onsdag, oktober 09, 2013

Höst

Onsdag i dag. En månad sedan Lill-Skruttan startade Kindergarten. Hösten är här nu. Vacker. Härlig. Jag förundras fortfarande över vilka fantastiska färger hösten bjuder på här. Betydligt mer färgrikt än mina Sverigehöstar där träden mest skiftar i gult och lite orange och sedan brunt. Här är det alla nyanser man kan tänka sig från illgult, via guld till orange och djupt rött. Men med hösten kommer också alla dessa mörka morgnar. Nu är det definitivt svart varje morgon då jag börjar köra till jobbet. Det ljusnar lite innan 7-tiden och då är jag ju nästan framme vid jobbet. Och så mörknar det runt 19-tiden på kvällen också. Så ungefär 12 timmar av ljus har vi just nu. Tror det är just mörkret jag tycker känns tråkigast med hösten faktiskt. Vet inte ifall det beror på att man som skandinav har någon form av inbyggd motvilja mot den mörka årstiden eftersom den är så lång i just Skandinavien. Här är det ju ändå inte alls lika "illa" som i Sverige. Men ändå. Skillnaden märks ändå mer och mer för var vecka som hösten promenerar vidare mot vintern.

Idag är dock sista dagen denna veckan jag kör in till jobbet. Det känns som vanligt skönt. Imorgon behöver jag inte gå upp förrän det ljusnat lite utanför fönstren.

12 kommentarer:

Sahra sa...

Gult, orange, brunt? Nej. Jag måste tydligen dela med mig av lite höstbilder av mer varierande karaktär. Det märker jag. Men jag håller med dig om mörkret. Det tär en smula. Kram

Saltistjejen sa...

Sahra,
Haha ja du kanske har mer färg runt dig men mina höstar i Sverige bestod nog mest av björkar, aspar och en o annan ek i skogarna förutom alla barrträd. :) och just avsaknaden av många lönnar o andra träd som skiftar mer åt rött gjorde nog att jag upplevde höstfärgerna som något mindre varierande i Sverige. :)
Kram!!

Miss Marie sa...

Ja, det är kanske en inbjudande motvilja mot mörkret i oss skandinaver? Jag tycker det är superjobbigt att det börjar bli mörkt så tidigt nu, i lägenheten i München hade vi så mkt fönster så det gjorde inget, men här i huset i England är allt så mörkt och murrigt ändå, så det känns ännu mer!

Annika sa...

Men jag tycker inte mörkret är jobbigt. Det tyckte jag inte när jag bodde hemma heller. Har aldrig tyckt det, och här tycker jag aldrig det är jobbigt. Jag tycker det är skönt.
HAHA.
Typiskt mig va? :-)
Men du har sååå rätt. Höstfärgerna glöder här. Det är underbart. Men fortfarande är det mer grönt än orange i DC, men det kommer med fart nu.
Love it!!!
Kram

Saltistjejen sa...

Miss Marie,
Ja visst är det jobbigt då ljuset försvinner. Som tur är så har vi en rätt ljus lgh men visst på kvällar o morgnar när det är becksvart ute spelar det ju ingen större roll...
Ni får försöka hitta många fina o mysiga lampor att lysa upp mörkret ned hos er! Vi skulle behöva fler ljuskällor inne vi med.

Annika,
Nej du har ju aldrig upplevt mörka årstiden som jobbig. En av de få tror jag. :) Och var glad för att du inte påverkas negativt av mörkret!
Höstfärgerna har definitivt börjar komma här även om vi också har rätt mkt grönt än. Vi ligger nog lite före er eftersom vi är norröver.
Kram!!!

Martina sa...

Jo även om det som sagt inte är lika "illa" som i Sverige vad gäller hösten sa visst är även vi pa väg dit nu.
Samma här, kallare och mörkare pa kvällen/natten/morgonen men pa dagarna har vi fortfarande 20-25 grader!
Kramar

Kattas Betraktelser sa...

Njut av höstfärgerna! Nä, det kan nog inte vara lika illa :) Kram

Desiree sa...

Det är ju inte så kul när man både åker till och hem från jobbet i mörker. Du som har långa dagar och långa resor förstår jag att det blir tungt. Otroligt skönt att du slipper pendla och köra varje dag i veckan iallafall. Det är guld värt att du kan jobba hemifrån en eller ett par dagar.
Det där med mörkret i Sverige tycker jag var otroligt jobbigt att vänja mig vid efter våra år i Alabama. Ja ärligt talat gick det ju inte så bra för oss. Vi vande oss inte utan flyttade söder ut igen :-)
Här blir det också mörkare nu men trösten är ju att det inte blir fullt lika mörkt som i Stockholm och att vintrarna är kortare här också. Hösten älskade jag i USA då man hade de intensiva färgerna du beskriver och många soliga dagar också.
Kram!

Anne-Marie sa...

Skulle väldigt gärna vilja besöka östkusten någon gång under hösten och se alla dessa fantastiska lövträd i alla möjliga färger. Här i mina trakter har vi ju mest barrträd som inte är riktigt lika spännande. :) Jag uppskattar också att det är ljusare överlag här i USA. Mörkret i Sverige kan verkligen vara jobbigt. Kram!

ExPIAtriate wife sa...

Harligt med hostfarger! Har ar det fortfarande varmt, runt 38 om dagen men forhoppningsvis ska det bli svalare. Men morkt har det blivit har ocksa, redan vid halv sju ar det morkt men det ar ganska skont. Man kan tanda lampor och det ar behagligare utomhus pa kvallarna. Det ar mest morker I combination med regn och kyla som jag inte gillar!
Kram!

Emma sa...

Fantastiska östkusthöst. Det är vad jag saknar med Montreal - den kalla, blåsiga om än snöiga vintern, skämtet till vår och sedan den kvalmiga, fuktiga heta sommaren kan jag vara utan. (NY verkar ha ett mycket behagligare klimat, med riktig vår t.ex.)

Här i södra Frankrike har vi också höst, till och med höstlöv, men det är ingenting i jämförelse. Jag klagar dock inte -för jag, liksom du älskar ljuset och här har vi fantastiskt strålande stark sol nästan hela tiden -och så här i oktober är det bara ljuvligt. Jag brukar tro att de som sÄger att de gillar den mörka årstiden då de kan krypa ner under en filt i soffan, dricka te och tÄnda ljus...liksom egentligen inte alls gillar det. Haha. Bara säger så för att det ska kännas bättre. Myset är ren självbevarelsedrift.Jag tänder ljus och myser i soffan på kvällen när det är mörkt här också -det är inget jag behöver 20timmar mörker per dygn till ;-)

MEN vi är alla olika och jag kan faktiskt tycka att det är mysigt -om det inte varade så jäkla länge!!

Samma med snö förresten - här har vi ju lyxen att ha Pyrenéerna 20min bort, så vi kan åka till snön på vintereftermiddagarna om vi vill, men vi slipper skrapa vindrutor på vardagsmorgonen.


jag gillar dock att man byter årstid. De finns här med, ser bara lite annorlunda ut.

Min dröm är ett land en kort, ljus och snöig vinter (en månad eller två)en lång fin Sverigevår följd av en sån Sverigesommar vi hade i år och så Montrealhösten.

Vädret är otrligt viktigt för mig! Regna ska det göra på nätterna!
:-)

Tur att ni har fler ljustimmar i NY än i Sverige!

Anna, Fair and True sa...

Själv tycker jag mörkret är ganska mysigt. Tända ljus. Men ändå glad över att bo här i Belgien ett tag med längre och mildare höst och tidigare vår.