torsdag, oktober 28, 2010

En gammal favorit är borta

En av mina gamla favoritförfattare har dött.
Minns att jag fullkomligt ÄLSKADE både "Den stora spökräddningen" samt "Häxtävlingen" (vilken förövrigt har kallats "Häxjakten" i alla artiklar jag sett om Ibbotsons död. Dåligt!! Skärpning journalister!). Jag läste dem från pärm till pärm. Slukaråldern kallas den väl den där åldern när man som barn begraver huvudet mellan bokpärmarna och inte släpper dem mer än när man måste. Och just dessa två böcker var stora stora favoriter. Ni som har barn i 9-12-årsåldern skulle jag verkligen rekommendera dessa böcker om ni inte redan läst dem! 

Kanske var just de här böckerna början till min fascination för både "fantasy-genren" (även om Tolkiens "Sagan om Ringen- trilogi" blev de böcker som öppnade upp kärleken för den här typen av världar) samt även för spöken och andra lite övernaturliga ting. Jag kan också ärligt säga att ett av mina starkaste minnen från "Den stora spökräddningen" är när de lyckas rädda lilla Baby Rose. Efter att ha läst detta har jag fortfarande i vuxen ålder en viss förkärlek för små fladdermöss! Kanske passande nu när Halloween knackar på dörren...?!

6 kommentarer:

Annika sa...

Känner inte igen de där böckerna, inte ens till namnet. Så märkligt...
Säkert var det dom som lade grunden till din förkärlek för fantasy. Jag kollar in min systerdotter som är här nu. Hon dras ofelbart till fantasy. Tror det var Twilight som lade grunden till det hos henne...
Ska höra om hon känner till de här böckerna du skiver om då hon vaknat.
KRAM!!!

Saltistjejen sa...

Annika,
nej det kanske inte är så konstigt att du inte känner till dem. Men jag tror de blivit lite av klassiker. Din systerdotter är nog dock lite ung för dem nu, men eventuellt har hon läst eller hört talas om dem tidigare. Vissa skolor tror jag läser dem ibland på typ låg-mellanstadiet.
Men detta är absolut inte fantasy på den nivån som Twilight som ju är en bok för tonåringar eller tweenies. De här är barnböcker men otroligt fint skrivna. Jag blev banne mig sugen på att läsa om dem, haha!
Hoppas ni får en fin dag tillsammans nu!
Kram!

Karin sa...

Totalt missat att hon gått bort. Håller med om Häxtävlingen, fullkomligt älskade den! Försökte få I att läsa den, men den dissades totalt...
Kram!!!

Saltistjejen sa...

Karin,
hahaha ja där ser man. Kanske är det andra saker som ska till nu för att ungarna ska gillar böckerna haha! ;-)
Eventuellt är ju I lite för gammal för boken om det var nyligen du försökte tipsa henne om den?? Jag tror jag var ungefär 9 eller så när jag läste den.
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Jag läste att hon dött men jag hade faktiskt inte ens hört talas om henne eller hennes böcker. Konstigt nog eftersom jag också var bokslukare. Fast iofs inte riktigt fantasi :)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
inte???! Jag var nästan säker på att du skulle ha läst åtminstone ngn av hennes böcker! Testa en vet ja! De ÄR verkligen bra!!!
Kram!