tisdag, april 15, 2008

En vanlig tisdag

Kom precis hem från jobbet. Klockan är snart halv tio på kvällen. Långa dagar nu. Igen. Jag skulle ju jobba lite mindre hade jag tänkt mig. Hm, det är inte alltid så lätt när man jobbar med "levande material". Mina celler kallar och lockar. "Vi vill ha mat, vi vill ha mat!" eller "Vi måste få större utrymme så flytta på oss så vi kan fortsätta växa!"

En av anledningarna till att det blir långa dagar för mig just nu är att jag växer dessa celler i M's labb. Detta eftersom det här är s.k embryonala stamceller (ES celler) och som därför kräver daglig omvårdnad (så även på helgerna). Det gör att mina vardagar blir längre än normalt eftersom jag jobbar på mitt eget jobb på dagarna och sedan åker till M's jobb på kvällarna för att ta hand om cellerna. Låter kanske inte helt optimalt, men det är verkligen en enorm fördel för mig eftersom denna lösning innebär att jag slipper den långa pendeltiden på helgerna. Det är verkligen stor skillnad på att ha 5 minuters promenad till de här krävande cellerna på helgen jämfört med att tillbringa ca 2-2,5 timmar på tunnelbana och buss varje dag förutom själva arbetstiden.

Och trots att de senaste två veckorna varit runt 50-timmars arbetsveckor så jag känner jag mig än så länge i rätt bra form ändå. Kanske gjorde mina dagar hemma för ett tag sedan susen? Jag hoppas och tror det. Och denna period är snart över. Jag hoppas hinna frysa ner mina celler till början av nästa vecka. För då får vi Storfrämmande!! M's mamma samt syster med pojkvän kommer hit och hälsar på! Vi har inte setts sedan i julas så det ska bli så otroligt roligt att träffas igen! Förutom en dag här i staden så ska vi bila uppåt till Boston via Cape Cod. Å, jag hoppas verkligen att vädret kommer bli fint! Ser så mycket fram emot att få se lite mer av New England. Och att få spendera flera dagar tillsammans med min Skånefamilj! Denna veckan ser det ju iallafall ut som om våren är på väg med stormsteg. Äntligen! De kommande dagarna ska det bli runt 20 grader och sol! Allt enligt väderleksprognosen iallafall. Så jag hoppas att det fina vädret och de sköna temperaturerna ska hålla i sig nästa vecka också.

Imorgonbitti är det nytt besök hos min gynekolog. Denna gång blir det diabetestest. Ska tydligen dricka någon äcklig sockerlösning. Usch! Jag som inte är så förtjust i sötsliskiga drycker. Men det blir nog bra. Det jobbigaste blir nog ändå att jag inte får äta något innan, och jag brukar normalt vara ganska hungrig på morgonen. Förhoppningsvis kommer inte testet att visa på någon ökad risk för diabetes. Man vet ju aldrig, men jag hoppas på det bästa.

Nä gott folk, nu ska jag ta och varva ner lite framför TV:n innan jag går och lägger mig.Bilden är från nätet: www.hku.hk

17 kommentarer:

Desiree sa...

Oj vad du jobbar hårt. Smart att odla de där cellerna på Ms lab så att du slipper de långa resorna under helgerna. Skönt att ni äntligen har fått lite vår. Hoppas det fina vädret håller i sig när ni får besök nästa vecka. Kul med besök och att ni kommer att åka iväg på lite utflykter. Då har du ju iallfall en hel del trevligheter att se fram emot. Håller tummarna för att det går bra med diabetes testet. Sköt om dig och lillan och jobba inte för mycket.

Anne sa...

Som du säger, det är en begränsad period och kommer bli lugnare snart igen. Du får tänka så och försöka peppa dig för att orka när det känns som mest jobbigt. Du låter jättepigg i alla fall, på tonen i dina inlägg och kommentarer, snacka om att jag analyserar här ;) Som du säger också så känns det bra, vad skönt!!!
Jag har hört om grav.diabetestest. Om jag förstått det rätt (vid jämförelse mellan gravid svensk och amerikansk) så har de olika riktlinjer här och i Sverige vad de anser vara graviditetsdiabetes. Vill minnas det var lägre ribba på nivåerna/proverna för att klassas som diabetes i Sverige.

Fröken fräken sa...

Ja det var inga dåliga arbetsdagar du har, men som sagt så verkar det ju som att det kommer att lugna ner sig.
Va kul med besök, hoppas ni får toppenväder, jag håller tummarna.Är det en lång resa ni kommer att göra? Jag håller även tummarna för er för diabetastestet. Är det vanligt att få diabetes under graviditeten? Om man får diabetes försvinner den efter att barnet är fött? Konstiga frågor kanske.
Jobba nu inte ihjäl dig.
;) Kram

Lullun sa...

Urk purk; det där sötslisket minns jag. Turligt nog behövde jag bara testa en gång (med negativt resultat som tur var), men inte var det gott inte. Men det är fullt möjligt att klara det, och det känns ändå enormt skönt att få klara besked om hur det ligger till.

Och vad skönt att dina små krävande krabater snart ska i frysen, så att du kan njuta av besöket! Hoppas verkligen ni får en trevlig tripp, och att du hittar lite tid att vila oxå! :-)

Saltistjejen sa...

Desiree,
Ja jag hoppas verkligen det blir fint väder när de kommer! Det gör så mycket om vädret är bra när man ska iväg på en liten tripp! :-)


Anne,
nej jag känner mig inte alls lika trött som jag för för ett tag sedan. Nu känns det helt okej. Skönt! Tror framförallt att det är psykologiskt också eftersom jag vet att detta är en begränsad period. OCH att jag verkligen tycker det är så mycket lättare att sköta de här cellerna när jag slipper pendla på helgerna. :-)
Jag visste förresten inte att det var olika "nivåer" mellan USA och Sverige för att klassas som diabetes. Hm, får se om man får veta något resultat imorgopn då. Isåfall kasnke man kan kolla upp vad det skulle klassats som i Sverige också...?


Fröken Fräken,
Vi ska inte så långt. Har hyrt bil för att bila till Boston härifrån och passa på att stanna bl a på Cape Cod på vägen. Hoppas vi ska hinna med att s en del nytt men samtidigt ta det lugnt och itne stressa omkring. Vi kommer åka på torsdag nästa vecka och är tillbaks på måndagen efter. Så det blir mer som en långhelg.
Jag vet inte hur pass vanligt det är med diabetes under graviditeten, men vet att vissa kan få det p g a hormonerna. Dessutom spelar säkert ärftliga faktotrer in, samt ens allmäntillstånd. Oftast tror jag det går över efter att barnet är fött (OM man nu får det) men jag vet även att det finns en ökad risk att få vanlig diabetes om man har haft graviditetsdiabetes. Varför vet jag inte riktigt dock.

Saltistjejen sa...

Lullun,
Jag fick tipset att jag skulle dricka apelsinsmaken och inte citron. Här verkar det vara de smakerna som är standard. Båda låter svinäckligt tycker jag, men som sagt man gör det ju för attfå veta ngt viktigt.
Och jag ska nog hitta tid att vila också! Om jag blir sådär trött igen som för ett tag sedan så kommer jag definitvt att lyssna på kroppen igen!
Kram!

Marianne sa...

Tar man diabetestest på alla gravida nu för tiden? Det borde räcka med "stick-i-fingret" för att se hur blodsockernivån ligger, hade jag tyckt. Men jag kan å andra sidan inte det där ...

Härligt att åka upp till New England! Det är så vackert där! En av mina favoritplatser är Newport, en annan Narraganssett (kommer inte ihåg hur det stavas) Beach. Hoppas ni får det riktigt bra med äkta vårväder!

Det vore skoj om du kan och har lust att berätta mer om din forskning. Men det kanske är väldigt hemligt så att du inte kan. Jag kan se för mig hur cellerna ligger där och skriker efter mat som värsta Disney-filmen : )

Saltistjejen sa...

Marianne,
Här verkar det som om alla screenas för att se om man ligger i riskzonen. Tror det är lite annorlunda hemma i Sverige?
Kanske är det för att det är fler överviktiga här i "normalpopulationen"? Eller så är det för att sjukvårdssystemet här är sådant. Tycker de alltid verkar göra alla möjliga och omöjliga tester här för att hålla ryggen fri och slippa stämningar...

Ang min forskning så kan jag självklart berätta lite mer om den. Den är inte så hemlig. Behöver ju inte gå in på detaljerna så mycket. ;-)
Men jag vet inte ifall folk skulle tycka det är så himla spännande bara?? ;-)

Anonym sa...

Oj,oj, oj vad du jobbar hårt!
Men jag förstår om du hellre går 5 min och matar cellerna än spenderar 2,5 timme på tåget under helgen.
De där cellerna verkar ju vara lika krävande som bebisar. Bra träning för dig i a f. ;)
Glukostestet fick jag inte göra, trots att jag trodde att de skulle be mig eftersom man inte är någon smal mom-to-be.
Men tydligen eftersom jag hade lämnat blodprov två ggr tidigare så var det inte nödvändigt. Hmmm... Nåja...de vet nog bäst får man hoppas.

Hoppas att ni har det skoj på turen till New England. Lär ju vara otroligt vackert.

Kram!

Millan sa...

Josses vilka langa dagar!! Halv tio pa kvallen sover jag redan.. sa det kan inte bli mycket till kvall over for dig? Sa lange du mar bra sa ar det ju ok ... men anda, det ar ruggigt langa dagar.
Det ar verkligen intressant att lasa om ditt jobb. Det ar sa TOTALT olikt det jag jobbar med. Jag visst inte ens att man behover mata celler... Nar jag tanker efter har jag ingen aning om nagot nar det galler jobb i labb...

Vad roligt med sverigebesok. Hoppas ni far det toppenskoj!

Jag laste aven ikapp inlaggen nedan. Orkideer ar helt underbara och faktiskt den enda vaxt jag i normala fall lyckas halla levande ett langre tag. Men sa lange som du haft din har jag aldrig lyckats halla mina levande. Jag har heller aldrig lyckats fa nya knoppar pa mina orkideer.. Jag har en som varit nedlklippt i nagot ar nu, dar bladen ser grona och frasha ut men nagra blommor finns inte...

Central park ar verkligen fascinerande tycker jag. Sa harligt att ha en san stor park sapass nara ert hem. Det gor nog stor skillnad nar man bor i en storstad som New York kan jag tanka mig. Fina bilder ocksa!!

Saltistjejen sa...

Jess,
här gör visst alla glukostestet oavsett fysik eller familjehistorik. Min egen familjehistorik (läs sjukdomshistoria) vet jag ju inget om eftersom jag är adopterad, men i övrigt tror jag itne ajg ligger i riskzonen. Fast här tar de det säkra framför det osäkra och testar alla. kanske för att medelvikten här i USA är högre än normalt? Eller så är det för att de inte ska riskera att stämmas IFALL någon skulle få diabetes utan att ha kollats? Vad vet jag.
Tror säkert inte det är någon fara för dig iallafall. Så himla stor är du ju inte alls!!!!!!! Tycker du ser helt normal ut på de bilder jag sett. Ja förutom att du har en gravidmage nu såklart! ;-)
Kram!


Millan,
Ja jag lägger mig rätt sent faktiskt. Och jag är ju inte på jobbet klockan 8 på morgonen heller!! Haha! Så jag jobbar inte från 8 till nio halv tio på kvällarna. Snarare från halv tio på morgonen/förmiddagen nu eftersom jag är tröttare än vanligt på morgonen och inte orkar ta mig upp så tidigt.... Jag har ju en timmes pendling åt vardera hållet också så jag brukar inte komma hemifrån förrän runt halv niotiden på morgonen.

Ja orkidéer ÄR verkligen otroligt häftiga och vackra! Kanske kan du föröka se om du kan ställa din orkidée lite ljusare? Jag har också sett någonstans att för att få de att blomma om är det bra om de får en temperaturskillnad dag och natt. Typ något kallare på natten. Jag har ju inte alls testat ngt sådant eftersom vi bor så smått, och bara har en plats för orkidéen, men om ni har lite större kanske ni kan testa?
Och Central Park gör verkligen otroligt mycket! Jag är superglad att vi har parken på så nära håll!
Kram!

Petra H sa...

Jag håller tummarna för dig att diabetestestet går bra och att du lyckas svälja den där vätskan.. Jag skulle en gång röntgas i ryggen och fick dricka världens äckligaste dryck med jämna mellanrum i 24 timmar innan och sedan var det lavemang, ha ha, nä usch, inte kul alls!!
Vad hyggligt av Ms labb att låta dig ha cellerna där, det hade ju varit jättejobbigt om du var tvungen att åka till jobbet varje dag under helgen. Säger som Jess, det låter nästan som bebisar du har hand om ;-)
Newport är också en av mina New England-favoriter. Vi åt på en relativt billig restaurang som heter The Black Pearl (www.blackpearlnewport.com) - clam chowder så klart och det hängde en affisch från Malmö på väggen (någon regatta på 70-talet)!! Ni kommer säkert att få en härlig minisemester och förhoppningsvis kan du slappna av lite och få vilat dessutom.

Annika sa...

Oj, det där testet minns jag. man fick dricka en otroligt söt dricka, minns jag. Den var äcklig som tusan ,men vad 17...det går ju det också.
Hoppas det gick bra iallafall för dig idag!
Vad du jobbar hårt, men huvudsaken är att du mår bra av det hela.
Och att få åka till New England....så ljuvligt...
Kram!!

Saltistjejen sa...

Petra,
ja riktigt så illa var det inte med den här sötsliksiga drycken. Det var inte så jättemycket. Typ en vanlig läskflaska i storlek så det gick hyfsat bra. Söt var den men jag hade nästan väntat mig ännu värre så jag blev ändå positivt överraskad.
Haha! Vad roligt att det hängde en affisch från Malmö i restaurangen i Newport!!! :-) Ja se, aldrig kommer amn undan från de där Skåningarna...! ;-)
Vi kommer att stanna till i Newport en dag också. Ska bli kul att se för jag har bara hört gott om det stället.


Annika,
ja men det känns ändå inte så "hårt" tycker jag. Nu när jag inte längre dras med den där oerhörda tröttheten så känns livet så mycket lättare! :-)
Och ja drycken var inte så farlig som jag hade trott. Inte var den god, men jag fick inga kräkreflexer iallafall.
Resultaten får jag reda på på fredag eller måndag.

Anna, Fair and True sa...

Har de kollat dina järnvärden också? Med tanke på att du varit så trött.

Du får berätta om New England sen! Vi ska ju dit i sommar!

Saltistjejen sa...

Anna fair and true,
de kollade järnvärdena nu den senaste kontrollen och de var helt ok! Så tröttheten verkar inte bero på det, även om den tanken slagit mig också.

Anna, Fair and True sa...

Vad bra!