fredag, april 04, 2008

Show & Tell - vårblommor

Okej, först ska jag säga att nu märks det att man bor och bloggar från ett ställe som ligger lite för långt norrut för att riktigt kunna göra sitt i dagens fredagstema vårblommor. Visserligen tror jag att vi har fler vårblommor här än Lullun på Grönland, men det är inte så mycket som har hunnit slå ut än faktiskt.

Tror det är på gång de närmaste veckorna. Men som sagt än är det ganska sparsmakat. Jag gissar att det är ganska likt Sverige i tid för blommandet?
De blommor jag lyckats se under våra promenader ute den senaste veckan är krokus, snödroppar, påskliljor och ett fåtal träd som verkar vara på gång att slå ut. Tyvärr har jag bara haft med mig kameran på en av dessa promenader så det blir inte så mycket bildbevis.

Här är dock några små vårtecken:

Några krokusar på Rockefeller Universitetets campusområde.


Några snödroppar som tittat upp i Central Park.

Än är det dock ett tag kvar tills t ex körsbärsblommorna börjar blomma här i staden. Men när de gör det är det underbart att gå eller jogga i Central Park eftersom där finns så många blommande fruktträd. Både körsbär och andra träd. Särskilt vackert är det att promenera runt "Reservoaren", där de planterat just körsbärsträd längs ena stråket. Men som sagt, vi lär få vänta ett par 3-4 veckor på detta. Men när de börjar blomma kommer jag säkert gå ut och fota en del för det är så vackert! Och då blir det säkert några bilder här på bloggen.

Hoppas nu ni alla får en skön helg!


19 kommentarer:

aurorabuddha sa...

Snodroppar, vet du... det har vi inte heller har... och krokus, det ar vinterblommor har. Upp-och-nervanda varlden. :o)

Har ni ovanligt kallt, da, dar i New York? Jag menar eftersom ni inte har blommande trad annu? Dom har ju det i Washington? Eller ar det sa att du inte har 'tittat opp' pa sistone? :o)

Saltistjejen sa...

Aurorabuddha,
nej vi har nog en ganska vanlig vår. Men DC är alltid några veckor före oss. Det ligger ju en bit söderut från NYC. Tror deras körsbärsträd brukar blomma någon månad före våra här.
Det mesta verkar dra igång "på ritkigt" i mitten-slutet av april och blomma ordentligt in i maj. Tycker att maj är en av de vackraste och skönaste månderna här!

Anne sa...

Åh, det måste vara underbart vackert när fruktträden i Central Park blommar. Snödroppar och speciellt krokusar tycker jag är så fina och defintivt ett säkert tecken på att våren är på gång! Ha en riktigt skön helg Saltis, vila och ta det lugnt!

Saltistjejen sa...

Anne,
ja snödroppar och krokus är ju sanna vårtecken faktiskt. Men det är som sagt ännu härligare när det blir lite varmare och träden slår ut! :-)
Hoppas ni får en skön helg ni med!

Desiree sa...

Jag tycker du har fått fina bilder på både krokus och snödroppar. NY borde ligga före sverige iallfall då det ligger flera bredgrader sydligare. Vad härligt och underbart det låter då körsbärsblommorna slår ut. Snart kan du njuta av dessa härliga vårpromenader.

Simone sa...

Få saker gör mig så lycklig som de första Snödropparna. Ändå har jag inga själv, får snegla hos grannarna;-)

Annika sa...

Fint...Här kan man fortfarande se snödroppar och krokusar också..Men som du vet så blommar ju så mkt annat också.
NY borde ligga före Sverige i blomning eftersom det är så pass längre söderut. Och DC ligger 43 mil söder om NYC så det är inte konstigt om vi ligger före er. Tror nog att körsbärsträden här brukar stå i full blom ungefär nu. Vissa år har det varit tidigare om det varit enorma värmeböljor i mars, och det har det ju inte iår.
Central park är så urmysigt...
Hoppas du får en fin helg, Saltis. SÅ glad att du kunnat vila idag. Grävädret härnere består. Samma hos er, I pressume.
Kramar, kramar!!

Saltistjejen sa...

Desiree,
Tack! Ja det är ju som sagt en del påskliljor också som blommar men inte några tulpaner eller så, vad jag har sett än.Ang blomning så vet jag itne ifall NYC är före Sverige eller ungefär lika. Det brukar skifta lite år från år. Och självklart beror det på var i Sverige man är också. Skåne är ju ibland väldigt tidigt med just vårblomningen.Och ja, jag lngtar tills man kan vara ute och träden blommar!


Simone,
hej! Vet inte ifall jag hälsat dig välkomen till bloggen tidigare. Tror itne jag sett dig kommentera innan. Iallafall är det roligt att se en ny "kommentator"! :-)
Det gör inget att man inte har egna snödropar. Grannens går precis lika bra egentlgien! Det är ju det ATT de faktiskt blommar som man blir gladast av!


Annika,
Jo DC ligger an bra bit före oss i vår och värme! Men detta med avständet mellan Sverige och NYC i mil är lite missvisande ändå tycker jag. Tror NYC ligger ungefär i höjd med typ Madrid eller så i Europa. Och det är långt "efter" Sydeuropa ändå vad gäller temperatur och sådär. Allt beroende på att vi ju har Golfströmmen som drar förbi där borta på andra sidan Atlanten. Om vi haft något liknande här skulle det varit mycket varmare klimat här i NYC också tror jag.
Men som sagt, nu är våren ändå på gång, så om ett par veckor borde den vara här.
Och ja, idag har jag tagit det urlugnt! Sovit middag på soffan till och med! Urlyxigt! :-)

Petra H sa...

Det är ju jättekul att få se TIDIGA vårblommor - de är ju också vårtecken! Snödroppar och krokusar är så härliga när de kommer upp, det är då man börjar inse att jo, det blir nog vår i år igen - trots att det är runt den tiden då man brukar tvivla ;-) Du ska se, snart har ni också riktig vår på gång!
Vad skönt att höra att du har lyckats ta det lugnt idag! Hoppas att helgen blir lika lugn och avslappnad!

Saltistjejen sa...

Petra,
jo det är sant. För en svensk så är det ju egentlign dessa blommor som är de första vårtecknen!
Jag kan sakna tussilago, blå- och vitsippor också som mer vilda tidiga vårtecken. Det mesta man ser här i stan är ju "planterade" växter.
Ja jag ska försöka ha en lugn helg. Men vi har funderingar på att kolla in en orkidéutställning på Botaniska vilket känns skoj. Får se när och om det blir av.

Lullun sa...

Sant, ni har deffinitivt mer vårblommor än vi. *hihi*

Dina foton tycker jag dock var underbara. Det är verkligen de där första blommorna som sticker fram innan allt fullständigt exploderar. Det är liksom dem som fyller en av förväntan och glädje efter allt mörker och väta (ja, inte här då, men... ;-) ).

Trevlig helg till dig också!! :-)

Saltistjejen sa...

Lullun,
Tack!
Ja visst är det de första blommorna som sticker upp som ger en den där riktigt första speciella vårkänslan. :-)

Teclado e Mouse sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Teclado e Mouse, I hope you enjoy. The address is http://mouse-e-teclado.blogspot.com. A hug.

Marianne sa...

Å ja, Central Park om våren är så fint.

Hoppas du får en skön och vilsam helg!

Mats sa...

marianne,
tack!
Javisst är parken otroligt härlig på våren! :-)

Saltistjejen sa...

Oj! Jag använder M's dator nu och såg inte att jag var inloggad som honom. Sorry! Så Marianne, det var jag som svarade på din kommentar!!

Saltistjejen sa...

Förresten!
Den kommentaren från Teclado e mouse. Är det detta som är spam på ens blogg?????
Har aldrig hänt förr.
Kanske måste även jag börja införa "kod" för att kommentera...?

Anna, Fair and True sa...

Det är spam, du borde kanske lägga in en sådan där bokstavsfunktion

Saltistjejen sa...

anna fair and true,
ok. TACK!