måndag, september 09, 2013

Första skoldagen

Så var det dags då. Första skoldagen. Det var en spänd liten tjej som gick iväg i morse. Ett par gånger under morgonen berättade hon att hon "inte alls ville gå till kindergarten!", men när vi var nära skolan hörde vi en röst ropa hennes namn och flera av hennes gamla dagisvänner kom springande. Genast blev det roligt och tjejerna spexade på skoltrappan innan vi gick in.

På väg

Väl inne i skolkorridoren var det lite småkaotiskt med föräldrar och barn som letade efter sina klassrum. Vi hittade vårt ganska snart och stod sedan och väntade tills klassrumsdörren öppnades. Där inne tog Lill-Skruttans lärare samt den assisterande läraren emot och hälsade på alla barn och föräldrar. Vi fick en mapp med informationspapper och fick sedan gå runt och titta lite i klassrummet.

Böcker

En av uppgifterna barnen fick göra medan vi föräldrar var kvar i klassrummet var att skriva sina namn. Lill-Skruttan skrev sitt namn tre gånger. För säkerhets skull. Sedan gick vi runt lite till och på olika bord fanns olika saker för barnen att göra medan man inväntade alla. Idag var klassen uppdelad i två delar och det var alltså endast halva klassen där på morgonen. Den andra skulle komma på eftermiddagen. Så Lill-Skruttan skulle den här första dagen endast gå halvdag.

På ett bord fanns det klossar


När vi lämnade klassrummet gick vi ner till skolgården där det serverades lite kaffe och juice. Här kunde man mingla lite med andra föräldrar och även med representanter från PTA. Även rektorn gick runt för att småprata lite. Vi började prata med ett annat föräldrapar som hade sin son i samma klass som Lill-Skruttan. De var väldigt trevliga. efter ett tag kom även en av de som leder PTA och började samtala med oss och vi fick veta lite mer om olika saker i skolan. Det kändes riktigt bra men efter ett tag var det dags att lämna skolan. Jag gick hem för att fortsätta jobba lite men redan vid 11 var det dags att hämta vår skoltjej. 

När vi kom för att hämta henne var hon väldigt glad och även otroligt lättad. Allt hade gått bra, och till och med varit roligt! Vi gick sedan tillsammans med några av hennes gamla dagiskompisar för att äta lunch tillsammans. 

Två glada tjejer 

Eftermiddagen delade vi sedan upp mellan oss föräldrar så att vi också skulle kunna arbeta. Första "passet" tog C´s pappa och sedan delade jag och M på några timmar innan det var dags att "göra kväll". Nu under kvällen har M fyllt i de papper och formulär från skolan som ska lämnas in där och Lill-Skruttan fick berätta mer om sin första skoldag. Det allra roligaste är verkligen att hon verkar tyckt den var riktigt lyckad och att hon tyckte det kändes kul. Det bådar gott. Imorgon är det den första riktiga heldagen där, då hon även kommer att få träffa resten av klassen. Dessutom kommer hon få vara med om sin första "after-school-activity". För oss föräldrar är en av de nya rutinerna att vi ska skicka med lunch som inte kommer att kunna värmas. Imorgon blir det nog mattermos. Men som sagt, detta är vi helt nybörjare med så om någon har tips tas de mer än gärna emot!

9 kommentarer:

ExPIAtriate wife sa...

Ah vad spannande och Lill-Skruttan sag ut att stortrivas! Roligt ocksa att det finns lite "gamla" kompisar fran dagis som kan gora inskolningen lite lattare kanske. Det verkar vara sa bra organiserat ocksa att man far traffa andra foraldrar samt PTA! Later som en toppenstart!
Kram!

eastcoastmom sa...

Nästan som en svensk skolstart!
Inte alls som i vår stad i CT, där sätter man barnen på skolbussen första dan och vinkar hejdå...
Återkommer med tips på lunch, mina hade med sig egen mat hela Elementary school.

Miss Marie sa...

Vad härligt! Klart det är lättare om de gillar skolan från början, underlättar ju enormt som förälder! :)

Anna, Fair and True sa...

Vad skont att det gick bra! Hur langt ar det till skolan? Du har sakert skrivit det men jag har glomt.

Kan man kopa mat i skolan ocksa aven i K eller ar det matlada som galler?

Cosmopolitan sa...

Oj, så spännande! Skönt att hon tyckte det var kul. Det underlättar så för mamma och pappa... ;-)
Jag pluggade en termin i Norge och där äter ingen varm mat till lunch. Är väldigt svårt att hitta micro. Så, det blev mycket pastasallad av olika slag, även olika rissallader (oftast med kyckling eller tonfisk+ägg), pannkakor, varmkorv i termos (men det kanske är dum kombo med varmvatten och barn) och... i sämsta fall kokt potatis och kokt ägg... (typiskt boliviansk resemat, serveras i plastpåse...;-) ).
Lycka till, Lill-Skruttan, i skolan!

Cosmopolitan sa...

Oj, så spännande! Skönt att hon tyckte det var kul. Det underlättar så för mamma och pappa... ;-)
Jag pluggade en termin i Norge och där äter ingen varm mat till lunch. Är väldigt svårt att hitta micro. Så, det blev mycket pastasallad av olika slag, även olika rissallader (oftast med kyckling eller tonfisk+ägg), pannkakor, varmkorv i termos (men det kanske är dum kombo med varmvatten och barn) och... i sämsta fall kokt potatis och kokt ägg... (typiskt boliviansk resemat, serveras i plastpåse...;-) ).
Lycka till, Lill-Skruttan, i skolan!

Steel City Anna sa...

Ser jättefint ut! Klassisk "pack up" i England är en liten påse chips, frukt, ost- eller skinksmörgås, en liten burk med Jelly och en liten bit mjuk kaka, samt en liten flaska söt juice :) en smärre kulturchock när jag flyttade hit men nu har jag vant mej.

Lotta sa...

Så härligt att det gick så bra! Måste kännas fint att ha sina gamla kompisar på samma Kindergarten. Trivs Ella, så är det ju så mycket lättare för er också. Jag tycker bilderna visar en mycket glad tjej!

KRAM!

Emma sa...

Spännande -stort steg för Lill-Skruttan och för er. Vad skönt att ni kunde vara med och första dagen var ganska kort. Hoppas att det ska fortsätta kännas så som bilderna. Jag är själv nervös inför den franska förskolestarten nästa vecka! Vi har inte ens sett vårat nya hus ännu.