måndag, september 30, 2013

Sista september

Ja så är det sista dagen i september idag då. Vart tar den där berömda tiden vägen egentligen? Tycker det var Labor Day alldeles nyss och imorgon är det redan oktober. Om en månad är det Halloween. Om två Thanksgiving och sedan är det ju bara någon månad kvar till jul. Himmel! Jag inser just som jag skriver detta, också att jag nu helt automatiskt delar in hösten i amerikanska högtider och traditioner. Hm, lustigt. Men efter nästan åtta (!!!) år här är det kanske inte så konstigt. Särskilt inte som den svenska hösten har väldigt få sådana krokar att liksom hänga upp hösten på. Allhelgonahelgen då i början av november. Om man inte räknar med att många svenskar numera firar Halloween. Men eftersom det verkar vara lite si och så med hur och kanske framförallt när man firar i Sverige så räknar jag det inte riktigt... Sedan är det ju Gustaf Adolfdagen där en vecka in i november ungefär. Men den firar nog inte många? Känns som första större högtiderna under höst- och vinterhalvåret i Sverige är första advent och sedan såklart Lucia följt av själva julen. Men innan dess är det inte så många högtider.

Egentligen är det ju lite synd att man inte har fler högtider i Sverige i oktober och/eller november. Då den mörka årstiden verkligen fått fäste hos oss nordbor. Då skulle man ju behöva lite mer ljus. Någon extra ledig dag att bara mysa inne i värmen med familj eller vänner. Men nej, våra högtidsdagar verkar framförallt kopplade till vår och försommar. Visserligen skönt eftersom det då är så ljuvligt vackert ute och man vill vara ledig då ljuset och värmen börjar återvända. Men samtidigt kan jag känna att behovet av ledighet ändå är större under den mörka och kyliga årstiden. Den då man helst vill kura lite inomhus med tända ljus och varma filtar, goda grytor och en bra bok eller kanske något spel.

I år kommer vi dock inte att fira Thanksgiving. Iallafall inte på "vårt lilla traditionella vis". Första gången på många år faktiskt. Varför inte då? Jo, för i år kommer vi befinna oss i Sverige under Thanksgiving. Så ingen kalkon i år. Eftersom vi är i Skåne då lär väl gås vara mer troligt om man ska ha någon som helst traditionell fågelrätt.

Men nu går jag i förväg här och det var inte riktigt meningen. Idag är det fortfarande september. Min första dag på jobbet på 10 dagar! Jag har ju jobbat hemifrån hela förra veckan. Det känns bra att komma in och träffa mina kollegor igen. De bör alla vara tillbaka från Europa nu. Hoppas dock på en okej pendling. Särskilt hem. Men det är som det är. Man får se helt enkelt.

Jag önskar er alla där ute en fin sista september!

8 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Haller med dig, skulle garna vilja ha fler helgdagar pa hosten! Hosten ar ju iofs kortare an varen men det ar ju ingenting mellan sommaren och advent/lucia/jul. Allahelgona ar ju inte ens en ledig dag numera fast barnen brukar val ha hostlov en vecka da? Har i Belgien har vi en ledig dag, fredag 1 nov, och Isolde ar ledig hela den veckan fran skolan. Pa varen ar det ju daremot pask (och sportlov tidigare om man har barn i den aldern) och sedan en hel dros med hogtider.

Sahra sa...

Fast vi har ju en veckas höstlov i skolor. Visserligen kanske inte alla yrkesarbetande kan ta ledigt då men jag tycker det är ett ganska skönt avbräck

Annika sa...

ABSOLUT, det är så jag delar upp hösten också. Just med dessa högtider.
OCH redan nu har jag stress för att jag inte hunnit hösta mitt hus och börjat pynta upp för Halloween!!
Halloween är en jätteknutpunkt under hösten, och tre veckor senare är det Thanksgiving. OCh sen är det ju faktiskt jul.
Jom för efter Thanskgiving bryter den in direkt.
Det är MIN tid på året detta, men jag erkänner att månaden i sverige i sept sinkade mig lite i min planering, haha. SÅ idag åker sommargarrdiner ner, sommarkuddar och filtar försvinner. UPP med höstdito.
Jag är redo.
OCH jo, vi kommer snart till NYC igen. NYU, du vet...officiellt besök...
Kramar!!

Annika sa...

gardiner, inte garrdiner...suck...

Pratglad sa...

Tänk vad tideräkning är beroende av vad man håller på med och vem man är...

Min egen tideräkning har något slags fokus på att jag har paus från jobbet mellan juli och maj, 2 maj 2014 börjar det "vanliga" livet igen...

Yngste sonen fyller EN MÅNAD idag och då blir liksom tidsperspektiven helt annorlunda... Hans tideräkning är en helt annan och han håller sakta på att erövra tillvaron....

... som i sin tur är något helt annat än äldste sonens...

Dvs - hur långt det är mellan nu och jul beror på om jag känner mig som mig själv, yngste eller äldste sonen...

... tur att jul redan är planerad.. *garvar*

Desiree sa...

Jag håller helt med dig om de svenska helgdagarna under hösten. Det är magert och egentligen inget förrän första advent alls. Som du säger hade man gärna önskat att det fanns någon ledig dag där man hade kunnat få mysa lite inomhus eller något annat kul att se fram emot som gjorde att mörkret inte känns fullt lika tungt.
Så kul att ni har Sverigeresan och sverigebesökt att se fram emot och självklart att få träffa lillkusinen för första gången. Ja tiden rusar fram. För mig känns det också helt otroligt att det redan är första oktober imorgon.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
nej det är synd att man inte har någon mer ledig dag på hösten i Sverige. Tror det skulle vara något många skulle glädjas åt.
Fint att Isolde har skollov en vecka.
Kram!

Sahra,
jovisst finns höstlovet numer, men det känns som om det är väldigt många som inte tar del av den ledigheten. har man inga barn i skolåldern eller arbetar i skolan så är ju loven inget som man märker direkt. Fast det är självklart skönt för alla som kan njuta av loven såklart!
:-)
kram!


Annika,
ja här är hösten verkligen fylld med fina dagar. Både vädermässigt och högtidsmässigt. Jag äslkar verkligen hösten här. Det gjorde jag inte på samma vis i Sverige.
KUL att ni kommer hit. Hoppas vi kan ses då!
Kram!!


Pratglad,
hahaha japp tiden är såklart olika beroende på olika saker i livet. Man upplever den olika och särskilt med små barn. Skönt att höra att allt är bra med er!
Kramar!!


Desiree,
javisst vore det bra med fler helgdagar på hösten i ett land som Sverige.
Hur är det i Schweiz?
Kram!

Josefine sa...

Det borde verkligen vara fler helgdagar/högtider under hösten! Den är så låång! Visserligen gillar jag hösten, september & oktober åtminstone. Men november skulle behöva en utfyllnad! =)