fredag, januari 15, 2010

Fredagstema - mitt drömrum

Så är det fredag igen och det är fortfarande Sparkling som står för temat. Idag är det Mitt Drömrum. Hm, svårt tycker jag för jag har nog egentligen inget specifikt drömrum tror jag.

Just nu är väl allt som gäller just rum, eller snarare utrymme för vår del, nästan enbart fokuserat på storlek. Jo, för storleken HAR betydelse. Faktiskt.
Vi bor som många av er nog redan känner till, i en liten lägenhet. Här i USA anger man ju inte boytor i kvadrat. Iallafall verkar man inte göra det med lägenheter. Och i de fall man faktiskt gör det så är det alltid kvadratfot. Vadå fot!?! JAG har noll uppfattning om vad en kvadratfot är. Visst kan man räkna och omvandla, men sådär direkt får jag ingen som helst bild om storleken på en lägenhet eller ett hus. Om någon säger att de köpt en lägenhet på 90 eller ett hus på 160 kvadratmeter så plingar det till i huvudet och jag får en känsla för hur stort det är. Men 200 kvadratfot säge mig ingenting. Nada. Jaja, det är nu inget större problem eftersom man här då inte anger boytan så ofta i kvadratfot utan snarare i antal rum. Sovrum då närmare bestämt. Man pratar om 1-bedroom och 4-bedroom apartments. Hur många andra rum som finns verkar inte vara särskilt intressant. Inte storleken på rummen heller uppenbarligen.

Vi bor således i en 1-bedroom apartment. Vilket såklart betyder att vi har 1 sovrum. Vad man inte får veta är att det i den här beskrivningen är att detta för vår del också betyder att lägenheten har 1 vardagsrum, där vi även har matbord eftersom köket är ett s.k arbetskök där det inte ryms något bord. Vi har en liten hall samt ett badrum också. Rent uppskattningsvis tror vi att vår boyta är ca 45 kvadratmeter. Vad detta är i fötter har jag ingen aning om och bryr mig heller inte om att ta reda på.

På denna yta bor vi. Jag, M och Lill-Skruttan samt våra två katter Lipton och Tazo. Det går bra.. Men visst hägrar större ytor i mina framtidsdrömmar. Ett extra rum hade varit fantastiskt! Att slippa dela sovrum med Lill-Skruttan som bökar och stökar mycket nattetid. Jag tror dessutom att vi stör henne en del i och med att vi delar rum.

Att ha förrådsutrymme vore en enorm lyx! För självklart finns det inga som helst förråd till lägenheterna här på Manhattan. Det skulle bli alldeles för dyrt. Med tanke på vad kvadratmeter (eller kvadratfots-) priset är så existerar inga källar eller vindsförråd här. Inte till de vanliga lägenheterna iallafall. Kanske är det annorlunda om man bor i en lyxvåning på 5th avenue vad vet jag? Men tänk er själva. Om man skulle lägga till ett förrådsutrymme till varje lägenhet i de här skyskraporna skulle det ju säkerligen resultera i att man måste bygga flera våningar till!!!! Och detta är såklart inget man gör. Alltså har vi i vår ca 45 kvadratmeterslägenhet även Lill-Skruttans vagn samt diverse andra saker som vi försöker förvara så gott vi kan. En hel del har vi lyckats trycka in i våra garderober. De är dock inte heller så stora så vi har försökt att skaffa förvaring i form av extra låd- och hyllsystem också. Men vagnen får stå på vardagsrumsgolvet för den ska vi ju använda varje dag. Kanske inte särskilt snyggt, men så får det bli.

Jag hade inga bra bilder på rummet, men här syns vagnen lite bakom Lill-Snorpan.
Vi har p g a att utrymmet i sovrummet också minskat (i-och-med att Lill-Snorpans säng tog en viss plats där) även flyttat ut en byrå till vardagsrummet. Kanske inte så snyggt, men nödvändigt i trångboddhetens namn....
(obs! bilden är från i somras)


Nu är det nog kanske rätt vanligt med trångboddhet just här där vi bor. Eftersom Manhattanhyrorna är nästan lika svindlande höga som vissa av husen här, så är det vanligt att man tränger ihop sig. Studenter bor med en eller flera s.k room mates. Familjer med flera barn och ibland även sina egna eller svärföräldrar bor tillsammans på ytor som man i Sverige kanske skulle bo 2 personer i. Det märks även på det viset att affärer som Container Store, Home Depot, Bed Bath & Beyond etc har mängder med olika lösningar för trångboddhet. Med lösningar menar jag då olika sätt att effektivt öka sin förvaring av saker utan att det ska ta alltför mycket plats i bostaden.

Här till höger i bakgrunden syns vad vi kallar vår "diaper station", alltså där vi förvarar blöjor och wipes. Det är ett Elfa lådsystem som vi köpte på Container Store. Dels för att få bort blöjförvaringen från bokhyllan där blöjpaketen tidigare låg. Men även för att få lådor där vi lägger Lill-Snorpans smutstvätt. Kanske inte heller detta så särskilt stilfullt att ha i vardagsrummet, men i brist på utrymme så hamnar förvaringen där.
Ni som såg hur det blev efter att vi klätt bokhylledörrarna med tyg kan här se hur det såg ut innan när dörrarna var genomskinliga.
(även denna bild är från i somras)


Såhär ser det allt som oftast ut vid soffan. Ja, i större delen av hela vardagsrummet faktiskt. Iallafall så länge Lill-Skruttan är vaken och aktiv. Alltså en lekplats.
På kvällarna försöker vi plocka undan det mesta, men vi har ingen bra förvaring till de flesta av hennes leksaker så det ligger på vår "att-skaffa-lista".


Förutom att vardagsrummet får tjäna även som lekrum samt blöjbytarställe, så har vi även skaffat oss en liten arbetshörna i form av Elfa hyllstystem. Under skrivbordet syns ytterligare en likadan förvaringsanordning som i bilden ovan. Här ligger för tillfället en del gamla leksaker och kläder som inte används längre.
Tyvärr är vi inte så ordningsamma vare sig M eller jag, så vårt skrivbord är ofta mer eller mndre belamrat med diverse saker, som pappershögar, kameror, ibland även kläder (!) etc. Det gör att vi ändå oftast sitter vid matbordet eller i soffan när vi använder våra datorer.


Så ja, Mitt Drömrum...?
Vackra inglasade vinterträdgårdsrum, mysiga bibliotek, film- och TV-rum, härligt stora kök, hobbyrum eller eget gym i all ära. Men inget av detta är för tillfället Mitt Dömrum.
Nej mitt Drömrum är nog just det där extra rummet vi inte har just nu.
Ett rum där Lill-Skruttan skulle kunna ha en egen säng och kanske det mesta av sina leksaker. Ett rum där man ev skulle kunna smälla upp en extra sängplats om man skulle få besök.
Ett rum där man skulle kunna klämma in vagn och blöjbytarstation.
Så att vårt vardagsrum återigen skulle kunna inta sin plats som just vardagsrum.
Eller kanske är mitt drömrum egentligen just detta?
Ett Vardagsrum som är ett Vardagsrum?!

18 kommentarer:

olgakatt sa...

Jag tycker ni lyckas fantastiskt bra att pussla in allt på den lilla yta ni har! Ni har det både smakfullt, praktiskt och trivsamt. På ett sätt är det säkert bra att tvingas begränsa sig - och inte unikt om man ser det i ett större sammanhang världen över. Men när er manhattantid är över återstår det att se hur ni reagerar:
1) brer ut er som sjutton och excellerar i prylar
ELLER
2) minns lärdomen och njuter av tomma ytor mellan möblerna

Själva lever vi tyvärr mest efter den första modellen,är jag rädd. På våra flera hundra kvadratmeter...
Något mitt emellan hade varit bättre, haha.

Annika sa...

Ja, jag som varit hemma hos er tycker också att ni är otroligt duktiga på att pussla ihop!
SMART! Compact living!
Ni har gjort bra lösningar!

Det är sant, man talar sällan om ytan här. Det står aldrig i annonserna hur stora husen, eller lgh är. Utan just som du säger: 3 bedrooms etc.
Min svåger sa en gång att han tycker det är OFINT att fråga ngn om hur många square feet deras hus har.
DET kan man ju inte hålla med om, precis.
Vaddå ofint? (har aldrig hört det påståendet av ngn annan amris)
Jag brukar fråga, och ofta har folk inte svaret i huvudet. Frågar man en svensk så vet ALLA exakt hur stort hus, eller lgh, man bor i.
Nej, jag antar att jag aldrig kommer att lära mig måtteneheten feet. Eller för den del bemästra detta med miles heller :-)

Jag förstår ju att ni längtar efter mer yta.
Men som du skriver är ju hyrorna på Manhattan helt otroligt HÖÖÖGA!!
Och jag tycker att ni gjort det bästa av ert boende!!
Kram och ha en fortsatt fin helg!!

Trillingnöten sa...

Det är det jag tycker är det värsta med New York - att det inte finns tillräckligt med utrymma i lägenheterna. Visst, man kan få en stor lägenhet, men den är ju liiite dyr. Jag förstår er och ert "problem" med utrymmet! Men ni har lyckats bra med det som ni faktiskt har. Verkligen bra planerat!

Anna, Fair and True sa...

Jag tänkte just att ditt drömrum är nog helt enkelt ett exra rum! I alla fall just nu! Jag tycker ändå att ni har fått till det relativt bra på den yta ni har. Jag brukar klaga på våra förvaringsmöjligheter men vi har ändå ca 13 kvm mer än er och ett riktigt kök samt två källarförråd. I alla fall är det smart som ni gjort att sätta för hyllor med dörrar eller tyg för bara oredan döljs så ser det ju genast så mycket bättre ut!

Kram!

HeLena sa...

Förstår att du längtar efter ett eget rum till dottern. Såsmåningom får du det säkert så:).

Christel sa...

Med den underbara utsikt ni har blir väl kompromissen lite trångboddhet. När barnen var små bodde vi mindre och man får ju hitta lite mer kreativa lösningar då än när man har stor plats. Er lägenhet verkar både mysig och kreativt utnyttjad. Fnissade lite när jag läste att ni har urvuxna kläder i skrivbordslådorna... önskar jag kunde skicka ett rum till lilla E, vi har ju ett extra, eller två.
Eftersom jag är mattelärare kan jag inte låta bli att skicka en enhetsomvandlare istället, fast du inte ville ha någon...
http://www.geodiswilson.com/sweden/Tools-Content-SE/SE-Conversion-Calculator/
Tack för de varma orden, det var verkligen roligt att vi kunde träffas när ni var hemma, blir det till sommaren nästa gång? Kram till er allihop!

Pratglad sa...

Min reaktion var också att skicka över några kvadratmetrar.... fniss... vad tror du tex om en klädkammare på 4 kvm som än så länge inte behövs... fniss fniss...?!?!

Hm... har ett gäng kvm som egentligen inte används och garderober som står mer el mindre tomma. Visst kommer de att fyllas så sakteligen, men å andra sidan klarar man sig bevisligen på MYCKET färre kvm än vad prinsen och jag disponerar... Tänkvärt ur ett klimatperspektiv...

Anne sa...

Jag tycker ni verkar ha fått till det supersmart, snyggt och praktiskt. Compact living som bäst helt enkelt. De stora fönstren och utsikten måste göra hela bostaden känns större, eller? Jag tänker mig i alla fall att den fina utsikten ger en känsla av öppenhet och frihet som gör att bostaden inte känns instängd på det sättet som samma kvadratmetrar gjort om lägenheten t.ex. haft en grannfastighet bara meter ifrån ert fönster och utsikten varit en tegelvägg.
Förresten, vad går hyrorna på i Manhattan? Du kanske nämnt det nån gång men minns inte, annat än att jag med chock reagerat på att de är höga. Men hur höga?
Kramis!

Saltistjejen sa...

Olgakatt,
tack! visst kan det vara svårt att begränsa sig. Jag tycker ofta att det är otroligt snygg och stilfullt att ha mycket öppna ytor och inte så plottrigt. Å andra sidan kan ett visst mått av "plottrighet" kännas hemtrevligt och mysigt. En balansgång alltså.
Kram!!


Annika,
jo compact living är det ju verkligen. Man skulle kanske kunna göra det än mer så med t ex ett sängloft i sovrummet. Jag ahr tänkt tanekn men sedan gett upp den med tanke på att det inte finns så stora sängar som loft. Och skulle man bygga alt specialbeställa skulle det bli alldeles för dyrt.
Haha vad lusigt att vissa verkar tycka det är ofint att fråga om antal square feet? Lite som att många inte vill prata "pengar".
Kramar!!


Trillingnöten,
visst är det så. Att bo här gör att man får göra avkall på just boyta. Tyvärr.
Kram!


Anna Fair and True,
ja du vet ju att vi bor trångt så det kasnke var lätta att gissa?! :-)
Man får som sagt försöka göra så gott man kan med det man har. Oavsett hur stor eller liten yta det handlar om.
Kram!


Christel,
jo utsikten är ju otroligt fin. Särksilt på kvällarna. MEN det trista är att man som alltid blir rättt hemmablind och nu är vi så vana aatt vi nästan inte tänker på den längre. Mer än ibland.
Tack för Konverteraren! Gulligt!
och ang besök så vet vi inte alls när nästa Sverigeresa blir. Kanske sommaren. Jag är sugen på att komma till Sverige på sommaren. Har ju inte varit i sommar-Sverige sedan 2006!!!!
Kramar!!


Pratglad,
haha ja det hade varit fint med 4 kvadratmeter extra faktistk!
Men visst är det så att man KLARAR sig på en relatibt liten yta om man måste. Me lite större yta hade självklart varit skönt tycker jag.
Kram!!


Anne,
tack!
Självklart gör våra stora fönster och stort ljusinsläpp att känslan inte känns så "trång" i lägenheten. Det är jag glad för. Hyrorna här är höga även om vissa av marknadshyrorna gått ner relativt stt nu efter finanskrisen. De kan dock stiga rejölt igen så snart värsta krisen är över.Vi bor ju i ett hus som hör till M´s jobb och det är de som sätter hyran. Det är ganska dyra hyror nu men detta beror på att vårt hus har en hel del extra "faciliteter" jmförrt med vanliga hyreshus här. Som ldkrum för barnen, innergård, gym samt tvättstuga. Det senare är ju inte så vanligt i husen här utan många måste gå med tvätten till Laundramats vilket jag är OTROLIOGT glad att jag slipper!!!! Vi har dessutom 24-hour bemannad front desk samt personal som jobbar här med städning och underhåll av alla gemensamma utrymmen.
Hyrorna kan skifta mycket mellan lika områden och typer av boende, men här i huset kostar en lägenhet som vår ca 1700 dollar i månaden + utilities. En 2-bedroom vilket är snäppet större än den vi har tror jag kostar ca 2400 i månaden + utilities. Så visst är det kostsamt.
Kram!

Petra H sa...

Jag tycker att ni har lyckats få det riktigt mysigt i er lilla lägenhet. Jag trivdes iaf väldigt bra när jag "bodde" hos er! Jag tänkte inte alls på att det var stökigt eller trångt, utan alltså mysigt och hemtrevligt. Men jag förstår så klart att ni skulle vilja ha en större lägenhet!! Det är ganska ovanligt med förråd även i lägenheter i Bryssel, trots att det inte är några skyskrapor där. Jag hade inget källarförråd och inga inbyggda garderober när jag bodde där och det var ganska jobbigt att hitta plats åt resväskor, kartonger, dammsugare etc.
Vi kollar ju hus i Bryssel nu och vi vill hitta ett med källare, eftersom vi har så mycket skräp som O säger ;-) Men också för att många hus i Bryssel inte är särskilt stora, jag har sett ett hus på 89 m2 och då är det TRE våningar högt!
Kram
PS Vi har förresten inte källarförråd i vår lägenhet här i PR - visserligen MYCKET STÖRRE än er, men ändå!?

Saltistjejen sa...

Petra,
kanske är förrådsutyrmme i lägenheter något svenskt??? Jag har aldrig tänkt på det men så har jag heller aldrig bott i lägenheter i andra länder än Sverige och så nu här.
Kram!!

Anne sa...

Intressant med info, tack!
Jag minns från Sex and the City där de pratade om lyxen att ha en "rent controlled apartment", där stod hyran stadigt och var inte marknadsanpassad. Tror Carrie hade en sån...
Intressepil och totalt nonsens, men kom att tänka på det bara.
Hoppas Ikea-turen leder till mer smarta och bra lösningar!

bejla_isflaket sa...

Oberoende av hur stort hem man har har iofs det rum där föräldrarna spenderar mest tid, en tendens till att bli till ett enda stort leksakshav. ;-) Jag hoppas dock verkligen att ni på något vänster får det där extra rummet, utan att det ska behöva kosta skjortan.

Saltistjejen sa...

Anne,
jo det finns sådana hyresrätter också här. Vissa områden är hyresreglerade. Känner en här som bor Brooklyn i sådan lägenhet. Nackdelen med de lägenheterna är att de väldigt ofta inte underhålls. Just p g a att ägarna inte får in tillräckligt med pengar för att kunna sköta underhållet så många av dessa områden är ganska nedgångna. Inte alla såklart. Nu har ju de flesta New-York-bor en helt annan inställning och andra krav på standard i sitt boende än en svensk. Jag ahr insett att man som svenk har extremt höga krav på boendestandard jämört med många andra nationaliteter. Och här i New York tycker ju många att det är helt ok att bo i ett "råtthål" bara de får bo i sin favoritstadsdel... :-)
Haha det är säkert stor skillnad mot amerikaner som bor lite utanför större städerna och ahr egna enorma hus! :-)
Kram!


Bejla,
visst är det så. De flesta jag känner har leksaker spridda i kök o vardagsrum. MEN det sköna med ett extrarum hade varit att man ändå haft mer yta i vardagsrummet när man väl plockade undan leksakerna... ;-)
KRAM!

Emmama sa...

Vi bor som ni i en tvåa men vi har ett stort kök där vi har plats för bord men också bokhyllor och en byrå (märkligt placerad kanske men det finns ingen annan plats.. Vi har också fått komma på smarta lösningar med tiden och suckar också ibland över att vi inte har det där extra rummet.. Vi har tack och lov ett loft (ca 50 kvadratmeter) där vi kan ha alla vinterkläder på sommaren och tvärtom. Det är gult värt. MEN, nåt bra, man blir bra på att bara omge sig av det man behöver och det är ju bra. Ni har planerat jättebra!

Stor kram!

Saltistjejen sa...

HeLena,
ledsen men jag såg att jag missat att kommentera din kommentar. Gulligt! Jo jag trot ju att vi kommer flytta till ngt större så småningom, frågan är bara när... ;-)
Kram!


Emmama,
ja du har alldeles rätt i att man tvingas bli mer selektiv på vad man kan spara och inte spara. Man måste regelbundet rensa bland sina saker... Det jobbiga är väl att mycket är Lill-Skruttans saker och en del av dem vill man ju gärna inte kasta även när hon "växt ur" det. Vare sig det gäller löäder el leksaker el annat. Att ha ett loft på 50 kvadrat låter lyxigt! haha det är större än hela vår lägenhet!!! ;-)
Kram!

Emmama sa...

Håller med! Vill inte heller kasta Gustavs gamla leksaker och pekböcker osv men brukar ha med lite hem till mamma och pappa varje gång vi åker. De har möjligheten att förvara mycket av det i sitt förråd. Hoppas ni kan göra samma så ni slipper kasta! :)

Saltistjejen sa...

Emmama,
tyvärr så har inte min mamma några förvaringsmöjligheter hon heller. Men ev kan M´s mamma ta hand om vissa saker. Å andra sidan tror jag inte hon är så pigg på det eftersom hon redan har en massa saker från både M och hans syster förvarade på vinden... Tror hon gärna skulle bli av med en del av detta först. ;-)
Kram!