onsdag, oktober 27, 2010

Höstvärme

Trots att det bara är en knapp vecka kvar av oktober så har hösten här kommit av sig. För ett tag sedan blev det lite kyligare med temperaturer ner mot ca 10 grader eller så. Åtminstone på morgnarna även om den sedan klättrade upp ett par grader under dagarna. Men nu är det återigen varmt ute. I morse var det till och med lite småfuktigt och runt 20 grader. Inomhus har det dock under den här korta perioden med något svalare temperaturer varit kallt. Varje höst är det likadant. I oktober brukar värmen ute sjunka men det dröjer innan de sätter igång värmen i våra radiatorer. Det brukar kännas mest på sena kvällar samt morgnar när man ska ta sig ur sängen. Nu har dock värmen slagits på även om det fortfarande inte har spritt sig till vattenledningarna riktigt. Varmvattnet som normalt är riktigt hett är för tillfället mest fisljummet. Eftersom hösten de senaste dagarna bestämt sig för att ta ett par kliv tillbaka samt att värmen har slagits på så fryser vi inte längre här inne.


Den enda som verkligen verkar söka sig till värme värme och åter värme är Tazo. Detta har han gjort ända sedan han var en liten liten kattunge. När han var liten låg han ofta på själva "radiatorn" men är sedan länge för stor för det. ibland ligger han ändå där med halva kroppen och benen liksom vilande på bänken nedanför. Hans favoritplats har annars varit uppe på kyl och frys. Där är det ju varmt eftersom frysen alstrar en del värme. Den senaste tiden när det var lite kyligare både ute och inne har han dock insett att den varmaste och gosigaste platsen är spisen efter att vi lagat mat. Där lägger han sig ofta.


Men vi tycker inte riktigt om att han upptäckt just spisen. Det gör inget att han ligger där efter att vi lagat mat, men vi är båda lite rädda att han ska lägga sig där även när spisen är igång. Vi har ju gasspis med öppen låga och en gång hittade jag honom faktiskt där när jag kokade mat i en kastrull på låg sparlåga. Inte bra!!! En kattpäls kan ju ta eld även när lågan är väldigt väldigt liten. Nu funderar vi på att köpa en värmedyna till honom och hoppas att han därmed ska hålla sig ifrån spisen.

18 kommentarer:

Stef sa...

Jaaaaeee jag vet ju inte om spisen är bästa stället. Jag har en vanlig spis med keramikhäll. Jag hade precis stängt av plattan efter att jag kokat vatten en gång, och Lucas tog ett jätteskutt upp på spisen direkt efter! han hoppa ner fort som bara den kan jag säga och har sen dess inte hoppat upp på spisen igen!

Hoppas värmedynan funkar, låter som en bra ide!

Kramar

Saltistjejen sa...

Stef,
oj så din katt brände sig då? Men det kanske var en "bra" lärdom eftersom han inte längre är på er spis. det vi är mest rädda för är såklart att pälsen ska fatta eld!!! DET hade varit katastrof. Vi får väl se om värmdedyna hjälper. Men vi hoppas det.
Kram!

Trillingnöten sa...

Vilken tokig katt! :) Men härlig måste jag säga! Han har fattat att man ska ta vara på njutningen i livet. Jag förstår dock er oro...tänk om pälsen tar eld! Fy sjutton. Sånt vill man inte ens tänka på. Jag hoppas att värmedynan tilltalar honom mer :)

Katarina på Filippinerna sa...

Katten vet vad livets njutning är, värme! När om om det blir för varmt hoppar han nog ner!

Desiree sa...

Oj ja det verkar ju lite farligt att ha spisen som favvo plats att ligga på. Hoppas att han nöjer sig med värmedynan istället för annars är det ju precis som du säger att pläsen lätt kan ta eld även om det bara är en liten låga. Annars verkar erat väder hur skönt som helst. skulle gärna byta.
Kram!

olgakatt sa...

Gasspis med öppen låga ger alltid mig rysningar av skräck. Systern till en av våra bekanta dog när hennes morgonrocksärm fattade eld av spislågan. Tazos favoritställe inger mig fasa.
Bägge våra katter promenerar gärna på spisen - godiset finns ju skafferiet bredvid. Bägge har också bränt tassarna på nyligen avstängda plattor - vi har keramikhäll. Så vi ställer numera alltid en kastrull med vatten på den avstängda plattan. Induktionshäll vore idealet i katthem!Säker kan man dock aldrig vara; vår gamla Maya, frid över hennes minne, hoppade som källing rakt upp i stekpannan när jag stod och stekte - det blev blåsor på alla tassarna och DET gjorde hon aldrig om.
Värmedyna låter som en god idé - om han inte kloar i den!

bettankax sa...

Men så söt han är..och SOM han njuter!!:)

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
haha ja han är lite "tokig" men supergosig. :-) Och värme har han som sagt alltid sökt.
Kram!


Katarina,
ja han är verkligen en njutare. men är inte alla katter det om de har möjlighet?? ;-)
Kram!


Desiree,
ja vi får se. Vi har ju inte köpt ngn dyna än men hoppas att den ska locka mer än spisen. Vädret just nu är rätt behagligt fast jag skulle inte ha ngt emot lite mer krisp...
Kram!


Olgakatt,
ja jag förstår att du ryser av fasa! Det enda som är bra är att när vi har spisen igång är vi ju nästan alltid i köket. Så man har lite mer koll. Men visst, det behövs ju enbart en mikrosekund. HU!!!! Induktionshäll bore såklart super men tyvärr har vi inte det.
Kramar!!


Bettankax,
:-)

S w e F l o sa...

Jag har sett en hel del katt och hundsängar med inbyggd värme. Kolal bla in denna http://www.drsfostersmith.com/product/prod_display.cfm?pcatid=17738

Jag handlar en hel del härifrån, de är superbra!

Kram!

Saltistjejen sa...

SweFlo,
TACK! jag ska verkligen kolla upp länken! Jättebra med tips!
Kram!

Eva Henriksson sa...

värmedyna...köp det.
Det här låter för nervöst.
Fasa med öppen låga och katt!!!

Saltistjejen sa...

Eva,
ja det kommer definitivt bli en värmedyna av ngt slag. Jag hoppas bara att Tazo verkligen skippar spisen då, men det är ju inte säkert det heller...

Nenne Nennelainen sa...

Nä, någon katt som säger VOFF vill vi inte vara med om. Hoppas värmedyna håller honom borta från spisen!

Här regnar det och Nancy ställer sig i givakt innanför dörren när hon kommer in för att bli avtorkad med handduk. :-) (Kattluckan är tillfälligt bortglömd efter att hon tappat halsbandet med sin "nyckel"...nä, förresten, hon är nog bara lat).

Kram på er!

Saltistjejen sa...

Nenne,
nej katt i lågor vill vi verkligen inte ha. Nu har jag surfat runt lite i jakt på en värmedyna till Tazo och ja vad ska man säga. Här i USa FINNS det verkligen saker till ens husdjur om man säger så... My God! Nu får vi bara välja. Och vifta med kreditkortet.... ;-)
Kram!!

Taina sa...

Tokkatt! Jag tror stenhårt på värmedyna.

Vad gäller värmen nu så fick vi faktiskt öppna fönster igår kväll och dra på takfläkten. AC´n är ju nerplockade. Strange, men nu vänder det till lite mer normala temperaturer igen.

KRAMEN!

Saltistjejen sa...

Taina,
jadu temperaturen har varit helt konstig! Igårkväll gick jag runt och svettades inomhus och tyckte det kändes varmt o klibbigt som på sommaren. Vi har ju AC men det kändes helt knäppt at dra igång den så det gjorde jag inte. Den mullrar ju dessutom ås mycket att man nu när man vant sig av med (o)ljudet inte riktigt vill höra det när man ska sova....
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Nej, spisen är nog inte riktigt optimal men katter har ju sin egen vilja.. Ni får nog se till att hitta ett bra alternativ som han accepterar :)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
nej vi hoppas att en värmedyna ska locka bort honom från spisen.