojken på Rörstrandsgatan. De hade härliga semlor med den där perfekta mandelmassan! Mmmm.....
Men sedan vi flyttat hit har det varit rätt ont om semlor såklart. Första året vi bodde här letade vi. Runt hela sta´n. Tänkte att i New York City bara måste det ju finnas. Här finns ju allt säger alla. Men vi hittade inga semlor. Inte på Scandinavia House. Och inte heller i Sonybyggnaden. Anledningen att vi kollade här var en artikel i Expressen som berättade att det var här var det ställe som självaste Bruce Springsteen får sina semlor levererade från när han besöker staden. Men för en vanlig enkel svensk fanns inga semlor att hämta där inte.

Vi gav väl mer eller mindre upp. Tills vi förra året insåg att det lilla svenska cafét "Fika" faktiskt sålde semlor. Till vår stora besvikelse var dock deras semlor inga höjdare. För oss var de helt ok med tanke på att inget annat fanns att få tag på. Men själva bullen var rätt torr och det var ingen riktig mandelmassa i bullen utan det var smaksatt grädde. Hm, som sagt ingen höjdare. Om jag minns rätt var det nästan likvärdigt med att köpa en semla på 7-eleven eller så hemma i Sverige. Plus att de endast skulle sälja semlor under ca 2 veckors tid! Men hallå!!!! Här i New York är jag helt säker på att en god semla skulle kunna säljas året runt. Svenskar här, antingen boende eller turister, skulle säkerligen gärna äta en semla även om det är juni eller oktober. Och amerikaner skulle säkert gärna äta denna exotiska Swedish pastry. Men nejdå, enadst två veckor skulle dessa små torra bullar säljas.

Så hör och häpna om vi blev glatt överraskade nu i helgen när vi för första gången besökte det svenska "AQ café" som ganska nyligen öppnade alldeles intill Columbus Circle strax nedanför Central Park. Det är svenska kändiskocken Marcus Samuelsson (som öppnadeden populära och omskrivna lyxkrogen Aquavit här i NYC) som öppnat denna lite mer "vardagliga" restaurang. Det var vänner till oss som gärna ville gå dit för att äta brunch och väl där såg vi att det fanns semlor!!! Haha, jag tror att servitrisen tyckte det var lite lustigt för jag frågade genast ifall man kunde reservera fyra semlor som vi ville ha efter vår frukost. Bara för att de inte skulle hinna ta slut medan vi åt vår brunch.... Alltså blev det lite olika frukostval och sedan varsin semla. Och de här semlorna var TOPPENGODA! 
Både M och jag var i sjunde himlen.

Själva restaurangen/caféet var jättefint tycker jag. Enkelt, stilrent och ljust. Faktiskt liknade det "Le Pain Quotidien" lite i stilen tycker jag. Med mycket enkla, vardagliga bord och stolar. En del lite "längre" så att fler kunde samlas kring dem vilket skapade en väldigt "hemmig" atmosfär. Väggarna var täckta av hyllor med bl a Leksandsknäcke och andra delikatesser. Vi var där runt 11-tiden och då var det en hel del folk men ändå inte särskilt lång väntetid innan man fick bord. Men när vi var färdiga gick vi förbi en ganska lång kö, så det verkar vara ett rätt populärt ställe.

Vi kommer givetvis att återkomma hit igen. Frukosten var väldigt god och de rätter som fanns på menyn såg alla riktigt goda ut. Men framförallt så var det kanske fikabrödet i glasdisken som kändes extra lockande för oss svenskar. För vad kan egentligen mäta sig med en riktigt god svensk fika?! Här fanns diverse svenska bakverk som man inte kan hitta på andra ställen i NYC, t ex "princessbakelser" och nu under säsongen självklart semlor. Här på AQ Café verkar de sälja sina semlor ända fram till påsk. Jag vidhåller fortfarande att man skulle kunna sälja dessa underbara bakverk året runt här, men fram till påsk är iallafall oerhört mycket bättre än de fjuttiga två veckor som Fika sålde sina semlor förra året. Vem vet, kanske har även de förlängt sin semmelperiod iår? Jag varken vet eller bryr mig längre. För nu sedan jag hittat mitt semmelställe här så kommer jag inte att gå till Fika för att äta semla längre. Istället kommer man nog kunna se både mig och M hänga en hel del på AQ Café fram till påsk...

Efter vår underbart goda frukost med semla till efterrätt promenerade vi hemåt genom Parken. Det var en sådan där härlig vårvinterdag med sol och en massa folk ute på promenad. Ett par minusgrader men med en sol som faktiskt värmer. Underbart! Och som alltid är Parken helt fantastisk att promenera runt i. Jag blir alltid på bra humör när jag går där oavsett vilken årstid det är. Alltid en speciell atmosfär här. Och man kan följa årstidsväxlingarna så bra. Nu är det ju inte alltför långt kvar tills parken är som allra vackrast. I slutet av april blommar nämligen alla fruktträd här vilket bara är sååå vackert. Så om ni är i NYC då bara måste ni ta en tur i Central Park. Runt The Resevoir och även kring Metropolitan museum. Men innan parken står i blom ska myckt hinnas med. Bl a ska jag och Lill-Snorpan en sväng till Sverige. Det ska bli otroligt roligt! Och självklart kommer det att ätas en del semlor till också, haha! Påsken är väl sen i år, eller hur var det nu...???






26 kommentarer:

Susanna sa...

Åh, vilket fantastiskt semmelinlägg - roligt att få följa med dig på din jakt! :)

Jag fullkomligen längtar efter semlor, men får nog göra mina egna om det ska bli några. Hoppas att de fortfarande finns att köpa när jag kommer till Sverige i mars! :)

Minns också anrika Dalpojken - numera ligger trendiga caféet Xoko där, men deras semlor går nog inte av för hackor de heller.
Kram!

Anne sa...

Åh, så ni har hittat ett toppenställe för semlor. Vilken lycka. De där på Fika låter inget vidare, vad är det för fusk med semlor utan mandelmassa och bara smaksatt grädde. Vet du om AQ Cafe verkar vara ett toppenställe, vet du förresten om AQ står för nåt speciellt? Vilken läcker inredning, gillar att det ser så enkelt och stilrent ut.
Nyfiken i en strut som jag är, varför ska du åka hem till Sverige i mars? Du kanske skrivit det förut, ledsen om jag glömt....
Fredagskram!!

Anna, Fair and True sa...

Kul att läsa om er semmeljakt! Ni skulle ha haft Ture Sventon med er! :)

Måste säga att 7 Elevens semlor är mycket bättre än de där Fika-semlorna! Eller jag vet ju inte, men 7-Eleven har i fall riktig mandelmassa. Eller riktig och riktig, det stod i tidningen att det fuskas en massa med mandelmassa, även den man kan köpa i affären för att baka själv.

I år i Metros test blev Coop Forums semlor näst bäst i test efter Thelins (eller om det var Tösse) - det var ju lite komiskt!

Jag har ätit tre semlor i år och är redan trött på dem. Fast jag är sugen på att baka egna. Får se om det blir av.

AQ Cafe verkar vara en hit!

När är det du kommer till Sverige i mars? Hinner vi träffas tror du? Hoppas det! Kram!

Annika sa...

Underbart semleinlägg. jag blir bra sugen på att ta Amtrak och komma upp en sväng...
TACK för att du berättade om det nya fiket. jag hade ingen aning om att det existerade!
Och trist att dom semlor ni åt förr om åren var misslyckade. jag minns när jag var i Chicago, i Andersonville, svenskdelen. Jag beställde en bit prinsesstårta och blev sååååååååå besviken....Det stämde inte alls...BARA så misslyckat, och inte en siffra rätt.
Men nu vet jag var man kan få goda semlor i NYC!!!
KRAM!!

Saltistjejen sa...

Susanna,
visst är det kansigt att man kan längta så mycket efter ett bakverk! :-)
Hm, så Dalpojken har slagit igen. Trist. Men tck för upplysningen! Du ser jag är verkligen helt off nu vad gäller vad som händer i Stockholm.
Hoppas du får semlor när du kommer till Sverige.
kram!


Anne,
Alltså Fika är bra på annat. De har gott kaffe där och jättegoda mackor. Man kan få chokladbollar och kanelbullar och annat bra, men just semlorna var de inget vidare på. Iallafall inte förra året när vi var där.
Jag tror att AQ är en typ av förkortning av Aquavit? Men är inte säker. Men gissar det eftersom detta också ägs av Marcus Samuelsson som ju var med och öppnade just Aquavit.
Jag ska hem till Sverige enbart på semester nu i mars. Att det blev just i mars är en lite längre historia men den går jag inte in på nu.
Kram!!!


Anna Fair and True,
Så du gillar semlorna på 7-eleven du?! :-)
Minns de som helt ok jag med, men inte som riktigt goda kondissemlor....
men annars tycker jag det där med semmeltester är lite lustigt. Ofta ändras inte semlorna på samma ställen så mycket från år till år tycker jag. Så man blir inte så besviken ifall man har några favvoställen och går dit och äter semlor. Oftast brukar de då vara goda tycker jag.
Ang Sverigeresan så vore det superkul att ses. Som vanligt vågar jag dock inte lova ngt eftersom det alltid är många och mycket som ska hinas med. Men vi kan kanske höras via mail?! Hra du min mailadress?? Minns inte men vi hördes väl via mail innan ni kom hit till NYC också eller hur var det??
Kram!!

Annika,
javisst blir man lätt bsviken när man ska äta ngt man tror ska smaka på ett visst vis men inte gör det.
Men AQ café måste ni besöka nästa gång ni kommer hit till staden! Tror du skulle gilla det mycket! Och de har som sagt princesstårta (eller bakelse) där! :-)
Och kommer ni innan påsk så borde det finnas semlor kvar också.
Kramar!!

Anonym sa...

Hej!
Tur att de var goda - för jag kan meddela att det inte blir några dalpojkesemlor när ni kommer hit i mars. Fiket har nämligen slagit igen till min stora besvikelse. Det finns ett ställe som är helt iniktad på choklad där nu istället.

Själv brukar jag ju också ha en årlig semmelutvärdering tillsammans med systeryster, men i år kom jag av mig lite efter att ha bakat 48 minisemlor till Agnes 3-årskalas. På tisdag blir det i alla fall semlor. Minst två!

kram
Anna Frejd

SweFlo sa...

Är urdålig på att baka sådant avancerat som semlor, så jag får gå här och längta... Tänk om IKEA kunde få rumpen ur vagnen... Vi har ett skandinaviskt bageri i krokarna, eller ja, de bakar lite skandinaviskt till en affär, som säljs mest fruset. Vissa år har de haft lussebullar. Tänk om man skulel pressa dem (brevbombning kanske? elle rmutor, MUTOR he he, DET borde funka), så kanske de kan baka i alla fall några futtigs semlor till oss svenskar som inte kan baka eller har tillgång till kanonställen som ni i NY! Ha en bra helg!

Saltistjejen sa...

Anna,
hm ja det är tråååkigt att Dalpojekn klappat igen! Hm, det var verkligen mitt favvoställe för just semlor! Haha, jag blir nostalgisk när jag tänker tillbkas på hur G och jag promerade dit ibland från MTC när vi hade inkuberingar och tog en semla....! :-)
Och du 48)!!= minisemlro! RESPEKT! Det hade jag nog inte orkat fixa, hahahaha! Tur att vår lilla tjej inte fyller år förrän i juni! Då är semmelsäsongen över så några semmelkalas lär det inte bli. :-)
Megakramar till er!


Sweflo,
hahahaha mutor ja! Testa det!!!!!!!! :-)
Och nej, jag bakar inte heller egna semlor. MEst för att jag inte tror de kommer bli bra. Så varför lägga tid o energi på det då? Oj, nu lät jag trist och neggo. Men just bakning är inte riktigt min grej. Iallafall inte här. Och OM jag bakar så gör jag nog hellre typ vanliga kanelbullar då eller så??? Tror jag.
Kramar!

Anonym sa...

Vilket härligt semleinlägg. Måste lägga rörstrandsgatan på minnet, tänkte jaga rätt på en god semla när jag väl är klar med hemtentan. Dock är de svåra att finna...

Millan sa...

Ah men da stammer det ju faktiskt... man kan hitta ALLT i New York :-D. Jag har namligen letat land och rike runt i england efter semlor men jag ar ratt overtygad om att det ar en omojlighet. Nej forresten... forrra aret salde de semlor pa ikea men de sag for trakiga ut!
Jag far helt enkelt baka sjalv och det ska jag gora i helgen for nasta vecka ska vi ha semlefika med svenskganget. mums!
Vad kul att ni har nagra svenska resturanger/fik att ga till i alla fall!! Och vilken mysig dag ni verkar ha haft.
Kram!

Anonym sa...

Åh! Kan inte vi gå dit nästa gång vi ses i NYC? Låter urmysigt. Fast jag gillar inte semlor, grädde är inte min grej och mandelmassa tycker jag äre urk och då är det bara en degig vit brödbulle kvar. Men jag får kanske följa med ändå ... hihi. =)

Saltistjejen sa...

Leopardia,
sorry då! men det verkar som om mitt gamla favoritsemmelställe på Rörstrandsgatan stängt. Enligt både Susannas och Annas kommentarer. Så du måste nog tyvärr hitta ngt annat bra semmelställe....

Millan,
dina semlor blir säkert jättebra! Hembkata är också goda tycker jag. Aillafall om man kan baka, haha! Men visst, en riktigt god "köpesemla" är nog det jag gillar allra bäst. Men som sagt jag är helt säker på att ser svenskfika kommer bli urlyckad med hembakta semlor!
Kram!


Sporty Spice,
hehehe! Jaså så du gillar varken grädde eller mandelmassa!!!!???!!??? Du är då för knasig! ;-)
Men det finns mycket annat på AQ café också så jag är rätt säker på att du nog kan hitta ngt du gillar där. Självklart går vi dit nästa gång vi ses i NYC. Har du några planer på att komma ner snart?
Kram!

Desiree sa...

Sådan lyx som semlor och svenskfika är inte ens att drömma om här nere i den djupa södern. Här gäller det att fixa själv om man vill ha. Jag kommer att baka semlor imorgon. Ser redan fram emot att smyga upp tidigt och sätta igång med mitt bakande och mr.Kitchen aid ska självklart få hjälpa till här. Ja ibland blir jag lite avis på alla härliga fikaställen, resturanger och fina central park som ni har. Men vi har ju förvisso annat här som bör uppskattas. Magnolian har tex börjat blomma och det är otroligt vackert. Låter som ni fick en helt underbar morgon och promenad i central park. Hoppas resten av helgen blir fin och att lillan mår bättre nu.
Kram

Anna, Fair and True sa...

Jag har din mejladress så jag mejlar dig!
Kan ju inte säga att 7-Elevensemlan är jättegod men den är helt okej för att vara sjuelvan. I år har de även minisemlor för oss som inte vill ha en vanlig stor en (för mycket grädde för min smak).

Emmama sa...

"Skam den som ger sig" och "den som söker den ska finna". De är ju två ordspråk påkomna av nån som letat semlor i New York, det är ju säkert! ;) Jag gillar också semlor, MYCKET, och hoppas att det finns i Sverige om tre veckor när jag kommer dit.. Här finns då garanterat inga.. Kram!

Taina sa...

Jag saknar också semlor :(
Har försökt baka, men bakning är liksom inte min grej. Var i Göteborg i början av februari men hann adrig åka till ett konditori! Skulle givetvis ha ätit en semla om jag hade haft tillfälle.
Central Park är underbart ställe. Har ju sprungit i mål där när jag sprang mitt första maratonlopp. Det var en härlig känsla. Ha en trevlig helg!
Kram

Anonym sa...

Jag tänkte åka ner någongång i vår (vill ha liiite varmare). =)

Christel sa...

Hej! Hur står sig semlorna i NY mot dem från Staffanstorp då? Som vanligt ett härligt inlägg med glimtar från alla mysiga fik , caféer och restauranger som ni verkar hitta därborta. Trevlig söndag! Kram

Marianne sa...

Vilken lycka! Och vad bra att Samuelsson har öppnat en lite enklare restaurang med KAFFEBRÖD! För det är verkligen svenskt, känns det som. Jag missade ju semlorna nu när jag var hemma, men det måste jag få nästa gång.

Kram!

Cosmopolitan sa...

Vilket ljuvligt semmelinägg!
Har hittat din blog via Jenny och tycker det är superkul att läsa om hur svenskar utomlands ser på vardagens saker och ting.
Ang. semlor tycker jag personligen numer att det är ett lika stort projekt att hitta bra semlor i Sverige som det var för dig att hitta några alls i NYC. De har börjat med så konstiga saker, smaksatt grädde, strösocker eller annat strössel på hatten, madelmassa som bara är 50-50 borde ju inte va så svårt men smakar alltid olika, choklad varianter och annat märkligt. Dessutom börjar de sälja dom direkt efter jul förmodligen ända till valborg, alldeles för länge. Tillskillnad från dig tycker jag semlor ska ätas strikt den vecka semmeldagen är.
Ha en trevlig semmelvecka.

Saltistjejen sa...

Desiree,
nej visst är det lyx att bo i en stad där det mesta kan hittas. oavsett från vilket urprungsland maträtten eller bakverket kommer. Hoppas nu att dina semlor blev lyckade! Med din nya FINA Mr Kitchen Aid är jag säker på att det ska ha gått som en dans! :-)
Kramar!!


Anna Fair and True,
Kalas! Då kollar jag mailen.
Ja jag VET att man har olika krav på olika semlor och även jag har ätit 7-eleven-semlor med gott mod. Men det var ändå inte just den typen av semla jag längtade efter och saknade här, så därför blev jag ju lite besviken på Fika´s semlor förra året.
Men bar med minisemlor. Ibland vill man ju bara he ne liten munsbit!
Kram!

Taina,
Oj så du har sprungit NYC-maran! Coolt! Vi brukar kolla in den varje år. Man springer ju förbi nästan där vi bor. Alla kommer ner från Queensboro Bridge och springer längs med 1st Avenue, och vi bor ju nära där så det är alltid roligt att titta!
Kram!


Sporty Spice,
å kul! Säg till i förväg! Hoppas vi kan ses då!!! :-)


Christel,
ham jo Staffanstorpssemlorna är goda såklart, men jag gillar ju mycket mandelmassa i bullen så de når inte riktigt mina "fjantiga semmelkrav" för att vara den Perfekta Semlan , haha! ;-) Men som sagt när man bor här så är alla semlor i Sverige GODA! Kraven sänks betydlgit. Men semlan på AQ Café var erkligen riktigt riktigt bra även med mina krav så den får nog snäppet högre betyg än Bengts...(visst heter bageriet så i S-torp????).
kram!


Marianne,
jamen du får verkligen ta och äta lite semla när du kommer till Sverige i mars! De lär säljas fortfarande då för de säls väl också kanske fram till påsk? och påsk är i mitten av april i år! :-)
Kanske kan vi ta en semmelfika med Kicki??
Kram!!


Cosmopolitan,
heeej! Välkommen till bloggen! Vad ROLIGT att du hittat hit och verkar vilja läsa hos mig! :-)
Aha, så det är svårt även i gamla Semmelriket Sverige att hitta en god ssemla????!!!!???? Ja nymodigheter kan ju vara kul ibland, MEN man vill ju att de "gamla hederliga" sakerna ska finnas kvar de också. så man har ett VAL! Och när det gäller semlor är jag nog väldigt tråkigt konservativ. kan inte tänka mig en chokladsemla eller så.... Näe! En riktig ska det vara! :-)
Haha! Jag var glad över att de började sälja semlor redan efter jul faktiskt. För det gjorde att vi kunde få en nu när vi var hemma i Sverige över jul och nyår! Så för en utlandssvensk är det UNDERBART att de har en lång semmelperiod! :-)
Det är ju lättare att pricka in ett Sverigebeslk under en hel vår än under endast en vecka! :-)
Kraaaam!

Marianne sa...

Ja en semmelfika med Kicki låter bra!

Caroline sa...

Ah va mysigt! Tack for tipset om AQ Cafe...ska defenitivt dit en dag o fika!

Saltistjejen sa...

Caroline,
ja det var verkligen ett bra café! Och är man svesk och gilar svenska bzkverk kan man ju verkligen hitta en del sär som inte finns på andra ställen.
Kram!

Anonym sa...

vill bara säga till FIKA´s försvar att jag åt en semla därifrån igår på självaste fettisdagen och det var den godaste jag ätit på säkert 10 år! Godare än alla de jag ätit på diverse bagerier i sverige. Det var minsann äkta mandelmasssa och brödet var så färskt att det smälte i munnen. Fick nys om att de har en ny pastry chef och även ska lansera ett choklad märke i hans namn. De pralinerna som de sålde i fin förpackning till Valentines Day var gudomliga! Dags att ge FIKA en andra chans kanske?

Saltistjejen sa...

Anonym,
aha! Där ser man! Så FIKA har goda semlor iår! kanske borde man gå på en semmelprovsmakartur då????!!!
:-)
Att ta en på Fika och en på AQ och jämföra. Mmmm, den idén tilltalar mig faktiskt! :-)
Intressant med nya pastry chefen också. Ska nog kolla upp det där lite närmare.
TACK för tipset!!!
kram!!!