fredag, oktober 01, 2010

Expressionister & cupcakes

I morse vräkte regnet ner utanför fönstret. På insidan värkte det inte ner utan droppade bara sådär irriterande. Detta upptäckte jag när jag vaknade av droppet, men som tur var så var det inte så farligt som det lät. Men i mitt stilla sinne tänkte jag ändå "Amerikanska hus....vilken skitkvalitet!!" Vi hade bestämt att endast jobba halvdag idag för att under eftermiddagen ta oss till MoMa och se en utställning om amerikanska abstrakta expressionister. Egentligen öppnar inte denna utställning förrän till helgen, men eftersom Rockefeller University ger sina anställda ett medlemskap där så kunde vi gå idag då utställningen var öppen för "members". Kalas eftersom Olgakatt annars hade missat denna utställning då hon ju åker tillbaks till Sverige imorgon. Utställningen var mycket bra och det var extra fördelaktigt att den inte hade öppnat för alla än eftersom detta gjorde att det var betydligt färre åskådare där än i resten av muséet.
Mark Rothko är en konstnär som både M och jag uppskattar mycket.
Jag tycker framförallt om hans alster som går i de här varma gula-orange-röda tonerna.


Även denna tyckte jag mycket om.
Den fick mig att tänka på en svensk vacker sommardag.


Här syns fler av Rothkos verk. Olgakatt kan man skymta till höger.Även denna är en Rothko även om den inte alls  är målad i den stil jag tycker att han är mest känd för. Men jag gillade denna tavla mycket. Både stilen och färgvalet. Tycker stilen nästan påminner lite lite om Miró som jag också gillar.Här en Jackson Pollock. "The she-wolf". 


Utanför expressionistutställningen pågick en annan utställning som hette "On to pop" med bla alster av Andy Warhol och Jasper Jones.


Denna bild på Marilyn Monroe  visar jag mest för Svägerskan.


Det regnade som sagt. Om man inte hade ett paraply eller skulle vilja ha ett annat än det man hade så skulle man lätt kunnat snika till sig ett här.... 


Efter MoMa var vi lite fikasugna men när vi letade efter något café sprang vi i stort sett förbi Magnolia, det kända cupcake bageriet. Ursprungsbageriet låg i West Village, men efter att det blivit känt i bl a "Sex and the City" så har man kunnat öppna ännu ett bageri nära MoMa (mellan 49:e och 50:e gatan vid 6th Ave) och det var detta vi passerade. Vi bestämde oss snabbt för att gå in och handla ett antal cupcakes och ta med oss hem istället. Vi tog sedan med oss dem till K där Olgakatt ju hyrt ett rum denna veckan och det blev fika tillsammans med henne och supergoa katten PJ.

Cupcakes från Magnolia. 

Imorgon är som sagt Olgakatts sista dag här. Vi kommer nog ta det ganska lugnt och eftersom vädret ska bli fint blir det eventuellt ngn lite kortare promenad i staden innan det bär iväg till flygplatsen för henne.Fredagstemat har jag inte alls hunnit med denna veckan. Vi får se om det blir mer tid senare eller om jag helt enkelt hoppar över veckans tema.

11 kommentarer:

Katarina på Filippinerna sa...

Att gå på museum då det är trångt, är rent av jobbigt. Ni hade ju verkligen flyt att få beskåda dessa vackra alster i en sån tom miljö.

Cupcakes, har jag förstått är verkligen poppis nu. Har nog inte ätit någon själv, men tidningarna visar numera ofta stora färgsprakande cupcakes,,Är de goda?

Ha en bra helg.

Kram

Saltistjejen sa...

Katarina,
ja det är en otrolig skillnad att gå på museum när det är mycket folk jämfört med om det endast är ett fåtal besökare.
Cupcakes är megastort här i NYC och jag har förstått att det är ett växande intresse även i Sverige. Själv är jag ingen jättefan av dem, men kan tycka det är lite roligt ibland. Ofta kan de dock vara alltför söta för min smak. De ser finare ut än de smakar. Enligt min mening. Någongång ibland är det dock lite gott och roligt tycker jag, men om jag skulle välja fikabröd rent allmänt skulle jag itne ta just cupcakes.
Kram!

Desiree sa...

Inget vidare väder ni har men jag hoppas att det blir bättre snart. Utställningen verkade dock toppen. Det är ju underbart att ni som anställda på Rockefeller får lite förmåner som denna. Fin och interssant utställning. Olgakatt har nog haft det toppen hos er denna vecka. Jag passerade förbi ett nyöppnat cupcake ställe vid St.Eriksplan igår men jag tyckte de såg så små och fjösiga ut men cupcakes kanske ska vara små, de var aldrig mina favoriter i USA men dessa såg himla goda ut.
KRam!

KARLAVAGNEN sa...

Rapsfält och havet tänkte jag på när jag såg tavlan. Å paraplyerna trodde jag var en konstnärlig installation...

Taina sa...

Vilken tur att ni fick en förhandsvisning. Skönt att slippa trängsel också. Om det nu blir trångt. Smaken är som baken, hahahahaha! Jag har svårt för dessa alster med "bara färger" av Rothtko. Jag har mycket öppet sinne annars för konst, men dessa ger mig liksom ingenting. Jo färg men annars? Njae. Men den sista av hans tavlor du visade tilltalade mig betydligt mer.

Tänk vad dessa cupcakes är så poppis! Hoppas de smakade väl.

Kramar!!!!

Trillingnöten sa...

Wow, vilken utställning! Den skulle varit fantastisk att se. Tack för de fina bilderna! Det var ju perfekt att Olgakatt hann gå också...
Jo, jag vill inte skriva helt öppet på bloggen min. Maken åker till NY för att ta hand om sin mamma som har cancer tyvärr. Jättetrist. Än så länge går det bra med behandlingarna så vi hoppas det fortsätter så! Kram så länge...

Saltistjejen sa...

Desiree,
nej vädret iv veckan var dåligt men nu i helgen desto finare vilket är skönt! Tråkigt dock för Olgakatt som fick så mycket regn under sin vistelse här. Fast hon verkade nöjd o glad ändå...
Cupcakes är inte min favvo heller men ibland är det lite skoj.
Kram!


Karlavagnen,
ah, rapsfält och havet ja. haha paraplyerna SKULLE man kunna TRO va en installation för det SKULLE det kunna VARA! ;-)
kram!


Taina,
aha, så du är inte så mycket för abstrakt konst alltså? Jag tycker att just färgerna gör mig glad, men som sagt konst är verkligen olika för olika personer.
:-)
Kramar!


Trillingnöten,
nej men fy vad jobbigt!!!!! Jag trodde inte det var något sådant när jag läst ditt inlägg men nu hoppas jag vekrligen att det går bra för hans mamma. och att du känner att du kan stötta trots att du är så långt bort. Det måste kännas tungt för din man.
Varma Kramar!!

Bejla sa...

Jag gillade också den första tavlan du visade! Underbara färger. :-)

Saltistjejen sa...

Bejla,
visst är det otroligt vad färgkombonationer kan göra för ens humör ändå! :-)

Anna, Fair and True sa...

Jag är inte så förtjust i modern konst men just den där blågula tavlan var fin tycker jag.

Hoppas de var goda cupcakes och inte såna där söta och sliskiga som de kan vara ibland!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
haha cupcakesen (konstig svengelska det blev...!) var ok men jag tycker alltid att just cupcakes är lite för söta för min smak. Icing är inte min grej.... ;-)
Kram!