lördag, oktober 16, 2010

Jobbig natt

Natten har varit jobbig. Lill-Skruttan har varit väldigt snuvig de två senaste dagarna. Igårkväll verkade hon dessutom tröttare än vanligt. Vi hade Familjen K över på middag. Spagetti med köttfärssås. Lill-Skruttan och R var överlyckliga att se varandra som vanligt. Men ett par gånger under kvällen fick Lill-Skruttan ändå en del "sammanbrott". Hon blev förtvivlat ledsen och/eller arg för saker vi inte ens kunde förstå. Trötthetstecken. Ovanligt såpass tidigt på kvällen.

Efter att Familjen K gått hem vid halvniotiden varvade Lill-Skruttan ner lite och jag nattade henne. M var trött och somnade runt midnatt men själv var jag uppe ett tag till. Precis när jag skulle lägga mig hör jag hur Lill-Skruttan hostar och gråter förtvivlat inne i sovrummet. Hon har rejäl hosta och det piper och susar när hon andas. Dessutom så trött så trött att hon nätan går sönder. Lyfter upp henne för att hålla henne lite upprätt så hon ska kunna hosta bättre. Sitter med henne i mitt knä en stund. Lyssnar till rossel och pip. Tröstar när hon gråter. Hostattackerna rister i hennes lilla kropp. Ibland så häftigt att det låter och känns som om hon ska kräkas. M går upp för att hämta nässpray. Försöker att öppna upp åtminstone näsan lite för att underlätta andningen den vägen. Pallar upp med kuddar så hon ska ligga högt med huvudet för att minska hostattackerna. Sedan ligger jag och lyssnar till hennes andetag. Kan inte somna för det rosslar så oroväckande i hennes luftrör. Jag väntar hela tiden på nästa andetag. Och nästa. Och nästa. Men till slut somnar hon och så småningom även jag. Av ren utmattning om inte annat.

Nu på morgonen var det dock full fart på Lill-Skruttan från första början. Jag vaknade av att hon låg och sjöng "Wheels on the bus" för full hals (dock en rosslig sådan...) bredvid mig i sängen. Det är så lusigt med barn för även när de är sjuka eller har sovit dåligt så verkar de ändå gå på högväxel när de är vakna. Så den här lördagsmorgonen har varit som lördagsmorgnarna brukar. Läsning av bok. Stora pusslet är lagt. Bamse på TVn. Lite sång. Lite mjölk. Dockans potta framletad. Lite flingor. Kanske blir det snart en promenad till bagelbageriet om en stund? Nu får vi se hur den här hostan utvecklar sig. Vi ska iallafall köpa bleech och göra ren luftfuktaren. Tänkte testa med "mentol" i den under natten för att se om detta kan hjälpa?

13 kommentarer:

Malin sa...

Så jobbigt när de små är sjuka, hoppas hon kryar på sig snabbt!
Visst är det konstigt hur de kan vakna jättepigga, trots sjukdom och lite sömn? Tänk om man själv kunde få vara sådan =)
Kram

Marianne sa...

Stackars iiten! Hoppas det går över snabbt. Låter som en bra idé med mentol i luftfuktaren. Kanske smörja in bröstet med Vicks?

Kram!

Saltistjejen sa...

Malin,
ja visst är det konstigt att de är så pigga trots att de inte är helt friska och trots att de sovit sämre.
Kram!


Marianne,
ja inför den kommande natten får vi förbereda oss lite mer. Natten som var gjorde vi ju inget alls eftersom det började då. Ingen hosta alls när hon gick och lade sig och sedan plötsligt väldigt igentäppta luftvägar.
Kram!

Victoria sa...

Lilla vännen, vad jobbigt med sån hosta och snuva när man ska sova! Drog på munnen när jag läste "Dockans potta framletad. Lite flingor.", såg framför mig hur ni åt flingor tillsammans ur pottan! ;o)
Kramar och fortsatt trevlig helg!

Bejla sa...

Stackars sjuka lilltjejen, och stackars trötta mamman. Skönt att hon är gladare idag, men visst är det lustigt hur barn bara kan vara så förhållandevis pigga och glada efter en sådan natt! ;-)

Taina sa...

Nu har hon haft det tufft, lilla stumpan. Skönt med helg för er nu.

När mina barn var små och riktigt dunderförkylda, kunde jag skära upp en lök i två halvor och ställa alldeles intill sängen. Det "rensar" också. Men det luktar inte så gott...

Hoppas ni får en skön lördag och en bra natt.

Kram på er alla och krya på dig kram till Lill-Skruttan såklart!

Ulla sa...

Usch så hemskt :(. Jag tycker det är så orättvist att vi förutom kyla och mörker också ska ha dessa evinnerliga influensor att tampas med. Speciellt de små. Daniel har också hostat en vecka nu, i onsdags fick han ögoninflammation som bonus (då tog jag honom till läkare, men blev så överraskad då hon inte lyssnade till lungorna att jag inget sa!). Nästan varje natt har jag varit tvungen att ge honom hostmedicin. Hörde av andra att det är sega bobbor i farten. Hoppas Lillskruttan sover bättre i natt redan - och du med!! sotr kram!! ps. hinner inte än läsa så mycket mer, men jag tror att jag småningom kan börja läsa och blogga lite mer.

Trillingnöten sa...

Usch för förkylning och hosta! N får också hostattacker då och spyr ofta. Det är fruktansvärt jobbigt! Jag hoppas att denna natt blir bättre. Skönt att det är söndag imorgon :)
Kram!

Karin sa...

Stackars alla tre!! Hosta och snor är inget kul för små människor! Hoppas att det blir bättre och att hon sover middag länge så att immunförsvaret kan jobba.
Hälsa! Kramar!!!!

Desiree sa...

Stackars liten. Förstår att du var orolig med en sådan hosta och när man även hör hur svårt det är med andningen. Jag hoppas att både du och lilla E får en bättre natt inatt och att hon kryar på sig snart. Hoppas det hjälper med menthol i.
KRam!

Saltistjejen sa...

Vic,
haha njae inga flingor i pottan.... ;-)
Kram!

Bejla,
ja det är förunderligt att de kan köra påi 180 trots att de sover dåligt och är småsjuka.
Kram!


Taina,
tck för tipset om löken. fast nu köpte vi vicks ändå. Får se om det hjälper.
kramar!!


Ulla,
ja det är jobbigt med höst- och vinterförkylningar eftersom man generellt blir tröttare under den här årstiden. Så försämrad sömn uppe på det kan kännas ännu jobbigare än på sommaren.
Hoppas D kryar på sig snart!!!!
Kram!


Trillingnöten,
ja det är obehagligt att de så ofta har nära till att rkräkas när de tar i och hostar mycket.
Kram!


Karin,
jo lång middagsömn ore bra, men tyvärr sover hon itne så mycket. Inte ens som "sjukling". Det blev en liten "na" i vagnen när vi var ute och gick, men betydligt kortare än vad hon nog skulle behövt.
Kramar!!


Desiree,
ja det är så läskigt när det liksom viner och piper i halsen då de andas. Även om man inser tt det troligen "endasst" är fråga om en vanlig förkylning tycker jag det känns obehagligt och ligger och liksom väntar på nästa andetag hela tiden. Nu under dagen har hon inte hostat så mycket men det är väl normalt att man hostar mer på nätterna så vi får se hur natten blir.
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Tänk vad fort det kan gå när de blir sjuka. Från första tecknet till jobbig hosta eller hög feber på ett par timmar. Och samtidigt så snabbt när det tillfriskar också iofs.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja det är helt galet att de kan insjukna på tre röda! Och likaså går det oftast fort när de väl blir friska också tycker jag. Precis som du säger.