torsdag, januari 14, 2010

3 miljoner

Inför katastrofen som utspelar sig på Haiti just nu känner jag mest hjälplöshet och maktlöshet.
Vi har just fått email via jobbet om olika sätt att hjälpa (utdrag ur detta email kan läsas i slutet av inlägget). Donationer. Det är ju amerikanerna bra på. En av de sätt min arbetsgivare säger att vi kan bidra är genom att skicka pengar till deras egen Center for Global Health organisation. Jag är ju som sagt anställd av ett av New York Citys största sjukhus och självfallet har de folk ute i världen också. Även så på Haiti.

Hittills tror man att upp emot 50.000 har omkommit. Fortfarande saknas massvis.
3 MILJONER. Det är vad Röda Korset just nu uppskattar antalet personer som drabbats av jordbävningen i Haiti. Det är en helt sanslös siffra. Oförståelig!
Känslan av maktlöshet och hjälplöshet blir inte mindre av att försöka inse hur stor denna siffran verkligen är. Tre miljoner. 3.000.000. Som en jämförelse kollade jag upp antalet som drabbades av Tsunamin i Thailand den där ödesdigra dagen i december 2004. Enligt FN omkom då knappt 5.400, knappt 3.000 saknades och drygt 58.500 "påverkades".

Det sätter tragedin i Haiti i ett nytt perspektiv. Iallafall för en svensk. Tsunamin drabbade svenskarna hårt eftersom så många svenskar omkom där. Vi är därför väl informerade om denna katastrof. Många är vi som har gråtit. Åt bilder på TV. Tillsammans med personer vi kände som förlorade någon där. Denna katastrof satte definitivt ett känslomässigt landmärke hos alla oss svenskar. Jag tror inte att katastrofen på Haiti kommer att kännas på samma sätt. Just för att det denna gång är längre ifrån oss. Katastrofen kryper inte lika nära inpå. Man har inte släktingar, vänner, kollegor som har drabbats. Inte som det var efter Tsunamin. Då kröp katastrofen innanför huden på de flesta av oss. Vi blev delaktiga. Men jag tror att vi alla ändå kan inse storleken på denna tragedi på Haiti. Om inte annat så genom att i våra tankar jämföra antalet personer som drabbades i Tsunamin med det antal som drabbades av det kaos som just nu pågår där.

Maktlöshet och hjälplöshet.
Men något borde man ju göra. Något litet.
Jag tror jag ska skicka dem en check. Center for Global Health. Eller någon annan hjälporganisation. Röda Korset?
Det är det minsta jag kan göra just nu känner jag.Nedan är ett utdrag ur det email vi fick från min arbetsgivare idag:

Dear all --

You've no doubt heard about the devastating earthquake that shook the lives of 3 million people in Port-au-Prince, Haiti.
A series of "health aftershocks" will now follow in three waves -- first from deaths from untreated injuries, then from illness from lack of clean water, housing and sanitation (diarrheal disease and respiratory infections) and finally extreme food insecurity. And all this in a setting that can ill-afford any further systemic injuries.

The GHESKIO clinic is in the center of the most devastated area of Port au Prince.
Many of you have asked how you can now help.Weill-Cornell will serve as a conduit to direct funds to GHESKIO for emergency relief efforts. All funds will be transferred to GHESKIO under the leadership of Dr Jean Pape.

If you're looking to help, see this link (http://wcmchelpshaiti.org) to help spur donations for relief. Please send around to friends and family; even a little bit will go a long way here. The Center for Global Health website is www.med.cornell.edu/globalhealth for updates and information.

16 kommentarer:

Petra H sa...

Vi var precis iväg och handlade proviant som ska samlas in imorgon på Os fabrik. Företaget kommer ju också att donera en läkemedel och andra medicinska produkter. På Costco hade de en stor insamling vid utgången där folk hade lämnat pallar med vattenflaskor, konserver etc. Det finns även andra insamlingsställen i PR - idrottsplatser etc. Det är visst Röda Korset som sedan har hand om att skicka det (med båt??) till Haiti.
För en svensk känns det lite konstigt att donera MAT men vi är ju trots allt relativt nära Haiti så det kanske inte är så dumt ändå. Vi har köpt vatten på flaska, bönor, tonfisk, korv etc i konservburkar. Frågan är väl bara, hur ska folk få upp konserverna??
Jag känner nog att den här katastrofen ÄR nära just oss. Både geografiskt och för att vi ju har känt av jordbävningar här i PR (även om jag inte kände just dden här) och vi har ju en tsunami-varningsskylt på vår gata.
Mitt Haiti-inlägg kommer imorgon...
Stor kram

Saltistjejen sa...

Petra,
javisst är det så att ni säkert känner av det mer p g a att ni faktiskt ÄR nära. Oh jag kan tänka mig att det är många som aktivt ställer upp för att hjälpa till på ett sätt eller ett annat hos er i PR. Vad jag förstått så ärdet stor brist på både vatten och mat så jag tror att sådana donationer är bra. men visst kan man fundera över hur de ska få upp konservburkarna. Å andra sidan är det nog deras minsta problem så jag tror på att donationerna av konserver är bra.
Kramar!!

Trillingnöten sa...

Ja, det är verkligen en hemsk katastrof! Men här hemma i Sverige har den inte fått nåt större genomslag tyvörr. Visst, det finns i nyheterna, men inga uppdateringar på TV som under Tsunamin.Kanske för att, som du sa, det inte var så många svenskar som drabbades. Det är jättetrist! Jag ska också ge nåt! Bra initiativ.

Anonym sa...

Alla ni svenskar i Sverige -SMS:sa AKUT till 72900 då skänker ni 50 kr till Röda Korset,som är en av hjälporganisionerna i Haiti.Enkelt och Save lives.

http://www.redcross.se/rksf/sfdesign.nsf/main?openagent&Layout=Haiti&d

Carin

Ps.Min son är ute och reser och var på väg till Haiti.
Counting my blessings.

Intressant blogg.
Vad forskar du ?

Anonym sa...

Fast nu har du väl ändå fått felaktiga siffror om Tsunamin. Den tog ca 250 000 liv, inte 5400 som du skrev (säger väl sig själv, endast 580 svenskar omkom).

Uppskattningsvis 5 miljoner människor förlorade sina hem i tsunamin, du skrev att 58 500 påverkades.

Det är fruktansvärt det som händer nu, men det som hände så var också något som påverkade otroligt många.

Anna, Fair and True sa...

Jag kommer donera pengar genom Röda korset och liknande (som Carin skriver ovan). Tror det kommer anordnas klädinsamling även från Sverige men detta är mer på lång sikt eftersom det inte går att få dit det så snabbt. Alltså, det åker väl med hjälpen nu också men då är det sådant som blivit insamlat tidigare.

Vill bara påpeka att faktiskt 200000 dog i tsunamin 2004. Det kanske "bara" var 5000 i Thailand men med Indonesien, Sri Lanka m fl så var det 200000. Tror Indonesien var värst drabbade med 100000 dödsfall. Har dock inte sett någon siffra på hur många som "påverkades" men det borde rimligen vara flera miljoner. Men du har ju rätt i att Haiti inte drabbar oss svenskar på samma sätt som tsunamin gjorde. Och givetvis så gör ju detta att det är mindre hemskt för Haiti. Haiti är ju ett av världens fattigaste länder och har mycket mindre möjligheter att snabbt byggas upp jämfört med Sydostasien. Usch ja, ibland känner man sig så lyckosam att man är född där man är.

kram

Åretruntparadiset sa...

Som någon sade så har du nog hittat lite begränsade uppgifter om tsunamin, det var ungefär 200.000 som dog beroende på om man ser till confirmed eller approximated deaths. Man kan knappt föreställa sig hur många som drabbades. Större delen av dessa i Indonesien. Kan du ha tittat på enbart de thailändska siffrorna månne?

Jag som befinner mig i Kanada slås dock av mediebevakningen här som är enorm. Inte så konstigt dock eftersom den haitiska kontingenten här är mycket stor.

Det är dock inget konstigt alls ur masskommunikationsprincip. Närhetsprincipen styr all nyhetsförmedling - närhet mentalt, emotionellt, fysiskt... I Sverige är anknytningarna till Haiti få. Till Thailand är de många och många svenskar drabbades.

olgakatt sa...

Det finns många sätt att hjälpa i denna ofattbara katastrof- värsta jordbävningen i området på 200 år. Och en påminnelse om hur sårbart det urbana samhället är där många människor trängs ihop på en liten yta.
Själv riktar jag mitt stöd via MSF - Läkare Utan Gränser.

(Miljonerna som gangstern som var anställd vid Röda Korset stulit kunde ha kommit till pass nu...)

Annika sa...

Vi har donerat nu.
OCH skolorna har världens rajder ang detta. Arbetsplatser också, och på radion hör man om det ständigt.
OCH som du säger är ju amrisar otroligt bra på att hjälpa till, så nu blir det nog mkt av den varan både i cash och ren hjälp. Många åker ner och hjälper till på plats.
Mediebevakningen är, som Kanadatjejen skiver, ENORM!!!
Kram!!

Desiree sa...

Nog är det fruktansvärt det som hänt på Haiti. Jag hoppas att befolkningen får en hel del hjälp snart. Verkar som Obama satsar ändå på att hjälpa så gott det går. Både och jag och C satte faktiskt in pengar till rödakorstet igår till folk på Haiti. Det är ju inte mycket mer man kan göra. Jag hoppas innerligt att den stackars befolkningen på Haiti får hjälp från hela världen inom kort så att det blir lite drägligare mitt i allt det hemska och tragiska.

bejla_isflaket sa...

Ja, kan tänka mig att mediabevakningen blir en del större för er. Här fortsätter vardagen ganska som vanligt - det är trots allt ett begränsat intresse för världsnyheter här eftersom många inte ens förstår dem (kommer nästan uteslutande bara på danska). Jättehemsk situation dock, och hemskt att "närhetsperspektivet" ändå har en sådan effekt på människor. Jag minns ju också hur Thailandorienterat alla rapporter var efter tsunamin, trots att det var många andra områden som drabbades mycket värre. Med många bekanta med relationer till Sri Lanka kändes det lite konstigt, även om det är förståligt samtidigt.

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
nej när jag läser den svenska tidningarna online så är det visserligen mycket från Haiti men inte på sama vis som här. Självklart är det mindre än vad det var efter Thailands-Tsunamin eftersom så mång svenskar drabbades då.


Anonym,
sådant är ju väldigt bra! Det är ett lätt och enkelt sätt att kunna ge pengar och att man itne "aktivt" måste göra ngåto mer "komplicerat" än att skicka ett sms är super! Jag tror det underlättar för många att verkligen göra något.
Tack för tipset!
Jag forskar förresten i tidig utvecklingsbiologi, dvs innan fostret föst till livmodern.


Anonym,
ja jag inser att jag nog endast fick de siffror som rörde Thailand direkt. Jag kollade på FN´s sida om tsunamin vilken jag också länkat till, och det var dessa siffror jag skrev om i inlägget. Ber om ursäkt ifall det var felaktigt eller kanske snarare "inte hela sanningen". Självfallet var detta inte ett inlägg som var menat att på något vis förminska den katastrof som hände i Thailand. Jag tror det mer handlade om att jag själv blev så tagen på sängen av de enormt höga siffrorna i Haiti och ville få någon form av jämförelse med den värsta katastrof jag själv haft på vad ska jag säga, "närmare håll". Men med detta menar jag inte att någon katastrof är värre än någon annan. Det var helt enkelt bara mitt sätt att sätta Haitikatastrofen i någon form av persepktiv.


Anna Fair and True,
det är jättebra just det där att man lätt kan ge en liten slant via t ex sms eller telefonräkningen eller liknande. Så mycket enklare för folk som vill hjälpa men som inte skulle göra detta ifall det vore krångligt. Jo, jag inser att siffrorna jag fann på nätet nog endast rörde Thailand och itne resten av de drabbade länderna. Vilket i sin tur får mig att förstå att även jag själv kopplar, som de allra flesta svenskar, den katastrofen främst till just Thailand. Mycket för att det var svenskar som drabbades just där och för att media rapporterade allra mest från just Tahailand. Både under och även långt efter att tsunamin just drabbat området.
Kram!


Åretruntparadiset,
ja här är det stor mediebevakning på både gott och ont. Jag tror det är en fin balansgång mellan att rapportera såpass mycket och ofta så att folk får nya färska uppgifter samt inser vidden av vad som hänt, men inte rapportera alltför ofta för då blir nyheten nästan ingen nyhet längre och folk stänger öronen. Men visst märker man av det hela här i Nordamerika. Kanske för att det finns flera haitier här samt att vi rent geografiskt ligger närmare Haiti än vad Europa gör.


Olgakatt,
ja Läkare utan Gränser är ju en oerhört bra organisation! Den länk vi fick via jobbet är ju också till just sjukhusets egen organisation på plats vilket jag tyckte kändes bra om jag ska donera. Förhoppningsvis handlar det då om att ens pengar går till medicin och läkarvård där vilket känns väldigt bra och konkret. Sedan får man ju verkligen hoppas att ingen "fuskar" och försöker att sno åt sig pengar. Fy vad hemskt!!! Hur kan man göra något sådant?!? Det kan jag bara inte förstå!
kram!


Desiree,
ja Obama verkar vilja att USA ska skicka hjälp viklet jag tycker är otroligt bra! Vad fint att ni har donerat pengar. Ja, själv ska jag skicka min check idag tänkte jag. Det känns bra att kunna hjälp till även om det inte är några mängder med pengar, men många bäckar små....
Kram!


bejla,
javisst är det så att ju närmare en nyhet kommer, antinge geografiskt eller känslomässigt, så kommer media att bevaka den mer. Jag tycker detta är helt naturligt. varken hemkt eller orättvist. Det är självklart. Men jag hoppas ändå att folk kan och vill ställa upp ttill viss del trots att man inte läser eller hör om det lika mycket.
Kram!!

Taina sa...

Det är fruktansvärt det som hände! Men jag påverkas av detta lika mycket som vid tsunamin, som kan ha krävt närmare 300 000 människors liv. Thailand var en av dem och jag vet inte, men det var där de flesta svenskarna omkom?

Vi donerar pengar till Haiti och hoppas att all hjälp med mat och förnödenheter når fram med hjälp av en bra logistik.

Kramar!!

Saltistjejen sa...

Taina,
visst är det hemskt! hellt ofattbart tycker jag. Har själv svårt att greppa och ta in hur många som verkligen drabbas. Man inser även hur lyckligt lottad man är som bor och lever det liv man gör. Tacksamhet.
Kramar!!!

Fritt ur hjärtat sa...

Rapporten på Rapport i flördags kväll var som ett slag i magen. Reportern märkbart tagen, nästan skrek ut sin frustration.
" -Hjälpen kommer inte fram. De är läkare i de fina kvarteren men här finns ingen hjälp. Detta är helvetet på jorden, de staplar döda kroppar i hög på gatorna i frustration och för att kunna identifiera. Det måste hända något nu."
Just att hjälpen hamnar på fel ställe är ju fansansfullt. Logistiken misslyckad, hjälp på flygplatsen men den kommer inte vidare. Inte konstigt att folk börjar plundra och skjuta.
Det är verkligen ofattbart.

Saltistjejen sa...

Fritt ur Hjärtat,
ja det är väl detta som är det hemska nu. Att logistiken inte fungerar, att epidemier startar och dessa kan skörda mängder med liv. Man hoppas så att hjälpen kmmer till de nödställda, men jag inser att det råder kaos där nu.
Vi kan ju iallafall försöka skicka hjälp. Det är ju det enda vi kan göra just nu.
Kram!