söndag, november 01, 2009

Pippi & Harry

Gårdagens Halloween blev riktigt lyckad!
Efter att vi blivit tillfrågade om vi ville gå en "trick-or-treat-runda" tillsammans med Lill-Skruttans dagiskompis R och hans föräldrar så gav vi oss ut på stan för att se ifall vi skulle kunna hitta någon dräkt till henne. Medan vi sprang runt ringde en kompis och samtalet slutade med att vi bjöd hem även dem till oss på kvällen. För att göra det enkelt för oss så hade vi redan innan bestämt med R´s föräldrar att vi skulle beställa hem mat och därmed behövde vi inte tänka på att laga någon middag till allihop. Skönt! Sådana här gånger är det oerhört bekvämt att bo i New York City. Det är inte enbart möjligt att beställa hem riktigt bra mat till dörren, utan det är dessutom ett väldigt vanligt sätt att umgås. Detta att antingen att ses ute på restaurang eller att beställa hem mat tillsammans. Så detta ses inte alls som någon form av nödlösning eller så, utan är som sagt något som många gör ofta. För en småbarnsfamilj underlättar det något enormt!

Däremot visade det sig att det var stört omöjligt att hitta en dräkt till Lill-Skruttan. Vi testade i en del av de barnaffärer som brukar sälja Halloweenkostymer för barn men självklart var allt slut. Vi gick även förbi en affär som säljer olika maskeradkostymer och dräkter men det var en lång lång ringlande kö utanför den så vi struntade helt enkelt i detta och kom fram till att det bara var urkorkat att springa runt en hel dag och leta efter en nål i en höstack. I stället kom vi fram till att vi skulle försöka få ihop en Pippi-outfit till henne av hennes egna kläder där hemma. Detta lyckades rätt hyfsat måste jag säga. Det är inte porträttlikt, men Pippi-känslan tycker jag att vi lyckades fånga, de få fräknarna till trots. Hon ville absolut inte att man skulle "dutta" dit några fräknar så det blev kanske tre eller så innan vi gav upp...

Kvällen blev otroligt lyckad och både Lill-Skruttan och R tyckte att det var väldigt spännande. Dagiskompisen R kom till oss vid 18-tiden utklädd till ingen mindre än Harry Potter! Det var den minsta och sötaste lilla Harry Potter jag sett. Såpass liten att hans Gryffindorhalsduk fick bäras av mamma K eftersom den var på tok för stor för honom själv. Men detta bekymrade honom inte det minsta. Istället sprang han glad i hågen ut på detta äventyr klädd i sin cape samt en slips i Gryffindors färger.

Grannen hade en värstingdekoration utanför sin dörr. En gigantisk spindel som rörde benen samt andra lysande saker som pumpor och spöken. Både Lill-Skruttan och R eller ska jag kanske kalla dem Pippi Långstrump och Harry Potter, var ytterst fascinerade av spindeln. Den gjorde tydligen så starkt intryck på Lill-Skruttan att hon även idag pratade om den och ville ut och titta på den. Tyvärr hade grannarna nedmonterat den nu men en spindel modell mindre fanns fortfarande i ena hörnet. Till och med när vi skypade med Svägerskan så satt Lill-Skruttan i sin stol och pekade idogt åt samma håll och upprepade envist något som vi inte riktigt kunde tyda. Men det visade sig att det var spindeln som hon ville visa dem. Så självklart tog vi en promenad ut i korridoren. Jag bar på datorn (tur vi har trådlöst internet) och kunde följa Lill-Skruttan som glad och nöjd visade den lilla spindeln för Svägerskan och Loff.


Även själva "Trick-or-treat-rundan" gick bra och det var riktigt roligt att vara med barnen på deras första Halloweenrunda. Först var Lill-Skruttan lite överväldigad av allt tror jag. Särskilt av alla "stora" barn som vi mötte under vår trick-or-treat-runda. Hon förstod först inte heller att hon skulle ta en godis från alla dörrar vi ringde på, men efter ett tag gick hon fram och tog en godis när skålen hölls fram. Haha, fast sedan ville hon inte släppa godisbiten utan höll den hårt i handen. Fram till nästa dörr. Då gick hon morskt fram till den utsträckta skålen och vips hade hon lagt dit godisen hon hållit i handen. Mycket nöjd och glad. Man får och man ger...


Första anhalten var grannens dörr där Lill-Skruttans kompis W bor. Han öppnade iklädd sin Halloweenkostym och bjöd självklart på godis! Där ville Lill-Skruttan sedan gå in och leka så det tog en stund att övertala henne att vi skulle gå vidare. Sedan följde ytterligare några våningar och dörrar. För var dörr blev Pippi och Harry mer och mer säkra på vad som förväntades en kväll som denna. Även i vårt hus så är det regler för Trick-or-Treat. Man får endast ringa på dörrar som är utsmyckade med Halloween dekorationer och det hela pågår endast melan kl 18-20.


Utanför en av dörrarna hade de ställt ut fint karvade pumpor. Både Lill-Skruttan och R var mycket fascinerade av denna. Sedan de karvade ut pumpan på dagis så har i varje fall Lill-Skruttan pratat mycket om just "pankin". Visst är de söta lilla Pippi och lilla Harry!?!


Väl hemma i lägenheten igen lektes det hej vilt och däremellan ringde det på dörren där utklädda barn i en strid ström kom för att tömma vårt godislager. Även detta moment var såklart spännande för Pippi och Harry. Det är ju inte var dag det ideligen ringer på ens dörr och när man öppnar står olika gäng med utklädda barn där. Vid halvåttatiden kom även våra vänner M och U och kvällen blev fylld av prat, skratt och god mat (vi beställde hem sushi) och dryck. En riktigt härlig kväll med vänner precis som det ska vara!
Det känns verkligen som om Halloween är en riktig "barnhögtid". Självklart vet jag att alla åldrar firar mer eller mindre, men det var verkligen roligt att se alla barn som kom utklädda i huset. Så mycket spänning och glädje i luften. Nästan lite som man minns att man själv kände inför julafton faktiskt. Och såhär i efterhand är jag jätteglad att vi gick på en "Trick-or-Treat-runda" med Lill-Skruttan också. Även om hon är för liten för att verkligen förstå vad det handlade om så hade hon verkligen roligt! Det får vi tacka R´s föräldrar för. Utan dem hade vi struntat i detta och tänkt att det får bli nästa år när hon är lite större.

Kvällen med mat till alla, sedan pyjamasparty för Lill-Skruttans del. R körde den mer lättklädda varianten då slips och väst åkte av och så småningom även brallorna. Vi vuxna behöll våra kläder på. Det kändes både trevligast och säkrast så, haha!

Nu är det ny vecka igen. Den kommer bl a att innehålla ett stycke födelsedag. Inget är planerat än så vi får se hur den ska firas. I helgen ställde vi även om klockan till vintertid. En vecka efter att den ställdes om i Europa. Så nu är vi åter 6 timmar efter istället för 5 som det var de gångna sju dagarna. Det känns lite konstigt att det redan är november. Jag tycker att hösten gått lite väl fort. Det känns som om det nyss var början av september och jag undrar vart tiden tagit vägen. Men här är ju hösten ganska fylld av högtider som Halloween, Thanksgiving och sedan jul. Till jul åker vi hem till Sverige. Biljetterna är bokade. Men innan dess ska vi bl a hinna med en Thanksgivingfest som vi just blivit inbjudna till. Av M och U som syns på bilden ovan. Jätteroligt! Vi har firat Thanksgiving med dem ett år tidigare och jag ser fram emot att år göra det igen.*) Bildkvaliteten på en del av bilderna blev inte så bra. Fotade några utan blixt men belysningen var såpass dålig att de blev lite suddiga. Men jag ville ändå visa dem så ni får ursäkta om ni tycker de ser lite oskarpa ut.

28 kommentarer:

olgakatt sa...

Tror intresset av särskild utklädsel kommer att öka med tiden - nu var det ju perfekt med Pippi-frisyren!
Älskar att Ella gav tillbaks godiset vid nästa ställe! Tänk om vi kunde fungera så allihop!
Kram

underytanjag sa...

Hej! SÅ roligt ni har haft det. Halloween ÄR ju inte riktigt samma sak här.. och ärligt talat är jag mer för att tända ljus på gravarna och hedra våra kära bortgångna än likeom ännu en "helg" för köpmännen.. MEN för barnen blir det ju speciellt förstås. Det kom ett par små häxor förbi här men alla barnen var ju så sjuka och det var när maken var ensam hemma med dom så dörren öppnades aldrig. Men vi fick ju förklara för pojken vad det gällde sen och han ville ju omedelbart gå ut han också febern till trots och han insisterade på att HAN skulle ge bort godis istället. Så vi får väl göra det nästa år kanske...

Anna, Fair and True sa...

Vilka söta Pippi och Harry!! Det blev ju perfekt utklädnad. Det behöver ju inte vara så speciellt när det handlar om an 1½-åring.

Så ingen blev rädd för någon farlig skriket-utklädd person eller så? Jag var barnvakt åt en 4½-åring några timmar i lördags och vi var i lekparken på Nytorget på Söder. Där var det en del barn som var utklädd, bl a med just Skriket-maskar. Men lilla E sa: "jag vet att det är en människa under masken så jag blir inte rädd". Antar att de pratat en del om det hemma.

Kram!

P.S. Är det du eller M som fyller år?!

Anna, Fair and True sa...

Förresten, kanske bra att hon lämnade tillbaka godiset så slapp ni ta den fajten!

Millan sa...

haha sa sota de ar!! Det ar riktigt roligt att kla ut de sma tycker jag! Och faktum ar att aven om vi aldrig firade Halloween som barn sa tycker jag att det har blivit en rolig tradition med var nya familj nu nar vi har barn :-).
Hosten har verkligen gatt fort. Men visst ar det mysigt med alla helger och traditioner som dyker upp den har tiden pa aret. Vi hade ju Halloween i helgen och nu ar det Bon Fire night pa torsdag med fyrverkerier och grejer och sedan ar ju hela december fyllt av tradioner. Mysigt varre tycker jag! :-)
Kram

Camilla sa...

Vilka kul kosytmer! Pippi och Harry det ar ju helt klockrent.
Hoppas nu att de fick mycket godis med sig hem.
En riktigt mysig Halloween verkar ni ha haft.

Kram

Saltistjejen sa...

Olgakatt,
jodå senare kommer det säkert vara mycket bestämda åsikter om vad hon vill vara utklädd till. Nu var hon fösrt bara lite arg när vi skulle sätta upp håret i tofsar och sedan när vi skulle dutta fräknar. men sedan var hon glad och tyckte det var skoj!
Kramar!


Underytanjag,
jo visst är det annorlunda i Sverige. Jag tyckte Halloween var rät skoj när det böjade komma mer till Sverige men hade ändå liten kluven inställning eftersom jag tyckte att det till stor del handlade om att afförerna ville sälja sälja sälja. Men efter att verklgien firat det lite mer här nu sedan vi fått barn (iår alltså vi firade inte förra året alls) så känns det verkligen som en rolig barn- och familjehögtid!
Vad gulligt med din son som ville ut och ge bort godis! Hoppas nu att de frisknar till snart. Det är inte roligt med sjuka barn.
Kram!!!


Anna Fair and True,
det var ett större barn med sådan mask samt svart hellång "dödenkappa" som ringde på dörren. Då blev nog både Pippi och Harry lite mer försiktiga faktiskt. De kom inte fram utan stod bakom mig som öppnat dörren och gav godis. På dagis är utklädnader på Halloween förbjudet just p g a att det tidigare år har varit små barn som blivit rädda för de mer läskiga kostymerna.
Ang godiset så lämnade hon itne tillbaka alla hon tog, så några tog hon med hem. Men eftersom hon inte har ngn aning om VAD det är för ngt så var hon aldrig intresserad av dem. Hon har inte ätit godis än så hon vet inte ens att man KAN äta dem.
:-)
Kram!


Millan,
visst håler jag med dig. Halloween har tidigare inte alls varit något jag känt så mycket för. Ett par år i Sverige har vi firat lite mer vänner och klätt ut oss ibland men det har varit mest ett kul event men utan så mycket "känsla" som man har för högtider som man minns från det man var barn. Nu tyckte jag det var jättemysigt och roligt. Helt klart känner jag annorlunda nu efter årets Halloween när man varit involverad på ett nytt sätt.
Kramar!!

Saltistjejen sa...

Camilla,
tack! Ja det blev bra, men jag tror inte att Pippi är så känd här så jag gissar att vissa knappt visste vem hon var...!
Det blev inte så mycket godis med hem för vi gick ju inte någon stor runda, men det var tillräckligt. Lill-Skruttan äter ju inget så det blev bara lite påfyllning till oss. :-)
Kramar!

Desiree sa...

Jag tycker att lillskruttan blev så söt i sin Pippioutfitt! Passar henne jättebra och jag tror ni gjorde helt rätt som övergav den vilda jakten på dräkt på stan och istället hittade på något eget. Den lille Harry Potter var ju också helt otroligt söt. Även om detta är en högtid för alla åldrar så är det ju främst de små som den är till för och de är ju just de små som lilla E och hennes vänner som är de allra sötaste och roligaste att få till sin dörr. Verkar som om hon fick en toppenkväll som verkligen uppskattades. Ni fick också en mycket trevlig kväll ser jag. Det låter verkligen toppen att alltid kunna ha ett stort och undrbart utbud på resturanger att kunna beställa hem mat från. Jag förstår verkligen att det underlättar så många gånger! Då kan man ju bjuda över fler på studs precis som ni gjorde utan att det försvårar. Jätteskoj att ni även blev inbjudna på T-giving hemma hos era vänner. Det tycker jag fortfarande är en svår högtid. Det är ju så familjebundet och då man är två svennar här och inte har någon tradition eller känsla för högtiden blir det svårt att fira den. Jag tror vi kommer att åka iväg en liten sväng någonstanns. Kul även med födelsedag som annalkar. Ha en riktigt bra vecka.

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja visst är det BARNENS högtid frramförallt! Det tycker jag särksilt efter igår! Jätteroligt att få ta del av det.
Både att gå runt och att få ge ut godis.
Thanksgiving här är nog väldigt annorlunda jämfört med hos er. Här bor ju många som inte är amerikaner och som inte traditionellt firar T-giving. Men som ofta drar ihop ngt då och bjuder in vänner. Vi har spenderat T-giving hos vänner de flesta av åren här. Men som sagt det r väl för att de inte åker hem till några familjer då eftersom de int eär amerikaner. Alla amerikaner vi känner försvinner såklart hem till föräldrar och svärföräldrar den helgen. Men det låter kul att åka iväg också som ni planerar.
kramar!!

Annika sa...

Ja, så söt hon blev som Pippi! Vilken liten sötis.
harry Potter är nog den sötaste HP hittills! OJ vad gulligt!
Barnen verkar ha trick or treatat ordentligt i ert hus! VAD KUL!!
Ni slapp ju regnet på det sättet. DET gjorde inte vi!!
Vissr har hösten gått fort. Ruggigt fort. Nu får det stilla sig lite innan det är dags att åka hem till sve...
Är inte redo alls, känner jag...
Kramar!!

Annika sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Saltistjejen sa...

Annika,
ja det är en riktigt rush under Trick-or-treat här. Men så bor det extremt många barnfamiljer i husen och det är ju mååånga lägenheter. Så det är inte konstigt.
Och ja hösten har bara sprungit iväg känns det som!
Som vanligt tycker jag att man knappt hinner med årstiderna utan känner sig mentalt redo för dem när de redan är på väg att förändras...
Kramar!

Petra H sa...

Ha ha, Ella är ju bara såååå söt och så gulligt att hon lämnade tillbaka godiset ;-) Det var ju en perfekt utklädsel, det behöver ju inte vara så avancerat när de är små. Men hu för den där spindeln! Kul att se bilder från korridoren, jag känner ju igen mig...
Jag tror att resten av hösten kommer att gå jättesnabbt - som du skrev, först är det Thanksgiving och sedan är det ju Advent och jul. Os lillebror har bokat biljett nu (tror vi!) och kommer den 21 november och stannar över T-giving, kul!
Vi såg El Orfanato (The Orphanage) igår - TACK!! Och vilken bra film!! Men hur fick den där gamla tanten tag på pojkens "file"? Det låg jag och tänkte på igårkväll...
KRAM! Saknar er!

Saltistjejen sa...

Petra,
ja det blev en bra utklädsel och det kändes helt ok at inte springa benen av sig för att köpa någon superproffsig outfit. Det dög så bra så. Huvudsaken är ju att abrnen hade kul!
Roligt med O´s bror! Då får ni fira T-giing med en liten del av familjen ändå! :-) Mysigt!
Kul att du gillade filmen!!!!! Jag tycker den är grymt bra!! Hm jag tror jag fudnerade på detsamma efter att vi sett filmen men minns inte ifall jag kom fram till ngt bra svar???? Måste kanske se om den...?! :-)
Kramar!!

Saltistjejen sa...

Petra,
ja det blev en bra utklädsel och det kändes helt ok at inte springa benen av sig för att köpa någon superproffsig outfit. Det dög så bra så. Huvudsaken är ju att abrnen hade kul!
Roligt med O´s bror! Då får ni fira T-giing med en liten del av familjen ändå! :-) Mysigt!
Kul att du gillade filmen!!!!! Jag tycker den är grymt bra!! Hm jag tror jag fudnerade på detsamma efter att vi sett filmen men minns inte ifall jag kom fram till ngt bra svar???? Måste kanske se om den...?! :-)
Kramar!!

KARLAVAGNEN sa...

Bedårande!!! Absolut jätte-gulligt!

Stef sa...

Detär så roligt med halloween! Så fina dom var! kramar

Suddrik sa...

Har skrivit klart för idag och läser lite blogg...
Hur 17 lyckades ni få till så bra Pippi-kläder av vad ni bara har hemma?? Bra jobbat! :-D

Jag tänkte på en grej, du vet, enklaste av allt, spöke av gammalt lakan med hål i, jag har inte sett ett enda. Varken i år eller i fjol, och i år såg vi MÅNGA. Harry Pottor (fast ingen lika söt som R) och jättekaniner och blottare, you name it, men inga spöken.

Vad bekvämt att ni kunde gå i trapphuset, vi var glada över att det var uppehåll efter 1 veckas regn, men det blir ju en hel del promenerande i villaområdet. Jag ska leta upp ett flerfamiljshus nästa år!! :-D

Suzesan sa...

Åhhh jag var så inne i det jag läste och satt och pratade högt nästan.Du vet oj och nej och guu´vad gulligt och sånt haha.
Guuuu' vad fint ni fixat outfiten hon ser ut som PippiLångstrump gullungen åhhh så lämnar hon tillbaka godiset.

Men de var ju de allra sötaste PippiLångstrump och Harry Potter.

Vad jag skrattade åt att "Men vi vuxna behöll kläderna på hahahah".

Vilket härligt halloweeninlägg.

Jag måste verkligen unna mig en egen dag som Thanksgiving. Nästa vecka tror jag. Bara kalkon och till mig moi endast. Mums.

Ha en bra kväll

Kram
/Susanne

Suzesan sa...

Jag glömde så fint av Ella att tänka på att visa spindeln för svägerskan. Nu börjar hon bli en stor tös och kommunicerar på ett annat vis.

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Karlavagnen,
haha tack!
:-)


Stef,
visst är det kul! Och ja de var jättefina båda två tycker jag också! :-)


Suddrik,
haha ja vi räddades nog åt att M köpt ett par strumpbyxor till Lill-Skruttan när han vari Sverige. Och dessa var olikfärgade på benen! Det gjorde ett bra Pippi-intryck. Men resten är hennes "vanliga" kläder. En frön top och ett nästan för litet sollinne ovanpå det som fick vara "förkläde". Man tager vad man ahver som sagt. Och sedan tofsar. :-)
Ja det är väldigt bekvämt att vara inne i huset. Särskilt om vädret är dåligt.
Kram!


Suzesan,
haha vad du är rolig! Och gullig!!!
Tycker du ska ta och laga en kalkon! Det var väl en jättebra idé!
Och ja, hon har verkligen börjat prata mycket nu! Vill kommunicera hela tiden och blir ganska frustrerad när(om omgivningen inte förstår exakt vad hon vill säga. Som detta med spindeln. Det tog oss rätt lång tid och mycket diskuterande och frågande innan vi insåg att det var just spindeln hon ville visa. :-) Men det är otorligt roligt nu när hon verkligen vill ta in och dla med sig av sina upplevelser med andra runtomkring!
Kram!!

mammigranten sa...

Åh vilken söt Pippi!
Ni verkar haft en rolig helg ni också.
Vi har lite planer på en tur till NYC på söndag, maken har en mässa där som han ska titta till lite snabbt bara. Så frågan lyder:
Är ni intresserade av att ses något då? Vore ju kul att ses och så kunde vi ju äntligen överlämna kläderna och skorna...
Kram

Saltistjejen sa...

Mammigranten,
å det låter jättekul om vi kunde ses en stund!!!
Var i NYC ska ni vara??
Kanske kan vi höras på email och tel innan?
Kram!

mammigranten sa...

ok jag mailar dig under dagen

Saltistjejen sa...

Mammigranten,
låter jättefint.
Hoppas vi kan få till en träff för det vore superkul!
Kram!

Fröken Anki sa...

Supersöt Pippi och Supergulli Harry!
Verkligen en lyckad kostym för Ella.

Kul att hon gillade rundan också, det är ju verkligen en barnhögtid.

Saltistjejen sa...

Fröken Anki,
ja hon tyckte det var väldigt spännande. Så det kändes väldigt lyckat och vi är glada att vi gjorde rundan med henne även om hon är så liten att hon inte lär minnas den senare. Men hon kan ju alltid titta på bilderna.
Kram!