måndag, augusti 12, 2013

Västerbottenpaj

På begäran kommer här även receptet på den västerbottenpaj som vi gjorde till vår kräftskiva i lördags. Det är verkligen både enkelt och jättegott!

Pajdeg
100 g smör
100 g (1 2/3 dl) vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning
200 g grovriven västerbottensost
2 ägg
2 dl mjölk eller grädde
salt och nymalen svartpeppar


Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader. 

2. Pajdeg
Hacka samman smör och mjöl till en smulig massa, eller mixa i en matberedare.
3. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg.
4. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, och ställ den i kylen i en halvtimme.
5. Picka pajskalet med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.

6. Fyllning
Fördela västerbottensost i pajskalet.
7. Blanda ägg, mjölk, salt och peppar, häll det över osten och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter.


Som sagt otroligt enkelt och väldigt gott. Jag har även gjort en variant av den där vi lade i lite rökt lax i bitar också. Även det blev också himla gott.

4 kommentarer:

Sahra sa...

Jag är inte superförtjust i paj, men just västerbottenpaj är ju svårt att motstå. Med en god krispig sallad. Kram

Lisa sa...

Tack Saltis! Jätte snällt!
Kram

Martina sa...

Ja det är ju sa gott med västerbottenpaj, men jag undrar vilken ost i Frankrike som mest liknar västerbotten?
Kramar

Lotta sa...

Å, så gott. Det här måste jag testa. Jag är tokig i paj, älskar västerbotten. SÅ vilken bra kombo ;)

Kräftor längtar jag efter nu. Det går bli en vända till Ikea!

KRAM vännen!

Lotta