lördag, januari 09, 2010

Nu är det nook!

Så har jag gjort det då.
Äntligen. Efter låååång betänketid och funderingar hit och dit.
Jag har även diskuterat lite fram och tillbaks med Marianne som var den som först fick mig intresserad. Samt lite med Annika eftersom hennes man var intresserad av detta han med. Tack för er input!

Jag ska erkänna att jag är dålig på det här med att läsa om alla detaljer, finesser och alla icke-finesser som finns. Om de olika märkena, typerna, modellerna. Pros and cons. Jag har kollat lite. Men måste säga att den mesta infon står M för. Han läser reviews och forum där det diskuteras hit och dit om olika funktioner och "måsten". Olika tekniker och format. Sedan berättar han för mig. Det han läst. Bekvämt? Jo, faktiskt. Och nu kände jag att "näe, jag vill banne mig slå till för annars lär det aldrig bli av." Jag började fundera redan för snart ett år sedan, men det var inte förrän under hösten jag verkligen kände att detta nog ändå kunde vara något för mig. For real.

Så idag blev det promenad till Barnes and Nobles.
Kände och klämde. Tryckte och vägde.
Jo, så får det bli!
Jag slog till.
Tjong!
Tyvärr är det väntetid.
Leveransdatum inte förrän om en dryg månad.
Men trots detta och trots att mitt beslut brände ett rejält hål i plånboken så känner jag mig barnsligt pirrigt GLAD!

Nu får vi se hur jag kommer tycka den dagen jag äntligen får den i min hand.
Min alldeles egen Nook.


16 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Kul! Jag har också funderat lite smått på en men inte allvarligt. Jag har dock tagit ett beslut här i dagarna att skaffa en iPhone! Den nya, 3GS. Väntetid på den också tyvärr. Peter är också den som gör en massa research, jämför, osv. Jag kollar lite också men inte alls lika noga. Det är mest positivt att han är så förutom att det ibland kan ta EVIGHETER innan han bestämmer sig! Då är det skönt om det bara är MITT beslut, som med iPhonen t ex.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
hahahahaaa! M är dock rätt snabb. Även om han kollar runt en hel del innan, enbart p g a hans allmänna teknikintresse.
Kul med iphone! Du lär bli lika "hooked" som alla gissar jag. Själv vill jag inte ha en så "stor" telefon. Jag gillar min lilla lilla smidiga även om den inte har några finesser.... Men den duger att ringa med och det är det enda jag behöver. Å andra sidan är det skitbra att ha M med hans iphone när vi är på stan. Vi har använt den mycket för att hitta affärer, restauranger etc i närheten av var vi är. :-)
Kram!

Trillingnöten sa...

Wow, vilket framsteg inom tekniken :) Den verkar ju faktiskt ganska behändig. Men köper man böcker och laddar ned? eller får man bökcer gratis eller lite billigare? Kan man skicka över till varandra? Spännande!

Ewa sa...

Så kul! Min C har pratat massor om en sån. Han var på väg att köpa en i USA förra året och han var i Tyskland i veckan och höll i ngn variant. Men de är bundna till landet man köper dem i så det är väl bäst att först ta reda på vad som behövs för att kunna använda den även här ;). Lite snopet annars:).

Det ska bli roligt att höra/läsa vad du tycker om din. Bland annat om hur det är att läsa på skärm, jag blir lätt trött i ögonen om jag sitter framför datorn för länge.
Kram

Anna, Fair and True sa...

Jag använder min mobil mer till att surfa än att ringa (sms:ar en del dock) så iPhone blir perfekt för mig! Den nya har dessutom mycket bättre kamera och snabbare surf (det är det S:et står för). iPhone är ju mer än liten dator än en telefon.

Sporty Spice sa...

Kul! Ska bli spännande att höra vad du tycker. Jag har ju snackat om att köpa en Kindle i flera månader. Men jag tror jag väntar tills det finns böcker/tidningar på svenska att ladda ner. Då såär jag till direkt. Och ang min bloggtävling (utlottning av Casall Power Yoga och Casall Pilates Boll) så är sista dagen imorgon måndag. Och jag har inte fått in supermånga bidrag så chanserna att vinna är STOR. =)

Annika sa...

That's the way to do it!
Nook it is!
De har ju Google bakom sig och därmed de allra flesta böckerna. Du ska se att inom nolltid går det att ladda ner mkt svenskt också.
Peters Nook kommer på fredag, enligt löfte. Då har vi väntar i ca en månad sen jag beställde den på B&N.
Spännande ska det bli då sden kommer! Pter sa att den första bok han ska ladda ner är den sista Stieg Larsson boken. Nu sitter han med näsan i "the girl who played with fire" hela tiden. Kul att han gillar dem så mkt.
Som sagt, jag tror på Nooken! Helt klart!
Bra val!
Kram!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja tekniken går framåt. men jag ahr förstått av M att just e-readers funnits lääänge men att intresset varit ungefär noll ända till för ett par år sedan. Och nu har det tagit ordentlig fart. En explosion vilket såklart ökar trycket och motivationen hos tillverkarna. Därav så många fler nya modeller som kommit/kommer nu.
Och ja, man köper eller lånar böcker. Kan köpa i bokhandel men även låna på bibliotek. För min del handlar beslutet främst om att det öppnar upp den svenska marknaden för mig med böcker. Att både köpa och låna. Annars är det ju itne så lätt att få tag på svenska böcker här... :-)
Kram!


Ewa,
det fina med just e-readers är att det INTE är en dataskärm. Nooken och jag tror även Kindle samt Sonys ereaders använder sig av s.k e-ink. Det är alltså en speciell teknik där skärmen är matt och "mörk" och därmed kräver externt ljus precis som en vanlig boksida. Detta gör att man ska kunna läsa länge utan att få trötta ögon viket man lätt får efter att titta länge på en dataskärm. Man kan dessutom läsa den utomhus i dagsljus utan att det är några som helst problem. Med en dataskärm är det ju svårt när det är väldigt ljust omkring.
Kul att få höra ifall din C senare slår till!
Kramar!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
nej jag tror också att just iphonne eller liknande är perfekta för vissa peroner som använder sin mobil till så mycket mer än att bara ringa eller texta. Tycker själv det verkar superbra men vill inte kånka runt på en så stor device.
:-)Sporty Spice,
ja jag vet ju att du är intresserad av en kindle. Kul!
Och jag hoppas det ska gå bra att köpa och låna svenska böcker. men de jag hört berätta om det verkar ju tycka det är jättesmidigt. Bl a Marianne, SweFlo och SunnySwede.
Jag kolladein din tävling igårkväll men var för trött för att orka se m jag kunde ta reda på det man skulle! ;-)
Kanske hinner jag idag istället. Jag BORDE ju dra igång med träning nu...haha!
Kramar!


Annika,
aha så han får sin så snart!! lYLLOS! jag vill så gärna ha min snart också! :-)
Jga fastnade också för just Nooken. Till viss del säkerrt också för att det och Sonys är de enda jag kunnat titta och känna på IRL, och då kändes Nooken snäppet bättre för mig. Sedan vet jag inte om det ev är fler "barnsjukdomar" på den efterom det är deras första e-reader jämfört med Sonys som ju är deras 3:e generation. Men det får vi se. M sa att det mesta sådant är ändå "bara" mjukvara och sådant är lätt att fixa vartefter med olika uppdateringar. Vissar har tyligen redan släppts för saker som många klagat över. Men vi får se som sagt. Jag tror det kan bli super för mig. Jag vill ju sååå gärna kunna komma de svenska böckerna och hoppas kunna göra det lättare med en e-reader. Noken stöder dessutom de format som svenska (och jag tror även amerikanska) bibliotek har vilket känns bra. Tror de flesta bibliotek har eböcker i pdf eller epub format (eller vad det nu heter). I vilket fall hade nooken båda dessa format. Sedan är det ju som du säger så att man ahr MASSOR av böcker att välja bland via B&N vilket känns superbra!
Du får berätta senare vad P tycker om sin när han väl brjat använda den!
Kram!

Ewa sa...

Tack för info:)! C har varit inne på en sån så länge att det lär nog inte dröja länge tror jag ;). I nyaste nr av Computer sweden ser vi precis nu att det står en artikel med rubriken "Fördel för läsplattan".
Kram

mikebike sa...

shit. prylbögen i mig kvider av vill ha. men sedan funderar jag lite till. Fan jag orkar inte med att digitalisera mer i mitt liv nu. vill dock höra hur den är när du haft den och testat den lite.

Saltistjejen sa...

Ewa,
hoppas att han kan hitta ngn som passar honom!
Kram!


mikebike,
hahaha! ja det är inte alltid lätt att veta vilka tekniska prylar man verkligen vill ha....
Kommer självklart att skriva senare om den när jag haft den ett tag och sett hur den verkar.

mammigranten sa...

Blir lite avis! Skulle också vilja ha en...
Maken här står också för all research och sen får jag välja mellan de han väljer ut, man har ju lite krav på utseende och dett gäller det mesta, som telefon, tv, dvd mm.
Kram

Saltistjejen sa...

Mammigranten,
ja det är rätt bekvämt att ha en "tekniknörd" hemma ibland. Som verkligen gillar att läsa och kolla och jämföra. Sedan också fixa med grejerna om det behövs när man väl har dem.
Kram!

Marianne sa...

GRATTIS! Hoppas nu att du ska bli nöjd. Jag är väldigt nöjd med min, även om den inte funkar med Macen. Ska se om man kan uppdatera det, men det blir i såä fall inte förrän jag är hemma igen från Sverige.

Laddade precis ner tre svenska böcker från bibblan i Sverige att ta med mig på resan. Så himla bra att slippa kånka på böcker och att ha typ tio sidor kvar när man ska åka och behöva släpa på en i princip utläst bok.

Såg att Sony har kommit ut med en som är kompatibel med Mac. Nå, jag hoppas att jag kan uppdatera min.

Kram!

Saltistjejen sa...

Marianne,
jag gissar att du ska kunna uppdatera din. Jag tror M hittade ngt om det när han surfade omkring för att leta info om olika ereaders. Att Sony sklle komma med ngn mjukvaruuppdatering så att deras tidigare modeller ska bli Mac-kompatibla.
Jag längtar så efter att få nooken i min hand!
:-)
Kram!