fredag, maj 09, 2008

Show & Tell - Min frukost

Fredagens tema för Show & Tell är frukost. Det är denna månaden Desiree i Alabama som står för de olika fredagarnas teman. Jag är som vanligt sen med min Show & Tell, men här kommer iallafall mitt bidrag till slut.


Ok kort då:

När: Oftast runt 7.30-8-tiden på morgonen.
Var: framför laptopen, antingen vid köksbordet eller vid skrivbordet.
Hur: Jag gillar inte att stressa på morgonen och eftersom jag har ytterst flexibla arbetstider brukar det gå rätt lugnt till under frukosten. Jag kollar bloggar, mail och svenska dagstidningar samt tittar ofta in i det forum jag beskrev i mitt nyligen postade inlägg.
Vad: En vardagsfrukost består för mig oftast av en mugg te och en skål yoghurt. Den senare oftast med bär av någon sort (helst blåbär och/eller hallon eller ibland jordgubbar) samt musli. Muslin är svensk (från helsingborg) och vi kan faktiskt handla den i vår närmsta mataffär vilket känns lyxigt! Vissa dagar blir det även något glas juice


Här är en bild på morgonens frukostyoghurt. Den svenska muslin syns i bakgrunden. Här i USA är yoghurten något annorlunda än den i Sverige. Särskilt konsistensen är annorlunda eftersom den är tjockare och fastare. Inte lika rinnig alltså, utan mer som matlagningsyoghurten som finns att köpa i Sverige. Jag äter alltid "plain natural" yoghurt. Oftast med "normal" fetthalt, alltså inte lowfat vilket annars är väldigt vanligt här. De flesta amerikaner jag känner äter dessutom sällan "vanlig naturell" yoghurt utan i stort sett alltid smaksatt. Men de smaksatta yoghurtar jag testat här gillar jag inte alls. De är oftast väldigt söta och smaken är nästan alltid alldeles för konstgjord för att jag ska tycka om den. Vissa smakar nästan som om man sprayat parfym i munnen. Fy!

Jag dricker ju nästan alltid te på morgonen. Eftersom te i lösvikt är knepigare att få tag på här samt mycket dyrare än i Sverige har vi ofta bett besökare att ta med sig löste hemifrån när de kommer och hälsar på. Som frukostte föredrar jag ofta något som inte är så fruktigt eller så. Helst dricker jag nog Earl Grey eller English Breakfast vilket många nog anser vara trist. De mer smakrika teerna dricker jag gärna under dagen och även som kvällste, men alltså inte så ofta på morgnarna.

Jag har nog ingen direkt favoritmugg till mitt frukostte, men ofta dricker jag ur Starbucksmuggar. Muggen från morgonens frukost är dock en mugg jag annars också gillar. Det är en som jag gav till M en gång för ett par år sedan. Här är en närbild på en del av texten som ju bildar formen av ett hjärta.


På helgerna är det oftast ungefär samma frukost, men den pågår oftast längre och ibland kan man ha en något lyxigare variant med rostat bröd, bagels och kanske andra frukter. Om man vill lyxa till det lite extra så är en av mina helgfavoriter när M fixar till en smarrig smoothie!

En enkel sådan kan bestå av:
Frysta jordgubbar (hela går bra om man har en bra mixer)
En banan (skala och skär i mindre bitar)
Ett äpple ( ta bort kärnhus och skär i bitar)
Yoghurt (helst med lite vanijsmak)
Häll ner alla ingredienser i en mixer och mixa till du är nöjd med konsistensen.
Fyll några högre glas.
Om man vill kan man dekorera med lite frukt eller bär.Det händer även att vi går ut och äter Brunch. Särskilt om vi har besök eller om man träffar vänner. Här är det nästan lika vanligt att träffas över en brunch som över en middag. Ett skönt och väldigt avslappnat sätt att umgås tycker jag!

Brunchrestauranger jag varit på och rekommenderar till besökare är:
- "The Boathouse" i Central Park (något dyrare alternativ, men otroligt mysig atmosfär särksilt på sommarhalvåret)
- "B café" (belgisk restaurang med amazing "Eggs Benedict"! på sommaren kan man även sitta ute på deras bakgård.)
- Flera ställen nere på Lower East Side, bara promenera runt till du hittar något som verkar mysigt


Kaffe dricker jag i stort sätt aldrig till frukost. Däremot kan det bli en mugg eller två på helgerna när man äter frukost mycket längre tid....
Gröt äter jag i stort sett aldrig till frukost. Om jag inte är "ute på äventyr". När vi paddlat eller vandrat är annars just havregrynsgröt oftast standardfrukosten eftersom man står sig bättre på det än enbart smörgåsar. och mjölkprodukter som yoghurt är ju uteslutet att ha med sig när man lever uteliv. För att piffa till gröten så fick vi tipset av en kompis att hälla i lite blåbärssoppepulver (ni vet Ekströms blåbärssoppa eller liknande) tillsammans med vattnen och havregrynen. Det blir en mycket godare gröt då! Särskilt som man ju inte har tillgång till sylt eller mjölk, och gröten annars skulle varit supertrist.

13 kommentarer:

Desiree sa...

Wow, tänk att ni kan få tag i svensk mussli, lyxigt. Ja yoghurten är verkligen annorlunda här men det beror nog på att de har betydligt mer gelatin i de flesta yoghurtsorter än vad vi har i Sverige. Som du säger verkar amrisarna äta mest smaksatt yoghurt och sällan vanlig naturell yoghurt som jag liksom du tycker är riktigt god. Vilken söt mugg du har! Vad fint med texten som du skrivit till M. Smoothies älskar jag. Det går ju att variera dem med så mycket olika saker. Bra tips det där med att ha ner lite blåbärssopp pulver i gröten om man är ute i naturen och inte har tillgång till mjölk. Tack även för tipsen om olika bra brunch alternativ som du rekomenderar i NY. Toppen om man har vägarna förbi där. Jag gillar också att ta det lungt på morgonen och inte stressa. Ha en skön helg. Hoppas du inte behöver jobba iallfall inte allt för mycket.

Anna, Fair and True sa...

Jag glömde skriva i mitt inlägg VAR jag äter frukost. För mig är det som för dig också framför datorn men även framför TV:n och Gomorron Sverige. Brukar sitta i soffan och kolla nyheter samt surfa mejl och bloggar! :)

Jag dricker också "tråkigt" te på morgonen, Earl Grey, dock i påsvariant, och de roligare smaksatta teet på kvällen (kaffe under dagen). Mina favoritteer är Sir Williams samt Earl Grey Cream.

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja vår mataffär här är jättebra på det viset fö de har mycket importerad mat. Som svensk är det super att slippa åka till Ikea för att få tag på musli, Abbas sill, lingonsylt mm.
Hoppas du och C kommer till NYC någongång för då får vi gå ut och bruncha tillsammans! :-)
Denna helgen ska jag bara ta det lugnt och inte jobba! SKÖNT! Jag känner att det varit så mycket den senaste tiden med besök och så att det är första helgen vi inte har några större saker inplanerade vilket känns bra.
Kram!

Saltistjejen sa...

Anna fair and true,
haha, det verkar vara flera som äter framför datorn! :-) Men det är ett utmärkt sätt att hinna läsa igenom saker man vill på morgonen. Här är det ju dessutom tidsskillnad jmfrt med Sverige så jag tycker det är kul att kolla mailen och så på morgonen också För då hinner man svara innan det blir kväll där hemma.
:-)

Annika sa...

Brukar alltid säga att om jag var tvungen att välja ett enda te så skulle det bli Earl Grey. Hands down.
Jag är nog lite knäpp, men jag gillar den amerikanska yogurten, den med smak :-).
Framföraltt Danon light...Spciellt citronyogurten.
Förresten, Lady Grey är ett gott te också.
Och så vill ja helst ha de-caf...Men JEEEEZ, Saltis, du här vilken amris jag ÄR :-)))

Marianne sa...

Erkänner, jag äter också frukost framför datorn. Här i Egypten är yogurtarna lite mer som de små portionsförpackningarna i Sverige, smaksatta men antingen med fruktbitar eller med sylt. Jag äter ofta de med fruktbitarna fast inte till frukost utan mer som mellis. De är riktigt goda.

Och brunch bara äääälskar jag. Då är man lagom pigg, inte trött efter hela dagen och så har man kul utan att bli bakis. I Istanbul brukade vi samlas ett ganska stort gäng lite då och då och äta brunch.

De få gånger jag gör gröt brukar jag skära ner frukt i gröten. Banan, äpple, päron, persika ... och så får de koka med olika länge beroende på hur mjuka de är i sig själva. Det blir jättegott.

Vila nu ordentligt hela helgen!

Lullun sa...

Kul att ni kan köpa svensk müsli! Men ja, visst är den amerikanska yoghurten ganska blä. Här har vi Yoggi. Inte alls lika många smaker som i Sverige, men ändå. ;-)
Och visst är det praktiskt med gröt när man är ute på "äventyr". Det brukar jag också köra med. Bra tips med blåbärssoppanpulvret. vi har inte sånt här, men kanske kan jag klura ut något liknande till kommande turer! :-)
Trevlig helg!

Anna, Fair and True sa...

Earl Grey har ju liksom blivit standardteet i Sverige men i Storbritannien är det ju PG Tips och liknande tesorter samt English Breakfast kanske som är vanligt te. De är roliga engelsmännen när det är här på besök och de bara ser Earl Grey.

Britten: "Do you have any normal [man säger normal, inte regular] tea?"
Cafébiträdet: "Yes, you have it there, did you find it?"
Britten: "No, NORMAL tea."
Cafébiträdet: "Eh...?"

Så då for man förklara att vi är "finsmakare" i Sverige. Det är Earl Grey som gäller, inget trist PG Tips :)

Saltistjejen sa...

Annika,
haha ja du är nog rätt mycket amris vid det här laget!! ;-) Men det är väl bra. jag tycker det är kul att blanda olika kulturer!
jag äter Dannons naturella yoghurt och den gillar jag! Har även testa lowfat varianten men jag föredrar faktsikt den helt "naturella" som är normalfet. Mycket fetare än svensk yoghurt dock. Men det är gott! :-) Jag är itne så rädd för mättat fett faktsikt. Jag tror att vanligt fett i "vanliga" produkter som t ex mejeriprodukter är helt ok bara man itne äter det i för stora mängder. Tror egentligen att de stoppar i mer "kladd" i lågfettprodukter, alltså mer artificiella grejer som kanske inte heller är så bra. Men men allt är en smaksak och här i de stora valmöjligheternas land kan man ju verkligen välja allt!! :-)


Marianne,
skoj att ni är ett brunchgäng som samlas regelbundet och brunchar! Det är supertrevligt tycker jag!!! Precis som du så gillar jag att umgås på detta sätt. Kan bli mer avslappnat och relaxat än middag ibland. :-)


Lullun,
Jag gillar ändå den amerkianska naturella yoghurten mycket! Den är något mildare i smaken än den svenska tycker jag. Och det där med blåbärssopeepulvret är verkligen bra, men det går nog bra med andra liknande produkter ifall ni har det. typ pulverkräm eller kanske lite koncentrerad saft??


Anna fair and true,
haha lustigt med britterna! :-)
Jag visste inte att Earl grey räknades som ett icke-vanligt "normalt" te.... Där ser man! :-)

Simone sa...

Lite avundsjuk blir jag av dina mixar, jag köpte en mixer för att göra sånt, men tror du jag gör det... Att gå ut och äta Brunch verkar så otroligt lyxigt, det gör man verkligen inte i Sverige! I alla fall inte i en småstad som min.

Saltistjejen sa...

Haha, ja i brjan använde vi faktiskt mixern ofta. Nu blir det mer sällan. Men just smoothies är ändå något vi gör då och då.
Och brunch borde verkligen vara ngt som fler restauranger även i Sverige borde ta efter tycker jag! Det är ju så himla trevligt. Men kanske är det svårt eftersom många svenskar har sådana traditionella frukostvanor att de inte skulle gå ut även om det serverades brunch?? Fast i de större städerna är det nog vanligare att äta frukost ute ändå. Även omd et inte alls är så vanligt som här.

Fröken Anki sa...

Te ar min dryck pa vardagsmorgnarna ocksa. Earl Grey ar favorit, och eftersom det som du sager inte ar sa latt att fa tag pa loste har (till bra pris i alla fall) sa blir det leveranser fran Sverige.

Havregrynsgrot med blabarssoppa ar toppen nar man i fjallen, haller helt med om att det blir mycket godare sa.

Maste ocksa bara fa saga att det var verkligen intressant att lasa dina senaste inlagg om graviditeten. Verkar vara ett toppen forum du hittat. HOppas att allting fortsatter vara bra fram tills att det ar dags for er. Spannande ocksa nu nar det ar sa nara!

Saltistjejen sa...

Fröken Anki,
jaså du får också te-leveranser från Sverige!!! Haha! :-)
Tack för din kommentar om mina gravidinlägg också. Ibland kan jag känna att det kasnke blir tjatigt. Men just nu är det ju ganska mycket som kretsar just kring detta tillstånd, både fysiskt och känslo- och tankemässigt.