tisdag, juli 14, 2009

Bomullsskalle

Oj idag har jag bomullsskalle. Igen.
Och jag kan helt ärligt säga att det inte har något som helst att göra med min utekväll igår. Den blev varken särskilt sen eller särksilt blöt. Bara sådär trevlig och mysig som kvällar kan bli när man träffar gamla vänner och pratar om gammalt och nytt. God mat (burrito för min del samt guacamole och nachos chips) samt Margaruitas och vatten. Gott sällskap. Hemma igen redan vid 22-tiden. Lite te och sedan läggdags.

Men vid halv två tiden bestämde sig Sömnkryparen för att göra ordentlig entré. Till och med såpass ordentlig att det mer handlade om Vakenkryparen. Det blev blöjbyte och sedan läggning i vår säng. Mellan M och mig. Sedan följde resten av natten och för att säga det i korta ordalag så blev det inte mycket sömn alls. Nästa ingen alls förutom små korta stunder. För oj vad det rullades, grymtades, kröps och gräts. Ofta hade man antingen en liten fot i ansiktet, ett huvud på sin mage, eller en hel liten människa liggandes mer eller mindre ovanpå en. Ibland hade den lilla människan huvudet neråt mot fotänden och ibland uppåt. Ofta fick man dra i den lilla människan för att hon inte skulle köra huvudet in i sänggaveln när hon kröp eller ålade runt. Eller för att hon inte skulle rulla iväg ner mot fotändan och ut ur sängen. Eller så fick man halvt lyfta halvt vrida henne så att hon inte skulle klämmas under en. Eller så fick man trösta. Ibland bara försöka lugna och hålla still alla de fäktande armarna och benen.
Att man kan fara omkring så mycket när man sover. Det är nästan obegripligt.

Så nu sitter man här igen med bomullsskalle.
Hm, ska försöka hitta mig en kaffe snart.
Allt går segt. Tankarna känns som om de simmar i sirap. Kroppen känns mörbultad. Som om jag både festat hela natten och samtidigt deltagit i någon sorts supersport.
Kaffe var det ja....
Kaffe.

8 kommentarer:

olgakatt sa...

Konstigt att inte Ella själv är trött efter att gympat hela natten! Kompis N har hört talas om att nattgråt och tecken på mardrömmar kan ha att göra med utvecklingen av balansen och att barnet drömmer att det faller. Men det kan ju ingen veta.Hoppas i alla fall att det är ett snabbt övergående stadium!
Kram

Saltistjejen sa...

olgakatt,
jo hon ÄR nog egentligen trött. Fast det märks mest på att hon är lite otåligare än vanligt och lite mer gnällig. Inte sömnig som en annan... ;-)
Jag tror också detta har att göra med en utvecklingsfas. En av så många, håhåjaja. Mycket pågår just nu i det lilla huvudet. Talet är på G. Gången likaså. Så dina teorier om balansen kan jag mycket väl tänka mig kan stämma! :-)
Kram!

Marianne sa...

Åh nej! Jag som hoppades att Sömnkryparen hade flyttat till annan ort! Hmm, jag funderar, kan det ha någonting att göra med vad hon äter innan hon somnar? Antar att hon äter välling, det brukar väl alla små göra innan de lägger sig. Har ni bytt sort? Eller ska ni kanske prova att byta sort? Är det för mycket socker i den hon får nu? Äsch, vad vet jag, men maten kan ju spela roll för vuxnas sömn, så varför inte även för små?

Hoppas ni har bra kaffe på jobbet så att det hjälper ordentligt!

Kramar!

Saltistjejen sa...

Marianne,
nej jag tror inte det är maten. Hon får olika middagar beroende på vad vi ätit (hon äter samma mat som vi nu) men just innan sänggång får hon lite mjölk. Men inget av detta är ngt konstigt eller annorlunda mellan de bra och de dåliga nätterna.
Nej jag tror att det är en utvecklingsfas och att hon processar mycket i drömmar just nu. TYränar på saker. Bearbetar nya intryck. Försöker sortera dem och kanske använda dem lite? Något sådant. Du vet ungefär som vi när vi har väldigt mycket i huvudet så kan det påverka sömnen negativt. och jag tror det är lite samma sak med henne just nu.
Kanske?
Stor kram!

Suzesan sa...

Bomullsskalle är segt. Usch när man är så trött. För mig känns det då som jag hör allt som om jag är under vatten:)

Lilla Ella snurran är nog i en utvecklingsfas.

Min dotter ville gärna ligga med huvudet uppe vid gaveln i spjälsängen. Dit tog hon sig även när hon var för liten att åla sig och krypa. jag vet verkligen inte hur och sen när hon blev lite större snurrade hon runt runt när hon sov. Sidledes i en cirkel. Jag kunde vakna av att jag fick en fot eller en hand i ansiktet. OFTA!

Stackars Lill-Skruttan söta Ella som jobbar så när hon sover*fniss* Fina bilder i inlägget nedanför:)

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Suzesan,
ja hon snurrar också. Både sidleds samt 360 grader runt "sin egen axel" också! Svår att ens förstå att man kan röra sig så mycket när man sover.
Kram!!!

Desiree sa...

Oj oj du har verkligen mina fulla sympatier. Jag förstår precis vad du menar med bomullsskalle. Att inte få sova kan faktiskt nästan kännas värre eller minst lika jobbigt som en blöt utekväll. HOppas att nästa natt blir betydligt bättre. Jag antar att man inte vet varför den lilla hade en mer rastlösnatt. Var det kanske extra varmt. Ja ibland blir det väl bara så. Ni har inte funderat på att turas om vid sådana nätter så att iallfall en av er får sova. En stannar i sängen med sömnkryparen och den andra får sova ordetligt på soffan eller något annat ställe ostört.

Stor kram.

Saltistjejen sa...

Desiree,
vi gjorde så förut. Sov varannan natt på soffan och varannan i sovrummet. Men nu vågar vi inte riktigt göra det för ho rullar så mycket att om man har henne vår säng så kn hon rulla ur ifall vi ne båda ligger i den. Jag tror att hon går igenom någon form av utvecklingsfas och därför sover dåligt. Det är nämligen inte varmt i sovrummet för vi har ACn på.
Denna natten var dock bättre än igår.
Kram!!