måndag, april 13, 2009

Jag upphör aldrig att förvånas...

Det är lika roligt varje gång. Eller roligt och roligt, man blir mest förvånad. Och lite fundersam.
Såhär står det nämligen när jag öppnar förpackningen med mina nyligen införskaffade p-piller:

"This product (like all oral contraceptives) is intended to prevent pregnancy. It does not protect against HIV infection (AIDS) and other sexually transmitted diseases."


Nähä?!?!?!?!? Verkligen? Så de skyddar inte mot HIV, gonorré eller klamydia??? Men DÅ kan man ju lika gärna vara utan dem! Jag menar preventivmedel ska väl prevent everything, eller?

Första gången jag hörde detta var i en TV-reklam för något p-piller. Minns att jag verkligen hajade till och tänkte "men tror folk verkligen att de är skyddade mot STDs* bara för att de äter p-piller??????" I min värld är detta på gränsen till ofattbart. Faktiskt. 
Jag vet inte, men minns inte att något liknande stod på mina p-piller i Sverige? Men kanske gör det det fast jag bara har glömt det?

*) STD = Sexually Transmitted Disease

20 kommentarer:

lindha sa...

Ja, visst är det spännande att det måste finnas sådana varningstexter trots att vi är så otroligt upplysta i vår vardag om både det ena och det andra.
Det värsta är väl ändå att folk skulle kunna använda det emot företagen som gör p-piller om de inte skrev dit en sådan varning så att företaget skulle bli tvungen att betala stora skadeståndssummor vid en eventuell stämning.

Emmama sa...

Jadu, kunskapsnivån må vara olika hos människor men detta tror man ju de flesta ha plockat upp.. Kan det vara det där med risk för stämningen igen? Preventiva ska väl just preventa mot ALLT..? Även jag bor i ett stämningarnas land och det blir ju löjligt ibland..

Kram! :)

Pratglad sa...

det är nog ett resultat av det där galna landet i väst och deras galna rättsystem..... det stod inte ett ord om något sådant på mina gamla p-piller http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19940617000070&DocTypeID=7&UserTypeID=2

kram på dig!

Sporty Spice sa...

Det handlar enbart om att gardera sig för eventuella stämningar. Du vet ju hur de vanliga läkemedelsreklamen låter. De varnar ju för biefekter som är helt otroliga på slutat. Det är ju typ du kan bli torr i halsen, tappa hörseln, bli lam i båda benen, kissa blod eller dö en plågsam död.

Taina sa...

HAHAHA! Så typiskt amerikanskt. Hellre skriva för mycket än för lite. De är ju sååååå rädda att bli stämda i detta land så man storknar. Men tänker man på de summor som är inblandade i alla cases så förstår jag kanske ändå...
Kram

Annika sa...

Så är det...
När man ser läkemedelsreklamen på TV så räknas ju varenda liten biverkning upp så till den grad att man känner att man inte skulle våga använda sig av medicinen i fråga.
Men, det är som Petra säger, allt måste dom gardera sig för. Knepigt det där.
Jag menar på kaffemuggarna varnas det ju för att kaffet är hett...
I detta stämningarnas förlovade land...
KRAM!!
PS, när ska det bli varmt!!??
PS 2, skitsnygg header du har skaffat dig!!

Saltistjejen sa...

lindha,
jovisst är det så. men jag tycker det är så himla fjantigt. OCH just i detta sammanhanget fundear man ändå lite ifall VISSA ändå kanske inte har fulll koll. Här i landet finns så många som inte verkar känna till normal sexualkunskap ändå.


Emmama,
jo som sagt det är ju helt sjukt vad alt handlar om stämningar! Jag tycker såååå illa om det!


Sporty Spice,
haha, ja om man fick alla biverkninga som de rapar upp när de gör reklam för mediciner i TV så skulle man juALDRIG vilja ta så mycket som en huvudvärkstablett ens! :-)


Taina,
ja det är GALET!!!! Om det är något jag verkligen tycker illa om med denna kultur här så är det stämningshysteri. Folk är ju helt tokiga! De stämmer HELA tiden och då menar jag verkligen hela tiden!!!!! För allt och inget! Om man vill bli rik ska man helt klart bli advokat. Jag förstår varför de har såååå många jursiter och advokater i detta landet.
kram!

Saltistjejen sa...

Pratglad,
japp det är ju galet här vad bträffar att skydda sig mot stämningar.


Annika,
ja visst är det knasigt! Att det ska varnas för att kaffet är varmt, hahaha!
Du jag udnrar också när den riktiga våren ska ta fart! Det är dags nu tycker jag. Är lite trött på 8 grader och snålblåst....
Tack förresten! Jag skulle gentligen vilja ha en ngt mindre bild man har itne ahft tid att kolla hur man skulle kunna fixa detta. Så än så länge får den vara stor. Dessutom borde jag väl ha bild på Upper East side inte Upper West, men detta var den bästa nyligen tagna bilden jag råkade ha just nu från New York så det fick bli den.
Kram!

Petra H sa...

Jag slutar inte heller att förundras över alla dessa biverkningar och varningstexter som måste vara med överallt. Speciellt på tv-reklamen, man tycker ju att det borde räcka med varningstext på själva produkten - varför berätta biverkningar INNAN man ens har bestämt sig för att gå till apoteket / affären och köpa produkten?? Och det är ju inte alltid så himla trevligt att sitta och höra alla bieffekter när man sitter framför tv:n...
Vårkram!

Suzesan sa...

Haha jag håller med, vad ska man ha dem till om de inte skyddar mot allt:)

Haha Tänka själva är ju inte vissa människors starka sidor. Det märks ju om de måste ha såna texter. Men jisses halLååå!Roligt.

Precis som andra redan sagt säkert för att gardera sig mot stämningar.
Kram
Susanne

Anne sa...

Haha, ja det är lustigt det här fenomenet. Jag skrattade förresten rätt gott (eller rått kanske) då jag läste om tjejen som nu för första gången insett att det finns färsk vitlök och att vitlök inte bara kommer i ett pulver som säljs på kryddburk...

Anna, Fair and True sa...

Jag kollade på mina p-piller och det står ingenting om något sådant, däremot en massa om biverkningar och att om du har x, y, z, ska du inte ta dessa osv.

Jag hörde faktiskt härom dagen att en anledning av så många födslar i USA är kejsarsnitt (tror det är 30% minst) är inte för att kvinnorna begär av diverse skäl utan att det uppmuntras till det av sina läkare. Och anledningen är att man inte helt kan försäkra sig mot stämningar från risken som finns för att ett barn dör vid en förlossning (vilken är liten men såklart inte noll, även vid en normal förlossning). Däremot kan man försäkra sig mot stämningar till 100% vid en operation för där gäller risken snarare kvinnan än barnet. Vilket sjukt system alltså!

Anna, Fair and True sa...

Förresten hörde jag också att det inte finns barnmorskor (som separat yrkeskategori) i USA utan barn förlöses av gynekologer. Stämmer det?

Saltistjejen sa...

Petra,
haha! Ja jag tycker det är nästan lite lustigt med upprapningarna av alla biverkningar i reklamen.
Kram!


Suzesan,
jo det är väl det att de ska skydda sig mot stämningar, men jag tycker ändå det är lite onödigt.
Kram!


Anne,
hm, låter verkligen som en person som inte har lyckats tänka alls på sin vardag. Sorgligt faktiskt.
Kram!


Anna Fair and True,
ja det står såklart om biverkningar också, men jag reagerade att de skriver just detta emd STDs! Och att de säger detta i TV-reklamen också. För just detta känns såååå utjatat att man tror att var och en känner till att det enda som skyddar mot STDs är att leva i celibat eller använda kondom.
Jo anledningen till många snitt här är såklart att det är en minskad risk att barnet blir skadat. Men jag tror inte det är hela sanningen heller. EN av anledningarna till att det är fler kejsarsnitt på vissa sjukhus här i NYC är bl a att man har en rätt hög genomsnittsålder på mammorna också vilket ökar riskerna för komplikationer. Dessutom har ökade antalet IVFer gjort att fler tvillingfödslar sker vilket också oftare blir kejsarsnitt.

Och ja det är sant att det är gynekologen som förlöser en. Här är de jätteförvånade över att man i t ex Sverige inte vet VEM som ska förlösa en när det är dags. Vissa här söker runt och träffar flera gynekologer när de är gravida, innan de bestämmer sig för vem de vill gå till just för att de vill veta att den som ska förlösa dem är någon de känner sig trygga med. Jag gillar faktiskt detta även om jag tycker att det lika gärna kan vara en barnmorska så länge det är ngn man känner sig trygg med. Barnmorskor har de ju också såklart, och de är också med under förlossningen men det är gynekologen som "sköter" det hela och fattar alla beslut.

underytanjag sa...

Visst är det skrattretande men all about att ha ryggen fri.. något som faktiskt sprider sig allt mer till svensk sjukvård..

Anonym sa...

Intressanta diskussioner om kejsarsnitt - Puerto Rico ska ha den högsta andelen kejsarsnitt i VÄRLDEN!! Jag läste någon artikel om att en av anledningarna är att läkarna (gynekologerna) är så "lata" och vill kunna planera sina arbetsdagar - inte behöva rycka ut mitt i natten, på helgerna etc. Skrämmande!!
I Belgien är det också gynekologerna som förlöser och det är din "egen" läkare som gör det - à la amerikanska sättet. Barnmorskor är väl bara till för de redan födda BARNEN i de här fallen!?

Saltistjejen sa...

underytan,
ja jag har hört att det börjar bli allt vanligare med både stämningar och annat liknande i Europa nu. Särksilt inom sjukvården just. Precis som du säger.
Trist.
Kramar!


petchie,
ja detta att man palnerar in k-snitt pga av att man inte vill arbeta nätter och helger är ju helt knasigt! Sedan vet jag inte ifal det verkligen stämmer. De flesta läkare man träffat på är ju väldigt måna om att man ska göra det bästa för patienten och det är ju inte att börja operera ifall man inte måste.
Jag gillar faktiskt att det är ens gynekolog som förläser en. Dels för att man då kan diskuera vilken typ av förlossning man vill ha redan i förväg med sin gynekolog, dels för att det ju definitvit minskar stressen innan förlossningen om man vet exakt VAR man kommer att föda. Och det gör ma ju eftersom ens gynekolog är affilierad till ett speciellt sjukhus. Det blir alltås inte fråga om att "om det är fullt på sjukhus A kasnke vi blir skickade till sjukhus B, bilket i t ex semestertider i Sverige KAN handla om ett sjukhus i en annan stad!!!!!
Kram!

Anonym sa...

Eller i ett annat land / läste att folk blivit skickade till Köpenhamn för det var fullt i Malmö!??
Jag vet inte heller om det verkligen stämmer att det är pga lata läkare som man kör med så många kejsarsnitt i PR men det kan ju iaf inte vara pga hög ålder på mödrarna... de flesta här får barn väldigt tidigt!

Saltistjejen sa...

petchie,
oj! Så folk har blivit skickade till Köpenhamn! DET känns lite originellt måste jag säga. Jaja, där ser man. Kanske var det semestertider i Sverige. För visst är det underbart med svensk semester men nackdelen är att landet faktiskt stannar lite under sommaren....

Anna, Fair and True sa...

Intressant att läsa lite mer om hur det funkar i USA. Men om man valt en gynekolog och han har bokat in ett visst antal blivande mammor på olika datum - antar att han har ett maxantal han/hon kan boka in per dag - vad händer sedan vid själva förlossningen för denna kanske inte alls händer just den dagen? Han kanske bokar in 10 per dag men det råkar bli 15 en dag och 5 nästa. Då får han springa som en galning mellan eller hur funkar det? Men då är det alltså barnmorskorna (som det troligen då finns fler av) som är i rummet hela tiden medan gynekologen kommer då och då? Han är liksom ytterst ansvarig? I Sverige har man ju även en läkare som kan komma in om det behövs för barnet eller mamman. Men om det är en normal, smärtfri (inte bokstavligen förstås) förlossning så behöver denne inte komma förbi.

I Stockholm blir ibland mammor också skickade till sjukhus i Uppland eller Södermanland men detta tror jag är framför allt under "industrisemestern" och jag tror att det har blivit lite bättre de senaste somrarna. Av mina vänner som fått barn har majoriteten fött på det sjukhus de valt och besökt i förväg (man får tydligen komma på "studiebesök").