torsdag, oktober 17, 2013

En liten tidsfrist

Jaha, så de lyckades till slut ändå här. Att komma överens. Åtminstone såpass att man kunde skjuta på "undergången" ett par månader till. Det var ju tur. Nära ögat var det ändå. Om jag förstått det hela rätt så skrev Obama under överenskommelsen strax före midnatt. Inte många minuter att vifta på där alltså. Nu får vi se hur de här kommande månaderna blir. Hur det utvecklar sig. För att inte tal om det politiska läget rent generellt framöver. Ska det fortsätta på det här viset vete fasiken om jag tycker att man kan kalla USA ett modernt i-land längre...? Allvarligt talat. Jag är otroligt dåligt insatt i amerikansk politik och hur beslutsgången fungerar så jag är inte någon som ska skriva ett detaljerat inlägg om detta. Men min personliga åsikt är ändå jag tycker att de senaste tre veckorna visat på att det system som råder nu inte fungerar. För såhär kan det ju inte bli var gång det ska förhandlas. Då blir det ju totalkaos!

Sedan är det ju ytterligare en sak till jag inte riktigt förstår och det är att så många verkar tyckas tro att det är en hållbar ekonomisk politik att helt enkelt bara låna låna och låna. Att USA's skulder skenar iväg i en exponentiell hastighet som får bakterietillväxt på en agarplatta att kännas seg som snigelgång gör ju att man funderar över varför inte fler i detta landet oroar sig över detta. Och kanske även vill försöka hitta någon form av genomförbar och rimlig återbetalningsplan. Men men, det är ju bara hemkunskapsekonomi det där med att betala av skulder antar jag. Inget någon stormakt tycker sig behöva...?!

Så nu har vi alltså en budget igen. Alla som varit obetalda i nästan tre veckors tid kan återgå till sina arbeten. Åtminstone för ett par månader. Som sagt, en liten tidsfrist. Sedan får vi se. Eller som politikerna själva uttrycker sig "This deal kicks the can down the road".


*) Bilderna i deta inlägget är lånade från NewYorkTimes: http://www.nytimes.com/2013/10/18/us/politics/government-reopens.html?hp

9 kommentarer:

Mrs Clapper sa...

Det är verkligen märkligt hur det har blivit med beslutsfattandet, att sätta käppar i hjulet för varandra och de "vanliga människorna" kommer i kläm. Känner mig själv blasé till det hela, vilket också är sorgligt när det är något man verkligen, verkligen borde ta på allvar!

(Tillbaka i bloggvärlden igen, familjenc.blogspot.se)

Kram

Saltistjejen sa...

Mrs Clapper,
ja et är så otroligt underligt och faktiskt sorgligt att vuxna människor inte kan försöka se till helheten utan att stolthet, prestige och jag vet inte vad, sitter i vägen för att försöka hitta en vettig och bra lösning till ett viktigt problem. Kompromissa måste man såklart och jag tycker att politiker borde vara proffs på just detta.
Kul att du är tillbaka i bloggvärlden igen. Ska kolla!
Kram!

Annika sa...

Visst, håller med.
Galet.
Tepartyt har förstört så mkt. Vilka bakåtsträvare de är, och jag önskar att de for all världens väg.
Det är ju högersvängen som verkligen satt käppar i hjulet här. Den verkliga vrålhögern.
Ja, nu ska vi se hur länge det går. Många glada igen idag som kunde gå tillbaka till jobbet,
Men ack och O vilka historier jag läst i Washington Post dessa veckor om anställda som blivit helt utarmade.
Fy fan!
Jag är också dåligt insatt i amerikansk politik fastän jag bor i Washington :-)
Vi hoppas att det ska gå vägen sedan också.
Kramar!

Saltistjejen sa...

Annika,
ja det verkar som om republikanerna har det största "sprickan" inom partiet, med mycket olika viljor där högerhögern är de som agerat barnrumpor här.Men helt ärligt tycker jag att hela stystemet är lite underligt eftersom det ens GÅR att göra såhär och på så vis sabba för hela landet. Är inte det lite konstigt?!?
Själv önskar jag att när sådant här sker borde det vara senatorer och andra politiker som vore de FÖRSTA att INTE få betalt!!!!! Att det drabbar oskylda medborgare tycker jag är rent ut sagt förjävligt!
Nu hoppas jag verkligen att fortsättningen blir bättre.
Kramar!

Annika sa...

Håller med dig till 100 i allt du säger.
DU har helt rätt.
jag tror the tea party kommer att splittra GOP.
Tror verkligen det.

Desiree sa...

Även om detta är en form av nödlösning så är det ju ändå otroligt skönt att det ordnat sig för tillfället med tanke på alla stackare som är stadsanställda. Men jag håller helt med dig om att man borde försöka finna en långsiktig och konkret lösning. Att detta borde vara något som både folket vare sig de är demokrater eller republikaner borde prioritera. Skatter kommer att behöva höjas men republikanerna vägrar något sådant som vanligt. Jag erkänner också att jag kan väldigt lite om politik så detta är ju också min personliga tolkning.
Kram!

olgakatt sa...

Miljoner amerikaner rabblar varje dag att deras land har "liberty and justice for all" utan att ha en aning om vad det egentligen borde innebära.
The founding fathers som sydde ihop konstitutionen snurrar säkert som grillspett i sina gravar, deras idéer om maktdelningen på de tre funktionerna är i och för sig kloka men stollefraktioner kan sabotera alla system.
USA kanske skulle fixa till några fler amendments som skulle stoppa såna här tilltag av ansvarslösa idioter.
Finns det något mer missbrukat ord än demokrati, fö?

Saltistjejen sa...

Annika,
ja du vi får se hur det går. Jag hoppas att det ska gå bättre än den senaste månaden iallafall. :-)
Kram!

Desiree,
ja visst var det bra att de kom fram till en läsning även om den endast är "för stunden". Men jag tycker ändå att grundfrågan är det som är mest olustigt Att hela tiden höja skuldtaket utan ngn plan för återbetalning känns som att sätta på ett plåster på någon som är skottskadad...


olgakatt,
ja jag vet. För en icke-amerikan är det så mycket man funderar över här och som man absolut inte kan förstå. Och visst önskar man att de kunde genomföra någon ändring på sitt system så att sådana här saker skulle kunna förhindras i framtiden.


Anne-Marie sa...

Jag håller med dig helt och hållet Saltis. Den här lilla tidsfristen på bara några få månader är ju ingenting. Och USA är egentligen bankrutt. Så enkelt är det. Har läst en hel del om att dollarn kommer att krascha - det är bara en fråga om när. Kram!!