söndag, april 13, 2008

Orkidéutställning i Bronx

Vi köpte oss ju en orkidé vår första jul här i NYC. Vi köpte den under en promenad på själva julafton. Och den har blommat hela tiden sedan dess. Helt otroligt faktiskt! Inte en enda dag utan blommor sedan december 2005! Men nu har den endast en enda blomma kvar sedan senaste blomningen och när den vissnar så lär det dröja ett tag innan det blir nya, för jag ser inte skymten av några knoppar än. Tyvärr tog den nog lite stryk denna vinter när vi var hem till Sverige i december, och sedan skötte jag nog inte om den riktigt så bra som innan vi fick Lipton. Den är även tvungen att stå lite längre in i rummet och får inte lika mycket ljus vilket säkert också bidrar något.

Jag är absolut ingen orkidékännare alls, men tycker att de är fantastiskt vackra. Och vår orkidé var av den allra vanligaste och mest lättskötta sorten vilket säkert bidragit till den otroliga blomningsfrekvensen!

Nu i våras var det iallafall den årliga orkidéutställningen i Botaniska Trädgården i Bronx. Och vi ville båda dit för att njuta. M var dessutom väldigt nyfiken och ville prova sitt nya kameraobjektiv han köpt (makro) samt den nya monsterblixten. Själv fotograferade jag allt med min nya lilla kompaktkamera, och tyckte det var roligt att testa den på den här typen av bilder också. Så förra helgen tog vi Metro North till Botanical Garden för att njuta av blomprakten.

Jag älskar verkligen Växthusen i Bronx Botaniska Trädgård. Det är gamla, stora växthus från början av 1900-talet. Otroligt vackra! De kallas även Enid A. Haupt Conservatory, och här har de sin permanenta "utställning" med växter från tropiska regnskogar. Därutöver brukar de ha olika specialutställningar här som t ex orkidéutställningen (varje vår) samt andra tillfälliga utställningar. För ett par år sedan var det en fantastisk utställning här med otroligt vacker och fascinerande konstglas av en konstnär Chihuly som M och jag besökte tillsammans emd M's moster som då var på besök.

Här kommer några bilder av orkidéutställningen. Jag måste säga att jag är grymt nöjd med min lilla Olympus. Tycker många av bilderna blev riktigt bra trots att de är tagna med en vanlig enkel kompaktkamera.

Vid entrén i växthuset fanns denna damm fär man satt ut orkidéer i rosa och lila tillsammans med den "ursprungliga" växtligheten. Även första bilden i detta inlägg är från entrén till växthuset (samma damm).

De flesta vilda orkidéer växer ju på stammar av träd eller andra växter. Därför hade man här fäst orkidéerna på ett så naturtroget vis som möjligt. Jag gillar verkligen att man här utnyttjar det faktum att många orkidéer lever i just regnskogsmiljö. Så att gå i dessa växthus med just växter från olika typer av regnskog dr man nu även kunde njuta av okidéer kändes härligt!

Här syns en av de orkidésorter som är vanligast i blomsterhandeln - Phalaenopsis. Men här var det ju verkligen fråga om många blommor som klängde längs stammarna.

Andra arrangemang var bl a orkidéer i krukor ensamma eller i grupp, eller som här i samma kruka där man hade planterat ett blommande träd.

Här en av de små dammarna i ena växthuset, där man hade orkidéer i växtligheten som hänger över dammen. I själva dammen står en liten fontän så det porlade väldigt avslappnande här. Det växer även en del andra vattenväxter i själva dammen bl a små näckrosor.

I ett av växthusen hade de byggt upp en s.k Garden Pavillion. Denna modell kan ses i traditionella kinesiska trädgårdar, och de användes från början när Buddhismen spreds i Asien. Hela paviljongen var totalt inklädd med orkidéer från botten ända upp till taket. Desstuom växte det fullt med orkidéer runt omkring.

På denna skylten kan man läsa lite mer om bakgrunden till dessa paviljonger. Lite korta fakta om historia och funktion. Just denna var en modell som här kallas Singapore Garden Pavillion.

På baksidan av Paviljongen fanns det en damm där man satt ut korgar med orkidéer som flöt på vattnet. Även här var det en enorm blomsterprakt med sprakande färger och vackra former. Här är några bilder från denna underbara del av utställningen.

Personligen tycker jag att denna Paviljong och dammen bakom den var den absolut mest imponerande och vackraste delen av hela utställningen. Det var ett sådant "överflöd" av blommor men trots alla dessa olika färger och former så fick man ändå en känsla av harmoni och lugn.

Jag tycker speciellt att korgarna som flyter på den lugna vattenytan, omgiven av andra orkidéer var så vackert. Man kunde stått hur länge som helst och bara njutit av alla syn och doftintryck.


Av de närbilder jag tog har jag satt ihop ett litet potpuri. Här tycker jag verkligen att man kan se att orkidéer kan se ut nästan hur som helst både i färg, form och storlek.


I slutet av utställningen kunde man gå genom dessa blomsterbågar där det växte fullt med orkidéer av olika slag. En ganska mäktig känsla det också måste jag säga. På det hela var det en härlig upplevelse. Det enda negativa var att det kom väldigt mycket folk. Särskilt i slutet av vår "rundvandring. Så om jag kommer tillbaka igen något annat år ska jag nog försöka vara där tidigare på dagen eller kanske t o m en vardag istället för en helg.

Men nästa besök i själva Botaniska trädgården tror jag att jag vill göra nu under våren. För denna gången var vi endast inne i själva växthusen eftersom vädret inte var så väldigt varmt och även för att det mesta utomhus inte hade hunnit slå ut än. Men de kommande veckorna kan jag tänka mig att det kommer vara en otroligt härlig upplevelse att gå runt i själva trädgården. Så jag hoppas verkligen att man får tid att ta sig dit någon dag framöver.

18 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Har du läst Orkidétjuven? Rekommenderar den! Den är den som ligger till grund för filmen Adaptation. Filmen var bra men boken ännu bättre. Man lär sig jättemycket om orkidéer och alla resor de upptäcktsresande gjorde över hela världen på 16-, 17-, 18- och 19-talen för att hitta nya växter som de tog med sig hem till Europa.

Vad är dina sköttips? Jag läste på Annes blogg att någon la en isbit på jorden en gång i veckan så nu provar jag det. Samt fuktar med en blomspruta en gång i veckan också.

Annika sa...

Nog är det vackert med orkideer! Det är ngt så stilrent över dom. Vilken fröjd att få gå där och vandra bland de sagolika blomstren!
Vackra bilder också!
Kram!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
njae jag har inga direkta sköttips tror jag. Inga små extra knep eller så. Jag försöker mest följa det som folk sagt tll mig och det är det vanliga: vattna inte för mycket (man kan vattna ihjäl dem vilket är det vanligaste felet). Så jag försöker vattna ca var 10-14 dag. När det är torr luft kanske en gång i veckan. Jag brukar känna på krukan när det är dags. Om man lyfter den och den känns lätt är det dags att vattna.
Dessutom ska man se till att det alltid är torrt i bladrosetten efter vattning! Annars kan den ruttna. Så om det kommit vatten där (vilket det nästan alltid gör) så ta försiktigt och dutta med lite papper så att dropparna sugs upp.
Jag brukar också använda blomsprayflaska och spruta med. Vissa vet jag sänker ner krukan i vatten och låter stå i vattenbad ett tag.
Hm, sedan ska de stå ljust men inte i direkt sol. Tja, sedan vet jag inte så mycket mer.
Haha, ett bra tips är att inte ha katt som vil leka med rötterna och blomstänglarna! Det är nämligen inte så jättebra för blomningen...! ;-)


Annika,
Ja det var jättehärligt att vandra runt i all blomsterprakt! :-)
Och kul att du gillade bilderna!

Anonym sa...

Jag är egentligen inte alls någon blomperson men det ser så mysigt ut bland alla dessa orkidér.
Och det är ju alltid en speciell lukt inne i växthus.
Vi har funderat på att "bli med blomma/palm" ett tag nu men ännu står vår stora självvattnande kruka tom.. :D

Kram!

Saltistjejen sa...

Jess,
Nej man behöver defintivt inte vara en blomperson för att kunna njuta av blommor när man är på ett sådant ställe som växthusen här i Bronx! :-)
Och en palm till er kruka låter fint! De är ju väldigt lättskötta också!
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Tack för sköttips! Visste inte om det där med bladrosetten så det var bra tips!

Desiree sa...

Gud vilken läcker botanisk trädgård! Jag blir alldeles avis. Wow vad mycket orkideér och så fint arrangerade. De där korgarna är ju att man verkligen drägglar över dem. Jag hade blivit helt till mig om jag hade fått gå runt där och fota. Vilket underbart ställe. Imponerade att höra att er okideé blommat sedan december 2005. Det måste vara rekord nästan. Hur länge kan de egentligen blomma? Jag tror att mina max blommat i mer än 4-6 månader. Men jag älskar verkligen orkideér.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
Kul att jag kunde bidra med något tips då.


Desiree,
ja jag är helt säker på att du verkligen skulle älskat att gå runt på utställningen med din kamera!!! Kanske kan du och C komma hit nästa vår och kolla in den? De har den ju varje vår.
Ang vår orkidé som blommat så snällt och så länge så har jag faktiskt ingen aning om hur den kunnat göra det. Men vi har nog haft tur att ha rätt mängd ljus och temperatur i lägenheten gissar jag. För som sagt, jag är verkligen ingen expert och följer inga andra råd mer än de jag skrev ovan vilket väl är väldigt basic.
Nu kan jag tänka mig att den kanske behöver lite näring? Jag har inte gött den alls sedan vi köpte den, och med så lång blomning så kanske den är lite trött...?

Saltistjejen sa...

Anna Fair and true,
förresten!! Jag svarade aldrig på din fråga om boken. Men nej jag har inte läst den. Enbart sett filmen (Adaptation) som jag gillade jättemycket.
Men då kaskse man ska ta och läsa boken också då?! :-)
Tack för tipset!

Anna, Fair and True sa...

Ja, gör det, den var verkligen jättebra!

Petra H sa...

Vilken härlig helgaktivitet!! Och jättefina bilder!
Jag är precis som Desiree förundrad över att er orkidée har blommat så länge! Vår första PR-orkidée (alltså köpt sedan vi flyttade hit) blommar sina sista knoppar nu så vi köpte en till som har jättemånga knoppar men inte tror jag att den kommer att blomma i flera år!

Anne sa...

Vilka fantastiska växthus, de ser oerhört pampiga från utsidan och med de här runda taken. Du måste ha väldigt gröna fingrar :) Haft en orkidé som blommat sen 2005, jag är imponerad. Jag köpte en förra hösten och den blommade flera månader, det fick jag höra att var bra och länge. Men det är ju ingenting jämfört med din. Man blir så glad av blommor, så jag kan helt klart förstå ni hade en trevlig utflykt. Nästa år den här tiden går ni och drar på en barnvagn bland orkideerna :)

Saltistjejen sa...

Petra,
nej jag tycker sjalv det kanns alldeles underligt. Och jag tar verkgien itne at mig aran alls sjalv. Jag tror helt enkelt v haft tur med ett braexemplar samt at just ljus och teperatur rakat vara perfekt for den.


Anne,
Ja vaxthusen tycker jag ar sa otroligt vackra!!! jag alskar verkligen dem. Bara att ga utanfor ch dem ar otroligt harligt for atmosfaren ar sa skon!
Haha, ja jag tror inte i tar ngo barnvag med. kanske ska satsa pa barnvakt istallet...haha?

SweFlo sa...

Härligt! Vi har något som heter Marie Selby Botanical Gardens här, ett gammalt ställe det med. Härligt just med orkideer! De har en konstig där (stor) som blommar en gång om året, och det speciella med den är att dte luktar ruttet lik!!! Inte direkt en vacker orkidee men väldigt intressant. Vilken Olympus modell köpte du? Ska nu snart köpa ny kamera, och dina bilder är ju jättefina!

Saltistjejen sa...

Sweflo,
aha! Den har jag hört talas om. Är det inte den som ska locka till sig spyflugor och det är därför den luktar ruttet kött?!? Hehe, en sådan skulle man iallafall inte vilja ha hemma....! :-)
Min Olympus är en 1030 SW som är vattentät (ner till 10 meter) stöt- och krosstålig samt klarar temp ner till -14 C. Tyckte det var ett perfekt val för mig som gillar att vara ute och göra saker, och nu behöver jag inte vara så rädd om kameran. Inte ens på stranden...
Här är en länk om du är intresserad:
http://www.olympus.se/consumer/29_digital_camera_mju_1030_sw_18625.htm#

Den är dessutom väldigt liten och smidig! :-)
Men som sagt, det finns juu kompaktkameror som tar ännu högre bildkvaliteter och som har fler finesser, men denna gång prioriterade jag deta med tålighet eftersom jag lyckades kvadda vår gamla Canon när jag snorklade...
Men vår gamla kamera var annars otroligt bra vad gäller bildkvalitet. Det var en Canon Powershot i A500-serien. Jättebra ifall man gillar att leka och ta bilder "manuellt" och itne enbart "auto".

Dila sa...

Orkideér är underbara blommor, i alla dess olika varianter. Tyvärr så har jag lyckats ta kål på båda orkidéerna jag fick av svärmor. Vet ej hur jag lyckades. Ska nog ta och göra ett nytt försök.
Kram Dila

Saltistjejen sa...

Dila,
hej! Har inte sett dig inne här tidigare. Välkommen! Ja, ta och prova igen! Du kan specifikt fråga i blomsteraffären efter lättskötta orkidéer. Och ofta är det "övervattning" som tar lkål på de små liven har jag hört. Så vattna sparsamt är bättre än att vattna alltför generöst.
Lycka till!!!
:-)

Lullun sa...

Åh, vad fina foton! Även med kompaktkamera. :-) Orkidéer är verkligen fantastiska. Liksom du, är jag ingen stor kännare, men de kan ju njutas ändå. Var på en liknande utställning när jag bodde i Odense (Danmark), men kan tänka mig att "din" var "något" större! :-)

Ser fram emot foton från ert nästa besök! :-)