tisdag, augusti 10, 2010

Tennis och gåsabett

Idag var tennisbanan bokad på morgonen från kl 10. Efter frukost begav vi oss dit och det blev matcher mellan M, Svägerskan och Loff. Själv var jag inte så intresserad utan sprang mest efter Lill-Skruttan samt kollade in deras tennistrix. Det var iallafall en väldigt skön morgon.

Svägerskan vilar lite efter sin ena match.


Lill-Skruttan ville prova. Men med ett badmintonracket eftersom tennisracketarna var upptagna, och lite väl tunga.


Efter tennisen bar det av hem till Stugan igen. Där skulle det tvättas och målas mer. Falu Rödfärg. Jag följde dock med Svärmor för att handla. När vi kom tillbaks var måleriet i full gång. Lill-Skruttan roade sig med att leka med vatten.

En balja med vatten är alltid skoj. Loff syns uppflugen på stegen i bakgrunden.


Efter ett klädombyte till torra kläder skulle det läsas lite bok. Alfons.


M målade och målade.

Till middag blev det grillat. Loff stod för grillningen och Svärmor gjorde en jättegod potatissallad. Efteråt ville Lill-Skruttan gå ut. Så vi tog på oss skor och långärmade tröjor och gick mot ena granngården där vi såg deras gosiga katt som satt uppe på staketet runt hagen. Vi gick dit för att klappa katten men under tiden vi gosade med katten hörde vi ett förfärligt väsen. Det tutades och kacklades. Gäss. Och de kom vaggande mot oss med en förvånansvärt hög hastighet. Jag trodde att de kanske ville ha mat men det var inte det. De var istället väldigt aggressiva. Lill-Skruttan blev jätterädd och började gråta. Själv kan jag säga att om jag varit ensam skulle jag också tyckt det varit riktigt obehagligt, men nu när jag bar på Lill-Skruttan så blev jag mest förbannad. Jag schasade och viftade, hojtade och morrade. Med Lill-Skruttan illvrålandes i famnen. För varje steg jag tog bakåt gjorde dock gässen utfall mot oss. Ilskna och ettriga. Jag viftade mer och mer. Stampade i marken för att visa att jag minsann inte var ett "offer" på flykt. Däremellan gick jag bakåt för att komma undan. Rätt som det är känner jag hur det hugger till i ena benet. Vänstra vaden. En av gässen har bitit. Det sved rejält. Jag blir så arg så arg. Viftar stampar och tar tag i gåsens hals och föser undan gåsen med kraft. Då äntligen backar de lite mer och vi kan komma därifrån. Lill-Skruttan är vettskrämd. Själv känner jag pulsen i halsen och bettet på vaden bultar. När vi kommer fram till Stugan igen möter vi M som varit ute och sprungit en runda. Jag berättar lite upprört om vad som hänt. Svärmor möter i dörren och såret tvättas. Det är en rejäl hudbit som hänger lös. Jag hade ingen aning om att gäss kunde bita så hårt. Som tur är har det inte något djupt sår så det blöder inte. Men svider gör det. Jaja, nu har jag blivit biten av en gås. För första gången. På något vis känns det skånskare än skånskt.

Imorgon blir det dock en stadstur. Långt från arga gäss. Vi M, jag och Lill-Skruttan ska ta en tur ner till Malmö för att hälsa på "Gammomommo" och äta lunch. Sedan ska vi även träffa en av M´s gamla barndomsvänner. Kvällen, vilken är vår sista här i Skåne för denna gången, kommer att tillbringas i Stugan tillsammans med andra vänner. Vår Skånesemester går obarmhärtigt mot sitt slut. Men just nu försöker jag att inte tänka på det.

14 kommentarer:

S w e F l o sa...

"When geese attack!" Ja det ska väl vara just i Skåne då! Ja jisses! Vi hade en galen tupp som tyckte om att jaga alla när jag var 14. Han blev dock middag efter att ha bitit en för mycket gäst, stackaren.

mammigranten sa...

Usch vad obehagligt!
Kanadagäss vet jag kan bita riktigt hårt, men vanliga hade jag ingen aning om att de var så aggresiva.
Hoppas Ella sover gott inatt trots allt.
Kram

Anne-Marie sa...

Men, inte visste jag att gäss kunde vara så aggressiva. Usch, vad obehagligt. Ni verkar annars ha en fin vistelse i Skåne och Sverige. Kram!

Anne sa...

Usch vad obehagligt med attacken. Under våren (då väl många fåglar månar lite extra om de nykläckta ungarna) har jag varit med om väldigt aggresiva svanar bland annat. Men inget som påminner om din upplevelse, biten och allt!! Huuu, jätteläskigt.
Ni verkar annars ha det supermysigt och trevligt! Extra roligt säkert för dig att vara över sommartid, om jag minns rätt så var det väldigt länge sen du upplevde just svensk sommar. KRAMIS!

Suddrik sa...

Vad sjukt! Jag har blivit biten av en svan en gång, när jag klappade mot dess vilja... (ja jag är idiot, men en djurälskande idiot) och det blev inte så farligt. Jag trodde gäss var som änder.

Har du tänkt på varför änder heter änder egentligen? Det är för att det bara är ändor med en näbb på. Joho.

Förresten, gåsabett eller ej, jag är avis på att du är i Sverige. Önskar att jag åtminstone hade hamnat i NY så att man hade haft kortare bit hem och färre timmars tidsskillnad.


Idé: Säg till att du vill äta gåsen till middag. Och ta en stelkrampsspruta.

Kram på dig!

Trillingnöten sa...

Nu förstår jag varför Mårten Gås firas i Skåne! För å käka upp de jäklarna. De kan vara ganska aggressiva. Här uppe har vi Kanadagäss (släkt med gås?) och de är riktigt ettriga. Barn varnas för att komma nära dem för de bits! Hoppas att det inte för alltför ont! Kram

KARLAVAGNEN sa...

Från Storstadsdjungel a la NYC till skånska landet. Grattis - nu är du en äkta skåning! Är bara lite avis! ;-)

Katarina på Filippinerna sa...

Obehagligt! Min egna erfarneht från gäss, är inte det bästa.

Njut av den svenska sommaren i Skåne!

Nenne Nennelainen sa...

yeiks, en gås i vaden – fy fan vad pittoreskt och obehagligt.

Vad jobbigt att tiden går så fort för er där nere, hoppas resten av semester blir lika bra!


Kramar
Nenne

Marianne sa...

Inte konstigt att man använder gäss som vakthundar, det lär vara väldigt poppis på whiskeybryggerierna i Skottland. Ska man ta stelkramp för gåsabett? Kolla upp ifall du behöver det.

Jag blev biten i tummen av en dansk gås när jag var liten. Fast det var nog mest bara ett nafs. Och av en apa i Thailand. Mycket ska man vara med om innan örona trillar av, än har jag klarat mig från kamelbett i alla fall : )

Vilken fin stuga! Rena drömmen. Jag förstår att ni målar och grejar för att hålla den fin.

KRAM!

Desiree sa...

Läskigt med de där gässen som gick till anfall. Jag förstår verkligen att lilla E var rädd. Usch hoppas att det känns bättre i benet nu och att såret kommer att läka fint. Du har väl stelkrampsspruta så att du inte riskerar detta. Men förutom bettet och de ilskna gässen så verkar ni annars ha det fortsatt bra och mysigt och dessutom bra väder. Aj stackars dig som blev biten som sagt.
Kram!

olgakatt sa...

Gäss hade man som vaktdjur redan hos romarna på Capitolium - det läste jag i skolan om!
Min morfar hade gäss när gammomommo var liten, det har hon berättat om många gånger. Särskilt den gången morfar halkade i gåsskiten och gåskarlen rusade fram och bet honom i näsan. Gammomommo var inte rädd för honom utan tog honom om halsen och ruskade honom när hon tyckte han var dum- gåsen, alltså, inte morfar.

Anna, Fair and True sa...

Vad otäckt med gåsattacken! Och konstigt. Undrar varför de betedde sig så. Hoppas ditt ben läker och hoppas också att Ella inte får någon fågelskräck efter detta.

Bejla sa...

Här njuter jag av alla vackra semesterfoton och möts av denna hemska historia. Jag har växt upp med många gäss - pappa födde upp minst 80-120 gäss varje år som han sedan sålde lagom till Morten Gås - och kan inte annat än att bekräfta. Gäss är inga gulliga små fåglar direkt. Tyvärr. Sedan har de en tendens att bajsa mest överallt, vilket jag som barfotabarn ofta upptäckte allt för sent... ;-)