torsdag, oktober 21, 2010

Sprudlande och mysig

Vi är inne i en sådan där härlig period igen. Jag vet, det kan låta konstigt. Nyss klagade jag och skrev om vårt möte med dagispersonalen. Men även då var Lill-Skruttan egentligen inte "besvärlig" rent allmänt utan det handlade om hennes fysiska utfall mot barnen i Orange Room. Som förälder just nu så kan man verkligen mest bara njuta tycker jag! Lill-Skruttan är underbart mysig och gosig. Full av energi och överraskar oss i stort sett varje dag med nya ord och upptåg. Hon verkar även komma in i Orange Room bättre och bättre för var dag som går. Fortfarande händer det att hon går på sina kamrater men det känns ändå som om det är under kontroll och jag tror och hoppas att hon snart kommer att vara mindre gå-påig där också. De dagliga anteckningarna vi får hem från dagispersonalen* berättar om en glad Lill-Skrutta som verkar väldigt tillfreds ändå. Hon interagerar mer med de andra barnen och är nyfiken, fantasirik och kreativ. Sådant är härlig läsning för en förälder!

Ett par utdrag från Lill-Skruttans dagisbok denna veckan:

Måndagen
"This morning we went to play in Berlin Garden. E enjoyed playing in the sandbox with the girls O and R. E made "ice-cream" using the funnels as a cone. We then went inside to prepare lunch. I took out paper and crayons for the children to draw. E drew several circles together and told me she drew a silly face, then drew a couple of lines and told me it was a road for the cars. E is using her imagination in her play and drawing. I am glad to see this. She even creative with her singing. After drawing she used the blocks to make a tower and then began singing "my tower my tower" with the melody of "My body my body" song. She really likes the "My body" song. Sometimes she likes to be silly and sing "my potty my potty"...


Igår
"Today we went on the bus to a book store. Ella held a child´s hand and got very upset if the child didn´t hold her hand. In the bookstore Ella read and looked at some books. We then walked back. Ella does very well listening to teacher´s words. In the room she played in the kitchen area with two of the girls; R and C..."


Idag
"After circle time we all went outside to play in Berlin Garden. E enjoyed chasing R and H with the cart. We then went inside to play in the sandbox. E liked feeling the sand on her hands- She would poor sand on her hand and say "the sand is sprinkly".... ....E then moved on and joined R. E drew "Elmo and a yummy birthday cake". Over all E had a great day." Här ritas det för fullt hemma på griffeltavlan. Ofta ritar hon sig själv, oss (M och/eller mig), katterna, sina vänner eller lärarna på dagis.


Hon är som sagt inne i en fas där man nästan från dag till dag kan se henne utvecklas. Nya ord, nya tankar och idéer. Favoriter just nu är att rita, lägga pussel, sjunga och att leka låtsaslekar. Det senare handlar ofta om att laga mat, koka te (eller kaffe), trösta sin baby eller att som ikväll åka båt. Det gjorde hon i den stora pappkartong vi just fått blöjorna levererade i. Hon åkte båt, simmade från valen (som Bamse gör i en av hennes nuvarande favoritfilmer) samt fiskade. Hon erbjöd även Tazo sitt "fiskespö", gullungen. Han var dock måttligt intresserad...

Det där med att sjunga är något hon gör nästan mer eller mindre hela tiden. Och hon har även börjat hitta på egna texter till melodierna så som måndagsanteckningen berättade att hon gjort på dagis. Igårkväll när M var ensam med Lill-Skruttan och jag var på kollegans avskedsfest så hade Lill-Skruttan tydligen suttit i sin stol vid matbordet och sjungit "Ella on the bus says I love my daddy I love my daddy I love my daddy" (melodin: Wheels on the bus"). Detta när M stod i köket och lade upp lite glass som han lovat henne till efterrätt. Vad säger man?! Smart unge som smälter sina föräldrars hjärtan när hon själv ska få glass... haha!  För smälter det gör man. Det går inte att motstå hur mycket man än försöker....

Det är sådana här perioder jag verkligen känner mig oerhört lyckligt lottad. Jag inser verkligen att all den tid vi kämpade för att få Lill-Skruttan var värd varenda tår, varenda besvikelse, varenda orostanke. All frustration, ilska, sorg och känsla av tomhet. Att få vara förälder är för mig något av det mest fantastiska jag varit med om i mitt liv. Det slår verkligen allt! Och jag är djupt tacksam.*) Varje barn i Orange Room har en egen bok där lärarna i stort sett dagligen skriver lite om vad resp barn gjort under dagen. Även vi föräldrar kan skriva i den om det är något vi vill meddela lärarna om eller om vi vill fråga något. Här fyller lärarna även i vad och hur mycket barnen ätit under dagen samt när de sov middag. Systemet är egentligen detsamma som det vi haft i både Violet och Pink Room, men då var det ett "lösbladsystem". Att det nu är en bok tycker jag är bättre. man har allt på samma ställe och det känns enklare på så vis. Det enda som kan vara kruxigt är om man råkar glömma boken hemma på morgonen när man går tillbaka till dagis, men eftersom vi bor så nära ska det ju inte göra så mycket egentligen. Det är lätt att gå hem och hämta den. Än har vi dock lyckats komma ihåg den varje morgon!

10 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Åh vad roligt! Det är skönt att det går bättre och att E är så harmonisk och glad! :) Vad mer kan en mamma begära egentligen? Det där med att skriva i boken är fantastiskt. Jag undrar bara hur de hinner med? Jag antar att de turas om att ta lite tid för att skriva till sina respektive barn varje dag! :)

Stef sa...

Härligt att höra! :) Och så skönt att mötet blev så bra!

kramar

Annika sa...

OCH när Bellan är glad blir alla glada!!
Så är det ju!
Jag vet!
Underbart skönt att höra att ni är inne i en bra period nu!
Dagboken är OTROLIG!!! Återigen, vilken personal!!!!
Power till dem!!
KRAM!!!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
Ja boken är så himla bra. Det är ett jättefint sätt för oss föräldrar att kunna ra del av vad de gör på dagarna! De brukar turas om att skriva och så är det ju inga jättegrupper heller. 10 barn på 3,5 lärare.
Kram!


Stef,
:-)


Annika,
Ja det är så skönt när man är inne i sådana här perioder! Och dagiset kan vi inte klaga på minsann!
Kramar!

Taina sa...

My potty, My potty! Hahahahaha!!! Lilla E är inte så liten i sina tankar minsann. Kanon att de "orkar" skriva så där mycket varje dag. Som förälder är det ju intressant att se vad som hänt under dagen.

Skönt att det går framåt i Orange Room!

KRAMAR!!

Saltistjejen sa...

Taina,
japp my potty my potty.... sådant susar tydligen rnt i hennes lilla huvud! ;-)
Och dagsanteckningarna är super!
Kram och ha en fin helg!

Västmanländskan sa...

Vad roligt med en sådan dagbok! På vår förskola skriver de i en gemensam för alla barn om lite vad som hänt under dagen, men det låter väldigt mysig med en personlig dagbok. Kram!

Saltistjejen sa...

Västmanländskan,
ja det är jättebra! Man fpr veta lite mer vad som hänt under dagen och även om lärarna har frågor eller så. Plus att man ju själv kan skriva där om man har frågor till lärarna eller vill berätta ngt som hänt hemma som man tycker de bör känna till.
kram!

Anna, Fair and True sa...

Vad härligt! Antar att det är mycket så upp och ner med barn / när man har barn :)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
haha ja det kan vara flera "katastrofer" och underbara stunder varje dag! Man inser att man lever när man har småbarn hahahahaaa! :-)