fredag, november 13, 2009

En kväll i Vänskapens och Vetenskapens tecken

Tillbaka efter en härlig kväll ute.
Först middag med mina vänner ffrån förra labbet. Vi träffades på en burmesisk restaurang Café Mingala, inget fancy ställe men maten var väldigt god!
Att träffa vänner och äta gott, och få skvallra lite och prata om ditt och datt. Uppdatera sig om vad som hänt "sedan sist" och bara på något vis få vila i en känsla av samhårighet och gemenskap är underbart tycker jag! Jag känner mig verkligen otroligt lyckligt lottad som hamnade där jag hamnade när vi flyttade hit. En stor del av min vänkrets är personer från mitt förra jobb. Till viss del beror det säkert på mig själv också. Jag är en väldigt social person med stort socialt behov vilket säket bidragit en del till uppbyggandet av det sociala nätverk jag har här idag. För mig är det oerhört viktigt. A och O faktiskt. Utan vänner vet jag inte vad jag skulle ta mig till.

Efter middagen en föreläsning som var av den sorten som man bara får lyssna till någon sällsynt gång ibland. Magisk. "Imaging the process that built embryos and organs". Det var helt otroligt bra! Allt. Vetenskapen, presentationen. Mycket fakta, ännu mer humor, briljans. Fantastiska saker. Jag skulle kunna tänka mig att betala ganska mycket pengar för att få möjligheten att titta in i Scott Frasers hjärna om så bara för en dag. Se hur han egentligen tänker. Vilka kopplingar som sker i hans huvud. Vissa personer bara har det där lilla extra. Och nu talar jag inte alls om attraktionskraft eller så, utan om hjärnkapacitet och förmåga att använda den på ett makalöst vis. Ja jag säger det igen, det var ett fantasiskt seminarium! Här är en några år gammal intervju med Scott Fraser i JCB (The Journal of Cell biology, vol 177) för er som eventuellt råkar vara lite intresserade av att få veta mer om ett nutida (i mitt tycke) geni.

Efter detta otroliga seminarium gick jag coh två av mina vänner ut för att fortsätta tjattra över en öl. Ytterligare något jag verkligen njuter av. Att sitta och ta en öl med ett par av sina bästa vänner och prata om allt mellan himmel och jord är något som ger mig energi. Och då pratar jag om energi på djupet. Jag vet att jag med största sannolikhet kommer var trött imorgon på grund av att det varit en lång dag och kvällen blev sen. Men trots detta så är sådana här kvällar verkligen värda sin vikt i trötthet, för man får energi på ett annat plan. För mig handlar det om att ladda batterierna. Att fylla på sin tank med socialt bränsle är nödvändigt för mitt välbefinnande.

Nu kan jag sova riktigt riktigt gott.
Imorgon är en ny dag och inte vilken dag som hels utan Fredag!
Dessutom fredag den 13:e! Undrar just vad det ska innebära haha. Jag är inte skrockfull så troligen kommer det bli som vilken fredag som helst. Jag är mest av allt bara glad över att det är fredag! För fredag betyder "snart-helg" och det har jag ju längtat till sedan i måndags....

15 kommentarer:

Suddrik sa...

Låter härligt! Man går ut för sällan! Det är roligt hur mycket vänner man har här, jag vet inte hur det är med dig, men jag har mycket fler än jag någonsin hade i Sverige! Det spelar säkert in att man söker sig ut när man är helt ensam, dessutom har jag varit hemma, men ändå, hur mycket man än kämpar i Sverige, tycker jag att det är himla trögt!

Godnatt på dig, ha det så bra!

olgakatt sa...

Fredagar den 13 är lyckodagar - mitt "sagobarn" Olof (nu veterinärstuderande) är född en fredag den 13! Jag tänker alltid på honom sådana fredagar.

Tack för länken till Scott Fraser-intervjun! Skarp kille med fötterna på jorden och ett fascinerande ämne! För en som följt utvecklingen från "ångröntgen" till MRI upplever man ju att det bara går fortare och fortare. Jag minns första gången jag hörde en föreläsning om MRI, långt innan det fanns för praktiskt bruk, men såna som Fraser kunde ju tänka sig utsikterna. En av mina stöddiga kirurgkollegor uttalade sig då föraktfullt om omöjligheten av tekniken, haha. Men han hånade också upptäckten av helicobakter pylorii som orsakar magsår. Så han har fått äta upp en del!

Millan sa...

Later som en kanonkvall fran borjan till slut! Jag kan bara halla med om att vanner ar otroligt viktiga. De ar sakert storsta anledningen till att ni trivs sa bra i NY dessutom!
Kram och trevlig helg!!

Taina sa...

Vad roligt Saltis! Det är som du säger, vänner kan ge så mycket energi. Att sedan förgylla kvällen med ett fascinerande föredrag är pricken över i:t.

Hoppas du har sovit gott för NU ÄR DET FREDAG!!!

Kramar

Desiree sa...

Låter otroligt härligt och mysigt. Det är nog precis det du tar upp som jag saknar så otroligt mycket. Det har jag inte alls haft här sedan vi flyttade hit och det är nog därför jag längtar hem mycket. Att kunna umgås med vänner och ha det bra, ha en sådan kväll du just hade det längtar jag så otroligt mycket efter. Ha en fin och skön fredag även om det råkar vara den 13:e. Hur mår lilla Ella och M?

Saltistjejen sa...

Suddrik,
nej jag har faktiskt inte mer vänner här än i Sverige. Mitt nätverk i Sverige var dock rätt stort (tror jag) så att ha lika många vänner här eller fler skulle för min del varit svårt att upnå ;-) Särksilt med tanke på hur mycket tid jag spenderar på jobbet. Kanske är det inte underligt att flera av mina vänner här är nuvarande eller f d kollegor...:-)
Men även andra såklart.
Mitt nätverk här känns iallafall just nu tillräckligt för att jag ska trivas med min vardag. Men jag kan sakna mina "gamla" vänner i Sverige mycket. Vi har i och för sig haft tur för många av våra vänner i Sverige har kommit hit och hälsat på oss under de år vi bott här.
Kram!!!


Olgakatt,
visst är det fantastiskt hur vissas personers hjärnor kan fungera! Jag är fascinerad och imponerad! Sådana personer som Fraser känns som om de också borde kunna få ett Nobelpris enbart för att de utvecklar teknologin så enormt mycket! Ja jag var väldigt glad att jag kunde gå hans föreläsning igår, men tycker det var synd att M inte kunde eftersom han var hemma med Lill-Skruttan.
Kram!!!


Millan,
ja det var en jättebra kväll. Fast idag är jag lite seg, haha! ;-)
Och visst är en av anledningarna till att vi trivs så bra här den att vi haft möjlighet att lära känna en hel del nytt folk. Utan den sociala biten vet jag att åtminstone jag skulle må rätt dåligt i längden.
Kramar!


Taina,
japp idag är det FREDAG och det känns otroligt skönt!!!!!!!!!!
Och gårdagskvällen var verkligen lite extra. Jag är trött idag och lite seg, men känner att det var det värt! :-)
Hoppas ni får en riktigt bra helg!
kram!


Desiree,
visst är det så att det är enormt viktigt att hitta personer i sin imgivning som man känner att man trivs med. Som man kan skapa vänskapsband till. Det behöver inte alltid vara "på djuet" men mer än helt ytiliga bekanta ändå. Så känner iallafall jag. Troligen är det enklare att få kontakt med personer här i NYC än där ni bor nu. Här är folk völdigt vana vid att det hela tiden kommer nya personer. och de flesta har olika bakgrund och kommer från olika delar av världen vilket också gör att jag tror de är öppnare för att lära känna andra i samma situation. Men även mina merikanska vänner här är väldigt öppna. kanske en lite annorlunda mentalitet än i Södern?
Hoppas nu att du och C får en fin helg!
Kram!!!

Annika sa...

Frdagen den 13 har aldrig skrämt mig, no way!
Jo filmen kanske, men inte datumet...hehe!!!
KUL att gå ut. DET är det alltid!
jag älskar att gå ut, och extra kul är det i goda vänners lag!!
Lät som en toppenkväll in old NYC!!
Kram!!!

Saltistjejen sa...

Annika,
haha nej inte mig heller egentligen. Jag är inte skrockfull. Ofta vet jag knappt att det ÄR fredag den 13...
japp det var en superkväll igår!Men idag är jag lite seg...haha!
Nästa vekca ses ju VI!!!! KUL!!
Jättekram från mulet NYC

Marianne sa...

Härligt med sån vänskap att man just kan sitta och bara babbla om allt och inget. Ja vad gjorde man utan vänner? Ingen aning!

Kul med ett nutida geni. Men jag tror att hans artiklar är lite för högt över mitt lilla huvud : )

Hoppas veckan blir bra!
Kram!

Emmama sa...

SKÖNT! Så kände jag igår när jag var på en god väns bröllopsfest, så skönt att vara för sig själv med bara sig själv att se efter en liten stund. Ger massor av energi!

Kram!

Damitri sa...

Marianne,
javisst är det otroligt viktigt med vänner! Och att få tid att sitta ner och prata är så mysigt.
Du hade säkert gillat föreläsningen av Scott för den var på en väldigt bra nivå. han förklarade saker på ett begriligt sätt för en som inte alls är insatt vare sig fysik eller matematik eller ens biologi.
Kram!


Emmama,
ja det är verkligen underbart att kunna umgås med folk man tycker om utan att hela tiden ha "koll" på vad ens barn gör och itne gör. Skönt att vara vuxn också.
Kram!!

Saltistjejen sa...

Ojojoj! Har visst svarat på en dator där jag inte var inloggad!!!
Men det är inte Damitri utan Saltis som svarat både Marianne och Emmama!!!!!

Marianne sa...

Hahaha, jag tänkte det, hemskt vad många alias du har : D

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Läser ikapp...

Vem är den där Damitri egentligen?! ;)

Jag är absolut int skrockfull - flög ju t o m fredag den 13:e!

Vänner är verklige a och o! Som du vet är ju jag som du - får energi från att träffa människor och snacka! :)

Burmesisk mat lät intressant! Var det som indiskt?

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
Haha Damitri är M.
När jag använder hans dator glömmer jag ibland bort att han är inloggad och svarar bara utan att logga in som Saltis.
Visst är vänner viktigt!!!
Burmeiska maten var mer som kinesisk fast starkare tycker jag. Men det fanns ju många olika rätter så det kan säkert variera.
Kram!