fredag, januari 29, 2010

Fredagstema - mitt drömte

Idag är det Sparklings sista Fredagstema - Mitt drömte. Eftersom jag är en storkonsument av denna dryck var det ett bra tema tyckte jag. Fram tills att jag insåg att jag i stort sett har noll bilder att visa. Men när jag tittade igenom mitt iphoto-bibliotek igen hittade jag faktiskt en del äldre bilder från när jag var i Sverige i mars förra året. Då besökte jag och Svärmor G Tirups Örtagård. En underbar liten pärla på den skånska slätten, ett stenkast från Staffanstorp. Eller för er som inte är så bevandrade i skånsk geografi så ligger den i stort sett mellan Lund och Malmö.

Så idag får det bli en lite annorlunda vinkling av temat. Nämligen ett te-inlägg som mest kommer bestå av bilder från just Tirups Örtagård. Som ni säkert redan har förstått så är detta inte endast en plantskola utan man kan även handla te där. De har en liten bod där de säljer diverse saker. Mycket är "hemodlat". När jag var där för snart ett år sedan så stod te högt på listan. Fast egentligen skulle vi dit för att köpa pajer i deras urmysiga lilla café att ta med till M´s mormor dit vi var på väg. Men självklart promenerade vi runt lite i växthusen och även i den stora trädgården på baksidan. Eftersom det var i mars låg det mesta i vila. Men jag kan tänka mig att detta måste vara en väldigt härlig plats på våren och sommaren! När allt grönskar och blommar. När man kan känna doften av kryddodlingar och blommor.

De tesorter jag köpte i boden var bl a "Bellmans blandning" samt "Earl Grey Special" varav det senare blev en riktig favorit. Det var Earl Grey men med en svag citrusdoft och smak. Otroligt god och passar både som frukostte eller till eftermiddagsfikat eller sent på kvällen innan sänggång. Jag är nämligen en person som dricker många koppar (eller snarare muggar) te om dagen. Men till skillnad från många idag så föredrar jag svart te. Jag dricker även roiboos ibland men väldigt sällan grönt te eller örtte av någon sort.

Tirups Örtagård var en riktig liten idyll. Detta trots att det fortfarande var kyligt och ganska grått när vi var där. Men växthuset var underbart skönt och där trivdes bl a den här vackra citronplantan bra.


Inne i det lilla växthuset.


Jag är ju väldigt svag för just kryddväxter och hade under en period en trädgård där jag planterade just örter som lavendel, isop, timjan, basilika och rosmarin. För mig är just kryddväxter något alldeles speciellt. En nästan sinnlig känsla när man ser de blomma och omsluts dofterna en ljummen sommarkväll. Och att sedan kunna plocka och egenodlade kryddor att ha i maten det är verkligen underbart!
Så just detta är nog en av de saker jag saknar mest här på Manhattan - att kunna odla lite kryddor.


Så en liten glutt in i vårt ena köksskåp. På nedersta hyllan förvarar vi vårt te. Just nu börjar teförrådet faktiskt sina rejält. Vi hade ju planerat att handla mer i Sverige nu i julas, men detta hanns på något vis inte med. Det enda teet jag lyckades köpa med mig var "Brunkulla" av märket Anna Viktoria i Taxfreeshopen på Arlanda (det är det som syns till höger i den souvenirinspirerade påsen med dalahästen). Peppermint-teet ni ser är faktiskt tepåsar och det inhandlades enbart för gäster som föredrar koffeinfritt. Vi hade ju redan roiboos men om man inte tycker om rött te tönkte jag det kunde vara bra att ha ett örtte hemma också. Att kunna erbjuda sina gäster.


Som sagt. Teet är på "upphällningen"....
Här mitt favoritte (eller drömte kasnke man ska säga med tanke på dagens Fredagstema) - Earl Grey Special. Detta inhandlat av M i somras. Var? På Tirups örtagård såklart!


Som sagt te i lösvikt är inte alls lika vanligt här i USA. Det är alltså därför vi brukar bunkra upp med te när vi är hemma i Sverige. Självklart finns det te i lösvikt här men inte överallt. Bara i vissa affärer. Och det som finns är ofta väldigt dyrt. Detta är tepåsens förlovade land och här ses lösviktste som något exklusivt. Så till alla er som kommer och besöker oss från Sverige och funderar på vad ni händelsevis skulle vilja ta med er som present. Te i lösvikt är ALLTID ALLTID ALLTID välkommet, uppskattat och ja, efterlängtat! Det samt lösviktsgodis är något vi aldrig kan få för mycket av. Så nu vet ni det. Attifallatt.

Sist vill jag tacka Sparkling för de roliga och inspirerande teman du gett oss under januari. Om jag förstått det hela rätt går stafettpinnen nu vidare till Anna.

18 kommentarer:

Catharina sa...

Hej! Mitt favoritte var Earl Grey tills jag provade Lady Grey, mmm sager jag bara! Jag brukade ocksa kopa te i losvikt i Sverige men tycker nog anda att tepase ar ratt bekvamt, eller sa kanske jag aldrig hade en tillrackligt bra tesil? Det gar ju ocksa att klippa upp tepasen och pa sa vis fa loste, det ar ratt vanligt att indier gor da de kokar chai.

Saltistjejen sa...

Catharina,
hej! Tror inte jag sett dig kommentera hos mig tidigare. Välkommen!
Lady grey kanske jag borde prova då. Vad är skillnaden?
Och jag kör alltid tebollar. Tycker det är superbekvämt och enkelt Sådana där små med handtag . Haha roligt att man klipper upp tepåsen! Fast där går nog gränsen för vad jag orkar göra för att få min mugg te.... haha! ;-)
Kramar!

Taina sa...

Najsigt ställe och vad bra att du hittade på dessa foton. Jag kan tänka mig dofterna där när det är blomningstider! Atjoo, eller? Hahahaha!

Jag har faktiskt inte tänkt på att lösviktste är sällsynt här. Har aldrig kollat så noga. Kaffe finns ju i "lösvikt" i form av bönor som man kan mala. Och det finns ju överallt.

Kommer inte ihåg om vi hade någon speciell tesort när vi var här. Hade vi te överhuvudtaget???

Men gud vilken rolig och fin födelsedag du fick igår då! Med prinsesstårta och allt! Wow!

Ha en underbar helg!

KRAMAR

Emmama sa...

Mysigt ställe! Och så smart att kasta in en liten önskelista längst ner i inlägget, det brukar jag också göra med jämna mellanrum.. ;) Kram!

Saltistjejen sa...

Taina,
hahaha!!! ja det är nog härligt för vissa men är man pollenallergiker kasnke inte plantskolor är det bästa stället...!? ;-)
Nej kaffe är det ju lätt att få tag på bra grejer här. Bönor köper i ofta på Starbucks faktiskt.
Och jo ni hade te, men jag minns inte alls vilken sort? Fast jag drack det till frukost iallafall!
:-)
Födelsedagen igår var TOPPEN! verkligen! Kunde inte blivit bättre.
Hoppas ni får en jättefin helg!
Kramar!


Emmama,
hahaha! javisst var det smidigt!!!?? ;-)
Men allvarligt talat så vet jag själv att det ibland är knepigt att veta vad man ska ta med sig om man ska besöka ngn. man vill inte köpa ngt som tar plats eller som de inte vill ha.
Kram!!

bettankax sa...

Hej! Har följt din blogg sen lilla Ella föddes. Hittade hit via Annika i Reston. Jag har aldrig kommit mig för att kommentera här förrän nu.
Jag tycker mycket om din blogg och följer Ellas framsteg med glädje. Tycker även det är roligt och intressant att få ta del av hur det är att bo och leva i NYC.
Jag bor i Lund och besöker flera gånger om året Tirups örtagård. Det är verkligen en liten oas med god mat och trivsam miljö. Blev så längtig efter våren av ditt inlägg. Då ska jag åka till Tirup och inhandla vårblommor att plantera.

veronika sa...

Oh, vilket härligt inlägg!! Dit vill jag åka, tycker så mycket om små cafe och örtagårdar. Det finns en liknande gård på Öland där jag bodde ett tag.

Catharina sa...

Hej! Jo det ar sant, forsta gangen jag kommenterar :) Har nu "last upp" mig pa din blogg eftersom jag inte foljt den tidigare. Lady Grey hittar du i blaa Twinings lador. Det star att det ar "a light and bright blend scented with notes of citrus". Later som din Earl Grey Special! Prova absolut!

Saltistjejen sa...

bettankax,
hej! Vad roligt att du tycker om min blogg! Jag blir jätteglad! :-)
Och ja jag tyckte verkligen om Tirups Örtagård och skulle gärna komma tillbaks dit men under den varmare delen av året.
Kram!


Veronika,
tack! Ja sådana där små gårdar och plantskolor med egenodlade blommor, frukter och örter är underbara tycker jag.
Kram!!


Catharina,
aha! tack för tipset! Jag ska titta efter det och se ifall jag hittar det. Har dock aldrig sett ngt här i USA, men som sagt marknaden för löste är ju inte särskilt stor eller välsorterad här.
Kram!

Ebba Christina sa...

Visst är det underbart att botanisera bland lösviktsteerna.
Under sommaren brukar jag odla pepparmynta, salvia, citronmeliss, isop och lavendel till teer. På hunpromenaderna letar jag efter vilda växter som brännäsla (en universalväxt) klöver, johannisört, gråbo (bara lite har för mycket av det ämne som gjorde absint förbjudet), rölleka, renfana mm mm. Torkar växterna och använder till teer örtoljor och tinkturer. Har alltid varit lite av häxa och gillar det....:)
Ha en fortsatt härlig helg.

Saltistjejen sa...

Ebba,
vad kul att du verkligen kan så mycket om örter att du använder det till mer än vanlig traditionell matlagning och bakning! Jag ösnkar jag kunde lite mer. kanske något jag skulle börja göra mer den dag jag flyttar från Manhattan....
Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Håller med om att Lady Grey är godare än Earl Grey!

Å tack för intressant inlägg, Tirups denna lilla idyll, den hade jag alldeles glömt bort. Får ta ett besök i sommar igen!

Annika sa...

Härliga bilder!!
Lady Grey är superlätt att hitta. Det finns överallt. Prova! Det är gott!
Tepåsar funkar för mig, nemas problemas. Men löste är så gott! Brukar köpa med mig hem + att det är smart att be besökare ta med.
JAPP; och det fick du ju sagt så bra i ditt inlägg :-) Ta med te!!
KRAMAR!!

Västmanländskan sa...

Ja, det är väl ett mysigt ställe! Jag tar ofta med mina Skånegäster dit. Jag får väl ställa upp som ombud och posta någon påse om din längtan blir för svår :)

Jag undrar om du vet något ställe där man kan hyra en bilbarnstol om man åker till USA? Med lite tur kommer vi iväg till min goda vän Anna (of Sweden) i vår och det verkar lättast att flyga till NY och så kommer hon och hämtar oss kör oss hem till Philadelphia. Men både då och resten av tiden där är vi ju lite begränsde om vi inte har en bilstol till lilla T. Anna ska fråga runt om någon i deras närhet har en stol, men jag tänkte du kanske hade koll på ev. hyrställen?

Saltistjejen sa...

Karlavagnen,
aha då ska jag prova det.
Tack för att du gillade inlägget också. Verkligen värt ett besök. Särksilt om du ska till Sverige i sommar! :-)



Annika,
där ser man. Lady Grey it will be then.
Jag tycker ockås tepåsar är helt okej, men endast om valet är tepåse eller inget te. Men väljer jag tepåse löste så är valet givet. Löste!
Haha, javisst fick jag inte det lite sådär smidigt i lsutet av inlägget.... önskelistan alltså?? ;-)
Kram!


Västmanländskan,
ja jag tyckte det var urmysigt!
har vaarit i Skåne så många gånger men tidigare aldrig besökt detta ställe. Kanske ligger det lite för nära M´s barndomshem. Det är lät att man åker längre för att se "nya" saker och ikosm glömmer det runt knuten. :-)
Det bästa är nog om du skickar mig ett mail! Så kan i ta det där om bilbarnstol via email. Det är enklare så. Skriv gärna till min mailadress som står i min profil här till höger. Så kan jag maila tillbaks!
Kram!!

Petchie75 sa...

Åh, dina foton från Örtagården påminner mig om en present vi fick av min moster när hon var här. En litet paket med en receptbok med örtinspiration plus tre långa provrör med olika örter! Min moster och mormor hade varit på Österlenkrydda (eller något liknande) i somras och handlat där. O och jag sa att vi MÅSTE åka dit när vi är i SKåne till sommaren. Jag älskar också örter, och vill absolut ha en örtodling när jag lbir stor (och får en trädgård) ;-)
På tal om te, förra veckan när vi precis kommit in i tedrickandet igen (istället för kaffe) så blev vi av med en av våra tekulor. Eller rättare sagt, ena delen av en tekula, vi letade överallt och till slut mailade jag hem om att de ska ta med sig 1-2 nya tekulor. Jag gillar inte alls de där "teskedarna" med handtag, jag tycker att det är såååå svårt att få i te utan att det trillar ut. Jag föredrar alltså riktigt teKULOR! Även om man riskerar att tappa bort en del... som jag hittade under ett decilitermått i kökslådan igår, ha ha!
Förresten, jag har sådana fina minnen från tedrickandet hemma hos er. Det var sååå mysigt att sitta och snacka och dricka te med er i höstas, tack ännu en gång för att jag fick bo hos er!!
Kram

Anna, Fair and True sa...

Tirups ser jättemysigt ut! Är ju inte så ofta i Skåne men ska komma ihåg namnet. Earl Grey special låter lite som Lady Grey faktiskt (?).

Saltistjejen sa...

Petra,
vad roligt att du också är så galen i örter!! Om vi sammanstrålar i Skåne någongång i framtiden borde vi ta oss till några av alla de smultronställen som finns där. Det skulle verkligen vara så kul!
och visst var det mysigt när du var här och vi pimplade te och snattrade ikapp! DET gör jag gärna om snart igen!
KRAM!


Anna Fair and True,
jaså så den där Grå Ladyn är alltså som Earlen men med lite citrus? DÅ gillar jag henne alldeles säkert!
Kul teman du har funderat ut till februari också!
Kram!