söndag, september 08, 2013

Da'n före da'n

Söndag idag. Men inte vilken söndag som helst. Utan dagen före Dagen D. Imorgon kommer hela familjen att traska iväg till Lill-Skruttans nya skola. Dags för en ny epok i allas våra liv, men framförallt i hennes. SKOLA. Det kommande året vi har framför oss blir det Kindergarten. Något jag har förstått är ungefär som första klass i svenska skolor. Först tyckte jag det kändes extremt tidigt att mitt barn skulle börja skolan redan vid 5 års ålder. Men nu känns det helt naturligt. Riktigt bra till och med. Jag tror att hon, trots att hon just nu är jättenervös och "inte vill", kommer att stortrivas. Hon älskar att lära sig nya saker. Hon är nyfiken, frågvis och klurig. Fantasifull, kreativ och har ett minne som jag vet inte vad. Skärpt skulle jag säga själv. Otroligt mycket mer framåt rent intellektuellt än vad jag tror jag själv var i hennes ålder. Så ja, jag tror det kommer att bli ett otroligt utvecklande och roligt år. Även om jag också är inställd på att det kan bli vissa saker som kommer att kunna bli jobbiga också. Så som det kan bli med nya rutiner (särskilt innan de blivit just rutiner).

Eftersom detta är en s.k Public School är den kostnadsfri. Till skillnad mot vårt dagis som vi betalade en hög avgift för eftersom det var privat. Och då subventionerade ändå universitetet avgiften för vissa (en "inkomststege") så det var inte alls så dyrt som många andra privata dagis här. Nu har vi tyckt det varit värt varenda cent eftersom det varit fantastiska år där, men visst känns det skönt att slippa den kostnaden nu. Dock tillkommer en del andra kostnader. Dels för "after-school-activities" och dels kommer säkerligen en del donationer att efterfrågas. Sådant är vanligt här. Men det känns ändå helt okej. När man vet att de pengar man betalar verkligen går till att förbättra kvaliteten i skolan tycker jag inte att det känns jobbigt att vara med och stötta.

I brevet med information som vi fick för någon månad sedan stod t ex att vi nu första dagen skulle ha med oss:
2 hushållspappersrullar
2 paket med tissues (ungefär som nästdukar, här: kleenex)
1 paket ziplock påsar
1 ask plåster
1 flaska handsprit
1 paket wipes (våtservetter)

Allt detta är saker som alla familjer ska ta med till sitt barns klassrum så att de här sakerna finns tillgängliga där under terminen. Dessutom ska man ta med sig ett foto på familjen som de kommer sätta upp i klassrummen och en donation på $75 som lärarna har köpt skolmaterial för (som pennor, papper, anteckningsböcker och block, klister, suddigum etc). Jag gillar systemet att man ger pengar istället för att själv behöva ge sig ut och jaga alla de här skolsakerna. Det underlättar för oss föräldrar plus att de berättade att genom att inhandla de här sakerna "centralt" via skolan får de dessutom ett mycket bättre pris än om alla familjer skulle handla skolsakerna själva i vanliga affärer.

Så, det kommer att bli en spännande dag imorgon och en minst lika spännande tid framöver. Fler rapporter lär komma efter skolstarten.


*) Bilderna här (utom den sista) är från vårt besök i skolan tidigare i våras. Sista bilden visar däremot vad vi förberett tills imorgon i forma av saker vi ska ha med oss till klassrummet.


14 kommentarer:

Sahra sa...

Kände lite som du. Hjälp. Skola. Vid 5-6 års ålder. Men vilken otrolig utveckling de gör det här året. Vilken mognad de uppvisar. Så ja. Redo har Molly iallafall varit. Ska bli otroligt roligt att följa henne och er, det här första skolåret. Jram

eastcoastmom sa...

Våra barn har helt klart varit redo för Kindergarten vid 5, barn i den åldern är vetgiriga och vill verkligen lära sig. Kan tycka att man missar ett vktigt år där i Sverige...

Syster i söder sa...

Det ska bli så kul att höra hur det går. Jag menar vem minns inte skolan och skolstarten? Jag minns också väldigt tydligt varje gång vi bytte klass som mellanstadiet och för att inte tala om högstadiet! Nervöst!

finelinan sa...

Åh, så spännande!

Anna, Fair and True sa...

Har i Belgien ska vi ocksa ta med vatservetter, Kleenex och hushallspapper samt tre limstift till gemensamma lagret for klassrummet och aven en bok som bidrag till bibliotek. Sedan skulle hon ha med sig en lada med ombyten klader, gymnastikskor och ett gosedjur om det skulle behovas trost. Sedan om hon skulle ga pa barnpassning fore och efter skoltiderna ska man ha med sig ytterligare vatservetter och Kleenex. Jag hade nog tyckt det var enklare aven for dessa grejer och ge en peng sa kunde de handla in. Men nu var det ju inte sa mycket grejer. Men skont att ni i alla fall kan ge pengar till skolmaterial och slipper kopa det!

Maste man ha lart sig lasa nar man slutar K? I Sverige ar det ju lastraning i F-klass men det ar egentligen inte ett krav sa att saga forran i ettan.

Cecilia/svengland sa...

Hoppas det gick bra för henne! Det är likdant här i England med donationer av näsdukar och dylikt men pennor etc fick de av skolan, om de nu inte speciellt ville ha sina egna! Det är roliga år ni har framför er och de lär sig sååå mycket, mina började också när de var 5 år och nu har min yngsta precis börjat högstadiet! Det går fort! :-)

Martina sa...

Förstar precis hur du kände när du tyckte att det var tidigt att börja skolan vid 5 ars alder! Fast här är det ännu "värre", här börjar ju barnen när dom är 3 ar. Och ja, det är skolan, inte dagis det handlar om.
Men det är ju bara att ta seden dit man kommer och tänka att om det funkar för alla andra barn i det här landet sa kommer det ju även att funka för mina barn. Och det gör det ju ocksa!
Stort lycka till bade till Ella och till er!
Kramar

Kattas Betraktelser sa...

Intressant att läsa om era förberedelser inför skolstarten. Mycket annorlunda än det svenska skolsystemet. Kram

Trillingnöten sa...

Vad skönt att ni kunde donera pengar istället! Det där att ge sig ut och leta är ett gissel. Nu körde vi på online i år och det kändes skönt. Jag tror att vi fortsätter med det nästa år. Bara att klicka hem. Till och med wipes och allt kom med!

Jag tror att vi i Sverige ibland är lite rädda för att barn ska fara illa av att ha "skola" för tidigt, men samtidigt ser jag att N (och jag tror även E) verkligen frodas och lär sig så himla mycket. Det gör man så klart även på en förskola i Sverige, men hade N gått kvar där hade hon förmodligen inte läst så bra som hon gör idag och hon ÄLSKAR att läsa. Verkligen älskar. Ibland kan jag känna att det blir mycket "sitta still" och lyssna, men har man ett barn som klarar det så går det utmärkt.
Plus att man har fritid efteråt och helger. Det blir mycket leka i alla fall. och så raster!
Ska E gå på nåt after school program?

Jag tror E kommer att tycka att det är superkul och hon kommer trivas som fisken i vattnet!!
Ha en superbra dag! Kram!!

ps. TAck för din input om förlossningar i USA. Och det där med stämningar får man absolut ta i beaktning när man tänker på kostnad och kejsarsnitt. Hur galet som helst! Jag ogillar den här stämningskulturen som finns här. Givetvis ska man "bestraffa" sjukhus som gör fel så att man i framtiden kan förhindra att samma sak går fel igen. Dock får man ju tänka på att saker kan gå fel, hur noga man än är...Och inga pengar i världen kan ställa saker tillrätta.

Pratglad sa...

Klämkäck lista över saker att ta med... själv fascineras jag över att det är olika på olika förskolor i Sverige om det ingår blöjor eller inte... Vi har fått skicka med blöjpaket och det är ju helt ok, men som sagt är det tydligen olika... trots att maxtaxan är nationell...

Och när jag själv gick i skolan fick vi betala för lunchen på gymnasiet... så det går ju upp och ner det där...

Och börja skolan vid fem är väl helt ok om verksamheten passar dem, jag ser inget konstigt i det.. i vårt fall blir det mer rörigt den dagen äldste sonen börjar 6 års och yngste går kvar på dagis.. lär bli logistikkrångel...

Desiree sa...

En stor och spännande dag väntar imorgon. Lilla E är stora tjejen och börjar skolan. Jag tycker det är jättespännande att höra hur det funkar och vad man ska fixa, ta med och vad som sedan kostar extra osv. Man tror ju att dagis är dyrt i USA men här i Schweiz är det snordyrt också. Pratade med en mamma som har en son på 18 månader och som berättade att dagis här kostar ca 12000 svenska kronor i månaden! Förvisso topp kvalité som man får men hu så dyrt!
Stort lycka till för Ella på sin första dag imorgon. HOppas hon får många trevliga klasskamrater.
Kram!

Suzesan sa...

Hurra för Lill-Skruttan ELla Idag. OJ så spännande. Tänk hon är ju den första Cyberspacebejbin jag känt i mitt liv så jag är så exalterad över att få följa MED henne TILL skolan;)

Men det verkar ju vara ett bra system. Blir det stor skillnad i kostnad för er på dagis och skola. Min son han började skolan när han var fem.

Han var mogen då. Det var då så. Man kunde välja. Men det som blev var ju att han var ett steg före sina jämnåriga som väntade ett år.

Måste ju vara alldeles perfekt för Ella att börja nu med hennes kreaktiva sida. Få utlopp för sina tankar och börja lösa problem på riktigt.

Min dotter hade behövt börja nör hon var fem men det fanns inte på hennes tid. I hennes generation. Men det hade förenklat för hon låg ett halvt steg före alla. Tills hon skulle börja femman. Då kom hennes handbroms. Men hon har haft bra lärare.

När hon gick i ettan fick hon börja med tvåans böcker osv. Men i femman TVÄRBROMS.Lite bra där så hon kom i takt.

Kram
/Susanne

Suzesan sa...

Ja just det att börja vid fem (men på det sjätte året) är ju lite att träna sig inför riktiga " skolstarten. Här för min son var de flexibla så de kunde vara stilla och lekte sig fram genom året ihop med kunskap. OCH sen mer oblyga ungar i ettan går ju knappt att hitta. Då som dem för de var ju varma i kläderna. Sen gick de ihop med dem som började vid sex år. Ja de är ju sex och ska fylla sju. Min son han fyller sent.De införde ju det med "barnskola "då men sen försvann det.

Kram
/Susanne

Lotta sa...

Lilla gumman!! SÅ kavat och ser lycklig ut på bilderna från Insta. Det ser ut att ha börjat alldeles strålande. De växer så enormt, både på alla plan när de byter grupp eller klass. Som förälder är man såklart orolig hur det ska bli. Min erfarenhet är att det alltid blivit bättre än vad vi trott!

KRAM!!