fredag, januari 08, 2010

Fredagstema - frukt

Så nu är det nytt år och jag ska försöka hinna med Fredagstemat igen. För januaris teman står Sparkling. Dagens tema är frukt. Ja, vad ska jag säga om det då? Mer än att jag verkligen älskar frukt. I de flesta former och konstellationer.
Likaså bär.

Att plocka ett äpple direkt från trädet. Dra in doften genom näsborrarna och sedan sätta tänderna i det. Mmmm... Lycka.

Att en varm och solig sommardag få släcka sin törst med en vattenmelon. Mmmm... Lycka.

Att plocka solmogna jordgubbar och ät dem direkt på plats där man står. Mmm.... Lycka.

Att mosa färska blåbär med en liten gnutta strösocker och sedan äta tillsammans med nystekta svenska pannkakor. Mmmm... Lycka.


Att pressa färska gyllengula apelsiner och sedan dricka den söta juicen till frukost. Mmmm... Lycka.

Att när man är lite småhungrig stilla suget i magen med en banan som är sådär alldeles perfekt och lagom mogen. Mmmm... Lycka.

Att gå runt på en marknad och se på lådor och korgar fyllda med små berg av frukt och bär i alla former och färger. Mmmm... Lycka.

Att känna det fjuniga duniga skalet av en mogen persika i sin hand. Mmmm... Lycka.

För att inte tala om vilka goda efterrätter man kan göra med frukt och bär. Antingen med dem som huvudingrediens eller som här på bilderna ovan, som dekoration samt "tilltugg".

Och för er som tycker om alkoholhaltiga drycker kommer här ett tips på en sommardrink som de flesta brukar gilla. Serveras helst då det är varmt, så ni som bor på nordligare breddgrader får nog vänta några månader.

Ta frukter som t ex:
melon (en eller ett par olika sorter)
kiwi
jordgubbar
ev mango
eller andra frukter/bär du gillar

Skala de frukter som har skal, skär sedan alla större frukter i mindre bitar.
Blanda i en plastskål eller iallafall någon skål/bunke/burk som tål att frysas.
Täck sedan frukten med vodka, renat eller liknande.
Ställ in i frysen.
Låt stå minst 1-2 timmar.

När det är dags för servering; ta fram frukt- och spritröran (sprit fryser ju inte helt så det kommer inte att vara is utan mer som "snöslask" i koncistensen). Fördela en "klick" i glas (eller om du vill använda till "bål" kan detta också hällas i en stor skål).
Tillsätt sedan fruktsoda tills glaset är fullt. Rör om.
Styrkan på drycken kan varieras genom att tillsätta mer eller mindre av frukt- och spritröran i resp glas. Detta kan smakas fram tills ni får den styrka ni själva tycker är god. Själv tycker jag att det blir bra med ca 1/4 till 1/3 av glaset och resten fruktsoda.
Dekorera sedan resp glas (eller bålskålen) med färska frukter/bär.

Eftersom frukt- och spritröran ska frysas innan servering så går det utmärkt att förbereda detta steg långt innan. Åtminstone en till ett par dagar innan har jag gjort detta och det har gått alldeles utmärkt!

Just nu känner jag ingen längtan efter kylda drycker dock. Snarare hett te eller varm choklad. Här är kyligt idag. Termometern visar visserligen endast på någon grad över nollan, men luften känns sådär råkall och lite småfuktig. och blåsten gör också sitt till. Skönt att det är fredag iallafall. Och Lill-Skruttans ögon är mycket bättre. Troligen tack vare salvan. Hennes jetlag börjar också ge med sig. I morse vaknade hon inte förrän kvart i sju! Det känns även bra om än lite ovant att vara tillbaks på jobbet. En middag med grannarna har redan bokats in nu i helgen. Likaså en utekväll med mina tjejkompisar nästa vecka. Vardagen håller sakta på att sprida sig omrking mig. Det känns riktigt skönt.

14 kommentarer:

Taina sa...

Den DÄR drycken ska jag verkligen testa! Låter ju enkelt att göra dessutom.

Vad skönt att ögonen blivit bättre och att jetlagen är borta. Vardag är inte så dumt. Håller med. Den behövs för att sedan kunna uppskatta en ledighet igen.

Hoppas ni alla får en skön och mysig helg. Hälsa!!!

KRAM

Fröken Anki sa...

Vad skönt att lillan mår bättre!
Trevligt inlägg om frukten. Jag ägnar den här månaden åt att titta runt på er andras teman istället för att delta själv. Kanske är jag tillbaka nästa månad.

Hoppas ni får en trevlig helg! Här ska bli kallt i helgen sägs det, så det blir kanske mys inomhus istället.

kram

Suzesan sa...

Ljuvligt fruktinlägg Saltis. Mmm solmogen frukkt är det bästa. Persikor skall ätas i Spanien tycker jag ja eller landet där de växer:) Tack för tipset om den där sommardrinken. Skall provas till sommaren. Helt klart. Skönt att er hemresa gick så bra och krya-på-sig hälsning till LillSkruttan

Trevlig helg

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Taina,
ja jag tror du skulle gilla den!
japp det är skönt att ögonen är bättre och att vardagen börjar ta form.
Hoppas ni får en fin helg!
kram!!

Fröken Anki,
ja det är bra att det går framåt. Och du vissa månader hinns fredagstemat inte med och då är det roligt att läsa andras! Ha en riktigt bra helg ni också!
kramar!


Suzesan,
tack vad roligt att du gillade det!
Jag tycker också att frukt är som allra bäst om den är pin färsk och inte transporterad. tyvärr är det ju inte så vanligt när man bor i kyligare länder... Bara vissa tider på året.
Hoppas du får en riktigt bra helg!
kram!

cecilia sa...

Hej Saltis tjejen, jag har varit taskigt out of touch med blogg världen på ett tag, jul och förkylningar och andra krämpor har tagit över, nu tittar jag i alla fall in och önskar gott 2010 till dig och familjen, och hoppas att ni har det bra. Bilderna är så smaskiga att jag undrar om jag kan slopa de grillade lax stekarna i kväll och hoppa rakt på nån smarrig efterätt istället:).

Kram

Saltistjejen sa...

Cecilia,
hahaha! varför inte?! Fast jag tycker det låter väldigt smarrigt med grillad laxstek! :-)
Kan iallafall säga att efterrätterna på bilderna VAR goda! Vi åt dem i somras när vi hade badat vid Brighton Beach.
Kul att du är tillbaks i bloggvärlden igen efter ditt juluppehåll. Hoppas du och din familj får ett fint år ni också! Nytt decennium som det ju är nu...
Kramar!

Trillingnöten sa...

Wow wow, detta ska jag definitivt prova på! Fast när sommaren är här. När det är varmt och skönt och man är inspirerad :) Tackar för den!
Jag håller med om att vardagen är skön. Rutiner och man har koll på dagar och datum och det rullar på. På nåt sätt är det faktiskt skönt. Ha en trevlig helg!

Fritt ur hjärtat sa...

Fantastiska bilder. Visst är det härligt med frukt, kan tas rakt ur fickan eller förvandlas till en tjusig efterrätt. Praktiskt!

Ebba Christina sa...

Vilket trevligt fruktinlägg. Receptet på spritfrukten ska jag skriva ut och prova så fort våren kommer.

Desiree sa...

Hej nog märks det att du är en riktigt fruktälskare. Frukt är så himla gott! Det finns så mycket man kan göra med den. Tack för receptet det lät gott. Skönt att höra att det är mycket bättre med lillans öga nu. Visst är det rätt skönt att få komma hem till sitt när man varit på resande fot och kuskat runt och bott lite här och där. Nej kalla drycker är jag inte heller ett dugg sugen på just nu när det är så kallt ute. Här var det minus 8 grader igår i AL. Toppen att lillan redan börjat komma över sin jetlag och det låter som ni har en riktigt trevlig helg att se fram emot.

KRam

Ewa sa...

Visst är det härligtgott med frukt och din fruktbål/drink låter ljuvlig. Min syster gjorde en liknande variant en sommar men med te och apelsinjuice som blandades med sprit och som vi frös in för att sen blanda som din drink. Det var jättegott men jag tror att den här är minst lika god och enklare.

Skönt att vara hemma föresten:)!
Kram

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
japp testa den gärna! Jag tror du skulle gilla den.
Kram!


Fritt ur hjärtat,
ja jag älskar verkligen frukt! Det är gott och man kan verkligen ha det till mycket olika saker.
kram!


Ebba,
tack!
och hoppas du kommer gilla fruktdrinken.
kram!


Desiree,
jo vi njuter nu varje stund av att vara tillaka hemma igen. Att ha sina egna saker och att kunna rå sin egen tid. Det är underbart! Gissar att du och C känner likadant?
kram!


Ewa,
din systers drink lät också väldigt god. Det skulle man kanske testa i sommar när temperaturen är lite högre. Just nu har vi kyligt hä så det blir mest varma drycker.
Kram!

Bejla sa...

Vilket härligt fruktinlägg! Blev riktigt sugen.
Också gott att höra att det går bättre med lillans ögon.
Kram

Saltistjejen sa...

Bejla,
tack!!
ja hoppas du kan få tag på lite frukt hos dig. Har ju förstått att det inte är varje dag det finns i affärerna.
kram!