tisdag, april 01, 2008

Trött trött trött

Usch, idag vaknade jag och kände mig bara sådär otroligt meningslöst trött. Vädret är grått, även om det är skön temperatur ute idag. 16 grader. Men mulet och lite småfuktigt i luften. Ok, vädret är en sak. Det gör mig inte så mycket med det grå faktiskt. Men detta att jag är så förbaskat trött. Det är så jobbigt. Och tråkigt. Den senaste tiden känns det som om jag helst av allt skulle vilja krypa ner i sängen och sova sova sova....

Jag var ju väldigt trött under de första månaderna av graviditeten också. Men alla tröstade mig med att det skulle gå över sedan. Att tröttheten skulle försvinna. Iallafall den där okontrollerbara tröttheten. Och det stämde. Tyckte att månaderna fram tills nu känts väldigt "normala". Men nu. Nu har det börjat om igen. Och inte blir det bättre av att jag känner att jag måste ligga i ordentligt på jobbet nu för att hinna med så mycket som möjligt de kommande månaderna. Är faktiskt stressad över det. Kanske hjälper den psykiska stressen över jobbet också till något att öka på tröttheten?

Jag tänkte att det skulle bli bättre nu när det blir ljusare och ljusare ute också. Längre dagar. Mer dagsljus. Våren på väg. Det är sådant jag normalt brukar få enorm energi av. Riktiga energikickar. Men inte nu.
Nu känns även små vardagssaker jättejobbiga och vissa dagar känns små skitsaker nästintill oöverkomliga. Så jobbigt!

Det känns som om jag skulle behöva semester. En jättekonstig känsla. Men den tanken har återkommit flera gånger nu under den senaste veckan. Att få komma bort lite. Och bara vara. Att få sova så länge och mycket man vill. Att få ta det lugnt. Inte tänka jobb. Inga måsten. Inte känna att man ska städa. Rensa bland pappershögarna som tornar upp sig. Inte plocka i och ur diskmaskinen.

Jag vet, det är snart semster. Om ca 3 veckor kommer M's mamma, syster och systerns pojkvän hit. Vi ska fira M's mammas 60-årsdag och det ska verkligen bli så himla kul! Vi har hyrt bil och ska åka till bl a Boston och Newport och försöka uppleva lite av New England på vägen. Jag ser verkligen fram emot det otroligt mycket. Det ska bli så roligt att träffas och få umgås. Men, det jag känner att jag längat efter just nu är ändå en annan typ av semester. Att bara bara bara få ta det lugnt. Att varva ner lite. Att inte ha ett "hektiskt" schema med inbokade saker att göra. Att bara få "hänga" med M och känna att man tar dagen, timman, lite som den kommer.

Det är inte så att jag är "nere" eller tycker att livet känns jobbigt, tråkigt eller så. Inte alls. Jag älskar mitt liv och min tillvaro nu. Jag trivs med jobbet. Jag och M har det superbra tillsammans. Så det är inget sådant alls. Det är bara ren och skär trötthet. Varken mer eller mindre. Så egentligen ska man väl inte klaga. "Sluta klaga och sov istället människa!", vill man ryta till sig själv.

Kanske är detta bara en föraning om hur livet som småbarnsförälder kommer bli...?

18 kommentarer:

Desiree sa...

Kanske är det precis det du behöver att få sova ut och ta det lungt. Att inte ha något inbokat och inplannerat. Kanske borde du faktiskt ta och unna dig en långhelg ta en torsdag fredag ledigt och bara sova och ha det skönt och lungt hemma. Visst är det kul att få besök och ta semesterdagar och göra roliga saker ihop men du kanske behöver mer vila. Även om du har mycket på jobbet kanske det faktiskt kan vänta någon dag eller två. När lill tjejen kommit lär det väl inte bli så mycket vila så om din kropp behöver vila kanske du borde lyssna på den?

Victoria sa...

Jag hoppas att det snart känns bättre, kanske kan du ta ett par semesterdagar, för att "bara" vila och ta det lugnt. Kroppen är klok, den säger till vad du behöver. Och man kan ju inte vara på topp jämt. Kramar/Vic

Lullun sa...

Enig med de två kloka tjejerna ovan; unna dig lite ledigt. Även om du har mycket att göra så tycks kroppen säga nej. Kanske det t.o.m gå snabbare att göra de sakerna du måste efter att du har fått vilat upp dig lite.

Och ge M 100%-iga ansvaret för matlagning, disk, tvätt, städning och handlande i en vecka också när du ändå är igång! :-)

Som jag skrev till dig tidigare idag; önskar SÅ att jag kunde skicka över lite energi till dig.

Piggna på dig, eller vad man nu kan kalla det! *hihi*

Saltistjejen sa...

Tack tjejer!
Ni är för goa!!!!
Stor Kram till er!


Desiree,
Ja jag har funderingar på att ev ta det lugnt åtminstone på fredag. Det kasnke vore smart.
Jag vet att det ofta är bättre att lugna ner tempot lite när man har det hektiskt omkring sig, men det är inte alltid så lätt att verkligen GÖRA det sedan....


Vic,
du har så ärtt. Man kan itne vara på topp jämt även om man försöker. Som sagt kasnke blir det en extra ledig dag denna veckan. Iallafall om det fortsätter kännas såhär tröttsamt.


Lullun,
haha! ja det är synd att man itne kan skicka energi via nätet, Det hade varit himla bra! :-)
Jag har egentligen itne så mycket emot att t ex laga mat och så. Men det är när man har långa dagar och mycket i huvudet med jobbet som det kan bli lite uttröttaande. Ofta är jag ju hemifrån mellan 11-12 timmar per dag och det kan kännas lite slitigt ibland. Särskilt när man även jobbar på helgen.
Men som sagt, en ordentlig vilodag skulle säkert göra susen.
Jag ska verkligen överväga det.

Anne sa...

Åh, lilla vän du verkar behöva lite hederlig vila och sömn. Som isbjörnen på din bild, bara få ligga platt ner och inte göra nånting. Din graviditet påverkar säkert också, kanske du är inne i och speciellt för dig som är graviden ny trött fas igen pga graviditeten också. Det påverkar säkert också att du har mycket på jobbet, det låter som du skulle vilja vara ännu mer effektiv än vanligt för att "jobba undan" lite i väntan på att du går på mammaledigt. Men om du kan så tycker jag du ska försöka släppa på alla måsten och försöka ta dig tid att bara vila (med gott samvete och utan skuldkänslor!). Du verkar ha jobbat en del på helgerna också på sistone, det blir ju slitsamt i längden också. Jag tror en hel helg med bara vila, slapphet och inga besök eller sociala aktiviteter eller program eller jobb kan göra dig så gott, även om det vore bättre med ännu fler dagar så klart så tror jag ändå att "bara" en blank helg kan göra gott. Ta hand om dig nu och försök ladda sömnkontot! Kram!

Saltistjejen sa...

Anne,
å vad du är gullig!!
Jo jag nu har jag faktiskt t o m tänkt att jag ska ta ledigt på fredag åtminstone. Så att jag får en extra dag. Detta iallafall om inget händer på jobbet som gör att jag måste jobba då.
Kram!!

Annika sa...

Ja, saltis...Som alla har skrivit ovan så behöver du en god och hederlig vila. Bara göra NOLL, bara ligga på sofflocket och kolla TV:n eller läsa en bok, eller bloggar kanske ;-))
Fast, datorn kanske också ska vila lite då.
Ja, det är sant, man känner sig ju trött som gravid. Jag brukade sova på lunchrasten, minns jag.
Jag tycker också att du ska försöka ta en långhelg, kanske ledig fredag? Och sen bara vila utan att göra ett dugg, inga planer, inget...
Kramar från mig!!!

Petra H sa...

Absolut, håller med de andra - ta en helg då du inte gör någonting, bara sover, slappar i soffan - och låter M göra resten! Du förtjänar ju det, och det tror jag att M också tycker. Och bättre att göra det innan hans familj kommer, för även om er semester låter härlig så kommer det ju inte bli en avslappnande semester.
Tänkte på en sak, utan att vara det minsta insatt i graviditeter, men du nämnde ju att magen har växt väldigt mycket på senaste tiden - kan det inte vara därför du är så trött? Fostret utvecklas kanske extra mycket just nu och behöver all din energi.

Anonym sa...

Jag instämmer i kören med de andra tjejerna.
Koppla av. Skit i alla måsten.
Ladda upp med godis eller nått gott och se en film och bara slappa en helg.Gå omkring i t-shirt och trosor hela dagen.. :D
Plus att sova ut på morgonen och hinta lite åt M att frukost på sängen som gravid är nog nått trevligt som du skulle vilja prova.. :P
Jag är inte så trött nu men då jobbar jag ju inte heller å andra sidan. Hade jag gjort det så skulle jag nog vara som en zombie nu.
Och varm i kroppen är jag..hur ska detta sluta? :)

Kramar från Dublinmagen till NYmagen!

Musikanta sa...

Kära Saltistjej: Du MÅSTE faktiskt ta en dag ledig när du känner dig så trött! Den lilla bebisen växer och utvecklas tydligen mycket just nu och tar naturligtvis mycket näring och kraft från dig. Det är du och den lilla flickan som är viktigast nu, inte jobbet.

Min dotter åkte in till lasarettet i 20:e veckan med täta värkar för att hon hade jobbat och burit sin datorkanon upp och ner för trappor och stressat i allmänhet. Som väl var lyckades de hejda värkarna så att den lille pojken föddes så småningom bara några veckor för tidigt.

Det är inte min mening att skrämma dig men ha inga betänkligheter att ta ledigt och vila om du känner det så. Jobbet klarar sig alltid.

Saltistjejen sa...

Annika,
ja du har rätt. Jag skulle gärna sova på lunchrasten om jag kunde, men här finns inga sådana möjligheter. Man är ju i USA och då finns inget som heter typ "vilrum" eller så på arbetsplatserna... ;-)


Petra,
jo det kan nog vraa så. Jag har känt av magen mer än vanligt nu också, och den har som sagt växt rätt mycket under den senaste tiden. Så säkert händer det mycket där just nu, vilket är en del av tröttheten. Hormoner i svängning och så...


Jess & Dublinmagen!!!
Ja att få frukost på sängen av M tror jag desvvärre aldrig kommer hända. Haha! Han är den mest morgontrötta person jag känner.Jag får frukost på sängen 1 gång om året av honom och det är på min födelsedag, hahaha! Men annars pysslar han om mig det gör han. Fast helst inte på just morgnarna... ;-)
Jag tror att jag varit mindre trött om det inte varit så mycket med jobbet faktiskt. Det suger en del energi det med. Så på det viset måste det vara skönt för dig som inte jobbar, även om jag vet att det kan vara stressande det också ibland.
Skönt att du verkar må bra iallafall trots "värmen"! :-)
Kram!


Musikanta,
Ja det var tur att din dotter fick hjälp så att inte lillkillen kom för mycket för tidigt. Nu tror jag knappt att min stressnivå är såpass hög än att det är "farligt", men visst har du rätt att man ska lyssna på sin kropp. Det är mest det att jag känner att jag har svårt att koppla bort jobbet rent psykiskt också. Jag räknar månader och stressar upp mig för att det inte finns tillräckligt med tid att hinna göra allt jag vill få gjort innan man ska vara mammaledig. Tror deta i sig är nästan mer stressande än själva "det fysiska jobbandet". Inte så smart jag vet, men det är svårt att stänga av tankarna också.
Men jag ska nog ta lite ledigt nu till helgen tror jag. Iallafall om det känns likadant ikväll. I morse var jag som vanligt supertrött så jag gissar att det kommer vara samma visa igen i eftermiddag och kväll...

JaCal sa...

Nej då - inte kommer du har några sömnproblem när bebisen väl kommer - inte alls. Dvs när bebisen sover kommer du sova som en stock! ;-) Sen får man bara hålla tummarna att hon är en sovtjej som min första och inte en vakenkille som min andra.

Du har fått så kloka kommentarer ovan - och jag kan bara hålla med. Försök hitta stunder av vila. Tänk på att du måste sova för två nu (inte bara äta för två). Din kropp pushar runt nästan dubbelt så mycket blod (eller hur det nu var - betydligt större mängder) så den jobbar hårt - även när du sover och bara sitter still. Så även om man tar det lungt är man trött. Så släpp kraven på vardagen - inga måsten, borden eller ska baras. Bara komma hem och släpp ner dig där du trivs bra och såsa och ta det lungt.

Kram!

Saltistjejen sa...

Jacal,
ja jag ska försöka. Det är så svårt dock att försöka tänka på att saker o ting inte är "som vanligt". Man vill ju gärna ha samma speed som man brukade...
Tack igen för omtanken!!! Det värmer! :-)

Anna, Fair and True sa...

Jag ska till New England i sommar så du får gärna ge tips på vilka städer man bör besöka! Vi ska iofs till New York så du får gärna tipsa om billiga men mysiga hotell eller B&B i New York också.

Saltistjejen sa...

Anna fair and true,
å vad roligt!!!
När i sommar ska ni åka?
Och vilka delar av New York city är du/ni intresserade av. Typ att bo och så? Hur länge ska ni vara i sta'n??
Återkommer om mer info om New England efter att vi varit där.

Anna, Fair and True sa...

Det blir i augusti, eller, vi åker från Sverige den 27 juli och tänkte ta 3-4 nätter i New York först innan vi bilar runt i new England i max en vecka. Sedan DC i 2-3 dagar för att avsluta med Dover, DE, som bas sista dagarna (känner några där).

Det var länge sedan jag var i New York nu men jag skulle kunna tänka mig något mysigt område, t ex The Village eller Tribeca. Vad är hippast för tillfället? :) Sedan vill vi väl hittat något för kanske 1000 kr rummet per natt men det är kanske svårt?

Saltistjejen sa...

Anna Fair and Ture,
nu när dollarn rasat så mycket så tror jag itne det är alltför svårt att hitta ngt runt 1000 kr natten. Många ställen här kostar ju runt 100-150 dollar natten per rum vilket inte är så mycket i kronor längre... :-)

Tänker ni boka några B&B i New Ebland också eller tänker ni ta det "sporadiskt"? Ett tips är att faktiskt kolla runt innan eftersomd et verkar vara lätt att det blir fullbokat på olika B&B där.

Anonym sa...

Jag förstår presic hur du känner,känner likadant själv!! Jobbar ju bara imorgon med,sen har jag semester tills min havandeskap börja gälla. Tjejerna på jobbat klagade idag att dem var trötta,hade ont i ryggen och benen efter veckor av "idiot" körning, jag bara satt tyst och sen tittade jag på dem...dem sa att okej vi ska nog vara tysta nu...om vi har ont vad har inte du då??!!
Hoppas verkligen att er semester bli skön och bra...och TA DET LUGNT NU!!!

kramar Linda