tisdag, november 03, 2009

Olika sätt att gosa

Halloween är definitvt över. Men Lill-Skruttan pratar fortfarande om grannens spindel (spajda) så den måste ha gjort ett enormt starkt intryck på henne. Hennes tal har verkligen exploderat otroligt mycket den senaste tiden. Nu kommer det ofta ofta nya ord. Det är inte alltid hon fortsätter använda dem, men hon frågar och pekar hela tiden på saker och ting. Sedan upprepar och härmar hon det man säger. Nu senast är det ju pankin, spajda, apassi och Emmo som är mest intressant. De två senare orden är alltså apelsin samt Elmo vilket ju är den röda figuren i Sesame Street. Anledningen till att hon kan hans namn är att han finns som liten bild på blöjpaketet samt på vissa av hennes blöjor eftersom de alla har figurer från just detta barnprogram.

En annan sak hon också börjat att göra nu är att tillåta att man pussar henne. Innan har hon inte alls velat det. Självklart har man kunnat pussa henne, men det har då alltid varit en enväga "pusskommunikation" så att säga. Hennes sätt att visa tillgivenhet och att helt enkelt "gosa" har förut enbart varit att lägga sin panna mot den/det hon vill gosa med och "gnugga". Jättemysigt det med såklart. Men nu har hon som sagt även greppat att man kan ge pussar. Så om man idag frågar henne" Kan man få en puss?" så tittar hon på en och lyfter liksom lite nådigt upp hakan och skjuter fram munnen så att man kan pussa henne på munnen.

Hennes gamla gosteknik lyckades jag tidigare fånga på film. Den här (se nedan) tog jag när Damerna fortfarande var här på besök. Precis såhär gosar Lill-Skruttan. Hon lägger alltså pannan emot. Det gäller inte enbart katterna utan i allra högsta grad även andra. Allt från oss och andra personer till bilder i hennes böcker som hon tycker mycket om. Framförallt bilder på olika djur. Det lustiga är att hon alltid har gjort just såhär när hon vill mysa. Enda från det att hon var ca 5 månader. Minns i julas när vi var hemma i Sverige och min mamma blev lite ställd första gången Lill-Skruttan skulle gnugga pannan mot hennes panna. Hon undrade vad hon skulle göra.


Gos med katternaVi har ingen aning om var hon fått detta ifrån. Men det enda vi kan komma på var att hon fått det från katterna. Lipton och Tazo stryker ju alltid huvudet mot en när de ska gosa. Så kanske har hon tagit efter dem? Men nu kan hon ju som sagt även nådigt tillåta en liten puss. Om humöret är det rätta.

20 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Jag tänkte på en gång att hon måste ha fått det från katterna och det är du ju själv inne på. De strykter ju sina huvuden och nosar mot en så och hon har ju levt med dem hela livet. Men mysigt att hon kommit på nya sätt att gosa också!

Kul med alla dessa nya ord hela tiden!

olgakatt sa...

Nu, jäklar, får det gå fort till jul........

KARLAVAGNEN sa...

Hur coolt som helst! och katterna maar jaettebra ju - syns paa paelsen!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja visst är det nog så. Och kul att hon börjar kunna se att man kan pussas också! :-)
kram!


Olgakatt,
haha! Ja det gör det nog... :-)
Kram!!


Karlavagnen,
ja visst är det lite lustigt.
Och katterna mår finemang.
Kram!!

Sporty Spice sa...

Haha, men det måste hon ju lärt sig från katterna. De "stångas" ju så där. Selma brukar stånga Casey ganska hårt på morgonkvisten ... bara en headbutt rakt in på hans näsa. Selma tycker det är himla mysigt. Casey not so much. =)

Petra H sa...

Absolut att det måste komma från katterna. Jag fick ju rätt till ganska många sådana gosningar när ni var i PR, men hon var inte lika "gosig" den här gången... Men det var ju katterna istället - mysigt! Även om jag hoppade högt när en av dem gjorde det mitt i inatten och jag sov. En kall nos mot mitt ansikte är jag inte så van vid när jag sover ;-) (kanske O inte skulle blivit så rätt eftersom han påstår att min näsa alltid är kall, ha ha)
Så härligt att höra skånska i bakgrunden på filmen - det känns trygg ;-)!
Kram!!

Desiree sa...

Underbart vokabulär den lilla har just nu! Måste vara väldigt spännande period. Hon verkar duktig med ord och snabb på att snappa upp nya. Apelsin förstod jag att det var när jag läste. Måste vara urgulligt att höra henne säga alla dessa ord. Klart man kan gosa med pannan. Jag tror du har helt rätt att hon fått det från katterna som ofta gnuggar huvudet mot den eller det de vill gosa med. Men nu kan ni allstå njuta av många blöta pussar. Ha en fin tisdag.

Annika sa...

Vad gulligt, och der är katterna som insiprerar såklart.
Ursött!
Saltis! Det verkar som om vi kommer till NYC runt den 20 nov. Ska maila dig om en stund. Hoppas du fick mitt förra mail...
Nu får ni gosa på ordentligt!!
Kram!!

Saltistjejen sa...

Sporty Spice,
ja exakt så gör Lipton också. Särksilt på morgnarna eller ibland även på natten. Inte alltid så poppis när man försöker sova...
Kram!


Petra,
nej denna gången fick du gos av katterna mer än av Lill-Skruttan. Men det var ju bra att du tyckte det var mysigt trots att du blev skrämd ett par gånger på natten.
Kram!


Desiree,
ja nu är det väldigt roligt att följa henne. Det har det iofs varit hela tiden men jag tycker att det är extra spännande nu när hon håller på och bygger upp sitt ordrförråd. Man vill ju så gärna kunna prata lite mer med henne!
Kram!


Annika,
kalas!
Maila mig om mer detaljer så jag vet.
Kram!!!

Suzesan sa...

Åhhh hon buffar som katterna. Gullunge.

Så säger hon ett goseljud.Lixom åhhh så mysigt.

Hahah vilken tur att hon upptäckt hur människor gör. haha det är första gången som jag sett det. Att nån lärt sig så.

Min son hade svårt för att skratta högt men han låg och tränade sig på det ibland. När han var bebis. Att gapskratta och det började med en harkling och sen lät det krystat tills han fick igång det och då lät det väldigt roligt. Barn är ju ursköna. Vilak härliga ord hon har haha apassi men alltså "fonetiskt" så låter det så. UNGEFÄR!

Ha en bra dag.

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Suzesan,
ja hon säger ofta Mmmmmmm när hon gosar. Liksom om hon äter ngt hon gillar.
:-)
Vad lustigt med din son när han var liten!!! haha, sådant är ju bara så kul. At de liksom tränar.
Kram!!!

Pratglad sa...

fniss fniss! mysigt sätt att gosa!!!

Suddrik sa...

Jag vill ha dina katter!! Jag saknar mina ännu mer nu. :(
När Sanna var liten gjorde hon exakt samma sak, hon hälsade på alla genom att trycka huvudet mot dem. Det är härligt att se er gulliga lillskrutta göra lika!

Saltistjejen sa...

Pratglad,
japp! Så här kan man också göra...!Suddrik,
nämen vad kul att höra!!! Jag har liksom aldrig varken sett eller hört detta förut. Så vi har varit lite förundrade. Men kul att din lilla Sanna gjorde likadant! Hur länge höll hon på innan hon slutade helt med det?
kram!

Fröken Anki sa...

Det är ju ett toppensätt att gosa! Vad roligt. :)
Kul att orden börjar bubbla ur henne också, både engelska och svenska. Snart får ni inte stopp på dom. ;)

kram

Saltistjejen sa...

Fröken Anki
haha nej om hon kommer att rpata lika mycket som hon redan gör så lär vi få skavsår i öronen! :-)
Men det ser jag fram emot nu måste jag säga!
kram!!!

koko sa...

:-O Precis så gjorde ju G också!!! Har inte tänkt på att det kan vara pga katterna, men såklart!

Han är fortfarande ingen kramis, men vi jobbar på det. :-) Nu händer det faktiskt att jag får en riktig kram när jag ber om det om han är på humör.

Lillebror klappar han däremot bara försiktigt på huvudet med handen, och stångas gör han rätt sällan nuförtiden, och då bara på någon katt. :-)

Stor kram!

Saltistjejen sa...

Koko,
aha! Ännu en som har upplevt stångandet! Kul! Ja jag är övertygad om att det kommer från katterna men det känns så lustigt ändå. Att de uppmärksammar sådana saker när de är små bebisar redan. Vad bra att G är så försiktig med lillebror!
Varm kram!!

Jemayá sa...

Vilken härlig video (fast min dator får alltid stanna och fundera otaliga gånger innan man kommer till slutet...)!! Hon ger sig inte i första taget, fast Tazo kanske inte riktigt gillade uppvaktningen :) (fast den ändå var försiktig). Daniel gjorde precis likadant med våra katter - tyvärr var det oftast med de unga hankatterna, som greppade tag med tassarna om hans huvud :(. Men människor har han inte gjort så med! Hoppas att Ella inte blivit ordentligt sjuk. Stor kram!! ps. och ja, känner så igen det du skrev i inlägget om att alltid vara lite försenad med det ena med det andra och ha huvudet fullt av minneslistor osv!

Saltistjejen sa...

Jemaya,
kul att även Daniel gjorde så!!! Men visst, ibland tror ju katterna att de leker och så leker de lite "tufft" tillbaks vilket inte alltid är så bra. Det händer med Lill-Skruttan ibland också.
Jo hon blev faktiskt bättre. Så hon kunde stanna kvar på dagis till och mde. men ska bli hämtad lite tidigare.
Av M.
Ha en fin helg!
Kramar!!