torsdag, april 09, 2009

Kill i halsen

Hm, har känt det ett par dagar nu. Det där envisa killet i halsen som inte vill försvinna. Istället har det blivit värre. I morse killades halskillet något alldeles förfärligt. Plus att halsen dessutom kändes tjockare än vanligt. På insidan alltså. Även bihålorna verkar samla på något oroväckande. Dessutom knäpper det i öronen något som brukar tyda på att något är på gång...
Lill-Skruttan har hostat i två dagar nu. Och snorar till och från. Så ja, det ser nog inte bättre ut än att jag fått hennes förkylning. Tyvärr! Även M sa i morse att han kände av sin hals.
Blä!!! Vill inte bli sjuk! Och särskilt inte nu för på söndag är vi bjudna på bröllop. Och då vill man ju vara frisk. Jaja, vi får se. Har man tur hinner detta halskillet gå över tills dess.

Igår var vi bjudna till några kompisar på middag. Det var egentligen en "vänja Lill-Skruttan-vid-eventuella-barnvakter-middag". Vi har nämligen frågat dem om de kan vara barnvakt på söndagkväll när vi ska på bröllopsmiddagen. Men med tanke på att hon nu är mitt inne i en riktig "stranger-anxiety-period" så får vi se om det överhuvudtaget kommer vara möjligt. Men vi hoppas att vi med hjälp av gårdagskvällen samt även en träff nu på lördag ska kunna få henne att känna igen min kompis S så att det ska gå bra på söndag. Men om det inte fungerar så tar vi helt enkelt med Lill-Snorpan till bröllopet. Vi får se.

Imorgon har jag tänkt ta ledigt från jobbet. Dels för att jag vill kunna vila lite ifall det här halskillet blir värre, och dels för att jag tänkt att kanske hinna och orka ut en stund på stan för att se ifall jag kan hitta något att ta på mig. Till bröllopet nu på söndag alltså. Lite sent ute. Jag skulle vilja hitta en kjol. Men vi får se. Jag tänker inte jaga runt som en skållad råtta heller. Som sagt, jag får se ifall jag orkar och har lust. Jag är ju som sagt ingen bra shoppare så det kan mycket väl bli så att jag inte alls känner för att flänga runt i affärer utan hellre är hemma och läser en bok o tar det lite lugnt.

Och till er som tänker "Men det är ju ledigt imorgon för det är ju långfredag ju!" kan jag bara säga att här i USA är det inte ledigt på långfredagen. Det är en vanlig arbetsdag. Likaså måndagen. Så påskhelgen är i stort sett obefintlig här, iallafall vad beträffar ledighet. Sedan är det ju såklart desto fler som verkligen uppmärksammar påsken som den kyrkohögtid som det är. Som går i kyrkan flera gånger under helgen och så. Jag som jobbar på ett judiskt universitet (jo jag jobbar kvar än, men nästa vecka är min sista) upplever ju såklart Passover mer än påsken. Passover är den största judiska högtiden och firas även av icke-religiösa judar (ungefär som icke-religiösa kristna firar jul och påsk). Passover varar i sju dagar så på mitt arbete är det många som är lediga en vecka just över Passover.

Själv tar jag mig som sagt ledigt imorgon vilket ska bli jätteskönt. Långfredag här heter förresten Good Friday, vilket jag tycker är ett rätt underligt namn med tanke på vad som enligt Bibeln skedde då. Jag förstår att man syftar till resultatet av hela korsfästelsen, alltså att Jesus gav sitt liv så att alla som tror på honom ska få evigt sådant, men jag tycker ändå att själva dagen för korsfästelsen kanske inte borde kallas "Good"???


Vill nu önska en riktigt SKÖN PÅSK till er alla!

15 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Jag undrade också varför det heter "Good" Friday och googlade.

Tre teorier:

1. An archaic meaning of "good" is something akin to "holy." Thus, it used to mean "Holy Friday."

2. It was recognized that the evils of that day lead to the greatest good, the salvation of mankind. Thus, despite the bad, the day was truly good.

3. An archaic meaning of "good" is "God," just as "good-bye" means "God be with you." Thus, it used to mean "God's Friday."

Mer om Good Friday:
http://en.wikipedia.org/wiki/Good_Friday

Kill i halsen är ju en bra term! Och du har så rätt med det där knäppandet i öronen. Men jag hoppas du kryar på dig!

Marie sa...

Ja, jag undrade också över Good Friday, men nu fick jag veta lite mer från kommentaren här ovanför! :)

Hoppas du klarar dig från förkylningen så att du kan gå på bröllopet!

Glad Påsk!

Pratglad sa...

Glad påsk på dig och tack Anna för förklaringen om Good Friday!

*kram*

Sporty Spice sa...

Glad Påsk och hoppas att "killet" ger med sig.

Anonym sa...

Hoppas att halskillet ger med sig.
Trist att ni ska bli sjuka när ni är bjudna på bröllop.
Attans vad det verkar vara mycket bugs som lillan utsätts för på dagis.
Huga! Jag bävar för när Leon börjar på dagis. Framtills nu har han bara varit sjuk två ggr med feber och hosta.

Här i vårt hem firas det ingen påsk och på T's job, flygplatsen, är det ju BAU.

Hoppas att ni får en mysig "långhelg" och att den inte blir spenderad i sängen med värre halsont.

KRAM!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
TACK för att du kollade upp detta!!! Jätteintressant eftersom man ju i första hand inte tänker på denna fredag som just "good".
Min fundering och teori var väl ungefär nummer 2.
Men n fick man ju även fler förklaringar till detta. Jag vet att katolikerna här säger att "Good Friday" är starten på "Holy week" så kasnke är nummer 1 egentligen det rätta??
Hoppas du får en skön påskhelg!
Kram!


Marie,
ja snuvan och hostan är värre nu, men vi får se hur det blir till söndag. Det är ju nästan tre dagar kvar dit. Iallafall två och en halv.
Kram!


Pratglad,
Glad Påsk du också!!


Sporty Spice,
Ja du killet är kvar men har mer och mer övergått i kill i näsan... Jaja, vi får se hur det bir.
Glad Påsk och cykla fint nu!
:-)


Jess,
japp första året på dagis säger alla ÄR ett år med sjukdomar. Och jag tycker hösten flöt helt lugnt utan några problem alls och tänkte att "äsch detta var vä inget", men nu sedan jul så har sjukdomarna kommit åóch gått som bara den. Troligen för att hon är äldre nu och verkligen interagerar med de andra barnen. I höstas gjorde hn ju inte det på samma vis eftersom hon fortfarande var så liten då.
Jag försöker tänka positivt och säger till mig jälv att detta är BRA för det stärker hennes immunsystem och kommer göra att hon blir mindre sjuk i framtiden....
Du en dum fråga men vad är BAU???
Hoppas ni får en rktigt skön helg och kan njuta av huset!!!! :-)
Kraaam!

Taina sa...

Hoppas killet i halsen försvunnit och att du mår bättre.

Långfredagen firas nog lite olika för här "firas" den och vissa företag har faktiskt stängt. Jag är till exempel ledig. Klagar inte såklart :)

Jag skrev tidigare om Good Friday och är glad att vi har Anna som gjort denna research.

Glad påsk på dig och din familj!
Kram!!

Saltistjejen sa...

Taina,
tack! Tyvärr är det fortfarande ite killigt både i halsen och i näsan. Buhu!
Skönt att höra att du är ledig och att ni firar påsk. Här är det inget riktigt påskfirande alls och de flesta jobbar som vanligt. Banker och affärer är öppna som vilken fredag som helst.
Ha nu en riktigt skön påsk med din familj!!
Kram!

Saltistjejen sa...

Taina,
tack! Tyvärr är det fortfarande ite killigt både i halsen och i näsan. Buhu!
Skönt att höra att du är ledig och att ni firar påsk. Här är det inget riktigt påskfirande alls och de flesta jobbar som vanligt. Banker och affärer är öppna som vilken fredag som helst.
Ha nu en riktigt skön påsk med din familj!!
Kram!

Desiree sa...

Trist att du känner dig dålig i halsen. Krya på dig och hoppas det går över snart eller inte ens bryter ut. Vad fint du har gjort här på bloggen. Väldigt fin bild och header du fixat. Jag gillar din nya väderikon också. Alltid kul att jämföra väder och temperaturer på olika ställen. Ha det gott och vila upp dig nu.

Ps jo jag håller helt med dig om att just benämningen "Good Friday" är lite lustig.

Kramis

Lia sa...

Åh Anna, dina BILDER! Både i headern och i inläggen. Jag ryser av välbehag över fina, fina NYC, och känner mig lätt avundsjuk ju!
Hoppas att killet i halsen går över fort, så att ni kan ha skoj på bröllop i helgen! Och du, jag tror bestämt att jag ska bota dig mot din shoppingfobi- så fort vi får chansen att besöka er vill säga=) hahaha, kramar!!

Saltistjejen sa...

Desiree,
tack!!! jag är inte helt nöjd med rubrik-bilden egentligen men det var den jag hittade som passade hyfsat. Men aknske blir det ett byte av den senare. Dessutom skulle jag egentligen vilja ha den "smalare" alltså emr långsmal så som "rubrikrutan" såg ut tidiagare. jag trodde den skulle fixa sig lite mer efter det formatet, men de blev väldigt stor o fyrkantig. Hm, måste se om jag kan komma på hur man ska göra eller om jag helt enkelt måste fixa bilden först i t ex photoshop.
Vädret är skoj! Fast jag har försökt att få temperaturen i celsius men trots att jag ställer in det så, verkar den inte vilja spara inställningarna. Hm?? Även det måste jag klura lite på.
Kram!


Lia,
hahahahaaa jag tvivlar på tt du kan bota min "gilar-ej-att-shoppa-känsla. Kan säga att jag gillar att shoppa ibland. Men det är inte så ofta, tyvärr. Sedan vi fick barn har det blivit än väre. Bara tanken att ta sig ut i affärer med barnvagn och bebis gör att man helt enkelt låter bli, hahahaha!
Men du är mer än välkommen hit för att försöka bota mig!!!! :-) Om inte annat kan man ha riktigt kul under tiden man försöker bli botad, hehe!
kramar!!!

Anonym sa...

BAU= Business as usual..

Förresten, kommer påskharen till Ella med ett ägg i år?
Leon fick ett av farfar men det har T ätit upp...ha,ha..

Kram!

Emmama sa...

Trist med halskillet! Hoppas det inte blir så illa att ni måste missa bröloppet! Även har var det vanlig jobbdag igår och även på måndag om man är i min bransch. Antisocialt beteende tar inte påsklov, tvärtom du.. ;)

Hoppas ni har en skön påskhelg!
Kram!

Saltistjejen sa...

Jess,
aha! Tack för föklaringen! Jag är fortfarande sjukt dålig på alla förkortningar som finns i engelskan!!! Här i USA är man ju galet mycket för just bokstavsförkortningar.
Kram!


Emmama,
så ni har inte heller påskhelgsledigt alltså. Lite synd. Men jag förstår att det kan bli nästan mer saker som händer på ditt jobb när det är sk storhelger.
Hoppas allt går bra
Kram!