måndag, oktober 14, 2013

Columbus Day

Idag är det Columbus Day. Det betyder att skolorna är stängda. Tyvärr är detta ännu en sådan där "konstig holiday" som man har här i USA, då vissa är lediga men inte alla. När vi först flyttade hit tyckte jag det var otroligt konstigt det här med flera holidays var sådana då endast vissa var lediga. De kallas ofta bankholidays så jag gissar att bankerna är stängda då? Ofta är även public schools stängda dessa dagar. Men som sagt, många många många arbetar. De flesta som arbetar i privata företag samt även många andra ställen är inte lediga.

Eftersom Lill-Skruttan är ledig från skolan men varken jag eller M så blir detta en sådan där "pusseldag" igen. Vi delar den med en annan familj vilket innebär att vi har hand om deras tjej samt Lill-Skruttan på förmiddagen, och sedan tar de hand om båda tjejerna på eftemiddagen. Vi kommer dessutom att ha ännu en av Lill-Skruttans kompisar här på förmiddagen eftersom hennes föräldrar var tvungna att arbeta båda två på förmiddagen. M och jag kommer även dela på vår förmiddag så det handlar för vår del endast om ungefär 2 timmar var.

Hur föräldrar gör där båda har arbeten de inte kan vara lediga från, eller där man har flexibla arbetstider, sådana här dagar vet jag inte riktigt. Vissa som kan få hjälp av far- och morföräldrar eller andra släktingar får säkert det. Men här bor många långt från sina extended families och då är det ofta nanny eller barnvakter som gäller. Inte helt lätt alla gånger.

Själv är jag glad att vi båda har såpass flexibla jobb att vi i stort sett alltid kan pussla ihop en lösning sådana här dagar. OCH att vi här har ett såpass bra nätverk med andra familjer i samma situation som vi och som därmed gärna hjälper varandra. Det är guld värt.

8 kommentarer:

Annika sa...

Peter har heller aldrig varit ledig på Columbus Day. Han jobbar.
Det är en lite konstig helgdag detta, ja.
VI har inte ledigt på Veterans Day i november från skolan, men då verkar många andra distrikt ha ledigt,
Jag förstår att ni har en del pyssel dagar som denna.
Hoppas att allt löser sig.
Vilken fin höstsöndag du och Ella hade igår. Mer grönt än gult här hos oss ännu.
OCh regnet har upphört efter fem dagar! NICE!!
Kramar!!

Katrin sa...

Här jobbar alla verkar det som. Alla skolorna är öppna här. Jag tror att de ofta lägger Teacher Planning/Record Days på just Columbus Day, men här valde de att lägag den i fredags istället. En sådan där "non Holiday" liksom. Bankerna är öppna men inte posten, eftersom det räknas som "federal Holiday". Blir aldrig riktigt klok på det där!

eastcoastmom sa...

jag vet! Blir verkligen inte klok på de där helgerna när man inte vet vem som är ledig!

Saltistjejen sa...

Annika,
javisst är det lite skum helgdag denna. Men det tycker jag om många de här "holidays-for-some-but-not-everyone" :-)
Och vi klarar än så länge av att lösa sådana här skollediga dagar, men jag tänker verkligen på andra familjer som inte har det så som vi med flexibla jobb och nätverk som kan ställa upp o hjälpa till. Inte alltid lätt.
Här har vi underbart höstväder. Både i helgen och nu.
:-)
Njut av ditt!
Kram!


Katrin,
aha så era skolor är också öppna. Där ser man. Ja olika skolor gör ju olika med dessa helgdagar.
Och visst är det svårt att hålla reda på de här "konstiga" helgdagarna.
Kram!!


eastcoastmom,
nej det är fortfarande väldigt svårt tycker jag!

Martina sa...

Ja det är knepigt när skolorna är stängda men föräldrarna jobbar och da man dessutom inte har familj i närheten som kan hjälpa till.
Bra med nätverk. Sa har ju vi ocksa vad gäller lämningar och hämtningar till och fran skolan. Som sagt, det är guld värt.
Kramar

Desiree sa...

Det nätverket ni har är ju verkligen guld värt. Underbart att kunna hjälpas åt så här som ni gör med andra föräldrar. Ja Columbus day var en dag då varken jag eller C någonsin var lediga på i Alabama.
Kram!

Malin sa...

Det här är min första lediga holiday här i New York och jag måste hålla med om att det känns märkligt med en "ledig dag" men bara för vissa! Antar att det kommer en del fler framöver.

Skönt att ni kan pussla ihop tiden er emellan samt med andra familjer, hur gör ni annars har ni någon barnvakt som kan hjälpa er emellan åt? Det finns ju en del del svenska aupairer, studenter mm. ink mig själv här nere om ni någon gång skulle behöva ta hjälp utifrån! :)

Saltistjejen sa...

Martina,
ja det bir ju lie annorlunda då man inte har nära familj som kan hopp in och stötta. Man blir helt klart mer beroende av vänner och/eller att betala för detta.
För vår del är vi otroligt glada över att ha det nätverk vi har här eftersom vi kan hjälpas åt rätt mycket.
Kram!


Desiree,
ja det är verkligen guld värt. Utan det skulle vårt vardag verkligen se väldigt annorlunda ut. Vi är väldigt glada över att ha det nätverk vi har här.
Kram!


Malin,
kul att du haft din första lediga dag här! Och jo det kommer en del sådana helgdagar framöver. De flesta ligger i början av året i januari och februari tror jag. Alltid måndagar. Jag har nästan aldrig varit ledig dessa helgdagar men vissa är ju det, och skolorna är ofta stängda då. Vi har själva inte haft några barnvakter direkt. Inte för dagar då skolan varit stängd. Vi har mest förlitat oss på våra vänner alltså andra familjer i samma situation som oss och det har hittills gått bra.
:-)