tisdag, april 14, 2009

Deklarationsdags

Så var det deklarationsdags igen då.
Imorgon är Tax Day, dvs dagen då alla ska lämna in sina deklarationer här.
M tog sig an vår deklaration igårkväll. Super!
Minns första åren här. Då var det urknepigt tyckte vi. Trassligt och en massa papper. Dessutom olika för oss p g a att vi är här på olika visum. Men nu gäller samma skatteregler för oss båda eftersom vi bott här såpass länge. Eftersom vi är gifta sedan ett par år tillbaks så kan vi dessutom göra en gemensam deklaration. Både förra året och iår var det M som satt med den. Men vi använder oss av en internettjänst från H&R Block vilket gör det hela otroligt mycket enklare. Man fyller i online och sedan vips så får man veta om man får tillbaks eller ska betala. Enklet och smidigt och hyfsat snabbt.

Här är det annars vanligt att använda sig av advokater eller just olika "deklarationsföretag" som deklarerar åt dig. Även som privatperson. Allt för att det är mycket krångligare att deklarera här än i Sverige. Och många vill ju gärna försöka få olika avdrag som man kanske inte kan hitta själv. Tror det är vanligare här än i Sverige att anlita något proffs som fixar ens deklaration. Dessutom ska man ju göra två deklarationer. En federal och en till delstaten.

Jaja, nu är det bara att skriva på sin svenska deklarationsblankett och skicka in den också. Det är ju snart dead line för den med.
Sedan är vi väl good to go ännu ett år.

13 kommentarer:

Lia sa...

Hej tjejen! Sitter här med världens största FÅNFLIN och skrattar förtjust! Nej, inte åt deklarationerna såklar, det är bara urtrist, men åt lilla underbara Ella!!!! Åh, vilket härligt skratt hon har när hon leker med kissarna! Och ÅH, vad vår Junior hade varit lycklig om han fått leka med henne!!! Härligt också att höra din röst med på videon, jag överväger verkligen att köpa filmkamera, för det ger sååå mycket liv till bloggen! Tack för dagens mest positiva input! KRAM

Desiree sa...

Jag tycker att det är både praktiskt och skönt att man kan deklarera tillsammans då man är makar. Första året lämnade vi in våran deklaration till någon taxnisse som skötte det hela åt oss då vi inte alls visste hur man skulle göra eller vilka avdrag man fick göra. Efter det året har faktiskt C kört med att köpa ett sådant där program typ Tubotax som lotsar en fint på vägen. Det är även toppen att man kan lämna in sin deklaration långt i förväg. Vi har faktiskt redan lämnat in våran för några månader innan och redan fått igen på skatten så det känns toppen. Lycka till med eran deklaration. Alltid skönt att ha det överstökat.

Saltistjejen sa...

Lia,
jo Junior hade nog älskat att leka med henne!
Får bli nästa gång vi våldgästar ert hem, haha! :-)
Och jag filmar faktiskt bara med min vanliga digitalkamera. M har en HD-filmkamera men den orkar jag aldrig ta fram så det blir lite sämre kvalitet på filmerna, men hellre det än att det inte bir filmat alls.
kram!


Desiree,
ja det ÄR bra att kunna använda sådana där program. Vi använder ju H&R Blocks online service och den är ju ungefär samma tror jag.
Vi ska också få tillbaks pengar iår vilket känns superbra!!!!
Kram!

Suzesan sa...

Skönt att ha det gjort. Jag ringde in min idag annars är det lätt at tman glömmer. Förr om tiden så var jag vid brevlådan vid skattemyndigeterna i sista minuten alltid.

Jag tycker ni är duktiga som kan lära er allt nytt i ett nytt land.
Kram
Susanne

Anne sa...

H&R Block tycker jag är jättebra, vi har använt dem sen vårt första tax year här och de har varit väldigt bra. Vi deklarerade redan i februari (direkt när W2-blanketten kom) så det är över för i år :)
Jag tycker de är väldigt snabba här i USA (både delstater och federala myndigheter) att snabbt sätta in pengar på kontot (om man får tillbaka skatt alltså).
Sambeskattning tycker jag är väldigt bra och ett system jag bara ser fördelar med. Ni med Ella får väl säkert en del mindre skateprocent nu också när ni är en familj.
Så ni deklarerar i Sverige också?

Sporty Spice sa...

Jag skriver på min deklarationsblankett, skickar den och mina två företags alla kvitton till med revisor i Sverige. Sen fixar och trixar hon massa och i slutändan får jag tillbaka en massa dineros. =)

Fröken Anki sa...

Vi lämnade in våran till en snubbe i år också. Såå praktiskt, 50 dollar och så var det färdigt för oss båda. Och vi var ute i god tid i år, så vi har redan fått tillbaka pengar också. Superbra! Jag gillar att man kan lämna in under en längre period och inte behöva vänta till ett visst datum.
Fast det är nog inte så krångligt att göra det själv heller så kanske vi provar själv nästa år. Än kändes det i alla fall som att det var lättare att få hjälp med det hela.

Jag slipper den svenska deklarationen i år för jag har inte tjänat nåt där så det var ju en grej mindre att ha koll på!

Ha en bra vecka!

förresten, kattfilmerna var jättesöta. Toppen för Ella att ha lite lekkamrater hemma också:D

Anna, Fair and True sa...

Jag undrar liksom Anne hur det kommer sig att ni deklarerar i Sverige också?
Finns säkert en massa fördelar med sambeskattning men i Sverige har man ju tagit bort det för att öka/förbättra jämlikheten mellan kvinnor och män samt mellan ogifta och gifta människor genom att uppmuntra både könen att arbeta (hela Sveriges välfärdsmodell är ju uppbyggd på den s k "dual earner model"). Därför har vi bara individuell beskattning i Sverige och inga "tax breaks" för gifta.

"I familjer med stor inkomstskillnad mellan makarna kan sambeskattning göra det mindre lönsamt för maken med lägre inkomst (traditionellt kvinnan) att arbeta.

I Sverige slopades sambeskattningen av inkomster i en skattereform 1972. Sambeskattning av förmögenheter upphörde i och med att denna avskaffades 2007. Detta innebär att Sverige tillämpar särbeskattning, det vill säga avsaknad av sambeskattning."

I Sverige kan man dock välja sambeskattning av förmögenhet http://www.skatteverket.se/funktioner/ordforklaringar/ordforklaringskatteverketdeklarera/sambeskattning.5.deeebd104898a3a9c80004615.html

Skulle kunna skriva en massa mer om detta men jag tror jag nöjer mig med ovanstående bara för att förklara varför det ser ut som det gör i Sverige jämfört med USA :)

Annika sa...

Vi kör också H&R Block. Det har vi gjort i flera år och det har aldrig strulat.
Tycker dom är bra.
JAPP, it is tax time!!
Jag deklarerar inte heller i Svedala. Skönt det kanske...
Kram!!

Saltistjejen sa...

Suzesan,
javisst är det skönt när man fått iväg den.
kram!


Anne,
ja det gjorde verkligen skillnad nu när vi har Ella. Vi fick tillbaks mycket mer än tidigare år.
Vi deklarerar i Sverige eftersom vi forfarande har en hel del där att deklarera för. Typ konton samt vår lägenhet som vi ju itne sålt utan fortfarande har kvar i Stockholm.
Kram!


Sporty Spice,
ja svenska deklarationen är för oss egentligen bara att skriva underoch få iväg. Det som strulat två år i rad är dock att vi itne fått själva blanketterna från Sverige i tid. Så förra året åkte jag på att betala förseningsavgift på 1000 spänn vilket sög. Särksilt som jag tycker en del av orsaken till detta var att Skattemyndigheten själva slarvat.


Fröken Anki,
vi har som sagt alltid använt H&R Blocks online service. Tror det kostar typ 30 buck eller så vilket känns helt okej.


Anna Fair and True,
aha jag visste faktiskt inte att sambeskattning i Sverige upphört. Och visst är det så att man i Sverige nästan måste ha två inkomster, dvs båda parter måste jobba för att klara av vardagsekonomin På sätt och vis tycker jag detta är lite knasigt. Särsksilt nu när arbetslösheten är så hög. Det kan vara riktigt tufft att klara sina kostnader om en är utan jobb. Detta även om man försöker att dra ner på sina utgifter och inte heller bor superdyrt.


Annika,
ja nu är det filat och klart vilket är skönt. Inte för att det varit så krångligt de senaste två åren, men minns att vi hade en hel del krux första året när vi flyttat hit. Då var vi dessutom på olika visum och det var skitsvårt att få vet hur jag skulle deklarera med mitt H1-B. minns att jag frågade folk från IRS som var på universitet för att hålla ett deklarationsseminarium, men de var specialiserade på J-visum så de visste inget alls. Men nu när man gjort det mer än en gång är det lätt. Och online servicen på H&R Block är suverän tycker jag!
Kram!

Anonym sa...

Vi skattar inte i PR eftersom O har ett belgiskt kontrakt och får lönen utbetald där... Eller så tror jag det funkar iaf, jag vet att företaget tar hand om Os deklaration så jag är inte säker! I Belgien skrev vi oss som sambos och då fick man vissa skattelättnader som par. Det gällde framförallt O eftersom jag ju inte betalade skatt (dock en klumpsumma per år i regionalskatt) som kommissions-anställd! Jag var på skattekontoret i Bryssel i februari för att se till att allt var avslutat när det gällde mina deklarationer - det kändes som jag reste 40-50 år tillbaka i tiden.. får nog skriva om den upplevelsen på bloggen ;-)
Hoppas att allt funkar bra med deklarerandet i år för er - blir det något extra strul pga din identitetsstöld??
Kram!

Caroline sa...

Deklarerade idag...valdigt sent ute..drar ut pa det i sista minuten! Men nu ar det gjort, som forra aret far vi betala pa Federal men far tillbaks pa State....sa det ar ett litet plaster pa saret iallfall!

Anna, Fair and True sa...

Jo, det har nog blivit så att man måste ha två inkomster för att leva gott i Sverige. Sedan tror jag inte att det bara beror på att man tog bort sambeskattningen (1972). Men borttagandet av sambeskattningen var en del av kvinnans frigörelse i Sverige. Syftet med detta och andra åtgärder var att få ut kvinnan på arbetsmarknaden och höja hennes status där och se till att en kvinna kan leva på sin inkomst och inte t ex bli fast i ett äktenskap av ekonomiska skäl.

Kristdemokraterna pratar ju mycket om Sverige borde göra mer för svenska familjer och de (i alla fall enskilda kristdemokrater) driver t ex återföring av sambeskattning. Men jag tycker ändå det finns en del för att "främja" och hjälpa familjer, t ex barnbidrag, maxtaxa för förskolan (vilket innebär att familjer betalar ca 10 % av den verkliga kostnaden, resten täcks av skatt), bostadsbidrag, föräldraförsäkringen, VAB osv. samt de nya under den nuvarande regeringen införda jämställdhetsbonusen och vårdbidraget.