torsdag, september 05, 2013

Rosh Hashana

Till alla som idag börjar det judiska nyårsfirandet Rosh Hashana vill jag önska ett Gott Nytt År! Lill-Skruttan upptäckte ikväll att vår byggnad lyste med nya färger. Blått, vitt och rött. Det blåvita förstår jag, men det röda? Om någon av er därute vet varför just rött används till denna högtid får ni gärna svara.

Här i New York City har vi ju en mycket stor del judar. Ja, längs hela amerikanska östkusten. Och som sagt här i staden är de judiska högtiderna minst lika stora som eller större än andra religioners och kulturers. Detta är en av anledningarna till att Lill-Skruttan inte börjar skolan förrän på måndag nästa vecka. Man tyckte nämligen inte det var någon idé här med skolstart denna veckan eftersom måndagen var en amerikansk helgdag (Labor Day) och sedan Rosh Hashana som ju är en judisk helg med ledigt torsdag och fredag. Veckan skulle ju då endast ha bestått av två skoldagar.

Nyss ropade Lill-Skruttan att huset skiftat färg igen. Till grönt och vitt. Vilket det vid en närmare titt hade. Grön rand uppe och nere samt en vit i mitten. Och detta förstår jag ännu mindre.

Så ni där ute. Om någon känner till vilka färger som är förknippat med Rosh Hashana får ni mer än gärna berätta.

7 kommentarer:

Martina sa...

Hade ingen aning om att det var det judiska nyaret nu. Kul att lära sig nagot nytt!
Kramar

olgakatt sa...

Jag blev nyfiken och letade på nätet efter svar på färgmysteriet. Vad jag kan finna är inte färger alls förbundna med judiska högtider. Om någon symbol hör till "nyåret" så skulle det vara honungsdoppade äpplen som visar på önskan om ett sött och gott nytt år.
Så färgspelet på huset är kanske ett uttryck för allmän glödje, bara?
Hoppas fler forskar och kanske hittar bättre förklaring.
Gott nytt år, i vilket fall som helst, till alla, judar, greker, män och kvinnor och alla andra! Kul att det blev skollov av det, dessutom.

Trillingnöten sa...

Det skumma är ju att det röda symboliserar blod och död och att man under det judiska nyåret helst inte ska klä sig i den färgen...tror att det kan ha varit ett misstag bara att det röda finns där :)

Anonym sa...

Fatt sa manga fragor fran besokare och blev glad da jag hittade denna sida, har kan ni kolla :-)

Bea i NJ

http://www.esbnyc.com/current_events_tower_lights.asp

Anonym sa...

Fragor om fargerna pa Empire State Building, menar jag :-)

Bea i NJ

eastcoastmom sa...

Läste i NY Times - har en digital prenumeration, yay! - att det är många skolor som börjar nästa vecka. Verkligen sent! När slutar skolåret nästa sommar?

Victoria sa...

Hej vännen - jag har skickat ett mail till dig!//Vic