söndag, april 06, 2008

Utmaningen - Bäst eller Pest

Jag blev ju utmanad nu i veckan av Millan. Det handlade om att berätta och visa vad man tycker är bäst och vad man tycker är pest med sitt hem.
Så bered er här för en "Tour" i vår bostad.

Som vanligt är jag sist eftersom alla andra som Millan utmanat har skrivit om detta redan. Jaja, bättre sent än aldrig heter det väl??


Ok, här är vårt hem i "kortform":
- Vårt hus har 26 våningar och vi bor på 18:e våningen.
- Vårt hus är "ihopbyggt" med grannhuset så man kan gå mellan husen utan att gå ut.
- Det finns även en innergård mellan de två husen.
- Vårt hur har tre hissar.
- Vi har en lobby med s.k "front desk" som är bemannad dygnet runt.
- På nedervåningen finns en stor tvättstuga med många maskiner.
- Själva lägenheten är liten. Med svenska mått mätt skulle jag gissa att den är ca 40-45 kvadrat.BÄST med vårt hem:

1) Jag älskar vår utsikt!!!! Särskilt på kvällarna. Att se himlen skifta färg är ett skådespel. När det är hyfsat klart väder är det alltid vackra gul-röda toner. Jsg tycker det är så vilsamt att sitta och se hur färgerna ändrar sig från de gulorange nyanserna till rosa och senare till djupblått innan det mörknar helt. Ju mörkare det blir desto mer framträder ljusen i fönstren i skyskraporna runtomkring. Denna bilden samt den nedan visar hur olika himlen och "skylinen" kan se ut olika kvällar.

Oavsett tid på dygnet så är det i stort sett alltid en speciell känsla att titta ut genom fönstren. Husen framför oss har dessutom "takterasser", vilket gör att det brukar vara ganska grönt och fint där på sommarhalvåret, och det är också fint att se på. Dessutom ser man ner på York Avenue om man tittar neråt, och där är det nästan alltid liv och rörelse. Vi ser även en liten bit av Queensboro Bridge som trafikeras av en linbana, så denna ser man komma och gå då och då vilket jag tycker är mysigt.

Här är en gammal bild från förra julen då vi även hade julgran och juldekorationer vid fönstret. Utanför kan man se det otroligt sköna djupblå skymningsljuset som jag tycker så mycket om här. Just då alla ljus i husen börjar träda fram. En del byggnader är dessutom dekorativt upplysta, vilket också bidrar till att ge lite karaktär och personlighet till utsikten.


2) Ljuset i lägenheten. Eftersom den är såpass högt upp och vi inte har några andra "höga" byggnader (ja, allt är ju relativt, men med Manhattanmått mätt så...) nära oss så får vi in väldigt mycket dagsljus. Våra fönster vätter dessutom åt väst vilket gör att vi har kvällssol!

Här syns soffa och soffbord som badar i ljus. Ljuset faller allid in här i denna delen av vardagsrummet vilket gör att det känns ljust och hemtrevligt! Eftersom detta rummmet har en öppen planlösning och inte är särskilt stort, blir hela rummet ljust.


3) Planlösningen är inte helt vanlig eftersom vårt vardagsrum inte är "vinkelrätt" eller "fyrkantigt". Något svårmöblerat och kanske inte helt praktiskt, men jag gillar det verkligen. Det känns lite mer personligt! Här åp bilden ser ni att soffan står ut lite snett från ena väggen. Detta för att den då är parallell med väggen där TV:n är placerad. Detta kan även ses i fotot ovanför.


4) Vårt lilla "fönster" mellan köket och vardagsrummet. Tycker om det eftersom man då alltid känner att man har kontakt mellan köket och vardagsrummet. Köket är ju så litet också (endast vad man i Sverige skulle kalla arbetskök) så fönstret gör mycket för att man inte ska känna sig instängd eller "isolerad" när man är där. Dessutom får man in dagsljus i köket via fönstret. Även bra när man vill flytta saker mellan matbordet och köket. Jag brukar även ha värmeljus här ibland eftersom det känns mysigt när man äter. Denna bilden är från förra julen då jag även hängde en nejlikfylld apelsin här för julstämningens skull.


Som plus så använder Lipton detta lilla fönster mycket också. Han sitter ofta där när vi äter. Eftersom han inte får vara på matbordet när vi äter mat så är detta en perfekt plats för honom att "få vara med" utan att vara på bordet. Här syns vår matplats med fönstret ovanför matbordet. "Jobbhörna" till vänster.


5) Det vi kallar vårt 'side board', vilket egentligen är s.k fläktskåp som vi köpte på Ikea men monterade ben på. Vi behövde mer förvaringsutrymme (se pest) och detta var ett bra sätt att få lite extra sådant. Jag gillar att man kan göra så att det ser lite "inbjudande" ut när man kommer in i lägenheten med t ex tända ljus, blommor, fruktskål eller så. Det är nämligen det första man ser när man stiger in i vår pyttelilla hall. Även denna bild är från förra julen när vi hade lite juldekorationer här.


6) Våra byråar som vi köpte och ställde längs med ena sovrumsväggen. Återigen ett resultat av att vi blev galna på att vi hade så lite förvaringsutrymme. Fortfarande är en del av lådorna faktiskt inte helt fyllda.... Förutom extra utrymme så tycker jag att det blev riktigt snyggt. Vi var först lite oroliga att väggen skulle se ut som en lagerlokal med kompakta byråar där. Men det blev faktiskt riktigt bra.


7) De bilder vi har fått upp på väggarna. De foton vi har framme är dels från Sverige på familj och vänner, dels bilder som är tagna här i USA. De flesta är M's bilder eftersom han tycker så mycket om att fota (en del skymtar på väggen ovanför 'side boardet' på bilden till punkt 2, och några syns även i sovrummet ovanför de låga byråarna i punkt 6). En av dem förstorade vi upp och delade på innan vi ramade in den i två olika ramar (syns här på bilden). Den tycker jag mycket om att titta på också. Förutom fotografier har vi även satt upp en inramad affisch som jag köpte på Loppis i Chelsea för ca 1,5 år sedan och som jag kände att jag bara "måste" ha. Så den släpade jag sedan med mig i tunnelbanan. Den fungerar desutom även som en rätt bra "isbrytare" på fester för folk som inte känner varandra sedan tidigare... Den syns lite till vänster om matbordet (på bilden vid punkt 4).


Andra saker jag gillar med "vårt hus" (inte lägenheten i sig) är:

- Vår 24-timmars front desk. De som jobbar är alla trevliga och det är väldigt lyxigt att de tar hand om alla paket eller större brev som inte ryms i de minimala brevlådorna. Man behöver alltså aldrig gå till posten för att hämta ut paket eller så.

- Vårt gym i byggnaden bredvid (detta hus är sammanbyggt med vårt så det känns mer som ett enda). Det är litet men ligger på 38:e våningen (högst upp i detta hus) så man har finfin utsikt när man trampar på sina maskiner.

- Att det oftast alltid går att hitta lediga tvättmaskiner i tvättstugan. Och att man får tvätta dygnet runt!

- Innergården. Den är visserligen mest inredd som en stor lekplats, men detta är guld värt om man har besök av folk som har barn!
Dessutom finns det en halva av gården där det finns bord, stolar och grillar som man får använda på sommaren. Det är jättetrevligt förutom att läget inte är det allra bästa eftersom FDR (stora motorvägen) går precis utanför.

- Det finns ett par lekrum inredda för barn i olika åldrar på bottenvåningen. Även detta har räddat oss ett par gånger när vi haft besök av vänner med barn! Perfekt när man själv inte bor vare sig stort eller barnvänligt.

Här en bild på ena väggen i vår tvättstuga. Den är ganska stor och är fylld med tvättmaskiner och torktumlare längs med väggarna. Man behöver inte boka tid utan går bara ner med tvätten när man vill tvätta. Det finns nästan alltid lediga maskiner. Särskilt om man undviker att tvätta på helgerna, för då kan det ibland vara ganska trångt här.PEST med vårt hem:

1) Att vi är så "trångbodda". Inte så mycket själva rummen och boendeutrymmet i sig, men vi har väldigt lite förvaringsutrymme. Endast en garderob i hallen och två i sovrummet. Det är inte mycket. Eftersom vi inte har något källar- eller vindsförråd som man ju oftast har till lägenheter i Sverige, så måste vi förvara så mycket i våra garderober. Här syns den ena garderoben i sovrummet.

3) Luftkonditioneringen!!! Hu! Varför har de flesta amerikanska hus (iallafall här i NYC) AC som inte är "centrala"??? Utan man ska ha en "låda" i varje rum. Vår AC i sovrummet låter som en jetmotor när man drar igång den. Så jag längtar inte till sommarens supervärme och fukt direkt. För då måste man ha den på annars förgås man. I vardagsrummet är AC:n nyare och även tystare. Därmed inte tyst! Plus att den inte alls är lika effektiv. På vintrarna läcker det dessutom ofta in kalluft via båda dessa AC. Inte skoj! De är desutom väldigt fula och tar upp onödig plats mitt på väggen. Nej detta är ett stort minus tycker jag.

2) Inte särskilt mycket arbetsyta i köket. Hade gärna haft fler arbetsbänkar än vi har. Å andra sidan hade vi ännu sämre med arbetsytor i lägenheten i Stockholm! Dessutom hade vi endast 1 enda låda i det köket!!!! Så jämfört med det så är detta helt klart bättre...
Här syns ena bänken (bilden är från mitt gamla EFIT-inlägg i mars). Bänken på motsatta sidan är endast något längre, och då tar mikron upp ungefär halva ytan.

3) Jag saknar en balkong eller liten trädgård jättemycket! Särskilt på vår och sommar när vädret är fint. Att bara kunna ta sin kaffemugg, eller sitt vinglas och sätta sig ute är så himla mysigt tycker jag. Dessutom gillar jag att odla lite smått (inget stort, men typ kryddor, lite tomater etc) och det gjorde jag förr på vår balkong i Stockholm. Men det går ju inte här.

4) Ljudnivån. Vissa kvällar kan det vara otroligt mycket ljud utifrån som kommer in i lägenheten. Inte från grannar eller så, nej det handlar om ljud från staden. Vår lägenhet har fönster ut mot York Avenue och vi bor i ett sjukhustätt område. Båda dessa saker bidrar till att man ofta hör trafiken. Taxibilar och vanliga bilister som tutar ilsket (särskilt i rusningstid). Sirener av diverse slag (mest ambulanser som ska till de olika sjukhusen runt oss). Man har blivit expert på olika typer av siréner sedan man flyttade hit måste jag säga. Hade ingen aning om att det kunde finnas så många olika sirenljud. Det man kan tillägga här är att vi faktiskt vant oss såpass mycket att vi numer knappt hör trafiken. Det är endast om det är exceptionellt mycket tutande eller sirener någon kväll som man reagerar. Om denna adaption är bra eller dålig vet jag inte, men det är iallafall skönt att man inte störs av ljuden längre.

5) Hallen är väldigt liten. Visst man behöver ju ingen stor hall egentligen, men jag hade gärna haft lite mer förvaringsutrymmen även här. Vi köpte och satte upp två skoskåp från Ikea på den enda lilla väggsnutten i hallen, men det är egentligen inte tillräckligt tycker jag. Dessutom öppnas vår dörr inåt (känns som om alla dörrar här i NYC öppnas just inåt) vilket är ganska opraktiskt. Här syns skoskåpet och öppningen mot vardagsrummet till höger och det mot sovrummet skymtar till vänster.Ja detta var väl vårt hem i stora drag.
Som ni kanske sett på bilderna så är vårt hem väldigt svenskt möblerat. Vi köpte i stort sett hela vårt möblemang på Ikea när vi flyttade hit. Ikea var ett givet val både pga av stilen och prisklassen. Vår lilla arbetshörna är även den "svensk" men det är ett Elfahyllsystem, alltså inte Ikea. Detta var dock mer en slump eftersom vi gick till Container Store när vi ville installera en liten arbetshörna i lägenheten, och deras storsäljare är just Elfa.

Vi trivs otroligt bra här än så länge. Även om jag tror att vi kommer tycka det blir lite trångt när Lill-Skruttis väl kommer ut. Men hyrorna är såpass höga här i NYC att vi inte ens funderar på att flytta till något större. Det skulle bli alldeles för dyrt. Man vill ju gärna kunna göra något annat än bara "bo" också. Så det får bli lite trångbott ett tag. Men förhoppningsvis kommer det att gå bra. Än känner jag mig itne särskilt orolig. Det mesta går ju bra om man måste få det att fungera. Och lite får man såklart "betala" för att man bor på Manhattan...

Jag utmanar inga nya bloggare, men hoppas att några av er ändå vill visa upp era hem lite så smånigom. Det är väldigt roligt att få se hur ni lever och bor!

27 kommentarer:

Petra H sa...

Jag tycker att ert hem ser jättemysigt ut även om det är litet. Den utsikten är ju sådan som man brukar se i filmer!! Vi har också vardagsrumsfönster i västerläge men tyvärr en stor byggnad som döljer solnedgången ganska mycket.
Ms foton är så fina! Det gör hemmet mycket mer personligt om man har sina egna alster på väggarna!
Ni har verkligen bra inredningsidéer med både fläktskåps-sideboardet och byråväggen (vad O skulle kalla "ikea-tänkande" dvs svenskt praktiskt tänkande), vi har en massa garderober men bara en byrå... i garderoberna finns det inga hyllor så vi köpte på oss nga textilhyllor från Ikea innan vi flyttade hit men vi skulle behöva mer utrymme för att LÄGGA kläderna.
Tack för att vi fick se även ert hem!

aussiekicki sa...

Vad roligt det var att se hur ni bor! Tack för rundvandringen! jag ska också ta mig i kragen och göra en bäst och pest grej, så snart jag får tid!

Vi har också laddat upp med samma byråar från IKEA. Vi köpte fyra stycken, vilket blev ett lyft.

Vad fina fotografierna var som M tagit!

Ha det gott!

Marianne sa...

Ni har det jättefint, och har lyckats möblera så det inte ser trångt ut, i alla fall inte på bilderna. Och jag gillar ert sätt att hänga tavlor genom att ställa dem på smala hyllor. Det kanske jag tjuvar.

Och jag säger som Aussiekicki: Ska göra en rundtur i vårt hus snart, men i dag hinner jag inte.

Saltistjejen sa...

Petra,
haha, ja Ikeatankande ja... Det har man kanske som svensk?? Men det ar verkligen lite knepigt detta att fa ihop sitt hem till nagot praktiskt nar man inte har sa mycket yta att speal med. Compact living ar ju inte alltid sa latt. Och visst ar det roligt med foton fran platser och tillfallen man sjalv upplevt! Det ar jattekul att M fotar sa mycket som han gor tycker jag.


aussiekicki,
det vore verkligen jattekul att fa se hur ni bor! Sa jag ser fram emot det inlagget! :-)
Har forresten bara gott att saga om Malm byra! De ar verkligen bra.


Marianne,
tack! Nej vi har forsokt att inte ha det sa trangt eftersom det gor att lagenheten skulle se annu mindre ut. Men det ar en balansgang det dar med att fa tillrackligt med forvaringsutrymmen och att anda forsoka ha det lite luftigt.
Jag har en kansla att luftigheten kommer att fa stryka pa foten den dag vi blir en till famljemedlem?? Att ha tavlor pa lister istallet for uppsatta direkt pa vaggen tyckte vi var bra eftersom man da latt kan byta bilder nar man vill utan att ha gjort en massa hal i vaggen.
Ska bli kul att se hur du bor sa smaningom!! :-)

Annika sa...

Saltis!! Vad roligt det var att få en rundtur hos DIG!!!!! Underbart kul! Tycker jättemkt om er lgh! Och utsikten? Tjaa...vad kan man säga---den är KING!!!
Blir smått avis då jag alltid velat bo mitt i smeten i NYC! NYC fascinerar mig så!!
AC i fönster är inte speciellt vanligt här hos mig, dom flesta har central AC. Inne i DC, i stan, är det med all säkerhet annorlunda.
När är ert hus byggt? Trodde som allra flesta moderna byggnader hade central AC.
Iallafall tycker jag att du har HÖÖÖÖÖÖÖG mysfaktor...och utan mysfaktorn, ingen själ!!
TACK för att vi fick se!!!
Kramar från ett regnigt VA!!

Saltistjejen sa...

Annika,
Å tack!! :-)
Ja, när ni kommer till stan så får ni ta och höra av er innan så ni kan komma förbi oss och se vårt hem live!
Vårt hus är inte särskilt nytt utan rätt "gammalt". Tror det är byggt -74 så det har ju några år på nacken. Men även nybyggda hus som man ser här byggs med AC som sitter i väggen (i varje rum). Väldigt konstigt tycker jag.
Kram!!!!

Anne sa...

Jag säger som Annika, jag tycker ni har superhög mysfaktor. Jag skulle gärna bo i er lägenhet och huset på Manhattan. Det känns oerhört trivsamt. Utsikten har jag kommenterat förut, men den måste man ju nämna igen. Den är to die for!!!
Jag förstår helt klart att du tycker om att titta ut, se ljuset skifta. Precis som på film. Jag tycker er lägenhet känns stor och rymlig, du säger så ofta den är liten men jag tycker den känns luftig och ljuset som kommer in gör den känns större kanske. Visst är det Malm byrå? Det är en storfavorit hos mig, det passar perfekt med en byråvägg i ert sovrum tycker jag.
Det här med bemannad frontdesk känns ju oerhört lyxigt tycker jag. Är det vanligt på Manhattan? Jag tycker det skulle kännas rätt tryggt också med dygent runt bemanning, mer kontroll på vem som kommer och går i huset. Låter väldigt bra. Sen gillar jag massor det du skriver om innergård, träningslokal, lekrum, tvättstuga som kan användas dygnet runt. Kort sagt, jag tycker ni bor superhärligt och lyxigt var ordet. Riktigt äkta New Yorkliv känner jag :)
Visserligen har jag förstått och vetat hyrorna är skyhöga, men det blev än mer konkret och verkligt nyligen då vi har en kompis som ska flytta till New York och göra post doc och han berättar om lägenhetsjakt och hur dyrt det är. Så med New York mått måste 40-45 kvm ändå vara en rätt stor lägenhet får jag känslan av, eller?
Han pratade om hyror på 2000 dollar/månaden för en liten lägenhet. Det är ju helt galet!!!!!

Tycker förresten massor om fönstret från köket ut till lägenheten, det är både praktiskt och även snyggt.
Vad roligt du visade oss på en bäst-pest-tur!

Saltistjejen sa...

Anne,
roligt att du gillade "touren". Jo hyrorna är verkligen skyhöga här. Vi betalar nästan 2000 dollar per månad för våra ca 40-45 kvadrat. Och då är vårt boende ändå väldigt bra med "New York standard" mätt. Särskilt som vi har de här "allmänna" utrymmenaa som lekrum och tvättstuga och gym. Det jag var mest "orolig" för när vi flyttade hit var att det inte skulle finnas tvättstuga utan att man skulle vara tvungen att gå till Laundromat. Det verkar såååå jobbigt tycker jag! Men som tur var sliper vi ju det. Annars är ju detta vanligt här i stan.

Det är också väldigt bekvämt med 24-timmars bemannad front desk, precis som du säger. De har inte stenkoll på alla som går in eller ut i huset, men det känns ändå bra. Och särskilt som "service" med just paket eller dyl, så man slipper köa på posten.

Vart ska er kompis göra post-doc???
Har det universitetet också "housing". Vi bor ju i "Rockefeller housing" vilket ägs och "drivs" av Rockefeller university. Därav är hyrorna inte lika skyhöga som på vanliga "öppna marknaden".

Vickan sa...

pip! himla skoj att se bilder... men jag är nog för hemlig av mig för att lägga ut sånt på bloggen.. hm....

kram på dig!!

Saltistjejen sa...

Vickan,
haha!! ok, jag min blogg är ju inte så hemlig precis.... :-)

Anna, Fair and True sa...

Vilken rundtur! Jag nöjde mig med att lägga upp en liten bild och att klaga på cigarettröken från grannen! ;)

Vilken utsikt! To die for!

Jag gillar hur ni har placerat soffan! Och vi har samma byråer som ni! :)

Jag skulle verkligen vilja ha en front desk! Inte för att det kanske behövs här säkerhetsmässigt eller av annan anledning, men bara för att det verkar trevligt! I alla filmer har det så bra relation till sin "doorman".

Ni verkar bo ganska smått som sagt men skönt att ha ett sovrum i alla fall! Jag bodde på 42 kvadrat förut och hade också ett litet sovrum (och ett arbetskök).

Desiree sa...

Vad skoj att få titta in hos er in the big city. Eran utsikt med the sky line är ju såååå otroligt häftig! Ni får verkligen uppleva storstaden NY med alla sinnen. Även om er lägenhet inte är så stor så verkar den väldigt mysig och trevlig. Lite märkligt att huset inte har en central AC. Vi har central AC i vårt hus och det är både praktiskt och skönt att slippa de fula AC maskinerna. Byrån Malm från IKEA känner jag igen. Jag gillar M´s foton. De var snygga. Trevligt med den där lilla fönsterluckan mellan köket och vardagsrummet. Men som sagt vilken kanonutsikt.

Saltistjejen sa...

anna fair and true,
ja front desk är faktiskt rätt bekvämt! Och de som jobbar där är väldigt trevliga och hjälpsamma.
Och ja vi är glada att vi har ett sovrum. Skulle inte klarat av att bo i bara en studio.
Kul med malm byrån!! Det verkar som de flesta som kommenterat detta inlägg ha samma byrå. Måste vara en storsäljare på ikea?! ;-)


Desiree,
nej detta med central AC tror jag inte är så vanligt här i stan. De flesta husen här har separata AC:n för varje rum i lägenheten. När man går ute på stan ser man alla dessa AC som fula lådor i väggarna, och på somrarna droppar det alltid från dem. "kondensvatten" gissar jag.
Offentliga lokaler har däremot oftast central AC. Som våra arbetsplatser.
Jag tror att det är dyrare att bygga hus med central AC så kasnke är det därför man inte gör det här? På vissa ställen får hyresgästen dessutom själv stå för sin AC, dvs den ingår inte i hyran eller finns inte på plats när man flyttar in. Jag har kompisar som köpt en fönster-AC som de tar med sig när de flyttar så de inte ska behöva köpa ny varje gång de byter lägenhet. Våra ingår dock.
Detta påminner om Norge där jag kände en tjej som flyttade till en hyrerätt och som berättade att kyl och frys inte ingick i "köket", utan det var ngt som var "privat. Alltså var de tvungna att skaffa ny kyl och frys när de flyttade in. Sedan tog de med sig dessa när de flyttade till ny lägenhet.

Anna, Fair and True sa...

I USA ibland, fast det är nog mer köp snarare än hyr, så ingår inte kyl och frys men spis ingår alltid. I vissa europeiska länder, t ex Belgien, Spanien och Frankrike, är det också lite köksutrustning som ingår. I Sverige ingår nu allt. Står det där på visningen och finns i säljdokumentet så ska det ingå om man inte uttryckligen skriver att det inte ingår.

Millan sa...

Jatte skoj att se hur ni bor!! Jag tycker att lagenheten ser himla mysig ut och att ni har en san otrolig utsikt gor ju att man far en kansla av rymd trots allt!! Aven om lagenheten ar liten sa verkar den helt klart bra planerad och ratt sa luftig! En san dar glugg mellan koket och 'matrummet' brukar man ofta se i Engelska hus ocksa. Serving Hatch kallas de for har tror jag. Vi hittade en i vaggen i vart hus innan vi slog ner den vill saga ;-).

Det later ju verkligen toppen med stort tvattrum, gym och lekrum!! Jatte bra!!
Men, jag forstar att du saknar en balkong och att luftkonditioneringen inte sag sa himla rolig ut.

De byrarna som ni har i sovrummet ar precis de jag har ett oga pa for vart sovrum nu. Jag tycker att de ar jatte snygga!!!

Hyrorna later som om de vore valdiogt lika de i London. For 9 ar sedan nar jag och Ben bodde i London hyrde vi en pytteliten (ca 30 kvm) etta i Earls Court och da betalade vi £850 (ca $1700) och med tanke pa hur lange sedan det var har priserna med all sakerthet gatt upp valdigt mycket sedan dess. Helt otroligt egentligen! Var lagenhet utanfor goteborg ar visserligen en insatslagenhet men hyran ligger bara pa 1326 kr i manaden. Om det varit en hyreslagenhet hade den kanske kostat ca 3000kr hogst. Snacka om prisskillnader!!

Saltistjejen sa...

anna fair and true,
aha! Det visste jag inte. Men dar ser man. Sadant ar ju verkligen sa olika beroende pa land.


Millan,
jag tycker att f;ntret som du kallar serving hatch paminner om en del funkishus i Stockholm. Har varit inne i atminstone tva som har en liknande lucka mellan kok och serveringsrum.
Ja Londonhyrorna tror jag ar annu hogre an NYC hyrorna. En kompis har kommer fran London och hon tycker att NYC ar saaaa billigt i jamforelse!!

Annika sa...

Nej, men i USA ingår alltid vitvaror vid köp av hus...Om inte så måste man skriva att dom inte "convey" vid köpet. Har aldrig varit på en husvisning där inte vitvaror säljs med huset.

Saltistjejen sa...

Annika,
aha! Ja jag har ingen aning alls jag. Jag kan dock tänka mig att det varierar lite beroende på boendeform och kasnke även lite på delstater?? Men här i NYC har jag iallafall aldrig hört talas om att man måste skaffa egan vitvaror däremot AC ibland.

Anonym sa...

Åh va fint jag tycker att ni har det!
Även om det är litet till ytstorlek så ser det så hemtrevligt ut!
Vi har ju lite större men ändå känns det så trångt här hemma hos oss. Kanske borde kasta ut en av de stora sofforna? :D
Eran utsikt är nog en av det bästa jag sett eftersom jag nog är en stadstjej innerst inne (trots uppvuxen på "landet").
Får ni tvätta gratis? Ifall ni får så är det är ju super bra eftersom att köra tvättmaskin drar ju annars på elräkningen.
Jag ska nog lägga upp en Bäst eller Pest på min lya nu.
Dags att ta fram kameran.

Kram!

Saltistjejen sa...

Jess,
jaaa gör det! Det vore skoj att se ert hem!!!!! :-)
Nej det är inte gratis att tvätta. Man betalar per tvätt, tror det är ca 1 dollar för att köra en maksin. Sedan kostar även torktumlarna och det tror jag är ca 1 dollar per halvtimme eller så. Man betalar med ett särskilt kort som man fyller på med pengar från en automat i tvättstugan.

Kram!

Lullun sa...

Det ser ju jättemysigt ut. Vi har väldigt liknande smak tror jag. Fast visst verkar det vara litet, när nu ni också blir en mer. Men det ska ni nog klara galant det med. Vi hade inte så värst mycket större (kanske mindre t.o.m) de första 8 månaderna, och det gick utmärkt. ;-)

Får se om jag också får gjort en Bäst eller Pest någon dag... ;-)

Saltistjejen sa...

Lullun,
ja inte är det särksilt stort. Det kommer definitivt bli trångt, men jag tror att det mesta går om man bara har rätt inställning. Blir det ohållbart kasnke vi får tänka om.
Men, men just nu känns det inte som om vi skulle prioritera att enbart betala hyra för hela lönen... ;-) Så det blir till att bo lite trängre istället.

Hoppas du gör en Bäst eller pest du med! Vore skoj att se mer av hur ni bor! :-)

Annika sa...

Saltis!!! kan jag maila dig??? Hittar ingen adress...

Annika

Saltistjejen sa...

Annika,
Du kan maila mig pa saltistjejen@hotmail.com

Oj nu blev jag nyfiken ocksa...!
:-)

Johan sa...

Hej!

Jag hittade hit från Jessans (aussiejessie) blog, tyckte det var intressant om hur ni visar era hem.

Erat var så mysigt och trevlig, och med oslagbar utsikt, så jag var bara tvungen att skriva ett inlägg. :)

Ta tillvara på utsikten, själv ser man bara grannhusen i ett villakvarter... vore ruskigt fränt med eran utsikt, åtminstone för en stund. :)

Ha det bra!
/Johan, vän med Jessan. :)

Saltistjejen sa...

Johan,
Välkommen till bloggen!!! Jättekul att du hittade hit från Jessies blogg. Hoppas du vill fortsätta läsa lite då och då. Det är alltid skoj med nya läsare! Kul att du gillade inlägget och vårt hem.
Och ja, utsikten försöker vi "ta vara på" och njuta av, men tyvärr är det ju alltid så med saker man ser varje dag - det blir lätt en del av ens vardag och man tänker inte lika mycket på det.
Men visst njuter vi av den. :-)

Johan sa...

Tack, joda, lovar att kika in lite nu och då. Intressant att läsa om Central Park as well. Oj, nu blev det svengelska. :P

/Johan