fredag, april 11, 2008

Show & Tell - Favoritplatser utomhus

Fredagstemat denna veckan är "Favoritplats utomhus, tex däck, balkong eller trädgård", och det är Annika som valt temat även denna gången.

Eftersom vi ju bor i ett hus utan vare sig trädgård eller ens en balkong där man kan vistas utomhus så har mina favoritplatser här i staden blivit mer "offentliga platser". Men det finns definitvt oaser även i denna Storstadsjungel som jag tycker mycket om att vistas på. Ställen där man kan ladda batterierna. Komma undan lite från trafikbrus och stadsmiljön. Platser som kanske inte är vad vi med svenska mått mätt skulle kalla tysta och lugna, men där det ändå råder såpass mycket stillhet att man kan "vila i miljön".

Som nummer ett på listan för detta kommer självklart Central Park, eller rätt och slätt "Parken" som den i vardagligt tal kallas.
Vi bor relativt nära Parken, vilket är något jag verkligen uppskattar. Det är ca 15 minuters promenad att gå från vårt hus till södra delen av Parken, och det är något vi ofta gör på helgerna. Särskilt under vår- och sommarhalvåret.
Central Park är otroligt stort. Mycket större än jag någonsin kunnat föreställa mig innan jag flyttade hit. Därför har jag såklart hittat små oaser inuti själva Parken också. Alltså olika delar av Parken som jag tycker extra mycket om.
Förutom de ställen jag redan visat här på blogggen i tidigare inlägg: här och här, så kommer här några av mina absoluta favoriter.


Om man vill komma "undan" lite och få vara lite ifred så är Norra delen av Parken att föredra framför den södra. Här är det betydligt färre människor och det är lätt att hitta en bit gräsmatta där man kan slå sig ner med en bra bok eller om man vill ha en picknick, utan att för den skull sitta "i knät" på en massa andra människor.
Med norra delen menar jag den del som börjar någonstans runt 90-95:e gatan och uppåt. I stort sett kan man säga att de södra delarna där bl a Central Park Zoo och skridskobanan ligger är de delar av Parken där det nästan alltid är fullt med folk. Särskilt populärt för barnfamiljer såklart eftersom Zoo:t lockar. Men om man vill ha lite mer "avskildhet" och vara lite mer "privat" så är det bra att promenera en bit uppåt. Allra bäst är det om man kan ta sig norr om The Reservoir. Där börjar det glesna lite med folk, och om man tar sig såpass långt norrut att man är i den del av Parken som ligger i Harlem så är det ganska lätt att hitta platser där man kan få vara lite mer ifred.

En av mina absoluta favoritställen i Parken, en plats som jag tycker är rentav magiskt, är The Reservoir, eller Jaqueline Kennedy Onassis Reservoir som det officiella namnet är. Detta är en konstgjord "sjö" som ligger ungefär i mitten av Parken (den sträcker sig ungefär mellan 86-96:e gatan). Förr var detta en del av färskvattenssystemet till staden, men spelar nu inte längre någon aktiv roll för stadens vattenförsörjning. Jag älskar verkligen denna plats! Detta var en av de platser jag och M passerade på vår joggingrunda och det var alltid en sådan underbar känsla att springa runt vattnet. Särskilt en ljummen sommarkväll när det milda kvällsljuset får alla byggnader runtomkring parken att glöda. Och på vårarna blommar fruktträden vilket är fantaswtiskt vackert. Detta är en mycket populär joggingrunda och några av joggingscenerna från den klassiska filmen Maratonmannen med Dustin Hoffman i huvudrollen utspelas här. Bilderna här är från förra våren.

I slutet av april brukar körsbärsträden längs den östra sidan av vattnet blomma och det är fantastiskt vackert!


Det finns ett promenadstråk runt hela reservoaren och här är det väldigt populärt att både promenera och jogga.


På nordöstra sidan av Parken finns även en Botanisk Trädgård. Denna trädgård kallas Central Park Conservatory Garden och består egentligen av 3 olika typer av trädgårdar i italiensk, fransk respektive engelsk stil, vilka är mysiga att strosa runt i. Särskilt på försommaren när det blommar där. Ingången till denna del av Parken är via Vanderbilt Gate på 105:e gatan. Fotot här är ett flygfoto från www.centralparknyc.org som visar de tre trädgårdarna bredvis varandra. De andra bilderna är tagna i juni 2006.

Här en fontän i den ena trädgården.

Man kan lätt finna skön svalka under träden här.

En liten mindre fontän i den ena av de tre trädgårdarna.

En "örtagård" som jag minns doftade underbart.


Vill man ha mer natur än trädgård, så är det otroligt mysiga promenadstråk i den del av parken som kallas "The Ravine".
Här passerar man flera små vattenfall och det är otroligt skönt att gå här eftersom det oftast inte är så mycket folk här som i t ex The Ramble (annan del av Parken längre söderut vilket jag skriver lite om längre ner).
Här är några bilder från en promenad i The Ravine förrförra året i juni.
Ytterligare en favoritdel av Parken är "The Shakespeare Garden". Det är en liten trädgård där man odlar örter och blommor av alla de slag. Hela trädgården är liksom i en sluttning så allt är odlat på "terasser". Eftersom jag kan sakna blommor så tycker jag denna plats är otorligt mysig att gå till ibland. Alldeles nedanför ligger även "The Swedish Cottage" i vilken de brukar ha marionetteater för barn. Denna park är också en s.k "silent zone" vilket står på små skyltar när man går in här. Man ombeds bl a att inte spela hög musik eller prata i mobiltelefon här. Eftersom denna trädgård inte ligger så långt upp i Parken går vi ganska ofta förbi här när vi promenerar i Parken. Bilderna här är från maj och juni förra året.

Skylten framför Swedish Cottage.

Detta är ingången till Shakespeare Garden om man kommer in "nerifrån" (alldeles intill Swedish Cottage).

Swedish Cottage skymtar fram bakom blommorna.

Beroende på när under våren eller sommaren man är här så är det alltid olika sorters blommor som blommar.

Här sitter jag på en träbänk längst ner i Shakespeare Garden (intill Swedish Cottage).


Alldeles intill Shakespeare Garden ligger även själva Shakespeare Theater. Detta är en utomhusteater som visar Shakespearepjäser om sommaren. Strax österut finns The Great Lawn där de på sommaren ofta har opera- och teaterföreställningar på kvällarna vilka är gratis. Om vädret är fint brukar det då vara mycket folk här som har picknick medan de njuter av föreställningen. Här på bilden kan man se hur de håller på att göra iordning scenen för en föreställning på gräsmattan. Något senare är oftast hela gräsplanen fylld med picknickande människor. När det inte är någon föreställning, men fint väder, är det ändå ofta ganska mycket folk här som har picknick och eller kastar boll, fresbee eller så. Det är en väldigt populär gräsmatta både dag- och kvällstid!


Även på denna gräsplätt brukar ganska många sitta och njuta av sin medhavda matsäck, om lyssna på ev föreställning.

Vi har faktiskt aldrig vare sig sett någon föreställning eller ens bara haft picknick just här, men det är ändå ett av de ställen jag tycker väldigt mycket om att promenera förbi. Särskilt en ljummen försommarkväll. Man passerar då även Turtle Pond som jag absolut inte skulle vilja bada i, men som på senvåren och försommaren är väldigt idyllisk. Ni kan ju själva se vad ni tycker.

Blommor vid Turtle Pond i kvällsljuset.

Detta är utsikten man har när man är på toppen av den sluttning där Shakespeare Garden ligger. Här står även ett Disneyliknande slott i sten som jag faktiskt inte riktigt listat ut vad det egentligen är för något 8syns inte i bild). Shakespeare Garden ligger åt motsatta hållet (jmfrt med Turtle Pond). Nedan syns Turtle Pond och på andra sidan är The Great Lawn som jag beskrivit ovan. Shakespeare teatern ligger nedanför till vänster (men syns inte i bild).


The Ramble är väl annars den mest lättillgängliga del av Parken som känns lite mer "skogig". Här ska det tydligen vara en av de bästa platserna att skåda fågel (om man är intresserad av fågelskådning). Särskilt på våren (ungefär såhär års) eftersom det då passerar en mängd olika sorters fåglar som alla rastar en stund i denna delen av Central Park. Låter ganska otroligt, men fågelskådare kommer gärna hit för att de vet att de vissa tider på året har chans att se en massa olika arter av fågel som de annars aldrig skulle kunna se på ett och samma ställe.
Detta lär även vara en traditionell plats för homosexuella att ragga på kvällstid. Jag vet inte ifall det fortfarande är så, men visst kan man se kondomer bland buskarna ibland, det har hänt.
Jag gillar dock denna delen av parken eftersom den är lätt att ta sig till från oss, och på sommaren ger träden skön skugga och svalka här.

Här ett litet vattendrag i The Ramble.


En annan park som ligger nära oss är Carl Schultz Park som ligger alldeles invid East River, mellan 86-90:e gatan. Detta är en liten Park men det är ändå väldigt mysigt att komma hit. Särskilt att sitta på någon av bänkarna som står vända mot vattnet och titta på båtarna som trafikerar floden. Tyvärr har jag inga bilder från denna park.


Ja det var lite om mina favoritplatser utomhus. Iallafall de platser som finns på gångavstånd från vårt hem och som vi därför ofta går till och vistas på.

13 kommentarer:

Nilla sa...

Vilket jätebra inlägg! Tänk att ha hela Central Park som favorituteplats. :-)
Vad fin din blogg är.

Petra H sa...

Jättehärligt att bo så nära Central Park!! Och så utförligt du beskriver parken, det känns som jag måste besöka den igen nästa gång jag kommer till NYC. Tror att vi promenerat i The Ramle, kommer ihåg the Swedish Cottage från kartan och blev väldigt nyfiken men vi hade inte tid att gå dit.
Det där slottet tror jag är med i filmen The Stepmom med Julia ROberts och Susan SArandon.. Ja, överhuvudtaget är det väl många ställen från Central Park som är med i filmer!
Trevlig helg!

Saltistjejen sa...

Nilla,
hej vad kul att gu gillar min blogg! Vet inte om jag sett dig här inne förut så välkommen! :-)


Petra,
ja det är verkligen otroligt skönt att vi bor så nära Parken. Det gör mycket tydker jag när man nu bor i en sådan utpräglad storstad som NYC ändå är. Känns lite som att Parken är stadens andningshål. Och ja, det finns många smår pärlor i Parken. Lite beroende på vad man själv vill ha för stunden.
Ha en riktigt skön helg du med!

SweFlo sa...

Jag bodde på Long Island en sommar (som au pair) och var bodde i Brooklyn varje helg hos svenska kompisar. Jag missade så mycket! Då var jag bara 19 och intresset var mest shopping. Ser fram emot att komma tillbaka till NY och verkligen få beta av alla de skatter som staden har att erbjuda! Maken är mycket sugen på att se NY med. EN underbar stad, men inget ställe som jag skulle vilja bo på permanent, jag är nog för mycket av en lantis för det. Men det finns ju oerhört fina oaser bland alla skyskraporna, som du så fint och intressant har visat!

Annika sa...

Nog är det som dom säger---stadens lunga...
Vilken rundtur du tog oss på! Och visst är Centra Park underbar. Som vanligt avundas jag dig, och det vet du :-)
Tänk att ha hela parken som uterum!! Förstår så väl att det finns en massa guldkorn där. Tänk att den är så stor! Fast det förstår man nästan när man börjar gå i den. Precis som du säger har jag mest gått i den södra delen av parken, som alla andra turister...Nästa ggn ska jag absolut gå längre norrut.
Tycker dina bilder är SÅ fina!! Men det är ju gott om underbara motiv runt Central Park...
GUD vad jag längtar till NYC!!!
Kram!!!

Saltistjejen sa...

Sweflo,
japp det är en fantastisk stad på många vis, men visst kan jag förstå att den inte passar alla att bo i. Men att ni skulle komma hit och spendera några dagar tror jag verkligen vbåde du och din man skulle gilla! Det finns dessutom massor för barn att göra här. Jag är iten ehlt insaatt (eftersom jag inte ahr barn själv än) men andra jag pratat med som har barn säåger att det finns väldigt mycket aktiviteter för barn i staden. Tror Time Out New York har en egen tidning (och hemsida) just för barnfamiljer. Teor den heter Time out New York - kids eller liknande. Kanske värt att kolla upp inför en eventuiell NY-semester?!


Annika,
Kul att du gillade rundturen! :-)
Ja Parken är helt fantastisk. Vi kom just hem från en promenad där jag och M, och nu har många träd börjat blomma och det är helt otroligt vackert!!! Tror jag tycker allra bäst om Parken jus såhhär års (vår och försommar) samt även på hösten (september-oktober).
Och nästa gång du kommer hit så hoppas jag att vi kan ta en tur i parken tillsammans, så kan jag kanse visa några av de pärlor jag tycker mig ha fastnat för där!! :-)
Kram!

Lullun sa...

Ett härligt inlägg, och kul att se några andra delar av parken som dykt upp hemma på TVn så många gånger. Shakespeare Garden hade jag t.ex aldrig hört om. Förstår att hela parken verkligen måste vara dunder för folk i en sådan stor och smått sardinpackad stad.

Saltistjejen sa...

Lullun,
ja NYC är ju rena motsatsen till Nuuk... ;-)
Så Central Park är väldigt viktig här för folks välbefinnande. En riktig rekreationsyta som det så fint heter. OIch jag tror verkligen att alla behöver en sådan när man bor med så mycket hus, gator och betong runtomkring sig. Man behöver få lite "natur" också. Grönska, träd, fågelkvitter, gräs och blommor...

Marianne sa...

Vilken härlig promenad du tog med oss på! Tack! Och tänk så mycket man inte vet! Att det finns en Swedish Cottage till och med. Jag förstår att ni går till parken ganska ofta, det är ju en riktig oas.

Saltistjejen sa...

Marianne,
tack det var kul att du gillade inlägget! Ja Parken är guld värd verkligen. Swedish Cottage är lite kul tycker jag eftrsom de verkligen fraktat hit det huset från Sverige för länge sedan. Men det ser ändå inte alls ut som ett typiskt traditionellt svenskt hus! Jag fick veta av en kompis som var här och hälsade på att just den stilen på hus var något som var populärt att bygga i Sverige ett tag och att de ville det skulle likna medeltida stil lite. Eller alltså vad man då trodde att medeltida stil hade sett ut. Lite lustigt faktiskt.

Victoria sa...

Wow, vad många fina bilder och vad intressant att läsa! Jag trodde att det "bara" var en park, inte alla dessa småparker i en, så att säga! Kram/Vic

Saltistjejen sa...

Victoria,
ja Central park är ju EN park, men den är så otroligt stor att alla olika delar av parken verkligen är helt olika varandra och de har olika atmosfär. Vissa delar är gräsytor där barnfamiljer eller andra har picknick, kastar baseboll, sitter eller ligger och njuter av en bok eller "bara" solar. Andra är "parker" där man odlar blommor och växter i vädligt "ordnade former". Medan ytterligare vissa områden är mer "vilda" med träd och växter som får växa mer eller mindre fritt. Desssutom finns ju oändliga promenad och joggingstråk i hela Parken. Jättehärligt verkligen!

Desiree sa...

Vilken underbar berättelse om central park. Den verkar ju vara gigantisk. Det kan nog behövas en stor grön oas i en storstad som NY. Toppen att det finns så många olika delar och att man kan hitta delar där man kan få vara mer för sig själv eller få en lugn stund utan mobilsamtal eller musik. Läckert med the Swedish cottage. Väldigt många vackra blommor. Jag förstår att den där slingan vid körsbärsträden och vattnet är en av dina favortier att springa på. Sååå vackert!