måndag, april 21, 2008

En del saker som kan sättas upp på "Pluslistan":

1) Har skrivit färdigt ett utkast till en ansökan som jag äntligen fick iväg till chefen ikväll. Känns bara så skönt att "vara av" med det! Nu är det upp till henne att gå igenom det jag skrivit och ev. rätta, korrigera, ändra och sedan skicka in den. Har vi tur kasnke det kan generera lite pengar i form av forskningsanslag framöver.

2) Ringde och kollade mina värden från senaste gyn-besöket då jag ju även gjorde ett glukostest. Allt var prima! Helt normala glukosvärden (så jag slipper uppföljningstestet, det s.k 3-timmarstestet). Hade även helt normala "järnvärden", samt negativa värden på både toxoplasmos- samt syfilistestet. Blev förvånad över att man gör ett syfilistest här. Denna sjukdom känns ju väldigt "gammaldags" och jag trodde den var i stort sett utrotad. Men här testar man tydligen gravida för syfilis en eller två gånger under graviditeten.

3) M och jag gjorde en storstädning av kylen nu ikväll eftersom det var länge sedan och det verkligen behövdes. Ibland är det bra att få besök som ska bo kvar, för då tar man tag i sådant som man annars lätt glömmer bort, struntar i eller helt enkelt bara är "hemmablind" inför.

4) Vi tog även tag i vårt stora tvättlass som legat till sig i tvättkorgen i väntan på bättre tider... Så nu ska vi snart ner och plocka ur tumlaren. Alltid lika skönt när tvättkorgen gapar tom igen.Känns som om vi är ännu ett par steg närmare semestern nu. Och vårt efterlängtade Sverigebesök. Kvar mellan oss och en rolig och skön vecka är nu bara några få saker; lite allmän städning här hemma samt lite jobb imorgon. Sedan mina vänner är det dags att njuta av en hel veckas ledighet, mysigt och roligt sällskap, svenskt godis(!), god mat och nya upplevelser. Mmmmm.....

18 kommentarer:

Petra H sa...

Vad skönt att provresultaten var bra! Konstigt med syfilistest men det är ju många sjukdomar som man trott varit utrotade som kommer tillbaka - tbc tex.. Och med en sådan heterogen befolkning som USA har så kanske de tar det säkra för det osäkra (eller är det tvärtom man säger?). Plus skräcken att bli stämd om ngt går fel!!
Visst är det skönt när man äntligen tar itu med sån't som legat och väntat på en bättre dag ;-) Det låter som ni är välförberedda inför besöket!! Jag behöver ofta en spark i ändan för att få saker gjorda - som t.ex besök då får man äntligen städat / rensat etc. O kom hem förra veckan och var väldigt imponerad över att de eviga pappershögarna hade försvunnit... lite har krupit fram igen men det är mer städat än på länge!

Saltistjejen sa...

Petra,
ja jag tror också att det handlar om att det är så många immigranter här i USA, och särskilt i NYC att man kanske upptäckt vissa fall av just syfilis. Och därför testar för säkerhets skull??
Och ja det där med papperhögar är mitt största gissel här hemma vad gäller "städning". Jag samlar alltid på mig en massa papper. Helt utan att ens förstå varifrån de kommer...! Och det är alltid så trist att rensa bland pappershögarna att man skjuter på det tills det är tvunget. men oj vad skönt det är varje gång man rensat bor dem!!! :-)

Sica sa...

Tack så mycket! =) Du är välkommen tillbaka :0)

Anonym sa...

Va bra det låter att du bockat av saker på din To Do List.
Sånt är skönt.
Jag ringde just om mina provsvar men de hade inte kommit tillbaka så det blir att prova igen imorgon.
Syfilistest...Hmmm..undrar om det gjorde det på mig. Kanske inte men Hepatit B vet jag och så klart HIV.

Jag hoppas att ni får en supermysig tid med M's mamma och syster med pojkvän.

Vad är det för Svenskt godis som kommer. Sugen blev jag..hi,hi..

Kram!

min stora lilla värld sa...

Du har en utmaning på min blogg!

http://minstoralillavarld.blogspot.com/2008/04/jag-antar-utmaningen-frn-fru-fontn.html

Lullun sa...

Ja, ibland kan det verkligen vara bra att få sig en liten "spark dør bak" så att man får gjort saker som blir liggande. Själv ska jag hem och städa skrivbordet, som senaste veckan har blivit gömt under ett berg av papper. vi väntar nämligen också besök, om än bara på en middag, men ändå... ;-)

Och verkligen skönt med provresultaten!! Och håller tummarna för din ansökan. :-)

Saltistjejen sa...

sica,
jag kommer alldeles säkert tillbaks...! :-)


Jess,
Ja det är skönt när man äntligen får saker gjorda som hänger över en. Ang provtester så verkar det vara så olika i olika länder Om och när man gör vad. Jag vet att de kollar HIV och Hep B här med, men tror det var tidigare i min grav?? I vilket fall så är jag vaccinerad mot Hep B så det vet jag iallafall att jag inte har. :-)
Hm, godiset som kommer är nog blandat lösgodis (favoriten!!) med mycket saltlakrits (till mig) och punchprlainer (till M)...! :-)
Kram!


Min stora lilla värld,
oj! Ska kolla upp detta då! :-)Kram!


Lullun,
ja ibland måste man ha något som ska hända för att få vissa saker gjorda. Kul att ni ska få middagsbesök! :-) Det är alltid roligt.
Och tack för tummarna! De lär säkert behövas.
Kram!

Millan sa...

Ah vad roligt med sverigebesok!!! Visst ar det bra nar folk ska komma pa besok o man plotsligen far andan ur och borjar organisera alla kokslador och kylskapet ;-). Speciellt nar min mamma ar pa antagande sa gor jag sadana jobb som annars inte blir av...

Harligt att hora att provsvaren var ok! Syfilistestet gors aven har i England men daremot inte glukostestet... Bara om de anser att det finns risk for att man har diabetes. Men i Sverige har jag hort att det gors numera!
Jag gjorde nupp-testet i gar och gar nu och vantar oroligt. Usch!

Desiree sa...

Härligt när man kan pricka av saker och ting och lägga dem bakom sig och pusta ut. Det är en underbar känsla att få iväg saker och ting som legat och gnagt och som man tyckt varit jobbiga. Härligt jobbat Saltis! Då kan du verkligen se fram emot besöket och resan desto mer.

SweFlo sa...

Jag är usel på att städa, så det är en extra bonus när vi får besök, då blir man ju lite extra motiverad liksom!

Annika sa...

Jasså, testades man för syfilis? ja, det gjorde man nog...Och HIV, och en hel del annat.
GLAD att alla tester varit bra, Saltis!! En lättnad.

Japp, det är bra att rensa och städa kyl och frys ibland. JAG är inte så bra på det. Och det känns så härligt när det är gjort.

Lyllos dig som får besök så snart...
ÄR avis på det.

Beställde svenskt godis mm för över 100 dollar för ett tag sen...Ja för över två veckor sen. DET har fortfarande inte kommit. Börjar misströsta...
DU kommer iallafall snart att få garanterat saltgodis att tugga på...ÅÅÅÅÅÅÅ...

Kramar!!!!

Saltistjejen sa...

Millan,
ja det är väldigt roligt med besök och som sagtdet är bra för då gör man de där extra sakerna också! Och precis som du säger så är man alltid lite mer noggrann innan mamma eller svärmor kommer, hahaha!!! ;-)

Ja det känns bra att provsvaren var bra. Jag var inte direkt orolig men det känns ändå skönt när allt är normalt. Hur länge måste du vänta innan du får svar på NUPPen?? Någon vecka?? I Sverige gör de oftast själva blodprovet tidigare så att man kan få svar dirkt när man gör ULet. Tycker jag verkar smart. Men vi gjorde UL och blodprov samtidigt så vi fick vänta ett par dagar eller om det var ngn vecka? Nu minns jag inte riktigt.
Håller tummarna för att ni ska få ett bra resultat!! :-)
kram!


Desiree,
ja det är alltid skönt att få saker och ting avklarat som man gått och dragit sig för att göra. Eller som med min ansökan som är ngt jag jobbat med i någon vecka, men som inte förrän nu blev klar. Så otroligt skönt!
Kram!

Sweflo,
Haha ja jag är likadan. Det är ofta den där lilla extra motivationen som krävs... :-)
Kram!

Annika,
ja det var ju ett tag sedan du var tvungen att göra dessa tester så jag förstår att du inte minns. Jag minns ju knappt vissa saker man gjorde i början av graviditeten längre, haha!
Ja jag är jätteglad över besöket! Det ska bli så roligt!! :-)
Men jag är å andra sidan avis på dig som får åka hem till Sverige så många veckor under sommaren....
kram!

Anna, Fair and True sa...

Syfilis är tyvärr på väg tillbaka även i Sverige har jag hört :(

Det är ju bra att det testar allt det där för säkerhets skull. Nu är väl chansen ytterst liten att man skulle ha HIV men om man nu skulle ha det så får man inte föda vaginalt eller amma för det är det "bästa" sättet att sprida smittan. Var på en utställning om HIV på Etnografiska och då fick jag lära mig det. Jätteintressant! Den vetskapen gör verkligen skillnad vad gäller smittspridning i Afrika t ex.

Saltistjejen sa...

Anna fair and true
Oj, hade inte tänkt på at HIV faktiskt kan smitta via amning!! En förlossning kan man ju förstå eftersom det är rätt blodigt... Men självklart gäller smittspridning för amning också. Hade bara aldrig tänkt så långt.

Anne sa...

Åh, vad skönt alla provsvar var bra. Härligt Saltis!!!! Och nu väntar en massa saltgodis också, kan jag tänka mig att gästerna har med :)
Toxoplasmos har en av mina vänner (i min ålder), på 70-talet då hennes mamma var gravid testades inte det. Men man kan alltså göra tester på den gravida modern idag, det låter ju toppen!

Anna, Fair and True sa...

Kejsarsnitt är ju också ganska blodigt men tydligen är sekret och annat ännu smittsammare än blod. Det är därför som bröstmjölk är ganska "toxic". Då går liksom smittan ut koncentrerat.

Saltistjejen sa...

Anne,
ja det känns skönt. Jo nu kan man testa toxoplasmos genom ett vanligt blodprov. Man ser ifall man har antikorppar mot det. Ifall man har det så har man ju smittats tidigare, om man inte har några så är man negativ.
Det är absolut ingen fara alls med just toxoplasmos för en vuxen individ. Inte heller för fostret ifall mamman redan var smittad när hon blev gravid. Det som är problematiskt är om man smittas UNDRER graviditeten. Då kan det leda till fosterskador.

Saltistjejen sa...

Anna fair and true,
Aha! Jo kejsarsnitt är såklart också en blodig sak, men jag visste inte att det var just sekret som var större smittrisk.